[#181] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@AmiClassic, post #179

Ja wtedy naiwnie liczyłem, ze po A500, następny komputer Amiga bedzie na miarę przesiadki z C64 na A500.
A tu pojawiła się A500+, A600 i finalnie A1200.
Dwie pierwsze, to zerowy upgrade z mojego punktu widzenia, a A1200 to taka A500 z niewielkimi ulepszeniami, których i tak nie było widać po grach.
Przynajmniej dla mnie to było dalej to samo.
Pamiętam jak w 1994 kolega kupił A1200 i jakiś miesiąc później sprzedał po wizycie u mnie i pomacaniu PC z Dx2-66.
1
[#182] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Aniol, post #181

A1200 to już był taki komputer, który nie pasował do reszty. Pisanie osobnych wersji na ten komputer, przy rynku nasiąkniętym trzema poprzednimi modelami (uznajmy prawie 100% kompatybilnymi ze sobą) nie było aż tak motywujące (klątwa 1MB CHIP). Los trochę podobny do C128, który służył głównie jako C64, z tym wyjątkiem, że nie było aż tak źle, coś się działo, ta Amiga miała potencjał i właściciele A1200 długo jeszcze opierali się upływowi czasu, dzięki różnym rozszerzeniom niektórym udało się dotrwać z nią poza rok 2000.
[#183] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@san_u, post #182

Pisanie osobnych wersji na ten komputer, przy rynku nasiąkniętym trzema poprzednimi modelami

Jeśli chodzi o gry to tak, jeśli chodzi o oprogramowanie to wycięcie oprogramowania użytkowego na A500 i przejście na wymagane 020 nastąpiło bardzo szybko.
[#184] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Aniol, post #181

Pamiętam jak w 1994 kolega kupił A1200 i jakiś miesiąc później sprzedał po wizycie u mnie i pomacaniu PC z Dx2-66.

W tej historii jest sporo luk. Skąd miałeś kasę na dx/66 50 baniek
w 1994, dlaczego ktoś kupił od kolegi A1200 skoro to takie słabe
było i czy elvis żyje.
[#185] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Aniol, post #181

I co dalej? Sprzedał Amigę i zadowolony poszedł do sklepu komputerowego a potem od razu do monopolowego?
[#186] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@XoR, post #185

Za piniondze z Amigi kupil sobie płyte gówną...do PC
1
[#187] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@XoR, post #185

Nie był fanatykiem, wiec kupił PC kiedy zobaczył jaki z A1200 strucel w porównaniu do pieca.
Nigdy nie miałem kolegów którzy by jakoś się przywiązywali do danej marki komputerów.
Kupowało się co lepsze. Do tej pory tak robię.
No i w 1994 byłem całkiem dorosły, kolega tez.

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2022 21:14:10 przez Aniol
1
[#188] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Aniol, post #187

No i w 1994 byłem całkiem dorosły

jak Anioł stróż z alternatywy 4 ?
[#189] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@michal_zukowski, post #183

Jeśli chodzi o gry to tak

Dokładnie, czyli siła pociągowa praktycznie każdego komputera, dlatego A1200 z biegiem czasu stawała się bardziej tym, czym PC był na początku, czyli narzędziem do pracy, może nie za mocnym, ale że ktoś w 2003r wśród koksów takich jak Pentium3 pisał jeszcze na niej pracę dyplomową, jest samo w sobie dość fajną ciekawostką.

Zastanawiam się, czy nie można by A1200 nazwać jednym z najwolniej starzejących się komputerów, ponieważ lata w jakich się jeszcze jej używało charakteryzowały się o wiele większym postępem w rozwoju sprzętu komputerowego, niż czasy maszyn OCS/ECS.

Wiadomo, że na pierwszym miejscu (chyba) jest C64, którego ktoś używa, (bądź używał) do wyważania wałów :)
[#190] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Cezarykl, post #188

Odniosłem się do dziwnego pytania o pieniądze na komputer w 1994, kolegi mmarcin.
I tak, ten mój Aniol to z Alternatywy, a nie z nieba
[#191] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Aniol, post #190

dx-4 ? laski dzisiaj na to nie wyrwiesz,
[#192] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Aniol, post #187

Ja zobaczyłem jakieś alone in the dark czy little big adventure nie pamiętam, wektorówka postaci z dużymi głowami krzywe wszystko i badziewne i pomyślałem "bosz ale to okropne, do tego gry dążą, nigdy więcej".
Masa była takich badziewi open world z postaciami jak z amigowych dem obracających szescian na szachownicy czy kanciaste landscape. Dopiero parenaście lat gdy znowu zaczynają być ładne, nie mylić z fotorealizmem....
[#193] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@san_u, post #189

ktoś w 2003r wśród koksów takich jak Pentium3 pisał jeszcze na niej pracę dyplomową, jest samo w sobie dość fajną ciekawostką.

2003 to czas P4 i Athlonów XP(130nm)

Zastanawiam się, czy nie można by A1200 nazwać jednym z najwolniej starzejących się komputerów,

Wyszła w 92 a w 97 była już mało użyteczna. W 2003 powiedzmy szczerze, była bezużyteczna do zadań codziennych (internet, allegro, bank, sciągnąc nowy film). Mowa tu o golasie ew hdd+fast. Nawet 030 czy nawet 060 nie dałby rady z divixem.

Mam laptopa z 2010 z i7 i używam go do dzisiaj do codziennych zadań typu obejrzeć coś na YT, coś sciągnąć, przejrzeć FB, to forum. Nawet coś zrobić w cad-camie.
Czyli po 12 latach jest nadal użyteczny. Moim skromnym zdaniem postarzał się mniej niż A1200, która w 2004 była już bezużyteczna totalnie. Gdyby to nie był laptop tylko stacjonarka, to bym pewnie jeszcze mógł wymienić grafike i w coś pograć w miarę na czasie. Także A1200 postarzała się bardzo szybko.

Na jej usprawiedliwienie powiem tylko, że akurat trafiła na rynek w czasie zaciętej wojny AMD vs Intel. Gwałtownego rozwoju GPU i narodzin PSX.

Mały kotek podrzucony do tygrysków. Najpierw przerosły, a potem rozszarpały

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2022 23:59:48 przez snifferman
2
[#194] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@snifferman, post #193

Trochę trudno to porównać, bo świat rozwoju PC zwolnił dość ostro po 2010r pod względem potrzebnej wydajności procesor, jedynie karty graficzne wciąż zasuwają, dlatego na komputerze z 2010r normalnie poużywasz internetu i wszelkiej maści współczesnego oprogramowania (ostatnio pozbyłem się płyty głównej z XEONem 6rdzeniowym i 18GB RAM z około 2010r i jedyne co w nim zmieniałem to właśnie karta graficzna.

Wydajny komputer z 2010r jest dziś nadal użyteczny na codzień, czego raczej nie można było powiedzieć o komputerze z 2000r w 2010r, tym bardziej o PC z 1990r w 2000r (przede wszystkim jak mówisz, z powodu rozwoju internetu). Dlatego ciekawe jest, kiedy ktoś mówi, że w 2002r używał 10 letniego komputera do pracy. Może najwolniej starzejący się komputer nie jest dobrym określeniem, może bardziej wytrwałym dzięki dopałkom, które dociągnęły ją tak daleko jak mogły.
[#195] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@snifferman, post #193

Masz rację. Choć PSX dość skutecznie uzupełniał braki gier na Amie, a zdolnościami do wklepywania literek, odtwarzania muzy, bazgrania obrazków czy nawet wyświetlania skrolaków, to Ama z późnych lat 90ych jeszcze tak dramatycznie od PC nie odstawała, to brakiem AVIków i sprawnej przeglądarki Ama mogła już tylko budzić litość.

A co do NIE starzenia sie A1200. Nigdy nie widziałem takich eksperymentów jak PC z '92 radziłby sobie z AVIkami i Netem w 2000, nawet uzupełniany nowszymi komponentami wtykanymi w tą samą płytę główną, oraz nowszym softem, o ile by na tym ruszył. Choć to też zależy z jak wysokiej półki byłby wzięty ten PC w '92. Dlatego z tym niestarzeniem, to myślę że błędny wniosek, bo komputer sie starzał, tylko że uparci użytkownicy nie mający wygórowanych potrzeb twierdzili że dla nich czas stoi w miejscu, i nic lepszego nie jest im potrzebne, tak jak temu panu co przez ponad 20 lat wywarza koła na C64. A Enderowi wystarcza Delux do pikselków.

Mnie wystarcza MPaint z Win7. A do grania PSX. Ale to nie świadczy o tym że one sie nie zestarzały, tylko o tym że to ja sie zestarzałem, i przestałem iść z postępem i osiągnięciami. :)

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2022 00:52:06 przez ZbyniuR
1
[#196] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@san_u, post #194

Pierwsze dwu-rdzeniowe procesory to rok 2005. Mam małego Acera z 2008,
króry ma już możliwość obsadzenia cpu quad-a, sata2 i ddr3, złącze
do grafiki pcie też jest.
Także spokojnie wystarczy do netu, starszych gier i wszelkich prac
biurowych a ma już dziś 14 lat.
Z Pentium dual core kosztował 330f w sklepie john lewis.
[#197] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@mmarcin2741, post #196

Ciekawe kto jeszcze z ppa mieszka w Anglii.
[#198] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Aniol, post #181

Ja wtedy naiwnie liczyłem, ze po A500, następny komputer Amiga bedzie na miarę przesiadki z C64 na A500.

Amigi 3000 i 4000, biorąc jeszcze pod uwagę ich możliwości rozbudowy, to była przesiadka tej miary (nawet jeśli za bazę przyjąć A2000). A1200 to była tylko maszynka budżetowa. Nie mam pojęcia, dlaczego C= takowe wypuszczało, tworząc sobie wewnętrzną konkurencję, ale to temat osobny.

Wiem, zaraz padnie argument cenowy. Ale czy w świecie PC ktoś się tym przejmował? Płakali i płacili, dzięki czemu... ceny spadały.
1
[#199] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Daclaw, post #198

A1200 to była tylko maszynka budżetowa. Nie mam pojęcia, dlaczego C= takowe wypuszczało, tworząc sobie wewnętrzną konkurencję, ale to temat osobny.

Gdyby nie niskie modele Amig to Commodore skończyłoby z gorszym wynikiem jak Next , z dwoma modelami których sprzedało się raptem 50 tyś.
Nawet w niemczech gdzie proporcje sprzedaży dużych Amig były najlepsze A4000/040 sprzedało się 30x mniej niż A1200.
https://web.archive.org/web/20180927041337/http://www.amigahistory.plus.com/sales.html
Duże Amigi były 5-10x droższe od małych i ich sprzedaż w zależności od modelu to 2-5%, a po premierze A4000 za cenę samej jednostki można było kupić dwa kompletne z monitorem topowe PC.  
w 1994r po bankructwie Commodore znajomy przestraszył się że zaraz Amiga nie będzie nic warta i zaproponował mi A4000/030/4MB/bez HDD  za nowego mocnego PC z dyskiem 800MB , to była super okazja dla mnie, zamieniliśmy się, a po miesiacu gdy o zamianie dowiedzieli się jego rodzice sprawa prawie skończyła się w sądzie, musiałem mu oddać A4000,a on oddał mi PC :( w tym czasie PC który mu dałem spadł jakieś 10%, a cena A4000 się nie zmieniła.

Spadek cen PC był spowodowany wielokrotnie większym rynkiem, dużą konkurencyjnością szczególnie firm z dalekiego wschodu, Commodore tu nie miało szans ( niewiele później popadało dużo Europejskich i Amerykańskich producentów jak choćby Escom ), obniżali ceny swojich PC i płakali, ale z powodu bankructwa, bo włąśnie sprzedaż PC było głównym podowem bankructwa Commodore, Amigi to był margines ich produkcji

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2022 10:40:47 przez UJP
1
[#200] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@san_u, post #194

o komputerze z 2000r w 2010r,

Było już gorzej, ale nie tragicznie. Używałem wtedy mobilnie Della C640(2002) tak do 2010. Starczał do podstawowych zadań. Spokojnie odtwarzał divixy, otwierał wszystkie strony www. Problemem było GG, które jadło za dużo zasobów i używałem wtedy AQQ.
Do gier się raczej nie nadawał, chociaż grałem na nim w "Enter the matrix"(2003)
[#201] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Aniol, post #187

Kupowało się co lepsze. Do tej pory tak robię.
No i w 1994 byłem całkiem dorosły, kolega tez.

Dla osoby starszej pc 486 mógł być trafniejszym wyborem
niż A1200. Trudno, żeby 35 letni facet jarał się
Superfrogiem, tym bardziej jeśli ten facet ma dużo
pięniędzy.
No ale z jakiegoś powodu piszesz na tym forum.
[#202] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@UJP, post #199

Z producentów PC plajtowały te firmy które czekały aż przestanie sie sprzedawać to co produkują, i wtedy robiły zebranie i zastanawiali sie co teraz. Zyski rozdawali między zarząd. A ewentualne prototypy tworzyły tylko po to by je pokazać na targach i zadziwiać gawiedź.
A przetrwały te co starały sie wyczuwać trendy wśród innych producentów, oraz co ważniejsze oczekiwania klientów, i pracować nad ich spełnieniem zanim staną sie silne, aby mieć już wtedy gotowy produkt który je zaspokoi. A zyski inwestowały w te nowe projekty, aby powstawały szybko i szybko były gotowe do produkcji.

Zgadzam sie z tobą że gdyby C= produkowało tylko drogie modele Amig to ich sprzedaż nie przekroczyłaby kilkudziesięciu tysięcy. A większość firm softwerowych które tworzyło coś dla Amig albo by nie powstała, albo by sie tym komputerem nie interesowała. Egzotyczny i drogi komputer z okienkami to nie było coś o czym marzyli klienci, tak jak myśli Daclaw, (patrz Lisa albo Next).

Ludzie oczekiwali komputera na którym da sie zarabiać pieniądze. Na taki kasę znajdywali. Kupowali go, zarabiali na nim szmal i kupowali następne aby zarobić jeszcze więcej szmalu. A Amiga nie dawała szmalu tylko kłopoty tym co chcieli na niej zrobić szmal. Reklamowali go jako komputer dla artystów, tylko że oni stanowią znikomy procent społeczeństwa, (w przeciwieństwie do gryzipiórków), więc ten pomysł nie miał szans na dobrą sprzedaż. A w biurach sie sprawdzały tylko w reklamach Amigi, bo w realu były do bani. Nie czytały PeCetowych dysków, nie obsługiwały PeCetowych plików, nie miały sterowników do PeCetowych urządzeń. Na wszystkie te rzeczy albo miały rozwiązania własne które sie w biurach nie przydawały albo żadne, a zanim sie pojawiły rozwiązania to klienci już używali PC. Czas to pieniądz.

Zawsze mnie dziwiło że Amigowcy tak sie jarają hasłem że to komputer z przyszłości. Przecież to nic dobrego! Bo to brzmi jak coś drogiego a co dziś ci sie nie przyda. A ludzie wydają kasę na to co jest im potrzebne dzisiaj, a nie na to co było im potrzebne rok temu, ani też na to co może im sie przyda za rok.
1
[#203] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@UJP, post #199

Było już gorzej, ale nie tragicznie. Używałem wtedy mobilnie Della C640(2002) tak do 2010. Starczał do podstawowych zadań. Spokojnie odtwarzał divixy, otwierał wszystkie strony www. Problemem było GG, które jadło za dużo zasobów i używałem wtedy AQQ.
Do gier się raczej nie nadawał, chociaż grałem na nim w "Enter the matrix"(2003)

A ja do dzisiaj mam sprawny, działający i w doskonałym stanie HP iPAQ RX 3715, którego nawet czasami używam. I mam nawet na niego całkiem sporo softu.

Spadek cen PC był spowodowany wielokrotnie większym rynkiem, dużą konkurencyjnością szczególnie firm z dalekiego wschodu, Commodore tu nie miało szans ( niewiele później popadało dużo Europejskich i Amerykańskich producentów jak choćby Escom ), obniżali ceny swojich PC i płakali, ale z powodu bankructwa, bo włąśnie sprzedaż PC było głównym podowem bankructwa Commodore, Amigi to był margines ich produkcji

Zastanawia mnie, czy kiedyś ktoś zastanowił się dlaczego padły firmy pod ciężarem własnej zaYebistości. To nie tylko spotkało Amigę, ale identyczny los spotkał 3DFXa, Nokię, Blackberry. Tęgim głowom zapewne wydawało się, że można nic nie robić, a pieniążki same będą wpadać. Niestety, ale konieczny był rozwój, a nie zapadnięcie w sen zimowy, kiedy to konkurencja zakasała rękawy i wzięła się do roboty...
... a skutki są, jakie widać.
Amigą bawią się już ludzie w postsenioralnym wieku, tudzież zwolennicy retro, 3DFX został zjedzony przez nVidię, Blackberry i Nokia - a raczej same nazwy służą jako ozdobniki to niewyszukanych smartfonów z Androidem. Niestety... witajcie w dwudziestym pierwszym.
[#204] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@ZbyniuR, post #202

Jakby Commodore nie zbankrutowało to bysmy mieli rozwój taki jak Acornów czy Maców i na końcu powstałoby coś w rodzaju Pegasosa2, który i tak finalnie powstał. Jedyną różnicą byłoby pewnie powstanie karty PCI z emulacją Agi.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2022 16:31:20 przez michal_zukowski
1
[#205] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Nasedo, post #203

Moim zdaniem Nokii zaszkodziło zadawanie sie ze znienawidzonym za skłonności monopolistyczne Microsoftem. Nokia wiedziała że Symbian mimo milionów fanów rozwija sie za wolno więc mieli nowy obiecujący projekt MeeGo w pięknym telefonie który budził duże zainteresowanie, ale zjawili sie u nich kolesie z M$, z propozycją zainwestowania kupy kasy, i w Nokii popełnili błąd, myśląc sobie że z finansową pomocą giganta promocja nowych modeli pójdzie im jeszcze łatwiej. Tyle że M$ zażądał śmierci MeeGo, a te głupki zamiast im pokazać wyjście to sie na to zgodzili. I to był początek końca.
Zastanawiam sie tylko że M$ wierzyli że podbiją świat komórek tym swoim gównianym OSem, mając też największego producenta komórek, czy od początku kupili ich tylko po to by ich zabić, a potem na rynku bez wielkich konkurentów promować jakieś swoje tablety, czego próbowali już wcześniej bez skutku.

A BlackBerry, moja teoria: najpierw długo siedzieli w pagerach, czyli coś dla biznesmenów i lekarzy, a w tle rozwijały się kalkulatory zmieniając sie w kieszonkowe komputerki typu PDA, a było to wtedy bardzo drogie, i kupowali je tylko ci co na nich zarabiali, wtedy BB dodali do nich funkcję dzwonienia i wysyłania maili, czym wykosili PDA z rynku. Choć nadal było drogie i trafiało do niewielkiej liczby odbiorców.
Tymczasem w tle rozwijały sie komórki, zaczynały od SMS i węża, ale obrastając stopniowo w coraz to nowe funkcje osiągnęły to czym były BB, ale że komórki sprzedawały sie milionami, to nie musiały być aż tak drogie jak BB, mimo że stały sie wielofunkcyjnymi smartfonami. W BB nie mieli pomysłu co jeszcze do nich dodać, ani jak obniżyć swoją cenę. A kolejne pokolenia biznesmenów wychowane na używaniu komórek innych niż BB, nie widziały powodu by kupować BB.
[#206] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@michal_zukowski, post #204

A dlaczego mieliby nie splajtować skoro robili wszystko by to osiągnąć?
I komu potrzebne Pegasosy albo PCI z AGĄ?
Czy oferowały coś czego nie było na rynku, albo robiły coś lepiej lub taniej?
1
[#207] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@Nasedo, post #203

Zastanawia mnie, czy kiedyś ktoś zastanowił się dlaczego padły firmy pod ciężarem własnej zaYebistości. To nie tylko spotkało Amigę, ale identyczny los spotkał 3DFXa, Nokię, Blackberry. Tęgim głowom zapewne wydawało się, że można nic nie robić, a pieniążki same będą wpadać. Niestety, ale konieczny był rozwój, a nie zapadnięcie w sen zimowy, kiedy to konkurencja zakasała rękawy i wzięła się do roboty...

Okres w którym się to działo, był najdynamiczniejszym czasem rozwoju w którym pojęcie komputera domowego się transformowało i formowały się potrzeby ludzi, aż doszliśmy do technologii internetowych, bez których każdy komputer wydaje się dzisiaj bezużyteczny. Technologia szła jak burza do przodu, powstawały szybko coraz to szybsze i nowsze procesory, a także konkurencja, np w kontekście do 3DFX w postaci kart pod DirectX (chyba Windows się do tego przyczynił trochę?). Przy tak szybkich zmianach można sobie wyobrazić trud związany z wysiłkiem i finansami potrzebnymi do nadganiania czasu, niektórzy nie dali po prostu rady, nie mieli rewolucyjnego pomysłu, złe decyzje, konkurencja ich przysłoniła, a odcinacze kuponów budzili się po prostu z ręką w nocniku (np. KODAK), wystarczy jeden błąd w postaci produktu, który nie przyciągnie wielu nabywców, podczas, gdy inna firma wyjdzie z czymś lepszym i już możesz spaść z pozycji giganta do roli producenta niszowych urządzeń i stać się tylko sentymentem.
[#208] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@ZbyniuR, post #205

Zastanawiam sie tylko że M$ wierzyli że podbiją świat komórek tym swoim gównianym OSem, mając też największego producenta komórek, czy od początku kupili ich tylko po to by ich zabić, a potem na rynku bez wielkich konkurentów promować jakieś swoje tablety, czego próbowali już wcześniej bez skutku.

Miałem Nokię Lumię 735 z Windows Phone 8.1, na ówczesne czasy (2014) to był wspaniały telefon i system też bardzo dobry. Jeden z najlepszych telefonów, jakie kiedykolwiek użytkowałem.

Podejrzewam ,że najwięcej o gównianym Microsofcie do powiedzenia mają tradycyjnie Ci, kórzy nigdy nie używali Windows Phone
3
[#209] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@ZbyniuR, post #206

I komu potrzebne Pegasosy albo PCI z AGĄ?

Potrzebne były użytkownikom amigowego systemu.

Czy oferowały coś czego nie było na rynku, albo robiły coś lepiej lub taniej?

Tak, na rynku nie było szybkich Amig opartych na PPC, NG robiło to lepiej niż klasyk i było tańsze od skanapkowanej Amigi z kartą PPC/GFX/Fast ATA itd. itp.
[#210] Re: 68000 i 68EC020 a ich odpowiedniki z pc?

@ZbyniuR, post #206

Mówimy o teoretycznym rozwoju osprzętu, gdyby Commodore nie upadło. A więc wpierw dorobilibyśmy się PCI dla Amigi, jeszcze dla 68k. Potem PowerPC. To trochę inna ścieżka rozwoju niż w Makach gdzie wpierw dostali PowerPC jeszcze ze slotami PDS, dopiero potem PCI, potem USB. W Acornie podobnie - wpierw sloty na podule, potem swoje sloty, potem PCI. W Sunach podobnie, wpierw 68k potem Sparc z wczesniejszymi portami, potem portu UPA dla Creatorów i potem PCI od Sunów Ultra5/10 + UPA, potem nawet z UPY zrezygnowali. Skoro wszystkie inne linie komputerów dostały PCI to Amiga też by dostała PCI i skoro wszystkie linie 68k przeszły na inne procki to Amiga też by przeszła na inny procek. Docelowo Pegasos2 jest własnie taką Amigą, z pominięciem oczywiście stadiów przejściowych.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2022 19:47:47 przez michal_zukowski
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem