kategoria: Sklepy
[#421] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@niebuszewo, post #416

No dobrze. Mam nadzieję że jednak nie jest tak jak wcześniej pisałem.

Kupiłem Amigazyn 25. Bo wcześniej kupowałem Amigazyny, tego numeru w darmowej paczce nie było, bo już chyba nie zdążył się ukazać przed katastrofą. Tym razem jednak oferowane ebooki są (w przeciwieństwie do poprzednich sklepów AZ) opatrzone DRM od Adobe. Można publikację ściągnąć jako PDF i otworzyć za pomocą aplikacji Adobe Digital Editions, ale bez kombinowania nie da się ich otworzyć poza oficjalnie wspieranymi przez A.D.E. platformami, więc także na systemach linuksowych i amigowych. Na szczęście pod Windows legitny nabywca ma techniczną możliwość usunąć DRM programem Calibre z odpowiednią wtyczką. Podpowiedź dla nieobeznanych z Calibre - najpierw instalujemy wtyczkę, dopiero później ładujemy PDFa do konwersji. Inaczej nie zadziała. Ogólnie straciłem na to jakieś dwie godziny, gdy popełni się ten błąd to PDFa w takiej sytuacji należy usunąć "trwale" zagłębiając się w opcje programu. Dopiero później doinstalować wtyczkę i wczytać plik do konwersji.
[#422] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #391

Z tego co widzę, to obecne wydawnictwa są bardzo drogie.

Amiga 500 krok po kroku za 124 zł ?

Mam tę książkę w idealnym stanie, nawet nosiłem się z wystawieniem jej na sprzedaż i na pewno nie za taką kwotę...
[#423] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@lukjan, post #422

Normalnie taki ktoś powinien być spalony w środowisku, co najwyżej kupić mógłby ktoś nieświadomy.
Ale tu widać do końca normalnie nie jest i nie wszyscy amigowcy się szanują.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2025 16:41:02 przez Jacques
8
[#424] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@-tbn-, post #415

On tego nigdy nie odda.

Może wznowił sprzedaż, bo zbiera pieniążki żeby oddać
[#425] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@wali7, post #405

ale w wielu miejscach trafiamy na taką Amipropagandę, że aż zęby bolą.

Czyli nieodrodny syn Pampucha
1
[#426] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Jacques, post #423

Polityków również mamy spalonych, a brylują. Czyżby nie wszyscy Polacy się szanują? A może nie ma innych opcji i wybieramy znane mordy.
3
[#427] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #426

taki "Jacques" moglby zasiadac na ami-lawie przysieglych, wskazujac palcem kogo spalic a kogo nie.
Oczywiscie swoich kolegow po fachu by nie ruszyl... ahh jakie to amigowe.
4
[#428] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #426

No cóż.. rynek jaki jest .. każdy widzi (?). Osób kreatywnie wspierających jest realnie bardzo niewiele. Czy to sprzęt, programy czy książki. Każdy twórca w dużej mierze może się czuć monopolistą. A i każda działalność w "naszym" poletku jest mile widziana.
Więc się nie ma co (bardzo) dziwić, że pojawiają się różnej maści persony. Jedni bardziej wiarygodni i sprawnie działający a inni mniej. Niektórym nie sposób odmówić dobrych chęci (a wiemy jak to z tym jest) - ale rozbijają się o prozę życia.
"Kiedyś" (a przecież nawet nie tak dawno) wydanie drukiem czegokolwiek oznaczało spore ryzyko finansowe (bo jednak ileś sztuk zamówić trzeba było). Dzisiaj - wydruk pojedynczych egzemplarzy (a wręcz na zamówienie) nie jest jakimś wielkim problemem...
I nie - nie zamierzam bronić osób celowo wykorzystujących amirynek. I nadal trzymam kciuki za każdą amigową formę działalności .. bo tak trzeba ?
2
[#429] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@karolb, post #424

Może wznowił sprzedaż, bo zbiera pieniążki żeby oddać

Raczej w to wątpię. Nawet jakby jakimś cudem rynek dałby zarobić, to raczej skończy się to tak

3
[#430] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@snifferman, post #429

dolary na koszuli ? bez przesadyzmu, nawet Palikot tyle nie mial
1
[#431] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #426

Bo nie jesteśmy ani roztropnym ani zgranym narodem niestety.
3
[#432] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@MaaG^dA, post #428

Tak cieszcie się, złodziej wraca na miejsce zbrodni :)
wbijacie nóż w plecy setkom oszukanych osób. autorzy tych pozycji nie zobaczą ani złotówki, a książki autorstwa AZ mają taką masę błędów, że to niemożliwe że ktoś to chce jeszcze kupić.

niektórzy też chyba już zapomnieli o zbiórce na alart city...

ja ten wątek dam do ignorowanych bo szkoda zdrowia :/
14
[#433] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #432

Ale kto tu mówi o cieszeniu się ?
(też jestem "w plecy" - ale pewnie nie tyle co Ty).
Odnosiłem się tylko do tego co jest na naszym poletku. I nie - nie jestem zwolennikiem - a wręcz zdecydowanym przeciwnikiem wszelkiej maści naciągactwa, oszustwa.
1
[#434] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #432

wbijacie nóż w plecy setkom oszukanych osób

Aaa, to pier$%^&, nie kupuje.

a książki autorstwa AZ mają taką masę błędów, że to niemożliwe że ktoś to chce jeszcze kupić.

Mnie osłabił kilkudziesięciostronicowy opis archaicznych packerów ZOO, ARJ i ARC w tomie drugim MorphOS. To można było wykorzystać w inny, bardziej przydatny dla użytkownika tego systemu sposób.
6
[#435] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #432

Skoro złodziej to nie miejmy dla niego litości i podzielmy się zasobami.
3
[#436] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #432

niektórzy też chyba już zapomnieli o zbiórce na alart city...

Ja nie zapomniałem
2
[#437] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@BULI, post #436

Alart City - Ile to było razem? I ilu było "darczyńców"?
1
[#438] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #437

Czyli Jump! nie jest pierwszym takim przypadkiem na naszym rodzimym poletku ?
4
[#439] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@lukjan, post #438

Jak masz 2h z hakiem czasu to przeczytaj sobie ten wątek od początku, a zobaczysz jak firma wańka wstańka funkcjonuje.
[#440] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #437

Zgłosiłem się do <Pixelglass> z numerem zamówienia od <Amiga.net.pl> zgodnie z informację na stronie:

https://pixelglass.org/#alarcity

================================================

Wspierający przedsprzedaż

Chcielibyśmy poinformować, że wraz z zamknięciem Bitronic (dawniej Amiga.net.pl) planowane wydania fizyczne gry zostały oficjalnie anulowane. Pomimo tego poważnego niepowodzenia, nadal chcemy dotrzymać słowa i dostarczyć Alarcity, dlatego obecnie staramy się znaleźć rozwiązanie, które zadowoli wszystkich, którzy dotychczas wspierali grę.

Mając to na uwadze, zachęcamy wszystkich wspierających do bezpośredniego kontaktu z nami (podając stary numer zamówienia), abyśmy mogli pomóc w odbudowie bazy danych przedsprzedaży, a także odpowiedzieć na wszelkie pytania dotyczące powyższej sytuacji lub projektu w ogóle.

Ogromne podziękowania dla wszystkich za cierpliwość i wsparcie!

Presales Backers

We'd like to announce that since the closure of Bitronic (ex. Amiga.net.pl) the planned physical versions of the game are officially canceled. Despite this major setback, we still want to honour our commitment and deliver Alarcity, so we're currently trying to find a solution that could satisfy everyone that supported the game so far.

With this in mind, we urge all backers to directly contact us (with their old order number) in order to help us rebuild a new presales list database, as well as answer any question in regards to the above situation or the project in general.

A huge thanks to all for your patience and support!

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2025 14:56:59 przez Amig_OS
3
[#441] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #440

No i elegancko!
2
[#442] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #439

Ja się też kiedyś skułem, jak mi przysłał padniętą dyskietkę z zestawem ratunkowym, a później dosłał taką, że stację musiałem czyścić....
1
[#443] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #437

nie wiadomo ale pewnie sporo. Ogolnie mi sie nie podobala grafika ale silnik bys swietny, mozna z tego bylo zrobic naprawde dobra gre.
Niestety autor po tej totalnej wtopie z A2/Bitronic sie zalamal i olal sprawe a gra byla gdzies w 80% ukonczona.

Amige przesladuje wiecznie pech.... prawie wszystko co zapowiada sie swietnie, konczy w czarnej dziurze albo ciagnie sie jak flaki z olejem.
Ja juz naprawde jestem znudzony czekaniem np. na takie ScourgeOfUnderkind ale wiem, ze sa ludzie ktorzy z radoscia przyjma kolejne setne juz demo GRINDa.

A wiec mozna sobie narzekac lub czekac dalej w nadziei, ze.... w koncu jest to jakis wybor

Miejmy nadzieje, ze A2/Bitronic powroci, zarobi i splaci swoje dlugi (aczkolwiek ja optymista nie bylem i nie jestem).
2
[#444] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@selur, post #443

A wiec mozna sobie narzekac lub czekac dalej w nadziei, ze.... w koncu jest to jakis wybor

Narzekanie to nie jest dobry wybór.
1
[#445] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #444

mi książka MorphOS tom 3 też doszła, faktycznie nadane i pakowane przez amazon. Ile w tym uczesniczył AZ to nie wiem. Chciałem zbadać temat czy to nie jest fejk z tym sklepem. Jak okazało się że nie i można zamawiać to
tak jak pisałem wcześniej brakowało mi tej ksiązki do uzupełnienia swojej kolekcji więc zamówiłem.
nie znałem i nie znam AZ, zamawiałem 5 lat temu w innym sklepie u niego również książki nie doszły więc robiłem monity szukałem i dzwoniłem, trwało do chyba kilka tygodni czy miesięcy ale w końcu mi oddał kasę drogą przez tą jego partnerkę, pisałem już wtedy o tym że ze mną się rozliczył i temat zamknąłem więc do AZ nic nie mam. Za to pozostał smród po tym wszystkim i było ryzyko że kolejny raz zostanę wyrolowany.
Jak by nie oddał mi kasy to zgłosił bym to na policję itp. i być może by to inaczej wyglądało.
1
[#446] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #362

Na Empiku też pojawiły się produkty AZ
1
[#447] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Norbert, post #446

Masz wiedze co pojawiło się w Empiku ????
[#448] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@francdt, post #447

Wiem.
Ale nie powiem szeroki uśmiech

LINK
1
[#449] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Norbert, post #448

Żeby współpracować z Amazonem czy Empikiem trzeba mieć chyba aktywną działalność gosp. , reaktywacja?
[#450] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Norbert, post #448

To ja wybieram "Małe wnętrze - wielkie możliwości". W sam raz dla żony pod choinkę.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem