kategoria: Sklepy
[#391] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@lord_spider, post #388

Kupiłem:
- Morphos tom3
- Amiga 500 krok po kroku
- Amiga od A do Z

Wszystkie mają logo: RETRO GUIDE - zgodnie z obrazkami na stronie.

Na przedostatniej stronie jest informacja z kodem kreskowym:

Printed in Poland
by Amazon Fulfillment
Poland sp.z o.o. Wrocław

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2025 17:47:51 przez Amig_OS
[#392] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #391

Jak dojdzie MorphOS Tom.3 to daj znać, też kupię.
Tom 1 i 2 mam od lat a na trójkę miałem zakupić, ale coś mi wypadło a zaraz po tym wybuchła znana afera.
[#393] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@waldiamiga, post #392

ok, to zamówiłem testowo tą książkę "MorphOS - podręcznik użytkownika - tom trzeci"
jak przyjdzie i będzie ok to zamówię dwie pozostałe których mi brakuje
"Wordworth 7- podręcznik użytkownika: Amiga w praktyce"
"Directory Opus 5 - podręcznik użytkownika: Amiga w praktyce"

nie widzę tych pozycji w tym sklepie które ja posiadam a też są jego "Amiga na Infostradzie" i "Programowanie od podstaw Asembler"
[#394] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #393

A tom I i II gdzie dostanę?
[#395] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #394

Retro Guide oferuje wszystkie 3 części.
1
[#396] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #391

Printed in Poland
by Amazon Fulfillment
Poland sp.z o.o. Wrocław

Ciekawe. Amazon deklaruje wydruk nawet pojedynczego egzemplarza zamówionej książki https://logistyka.rp.pl/ludzie-i-firmy/art17113061-amazon-mozemy-wydrukowac-nawet-jedna-ksiazke
[#397] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #395

Dobrze, że można w końcu coś kupić. Może dzięki wpływom autor spłaci długi by mieć czyste sumienie.
[#398] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #397

O... i to jest dobry pomysl !
tylko zeby sie nie skonczylo drugiej klapie, ja wiem, ze do 3 razy sztuka no ale...

p.s.
ja bym chcial wreszcie jakies porzadne ksiazki o programowaniu Blitz,Amos, Assmebler no ale wiadomo.... to sa marzenia scietego selura

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2025 22:24:48 przez selur
[#399] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@waldiamiga, post #392

Jak dojdzie MorphOS Tom.3 to daj znać, też kupię.

Tom 3 dotarł - możesz śmiało zamawiać.
[#400] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #399

O ile literackie twory A2 nigdy mnie nie przekonywały to sam pomysł drukowania w Amazonie jest świetny. Może to zachęci innych do wydawania książek w podobny sposób. Ciekawe czy Amazon ogarnia też kwestie formalne związane z wydawnictwem?

@Amig_OS: Czy możesz zrobić zdjęcie strony redakcyjnej (tej pierwszej gdzie jest numer ISBN itd.) ?
1
[#401] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@MarX, post #400

Na szybko:

Morphos - tom 3

Wydawca ‏ : ‎ Independently published
Data publikacji ‏ : ‎ 26 października 2025
Język ‏ : ‎ Polski
448 str.
ISBN-13 ‏ : ‎ 979-8271699306
Waga produktu ‏ : ‎ 885 g
Wymiary ‏ : ‎ 16.99 x 2.57 x 24.41 cm

Amiga 500 - krokpo kroku

Wydawca ‏ : ‎ Independently published
286 str.
ISBN-13 ‏ : ‎ 979-8271631528
Waga produktu ‏ : ‎ 581 g
Wymiary ‏ : ‎ 16.99 x 1.65 x 24.41 cm

Amiga - Amiga od A do Z

Wydawca ‏ : ‎ A2
478 str.
ISBN-10 ‏ : ‎ 8395102380
ISBN-13 ‏ : ‎ 978-8395102387
Waga produktu ‏ : ‎ 1,02 Kg
Wymiary ‏ : ‎ 17.78 x 2.74 x 25.4 cm
2
[#402] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #397

HAHAHAHAHAHAHAHA

jak ktoś coś u niego kupuje to proszę się do mnie nie odzywać...
6
[#403] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #402

jak ktoś coś u niego kupuje to proszę się do mnie nie odzywać...

Jeśli Adam Zalepa to czyta to uprzejmie proszę go o uregulowanie wszelkich należności wobec pokrzywdzonych osób.

Zalety:
- zmazanie win - jak wiadomo Amigowcy są pamiętliwi i potrafią czekać (na sprawiedliwość też )
- przywrócenie dobrego imienia autora
- możliwość pojawienia się na retroimprezie (a jest ich coraz więcej) bez obawy o publiczny lincz
- możliwość spojrzenia sobie w lustro bez wyrzutów sumienia

Jeśli stałoby się to faktem to oferuję mu reklamę jego "wydawnictwa" Retro Guide na całą stronę w najnowszym Amiga Friendship i czteropak Guinnessa z Lidla na najbliższym party na którym się pojawi .
3
[#404] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #401

Dzięki Amig_OS! Sprawdziłem te ISBNy z ciekawości w wyszukiwarce e-ISBN i o ile książka "Amigi od A do Z" tam widnieje to MorphOS i Amiga 500 już nie. Intryguje mnie to "Independently published". Wychodzi na to, że nie trzeba już być pod skrzydłami żadnego wydawnictwa, żeby sprzedawać książki na Amazonie. Jeśli tak, to wspaniała wiadomość dla autorów książek. Może w ten sposób dałoby się ponownie wydać książki z epoki, do których autorzy nadal przecież mają prawa.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2025 09:28:12 przez MarX
[#405] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@MarX, post #404

Wydawnictwo potrzebujesz aby ogarnęło Ci kwestie składu i wszystkie sprawy związane z drukiem, tudzież ewentualną dystrybucją. Oczywiście zależnie od umowy. Wydawałem kiedyś jedną rzecz za pośrednictwem niewielkiego wydawnictwa, i byłem zadowolony, gdyż moja praca ograniczyła się do napisania tego co miało być wydrukowane i dostarczenia tego w postaci pliku worda edytorowi. Potem musiałem tylko sprawdzić i zaakceptować przedstawiony wynikowy pdf... i po stosunkowo niedługim czasie otrzymałem paczkę z gotowym produktem i oczywiście musiałem zapłacić. Wygodne, szczególnie jeśli nie planujesz powtarzać działalności pisarskiej.
Bo jeśli planujesz, to wtedy można spróbować obyć się bez wydawnictwa. Ale trzeba sobie wszystko ogarnąć samemu, ale minimalizujemy koszty.
Amazon występuje jako quasiwydawca, bardziej drukarnia, ale można zamawiać dużo mniejsze ilości egzemplarzy niż w tradycyjnych drukarniach. Moim zdaniem super sprawa.

Co do twórczości pana AZ, to mam trochę jego książek. Są niekiedy dosyć użyteczne jako poradniki, dosyć szczegółowe, ale w wielu miejscach trafiamy na taką Amipropagandę, że aż zęby bolą.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2025 10:06:16 przez wali7
1
[#406] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@MarX, post #403

Jeśli Adam Zalepa to czyta

Od wczoraj niepokoi mnie następująca kwestia - a co jeśli AZ nie ma z tym nic wspólnego? I że ktoś umiejętnie się pod niego podszył, przekonując Amazon by rozkręcić to przedsięwzięcie słusznie zakładając że jakaś grupa klientów na jego publikacje w formie papierowej zawsze się znajdzie? Skoro w Google Play pojawiają się fałszywe aplikacje bankowe, to takiego rodzaju "przekręt" nie wydaje się niczym nadzwyczajnym. Mam nadzieję że się mylę.
[#407] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #402

Spokojnie :)
Ja też czekam na zwrot gotówki lub zaliczenie jej na poczet przyszłych wydawnictw.

Dajmy parę dni Zalepie może się odezwie i zaproponuje jakieś rozwiązanie.
1
[#408] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@wali7, post #405

Wydawnictwo potrzebujesz aby ogarnęło Ci kwestie składu i wszystkie sprawy związane z drukiem, tudzież ewentualną dystrybucją.

Złożyć możesz samemu, zlecić drukarni i prowadzić dystrybucję we własnym zakresie. Wydawnictwo nie jest do tego potrzebne, jeżeli wiesz jak i masz możliwości.
1
[#409] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@niebuszewo, post #406

a to jest na tym Amazonie w ogóle możliwe?
że niby co AdamZalepa nie prowadzi tego sklepu i nie sprzedaje tych swoich książek?
ktoś by się pod ten handel podszywał? to byłby jakiś ewenement na naszym podwórku w pl

książki w pdfach były dostępne wiec co wystarczy że ktoś wysłał te pdfy do Amazona i oni to tam drukują i składają?
a jak to od strony prawnej by było? wydwnictwo nieznane a autor znany
[#410] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@niebuszewo, post #406

Byłby to przekręt co najmniej na poziomie Gangu Olsena, lub w skrajnej sytuacji nawet takiego, jak to robią w filmach z serii Mission Impossible. Bo co musiałoby się zadziać, żeby doszedł do skutku? Ktoś:
1) musiałby zakraść się do Zalepy, wykraść mu dowód (jak kiedyś babci na wybory) i na jego podstawie podpisać umowy o dzierżawie domeny, umowy dystrybucyjne i wydawnicze z Amazonem i Google Play
2) musiałby zdobyć wszystkie pliki w formacie gotowym do druku, w tym te, które nigdy nie były elektronicznie wydane (a jak się nie uda, to przepisać, zrobić na nowo ilustracje i skład )
3) dla legitymizacji przekrętu nawet wydać 32-stronicowe nowe pismo Retro Guide
4) napisać regulaminy sklepu i zakupów internetowych
I ten cały przekręt po to, żeby sprzedać jakieś 200 sztuk, z którego pewnie po opłacaniu kosztów druku i prowizji Amazona zostanie mu z 20 PLN sztuka, czyli razem 4000 PLN, coś blisko miesięcznej pensji minimalnej w PL.

Faktycznie nic nadzwyczajnego, prawdopodobne że ho ho ;)
1
[#411] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #410

ad 2 akurat wszystkie te ksiązki i czasopisma były dostępne i upublicznione przez A.Z. i ja np je gdzies w swoich zbiorach posiadam.
1
[#412] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #411

Amiga User również?
[#413] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #412

nie raczej amiga User chyba nie
ale te książki i retrokompy to na bank były
bym musiał poszukać
[#414] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #413

Książki, Retrokompy i Amigazyny tak. Ale Amiga User nie. A Amiga User są na Amazonie - to jest odpowiedź, czy ktoś się pod niego podszył ;)
[#415] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #407

Co spokojnie? Nie robi się interesów z ludźmi, którzy przekręcili wielu Amigowców, więc uszanuj prośbę i nie odzywaj się.

Na giełdzie długów jego zaległości są aktualnie wylistowane na ok. 41 tys. zł, a ile osób nawet nie próbowało dochodzić swoich racji? On tego nigdy nie odda.
4
[#416] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #413

"ale te książki i retrokompy to na bank były bym musiał poszukać"

"Amiga Usery" są na stronie z gryzoniem. Na szybko znalazłem numery od 7 do 10, w tym "numer specjalny" z narzędziami w adf.
[#417] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #399

Dobra.. zamówiłem i ja. Będzie do kompletu.
(szkoda tylko, że każe sobie płacić za wersje pdf.. które wcześniej były dostępne za darmola - bez problemu znalazłem je w sieci do pobrania)
1
[#418] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #407

Wyjdzie na prostą, to odda. Ważne, że coś działa.
1
[#419] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@koczis, post #368

Książka Zalepy o Amiga E (i ogólnie z serii Programowanie od podstaw) tłumaczy wszystko od samych podstaw. A więc jest instruktaż jak pobrać program z Internetu, zainstalować i uruchomić kompilator z dyskietki lub dysku twardego. Wszystko jest wytłumaczone z należytą starannością nawet dla osoby, która dopiero wchodzi w ten temat. Piszemy swój pierwszy program, który potem rozszerzamy. Mamy opis podstawowych konstrukcji języka Amiga E.

Co do wątku, to Pan Zalepa planował uruchomić serwis Retro Guide. Kiedy jeszcze współpracowałem pisząc artykuły do Amigazynu wspominał o tym w korespondencji przez e-mail. Chciał by było to miejsce dla fanów Retro.

Jest uruchomiony Facebook, gdzie jest opcja Kontaktu. Jeżeli ktoś chce zapytać się o plany, czy też właśnie rozliczenie tamtych zamówień, to może spróbować w ten sposób.

Można też nabyć to nowe pismo Retro Guide, i się przekonać samemu. Może są tam dodatkowe opcje kontaktu. Chciałbym zamówić to pismo.

P.S. Co do Amazonu to ja kupowałem niedawno książkę o projektowaniu przygodowych gier tekstowych ("How to Design Adventure Games") i jestem bardzo zadowolony z obsługi. Dostałem też nagrodę w konkursie - inną książkę tego samego autora również wysłaną (przez samego autora) przez Amazon.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2025 13:11:06 przez Hexmage960
[#420] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@MarX, post #404

Można by było ponownie wydać, a Amazon wysyła do druku najbliżej miejsca docelowej wysyłki zamawiającego - np. tą książkę mam wydrukowaną w USA.

Cały system nazywa się KDP.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem