Wątek zamknięty
[#1] Najseksowniejsza 71-latka
Najseksowniejsza ponad 50-letnia Wegetarianka

http://flyashighaseagles.blogspot.com/2010/01/najseksowniejsza-71-latka.html

http://www.youtube.com/watch?v=DsOoVJBrvHE#t=01m20s

[#2] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Ja takim wegetarianom kazał bym zapier... fizycznie, znaczy się pracować fizycznie i zobaczylibyśmy ile by pociągnęli na tych roślinkach! Nie można przeginać w żadną stronę. Najlepszy jest złoty środek. Człowiekowi potrzebne jest mięso jak i roślinki. Kropka.

[#3] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Tomski, post #2

dziś na śniadanko miałem pyszną jajecznicę z szynką i cebulką. na obiad planuję 1.5kg piersi z kurczaka na 4 osoby, to około 3 kury. staram się tak jeść codziennie i uważam, że powinno być jak najwięcej wegetarian, bo wtedy mięso będzie tańsze i więcej będę mógł go kupić za mniejsze pieniądze.

Tak trzymajcie, chłopaki :)

[#4] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@niedziel, post #3

Hah, niezły wniosek Niedziel. Z tym, że wydaje mi się, że wtedy mięso byłoby droższe. Tzw. zdrowa żywność jest droższa nie tylko dlatego, że jej wytworzenie jest droższe - ale też dlatego, że jest rzadziej kupowana ze względu na brak szerszej popularności. Jeżeli jakiś produkt jest bardzo popularny - powstaje konkurencja - cena spada.

[#5] Re: Najseksowniejsza 71-latka

Zainteresowało mnie stwierdzenie: "OBECNIE jest weganką, ma 71 lat".
Czy to znaczy że wcześniej, przez 70 lat nie była? ;)

[#6] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Tomski, post #2

Tomski napisał(a):

> Człowiekowi potrzebne jest mięso jak i roślinki.
> Kropka.
>
Nieprawda. Weź przykład z Popeye'a :P
[#7] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@BagoZonde, post #4

Przepis na pyszny obiad:

1kg piersi z kurczaka
miód, pasta curry, pieprz, sól

1. Kurczaka kroimy w kostke i przekładamy do większego naczynia.
2. Mieszamy 250ml miodu i pół opakowania pasty curry i dodajemy do kurczaka. Zostawiamy to w lodówce na 2-3 godziny.
3. Rozgrzewamy masło na patelni ( koniecznie masło. osoba smażąca kurczaka na oleju/oliwie to profan kulinarny) i wrzucamy nasze miesko w zalewie.
4. Przypiekamy, na tyle, zeby sie troche zarumienilo, ale nie na tyle, zeby pasta curry zaczela sie przypalac.
5. Zalewamy 300ml wody i przykrywamy, zmniejszajac gaz.
6. Dusimy 30-40 minut, dolewając wody w razie porzeby.
7. Teraz mamy dwie drogi. Jak jest za ostre w smaku, to możemy sos podbić śmietaną z maka. Jak jest ok, to używamy zasmażki (maka+masło).

Podawać w np. ryżem z curry.

Potem wrzuce przepis na pyszną, pożywną i zdrową sałatke.

[#8] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Tomski, post #2

Tomski napisał(a):

> Ja takim wegetarianom kazał bym zapier... fizycznie, znaczy się
> pracować fizycznie i zobaczylibyśmy ile by pociągnęli na tych
> roślinkach! Nie można przeginać w żadną stronę. Najlepszy jest
> złoty środek. Człowiekowi potrzebne jest mięso jak i roślinki.
> Kropka.
>
>
Pierdolisz jak potłuczony. Oczywiście widać, że nawet nie próbowałeś jeść samych roślin. Tak się składa, że jestem wege i czasem ćwiczę i nie odczuwam specjalnie szybszego zmęczenia. Widać też że nie masz pojęcia o żywieniu, bo jakbyś wiedział jakie rośliny dostarczają białka do produkcji mięsa to byś siedział cicho.

[#9] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Tomski, post #2

Człowiek może jechać i na samym mięsie (o ile się dba o witaminy) i na samych warzywach, jak kto woli, najlepiej jest jednak urozmaicać sobie pożywienie. Nie trzeba jeść mięsa, żeby pracować fizycznie, do wysiłku potrzebne są kalorie, które biorą się z głównie z cukrów (jak nie ma cukrów to z tłuszczów). Mięso to głównie budulec - białko, którego jest dużo w soi i dlatego jedzą ją wegetarianie.

[#10] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@QkiZ, post #8

QkiZ napisał(a):

> Pierdolisz jak potłuczony. Oczywiście widać, że nawet nie
> próbowałeś jeść samych roślin. Tak się składa, że jestem wege i
> czasem ćwiczę i nie odczuwam specjalnie szybszego zmęczenia.
> Widać też że nie masz pojęcia o żywieniu, bo jakbyś wiedział
> jakie rośliny dostarczają białka do produkcji mięsa to byś
> siedział cicho.
>
>

Jak często ćwiczysz i co ćwiczysz?

edit:
rafgc napisał(a):

>Mięso to głównie budulec - białko, którego jest
> dużo w soi i dlatego jedzą ją wegetarianie.
>
>
Jest też coś takiego jak przyswajalność białka. To jest przynajmniej równie ważne jak jego udział procentowy w danym produkcie.

Ostatnia modyfikacja: 04.03.2010 13:04:01
[#11] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@QkiZ, post #8

QkiZ napisał(a):

> Tomski napisał(a):
>
> > Ja takim wegetarianom kazał bym zapier... fizycznie, znaczy
> się
> > pracować fizycznie i zobaczylibyśmy ile by pociągnęli na tych
> > roślinkach! Nie można przeginać w żadną stronę. Najlepszy
> jest
> > złoty środek. Człowiekowi potrzebne jest mięso jak i
> roślinki.
> > Kropka.
> >
> >
> Pierdolisz jak potłuczony.

Bez obrażania proszę.

> Oczywiście widać, że nawet nie
> próbowałeś jeść samych roślin. Tak się składa, że jestem wege i
> czasem ćwiczę i nie odczuwam specjalnie szybszego zmęczenia.
> Widać też że nie masz pojęcia o żywieniu, bo jakbyś wiedział
> jakie rośliny dostarczają białka do produkcji mięsa to byś
> siedział cicho.

Weź napisz/powiedz to górnikowi albo innym osobom pracującym ciężko fizycznie. O żywieniu nie mam za dużo pojęcia(odnośnie kalorii całej reszty) nie jestem dietetykiem ale wiem, że każde skrajności są ZŁE!

[#12] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@rafgc, post #9

Sam nie pracuję fizycznie, ale myślę, że do pracy fizycznej potrzeba przede wszystkim krzepy. A ta bierze się nie tyle z dobrego odżywiania, ale też z codziennych ćwiczeń. Krzepa kojarzy mi się głównie właśnie z dobrym doborem pożywienia w tym dużo tłuszczu, które daje znacznie więcej energii niż węglowodany oraz białka zwierzęcego. Jestem bardzo szczupły, ale nie wyobrażam sobie diety bezmięsnej, bo taka po prostu mi by nie wystarczyła.

[#13] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@snajper, post #6

Ahahahahaha

[#14] Re: Najseksowniejsza 71-latka

Mi się w ogóle nie podoba.
U mnie dzień bez mięsa, to dzień stracony.

[#15] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Minniat, post #12

Minniat napisał(a):

> Sam nie pracuję fizycznie, ale myślę, że do pracy fizycznej
> potrzeba przede wszystkim krzepy. A ta bierze się nie tyle z
> dobrego odżywiania, ale też z codziennych ćwiczeń. Krzepa
> kojarzy mi się głównie właśnie z dobrym doborem pożywienia w
> tym dużo tłuszczu, które daje znacznie więcej energii niż
> węglowodany oraz białka zwierzęcego. Jestem bardzo szczupły,
> ale nie wyobrażam sobie diety bezmięsnej, bo taka po prostu mi
> by nie wystarczyła.
>
>

Nie do końca. Tylko relatywnie mała część dziennej podaży kalorii powinna być dostarczana z tłuszczu. Ale, ale. Tłuszcz jest wydajniejszym źródłem kalorii stąd często jest polecany w większej ilości niż ogólnie przyjęty standard dla osób, które mają duże wydatki kaloryczne. Nawet w diecie redukcyjnej nowe trendy mówia o wyższości lowcarb, nad lowfat. Tłuszcz jest ok, jeśli wiesz co robisz. Inną sprawą jest to, żę nie bez powodu, żaden z olimpijczyków nie jest wegetarianinem, a przynajmniej nie żaden ciężarowiec, lekkoatleta, czy reprezentant ciężkiej atletyki.

Co do mnie to ja ćwicze dwa razy dziennie. Codziennie rano biegam, albo idę na basen. Wieczorem jeszcze raz. Raz w tygodniu dzień nietreningowy, albo sauna. Żaden z moich znajomych, którzy uprawiają sport (a znam kilkudziesięciu pływaków, kilkudziesięciu zapaśników/judoków/inne MA) nie jest wegetarianinem. Za to chudzielce z szarymi twarzami i aparatami na zębach mają dużo do powiedzenia zawsze dużo do powiedzenia nt. zdrowia i sportu, oczywiście wszystko to wiedzą od kolegi, który raz w tyodniu pójdzie na siłownie, albo wiedzą to z internetowych klipów wegetarian

Co do moich obserwacji własnego organizmu: jak nie jem odpowiednio dużo białka pochodzenia zwierzęcego, to po tygodniu nie jestem w stanie wydajnie ćwiczyć. Mój organizm działa gorzej. Szybciej się męcze, co widzę zwłaszcza w biegu długodystansowym. Mam mniej siły, co widzę na siłowni i podczas treningu, kiedy walczę z partnerem. Jestem dużo mniej agreswny i słabiej zmotywowany do treningu.

Teraz przepis na sałatkę:

10 jajek
puszka tuńczyka w wodzie
puszka kukurydzy
pol cebuli
oliwa albo jogurt naturalny.

1. Kroimy białka jajek w drobną kosteczkę, wielkości ziarna kukurydzy. Podobnie postępujemy z cebulą. Jedno żółtko jemy, a pozostałe 9 idzie do kosza, nie potrzeba nam tyle tłuszczu w jeden dzień ;)
2. Wsypujemy to do miski, mieszając cebulę, odsączoną kukurydzę, białka jajka i tuńczyka razem.
3. Dodajemy oliwy, albo jogurtu do naszej pysznej sałatki.

Mamy dzieki temu całą michę, którą można konsumować małymi porcjami przez cały dzień. SMACZNEGO :)

[#16] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Tomski, post #2

mięso

Ale mieso naprawde nie jest niezbedne.
Do zycia wystarczy sam chleb i woda - jest w tych produktach wszytko co potrzeba, reszte mozna nadrabiac roslinami.

A gdyby isc bardziej w strone miesa, to mieso tym bardziej nie jest niezbedne, poniewaz mozna jesc jajka, sery oraz inne produkty mleczne.
Wazne jest (jak juz ktos wspomnial) bialko (ktore jest takze w niektorych roslinach) oraz same rosliny. Wezmy np. posilki Kryszny :)

Tak wiec nie potrzeba zabijac zwierzat, aby jesc produkty pochodzenia zwierzecego.

PS. Nie jestem wegetarianinem, ale popieram sprawe. Tak wiec rosliny rządzą! :)
[#17] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Andrzej Drozd, post #16

Dupa tam rośliny. Ty nie zjesz kury, to przyjdzie lis, zakradnie się do kurnika i zje tą kurę za Ciebie. I co w tedy?? Będziesz się musiał zadowolić lisem heheheeheheheheheheheh

[#18] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@snajper, post #6

Nie do końca, w jednym odcinku Popeye robił grilla, a w innym Popeye pracował w przetwórni rybnej.
Co do meritum tematu.... nie podoba mi się ta gościówa. Bo napisać w internecie to można, Błotem i szopem bawić się też. Ciekawe jak naprawdę jest...

Ostatnia modyfikacja: 04.03.2010 16:00:05
[#19] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Andrzej Drozd, post #16

A moze jeszcze cos dodam :)
Kwestia calej tej filozofii jest to, w jakim miejscu na ziemi zyjemy i w jakim czasie. Jeszcze kilkaset lat temu byly powazne problemy zywieniowe. Ciezko bylo przetrwac w naszym klimacie zime bez magazynowania miesa. Na jedzenie ciezko sie pracowalo i nie wystarczaly zbiory z pola. Choc ktoregos dnia, dzieki krolowej Bonie, zaczelismy uzywac ziemniakow, a marchewka nie raz uratowala ludzi przed glodem. Dawne czasy, jadlo sie to co bylo.

Teraz zyjemy w panstwie dobrobytu (no, nie kazdy moze sobie kupic tegoroczna limuzyne, ale to szczegol), obzeramy sie jakimkolwiek swinstwem, malo sie ruszamy poniewaz nas na to stac. Jezeli wiec jednak nie ma problemu zywieniowego (chcialbym podkreslic ze nie do konca, poniewaz z jakiegos powodu mamy www.pajacyk.pl itp.), to dlaczego mamy kultywowac miesozerne tradycje naszych przodkow? Przeciez mozna jesc lepiej i bardziej roslinnie. Wcale nie trzeba faszerowac sie codziennie wieprzowina lub wolowina. W srodku tygodnia mozna zjesc kotlet z jajka, w likend rybke lub jak ktos woli kurczaka. Dwa razy w tygodniu wystarczy. A raz na jakis czas urzadzic kielbasowego grila z wodka. :P
Reszta to roslinki.
Jezeli ktos olewa wegetarianizm to "dobrze", jego sprawa. Ale po co sie faszerowac czymas co nie jest potrzebne codziennie i wysmiewac ludzi ktorzy chca zyc zdrowo i taka jest ich idea/zasady na swiat? :)
[#20] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@pwe, post #18

pwe napisał(a):

> Nie do końca, w jednym odcinku Popeye robił grilla, a w innym
> Popeye pracował w przetwórni rybnej.
>
>

No ale pałera dostawał od szpinaku, a nie od mięsa.
[#21] Re: Najseksowniejsza 71-latka

Sam się zaczynam zastanawiać nad jedzeniem zielska, od kiedy kiełbasa na drugi dzień po zakupach zaczyna biegać po lodówce i za co ja płacę. Chyba zamiast tradycyjnego czerwonego mięcha zacznę ryby szamać. To chyba nie jest wegetarianizm? Podobno są jakieś rodzaje/poziomy wegetarianizmu coś kiedyś czytałem.

Ostatnia modyfikacja: 04.03.2010 20:06:29
[#22] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Ender, post #21

Osobiście mogę doradzić zwiększenie ilości kasz i ryżu w jadłospisie :) Jak i jedzenie muesli z otrębami (jest ich kilka rodzajów), płatkami owsianymi czy z ziarnami owsa na przykład :) Co do rybki, polecam przyrządanego w parowarze łososia doprawionego w zielonym pieprzem i sokiem cytrynowym ;)

[#23] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Katiria, post #22

Dzięki wypróbuję.

[#24] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Ender, post #23

Proszę bardzo :)

[#25] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Katiria, post #24

SAŁATKA Z FETĄ

Smakowita i zdrowa biało-zielona sałatka, na każdą okazję.

30 dag świeżych ogórków
1 por
10 dag sera feta
1/2 szklanki śmietany lub jogurtu
1/2 pęczka szczypiorku
sól
biały pieprz

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy na sito. Oprószamy solą, delikatnie mieszać i zostawiamy na 20 minut, aby puściły sok, po czym odciskamy. Por starannie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, odkrajamy ciemnozieloną część, a resztę szatkujemy drobno. Ser feta kroimy w mała kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Polewamy śmietaną lub jogurtem, posypujemy szczypiorkiem.

[#26] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@parallax, post #25

Świnia z grilla

Składniki:
młode prosie o wadze 10 – 20 kg żywej wagi
gruba sól morska i pieprz holenderska

Sposób przyrządzenia:
Ubitego wcześniej prosiaka dokładnie oczyścić z resztek szczeciny, krwi, pozbawić głowy i kopyt, umyć, osuszyć, naciąć od wewnątrz wzdłuż kręgosłupa, natrzeć solą i pozostawić zawiniętą w folię na 12 godzin w lodówce. Rozpalić grill, najlepiej na drzewie z wierzby. Zapewni ono że pieczone prosie zyska dodatkowy aromat i smak. Do przygotowania tego typu potrawy potrzebny jest grill z pokrywą. Mięso kładziemy na ruszt dopiero wtedy gdy płomienie przestaną być widoczne, a kawałki żarzącego się węgla drzewnego pokryją się siwym nalotem. Pieczenie rozpoczynamy układając tuszkę wnętrzem na dół. Pieczemy mięso przez 15 godzin podsycając palenisko tak aby temperatura pod pokrywą wynosiła około 30 – 40 stopni C. Co jakiś czas dokładamy do paleniska szczapy lub gałązki z drzewa owocowego. Temperaturę taka staramy się utrzymywać przez około ¾ czasu przeznaczonego na pieczenie. Po tym czasie odwracamy tuszkę, a przyrumienione lekko wnętrze smarujemy obficie sosem. Na ostatnie 30 – 40 minut pieczenia temperaturę podnosimy o 20 – 30 stopni C, aby skórka się ładnie przyrumieniła i była chrupka. Tak przygotowane prosie dzielimy na porcję i podajemy z dodatkiem przygotowanego sosu. Inne dodatki pozostawiam Państwa inwencji i gustom.

Sos*

Składniki:
2 litry octu winnego czereśniowego
2 szklanki keczupu pudliszki
6 szklanek cukru z trzciny
3 łyżki czosnku w proszku
5 łyżek ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
szczypta mielonych gożdzików
sól i wegatado smaku

Sposób przyrządzenia:
W odpowiednio dużym rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i powoli gotować przez 12-13 minut mieszając aby sos się nie przypalił. Tak przygotowany sos przelewamy do czystych słoików i zamykamy. Możemy go długo przechowywać w lodówce.

[#27] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Ender, post #21

poziomy wegetarianizmu

Ogolnie wegetarianizm nie ma poziomow, odrzuca mieso, ale bez problemu mozna uzywac jajek i produktow mlecznych. Jest to chyba najlepsza forma dla naszego polnocnoerupejskiego myslenia. Ogolnie chodzi o diete zwiazana glownie z roslinami.

Natomiast weganizm, calkowicie odrzuca wszystkie produkty zwierzece. Podobnie jak wegetarianizm, wywodzi sie z Indii.

Ogolnie wegatarianizm jest dla wszystkich, natomiast weganizm jest zwiazany z pewna filozofia, aby nie szkodzic naszej planecie, ani zadnemu stworzeniu.

Jedym slowem, w takim prostym rozumowaniu, same pozytywne sprawy i nie sekciarskie jesli chodzi o filozofie, bo czasami ludziom rozne pomysly przychodza do glowy, ale ogolnie jest PEACE. :)
[#28] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Andrzej Drozd, post #27

Zresztą moje najsłodsze cukiereczki, wegetarianizm to jest kwestia kilkuset lat. Dlaczego?
Tu przykład: http://www.netmama.pl/opinie/49696-0/Soja-a-p%C5%82odno%C5%9B%C4%87.html
Czytałem wyniki badań mówiące o tym, że średnio 30% mniej potomstwa mają wegetarianie w stosunku do wszystkożerców. Nie dam linka, nie chce mi się szukać (przepraszam, ale ćwicze sobie gre na harmoszce, a w przerwie, żeby usta odpoczęły to czytam różne fora).

Ciekawi mnie kto się zastanowił nad tym, że jeśli ludzie przestaną jeść np. wołowinę, to ludzie przestaną ją chodować, a nie oszukujmy się: we współczesnym ekosystemie nie ma mniejsca na krowy/byki. pomysł

[#29] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@niedziel, post #28

Prawdopodobnie o 30% wiecej przemyslanych decyzji.
Nasza kultura codzienna to nic, tylko rozne "antybiotyki" i na kacu 90% ludzi nie wie czy to ich, czy kominiarza :P

Dodane:

Ciekawi mnie kto się zastanowił nad tym, że jeśli ludzie przestaną jeść np. wołowinę, to ludzie przestaną ją chodować, a nie oszukujmy się: we współczesnym ekosystemie nie ma mniejsca na krowy/byki. pomysł

No bez przesady, a mleko to z nieba spadnie? Kosic laki tez chyba nie bedziesz wiecznie. Krowka wyzre trawe i juz. :)

Ostatnia modyfikacja: 04.03.2010 23:01:23
[#30] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Andrzej Drozd, post #29

Andrzej Drozd napisał(a):

> Prawdopodobnie o 30% wiecej przemyslanych decyzji.
> Nasza kultura codzienna to nic, tylko rozne "antybiotyki" i na
> kacu 90% ludzi nie wie czy to ich, czy kominiarza :P
>
>

Oki w sumie tak jak tego nie robię, to odpowiadam linkiem:
http://www.rp.pl/artykul/413013_Dziecieca_antykrucjata.html

Andrzej Drozd napisał(a):

> No bez przesady, a mleko to z nieba spadnie? Kosic laki tez
> chyba nie bedziesz wiecznie. Krowka wyzre trawe i juz. :)
>
>

Nie panie kolego, w UE nie ma miejsca na gospodarstwa mieszane. Albo bydło, albo uprawa. Mleko nie ma przyszłości, bo to jest praktycznie na ten moment woda z tłuszczem, po nowoczesnej obróbce termiczno-chemicznej. Mleka prosto od krowy się nie sprzedaje. Skończyły się już czasy wypasania krów na łąkach, bo to za drogo wychodzi.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem