Wątek zamknięty
[#91] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@snajper, post #89

snajper napisał(a):

> ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):
>
>
> > (...)
> > Wegetarianie i weganie nawet w piątki nie poszczą! :D
> >
>
>
> Czyli Twoje cytaty biblijne można o kant dupy potłuc.
> BTW - ciekaw też jestem, jak wygląda sprawa Twej codziennej
> modlitwy, skoro tak się na Pismo Święte z lubością powołujesz -
> czy też może Biblia odegrała tu tylko rolę podpórki jako
> kolejny argument "za" w temacie wegetarianizmu?

Oj snajper snajper, na detektywa to ty się nie nadajesz ;)

Ja też lubię parówki. Jutro robię mega wypas flaczki.
Wegetarianie i weganie nawet w piątki nie poszczą!

http://www.e-commerce.pl/Orico-Flaki-sojowe,37121.html
http://polsoja.pl/index.php/Produkty/parowki-i-kiebaski.html

LOL

I jaki z tego morał? Taki, że dalej brak świadomości nt. wegetarianizmu.

Ostatnia modyfikacja: 12.03.2010 20:25:23
[#92] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

wegetarniański spam

[#93] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Katiria, post #88

Oczywiście, że każdy będzie robił po swojemu. Ja to jak najbardziej popieram :) Tylko jedni robią swoje nikomu tym nie wadząc, a inni robią swoje próbując na siłę przekonać resztę do swoich racji. Tylko po co się ścierać. Jeżeli ktoś się ze mną nie zgadza i moje argumenty do niego nie trafiają to nie ma sensu prowadzić dalej dyskusji. W takim przypadku odpuszczam i dalej robię swoje. Jeżeli ktoś uważa za niesłuszne zabijanie zwierząt w celu ich zjadania to ja nic przeciwko temu nie mam. Niech ten ktoś nie je zwierząt, ale niech nie wyzywa od razu innych od morderców. Znacznie lepszy efekt uzyskałby robiąc swoje po cichu nie chwaląc się tym. Wtedy ktoś mógłby się zainteresować dlaczego taki ktoś nie je mięsa i może samemu by spróbował, czy zainteresował się tematem. Jak to ktoś mądry kiedyś powiedział, niech mówią za nas nasze czyny a nie słowa.

Pozdrawiam rotfl

[#94] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@QkiZ, post #85

Jak ktoś po prostu przejdzie sobie na wegetarianizm a nic nie będzie miał pojęcia o tym co robi, to sobie bardziej zaszkodzi niż pomoże.

Dokladnie tak jest. Dlatego ja nie jestem wegetarianinem, tylko sypmatyzuje. Nie mam czasu sie zaglebiac w dobieranie produktow, zreszta i tak prowadze niezdrowy tryb zycia. Przyjalem zatem, aby jak najbardziej unikac wieprzowiny i wolowiny. Uzywac zamiennikow. Podstawa sa jajka. Gorszym rozwiazaniem etycznym - kurczak i ryby.

Ogolnie opisalem wczesniej jednodzienny jadlospis. Ale z kazdym dniem jest inaczej, roznie. Sa tez dni ze nie faszeruje sie jedzeniem, tylko zjem troche chleba i pije soki (nie chodzi o napoje i nektary, tylko soki tzw. 100%, choc wiadomo ze nie wszystko jest 100%).
Tak czy inaczej warto sluchac organizmu. Jak masz smak na czosnek lub cebule, to wcinaj. jak masz na czekolade i łakocie, to wcinaj. Jak chcesz sie przegladzic i odpaczac, to sie przeglodz. Ale jak masz smak na mieso, to uzyj jajek i produktow mlecznych. :)
[#95] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Ciapo, post #87

Niestety ja najczęściej spotykam się w tej dziedzinie z ludźmi pokroju Skolman'a przez co wzbudzają moją niechęć.

Lepsi nahalni Hippisi niz politycy. Skolman przeciez nie wysyla kazdemu z osobna mejli, tylko pisze na forum. Przeciez nikt tego nie musi czytac. Natomiast politycy maja w sobie to, ze musimy sie im podporzadkowac. Poniewaz maja wladze. Wladze dzieki Nam. Albo dlatego ze nie bylismy na wyborach. ;)

A przeciez mamy wybor. Nie tylko w polityce, ale takze w lepszym odzywianiu sie, lepszym traktowaniu planety. Nikt nikogo nie zmusza. Tyle lat pracowalismy, pracujemy i bedziemy pracowac na demokracje. :)

Czytał ktoś z Was Koran? Ja przyznam się, że nie czytałem i pewnie większość ludzi, która uważa, że wszyscy Islamiści to terroryści i źli ludzie też nie czytała, a może tam nie ma nic strasznego a ekstremiści po prostu źle interpretują to co jest tam napisane? W każdym razie jest to zła droga do osiągania przychylności innych.

Ja nie zauwazylem aby Skolman byl ekstremista. Zwykly hippis i w porzadku czlowiek. Nie boi sie walczyc pokojowo.
Nie zauwazylem tez aby Islamisci byli terrorystami. To zwykli ludzie ktorzy, chca godnie i w spokoju przezyc zycie.

Zauwazylem jednak MAFIE i inne "alkaidy", ktore chca sobie podporzadkowac swiat. Po jednej (euroamerykanskiej) i drugie stronie. Degenruja religie w imie pieniadza.
[#96] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@snajper, post #89

Ja tam zauwazylem przenosnie. Żart. :)
[#97] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Andrzej Drozd, post #95

Lepsi nahalni Hippisi niz politycy. Skolman przeciez nie wysyla kazdemu z osobna mejli, tylko pisze na forum. Przeciez nikt tego nie musi czytac. Natomiast politycy maja w sobie to, ze musimy sie im podporzadkowac. Poniewaz maja wladze. Wladze dzieki Nam. Albo dlatego ze nie bylismy na wyborach.

Osobiście do Hipisów nic nie mam, a nawet popieram, ale to już inna historia :) Ja mam świadomość, że nikt tego nie musi czytać jednak chodziło mi z deka o coś innego. Mianowicie o sam sposób prowadzenia dyskusji (jeśli zarzucanie kogoś miliardem linków i przeklejaniem ton tekstu można w ogóle nazwać dyskusją :) ) Poza tym mówiąc "spotykam" miałem na myśli świat realny, wiecie taki co jest jeszcze poza internetem ;) i tam jeśli z kimś zaczyna się rozmawiać to już trudniej jest powiedzieć, że nie muszę go słuchać. W rozmowie twarzą w twarz oczywiście nie ma podawania linków, ale taktyka jest ogólnie taka sama: odwracanie kota ogonem, zmiana tematu gdy brakuje argumentów itp. itd. O politykach też nie będę dyskutował, bo to nie jest akurat moja dziedzina ;) Staram się unikać tego tematu i nie jestem w nim zbyt oblatany.

Ja nie zauwazylem aby Skolman byl ekstremista. Zwykly hippis i w porzadku czlowiek. Nie boi sie walczyc pokojowo.
Nie zauwazylem tez aby Islamisci byli terrorystami. To zwykli ludzie ktorzy, chca godnie i w spokoju przezyc zycie.

Nie chodziło mi o to czy Skolman jest ekstremistą. To był taki przykład. Kilku islamskich ekstremistów zostało terrorystami i teraz cały świat uważa, że każdy kto wyznaje islam od razu musi być terrorystą. Chodzi mi o postrzeganie całej grupy ludzi przez pryzmat czynów kilku osób spośród członków tej grupy. Tak samo jest tutaj. Jeden Skolman swoim sposobem prowadzenia dyskusji powoduje to, że każdy kto czyta ten wątek w przyszłości słysząc cokolwiek o wegetarianizmie będzie się jeżył i przed oczami miał to co działo się tutaj na forum. Tak samo jak ludzie nienawidzą Świadków Jechowy za to, że łażą po domach i przeszkadzają, a ja znałem kilka osób, które były naprawdę w porządku mimo, że byli Świadkami Jechowy.

Pozdrawiam rotfl

[#98] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Ciapo, post #97

" Tak samo jak ludzie nienawidzą Świadków Jechowy za to, że łażą po domach i przeszkadzają, a ja znałem kilka osób, które były naprawdę w porządku mimo, że byli Świadkami Jechowy."

Jehowy mój drogi xP

Ale tak zgadzam się z tym, też znam kilku świadków Jehowy i są to naprawdę w porządku ludzie.

[#99] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Ciapo, post #97

Ciapo napisał(a):

> Chodzi mi o postrzeganie całej grupy ludzi
> przez pryzmat czynów kilku osób spośród członków tej grupy. Tak
> samo jest tutaj. Jeden Skolman swoim sposobem prowadzenia
> dyskusji powoduje to, że każdy kto czyta ten wątek w

Zamiast wytykać palcami to przyłącz się do dyskusji i napisz coś konkretnego.

> przyszłości słysząc cokolwiek o wegetarianizmie będzie się
> jeżył i przed oczami miał to co działo się tutaj na forum.

Nieprawda! Wiele tutaj kwestii zostało omówionych o których nie mieli pojęcia.

Ostatnia modyfikacja: 13.03.2010 15:02:44
[#100] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #99

Ja tam się ekologią nie interesuję, ale fajnie popatrzeć na niektóre ekolożki: http://www.youtube.com/user/ekomiko

[#101] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@flea, post #71

@flea

Paulina Przybysz (ex Sistars) gotuje wege jedzonko z humorem :D
http://www.youtube.com/watch?v=Ldz6P62na2s

Sistars - Inspirations
http://www.youtube.com/watch?v=aY0yrW-vtBs

OK

[#102] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Katiria, post #98

Przepraszam, moja culpa ;) Nie wiem dlaczego nie zauważyłem, że Firefox mi to uparcie podkreśla na czerwono. Pewnie pomyślałem, że nie jest na tyle mądry żeby znać takie słowo i wymyśla jakieś farmazony.

Pozdrawiam rotfl

[#103] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #99

Nie będę przyłączał się do dyskusji, bo to bez sensu. Po pierwsze nie interesuje mnie ten temat, a po drugie, próbowałem przy okazji pierwszego Twojego wątku i doszedłem do wniosku, że to bezcelowe, bo na żadne z postawionych pytań nie otrzymałem odpowiedzi, a jeśli już to było to odwracanie kota ogonem lub zmiana tematu na wygodniejszy dla Ciebie, więc wybacz, ale nie mam ochoty z Tobą rozmawiać.

Pozdrawiam rotfl

[#104] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #91

Chodziło mi o definicję postu - nie ogranicza się on do powstrzymywania się od spożywania potraw mięsnych. To, że ktoś nie jada mięsa, nie oznacza, że post go nie dotyczy.
[#105] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Ciapo, post #103

Ciapo napisał(a):

> Nie będę przyłączał się do dyskusji, bo to bez sensu.

Przypomne ci co napisałeś kilka postów wcześniej, bo jaja sobie robisz!

Nie będę się wtrącał do dyskusji, bo to bezcelowe

To jakaś zabawa. Ile ty masz lat?

> Po pierwsze nie interesuje mnie ten temat, a po drugie, próbowałem

Interesuje to mało powiedziane. Tobie ten temat wypala oczy

> przy okazji pierwszego Twojego wątku i doszedłem do wniosku, że

Jak zamieściłem pierwszy wątek ok. 6 lat temu to ciebie nawet na PPA nie było :)

> to bezcelowe, bo na żadne z postawionych pytań nie otrzymałem
> odpowiedzi, a jeśli już to było to odwracanie kota ogonem lub

Coś ci się pokiełbasiło. To jest tak jak się nie rozumie tematu i pisze pierdoły :)

> zmiana tematu na wygodniejszy dla Ciebie, więc wybacz, ale nie
> mam ochoty z Tobą rozmawiać.

Przecież do niczego cie nie zmuszałem, bo sam się tu pchałeś! :)

> Pozdrawiam rotfl

Mnie nie musisz pozdrawiać. Jesteś zabawny jak ten twój avatar

Ostatnia modyfikacja: 14.03.2010 15:59:52
[#106] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #105

> Nie będę przyłączał się do dyskusji, bo to bez sensu.

Przypomne ci co napisałeś kilka postów wcześniej, bo jaja sobie robisz!

Cytat:

Nie będę się wtrącał do dyskusji, bo to bezcelowe

To jakaś zabawa. Ile ty masz lat?

To jest zwykłe trzymanie się swojej wersji. Dla Ciebie to coś dziwnego, że jeśli ktoś ma jakieś zdanie na dany temat, to nie zmienia go bez powodu jak chorągiewka, która wygina się w tą stronę, w którą wieje wiatr? Mój wiek jest tutaj najmniej ważny, z resztą sam się kiedyś Ciebie o to pytałem i nie uzyskałem odpowiedzi więc nie sądzę, że ma sens ujawnianie go dla Ciebie.

Interesuje to mało powiedziane. Tobie ten temat wypala oczy

Wypala oczy? ;) Mam z niego niezłą pompę, jak z resztą ze wszystkich tematów, w których się udzielasz ;)

Jak zamieściłem pierwszy wątek ok. 6 lat temu to ciebie nawet na PPA nie było

Może masz rację, chodziło mi o pierwszy Twój wątek, który wywołał podobną dyskusję, który czytałem, czyli wątek zatytułowany "Obejrzyj". Może użyłem zbyt wielkiego skrótu myślowego, przepraszam za tą pomyłkę.

Coś ci się pokiełbasiło. To jest tak jak się nie rozumie tematu i pisze pierdoły

Pytania, które zadawałem nie wymagały wiedzy w danym temacie, były jasno i prosto formułowane i nawet dziecko by na nie odpowiedziało, jednak odpowiedzi, które powinieneś udzielić były Ci nie na rękę, więc postanowiłeś je zignorować. Poza tym formy grzecznościowe typu "Ci", "Ciebie". "Tobie" pisze się z wielkiej litery, mała litera świadczy o braku szacunku do rozmówcy.

Przecież do niczego cie nie zmuszałem, bo sam się tu pchałeś!

Nie chciałem rozmawiać z Tobą, bo jak dalej uważam jest to bezcelowe.

Mnie nie musisz pozdrawiać. Jesteś zabawny jak ten twój avatar

Nie pozdrawiam Ciebie tylko wszystkich, którzy czytają ten post, a avatar taki właśnie ma być, z resztą ja się nie czepiam Twojego awatara, na którym widnieje jakieś emo cośtam, któremu najchętniej bym skapiszonował twarz na ulicy ;)

A tak w ogóle to jeśli cytujesz czyjeś wypowiedzi to powinieneś cytować przynajmniej całe zdania, a nie wydarte z kontekstu kawałki, które bardziej pasują do tego co masz do powiedzenia, ale w sumie to nie ma się czemu dziwić, na takich wydartych z kontekstu informacjach opiera się wszystko co masz do powiedzenia.

Pozdrawiam rotfl wszystkich z wyjątkiem Skolmana, który sobie tego nie życzy ;)

[#107] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Ciapo, post #106

@Ciapo

http://www.szpitaltoszek.pl/

[#108] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@QkiZ, post #85

QkiZ napisał(a):

> Biedne roślinki, nie żal Ci ich?
>
> Żal mi ciebie

Inteligentnie odpowiadasz na pytanie :)

> Czytałem. Dlatego jak pisałem wcześniej potrzebna jest
> różnorodność. Dlatego jem sery i jajka, pije mleko.

A myślałem że nie jecie tego co jest produktem zwierzęcym. To w końcu jesteś wegetarianinem, czy kimś innym?

> Nie chodziło mi o to czy fosforan z zwierzaka czy roślinny ma
> jakieś różnice (bo nie ma), tylko chodziło mi o to, że ludzie
> nie zwracają uwagi na to co jedzą i na to jak jedzenie ma wpływ
> na ich rozwój.

Organizm sam zasygnalizuje, że jest jakiś problem z odżywianiem. Dlatego są ludzie, którzy np. nie preferują mleka kupowanego w sklepie, ale jak najbardziej przyswajają mleko prosto od krowy. Wystarczy się "wsłuchać" we własny organizm.

> To nie jest takie proste, aby pożywieniem zmienić nasze
> DNA.

>
> Jest proste, wystarczy zaniedbać się przez kilka lat.
> http://www.zdrowawiedza.pl/jedzenie-ma-znaczenie-nutrigenomika/

Nawet tan jest napisane: "Dieta może zatem prowadzić do zmian w naszym DNA. Stąd możliwe są przystosowania pokarmowe, zanik jednych cech a pojawienie się innych, lecz ten proces trwa u człowieka tysiące lat."

Czyli jednak nie tak łatwo jest zmienić pożywieniem sobie DNA. No chyba że jakimś cudem będę żył tysiące lat.

> Po coś Bóg stworzył te zwierzęta. Jak nie my je zjemy, to
> zje je ktoś, czy coś innego.

>
> Ale brecht Równie dobrze można powiedzieć: po co Bóg
> stworzył człowieka? Aby ktoś inny go zabił.

Wszystko jest możliwe. I nie masz się z czego śmiać. Poczujesz to na sobie jak jakiś wariat na drodze wjedzie w ciebie. I co? Po co oni zostali stworzeni?

> Ale się czepiłeś. Żeby tak mocno uczłowieczać zwierzęta.
> Może ty z nimi żyjesz w domu?

>
> Bo sam jesteś zwierzęciem. Tak samo jak ja i wszyscy na tym
> forum. To ludzie starają się stawiać wyżej niż reszta gatunków,
> tylko dlatego że potrafią niszczyć środowisko, m. in.

Niestety tego nie zmienisz i człowiek zawsze będzie stał wyżej niż inne gatunki.
Człowiek jest za malutki aby sam zniszczyć środowisko. Prędzej sam siebie załatwi, niż nieodwracalnie zaszkodzi Ziemi.

> Czy dieta wegetariańska jest bardzo kosztowna?
>
> Jak co niektórym się wydaje, że tak bo zobaczył cenę na półkach
> ze zdrową żywnością. Prowadzę listę swoich wydatków z
> rozróżnieniem co idzie na żywność, a co na resztę. Wychodzi
> mniej niż wtedy gdy jadłem mięso pomimo że zamawiam w sklepie w
> Wawie wegeżarcie i płacę jeszcze za przesyłkę. Za 50 zł towaru
> z tego sklepu zrobiliśmy już 8-9 obiadów i jeszcze są produkty
> z tego zamówienia. Nie mówię, że codzień je zjadamy, ważna jest
> różnorodność o czym pisałem wcześniej.

Bardzo ciekawe. Wychodzi około 6,50zł za obiad wegetariański? Możesz podać adres tego sklepu. Może i ja tam zacznę kupować.

> Jak ktoś po prostu
> przejdzie sobie na wegetarianizm a nic nie będzie miał pojęcia
> o tym co robi, to sobie bardziej zaszkodzi niż pomoże.

A jednak wegetarianizm ma swoje wady :)

> Ciekawe. Ja mięsożerca. Jedzący kaszankę i inne wyroby
> mięsne, miałbym być Jehowym? Trochę powagi.

>
> A jehowi nie jedzą mięsa? Pierwsze słysze

Gdzie napisałem że Jehowi nie jedzą mięsa? A czy Jehowi jedzą kaszankę?

> Wydaje mi się, że przyczyny tego nie zależały w przypadku
> twojej rodziny od diety.

No widzisz. Czyli jak tu nie zostać przy diecie, która się sprawdziła w wypadku mojej rodziny od pokoleń.
[#109] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #81

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> > Nie zgodzę się z tym. Człowiek to nie zwierze roślinożerne.
>
> To jest objaw mięsnego fanatyzmu.

Jakiego fanatyzmu? Ja mam zróżnicowane menu, w przeciwieństwie do ciebie.

> On nie napisał, że człowiek jest roślinożerny.
> Zapamiętaj "Gówno też jest zjadliwe!" ...

Ja tam wolę pieczoną kaczkę, ale jak ty wolisz "g...o" to ci nikt tego nie zabroni jeść.

> > Nie potrafi strawić większości tkanek roślinnych. Ma po
> prostu za
> > mało przystosowany przewód pokarmowy do takiej diety. Co
> innego
>
> To masakra. Surowych obierek z brokuły to nawet pies nie trawi,
> ba psy nie trawią nawet cukru. Daj źródło gdzie można o tym
> trawieniu tkanek roślinnych poczytać.

Już w szkolnych książkach do nauki biologii o tym pisali. Porównaj sobie przewody pokarmowe takiej krowy i dowolnego wszystkożercy.

> > Taką sałatę trawisz o wiele wiele dłużej niż takie surowe
> > jajeczko. Więc zanim ty otrzymasz energię z tej sałaty, ja
> już
> > dawno mogę wykorzystać ż tej zgromadzonej w żółtku.
>
> Od żółtek to będziesz miał skleroze a nie powera!

Nie prawda.
[#110] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #107

@Ciapo

http://www.szpitaltoszek.pl/

Brawo Skolman w tym momencie pokazałeś jaki kozak jesteś ;) To jest mój ostatni post skierowany do Ciebie, bo z każdą kolejną wypowiedzią utwierdzasz mnie w przekonaniu, że rozmowa z Tobą i próba zniżenia się do Twojego poziomu jest dla mnie nieosiągalna ;) A ten szpital to Ci płaci za to, że ich reklamujesz w internecie? Czy to jakiś szpital z kuchnią wegetariańską? ;)

Pozdrawiam rotfl

[#111] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@kmilota, post #108

A myślałem że nie jecie tego co jest produktem zwierzęcym. To w końcu jesteś wegetarianinem, czy kimś innym?

Wegetarianizm nie odrzuca jedzenie jajek, serów i picia mleka. Mylisz wegetarianizm z weganizmem.

Organizm sam zasygnalizuje, że jest jakiś problem z odżywianiem. Dlatego są ludzie, którzy np. nie preferują mleka kupowanego w sklepie, ale jak najbardziej przyswajają mleko prosto od krowy. Wystarczy się "wsłuchać" we własny organizm.

Zgadzam się, ale nie wszyscy go słuchają albo nie potrafią. Myślę, że wegetarianizm sprzyja "słuchaniu" własnego ciała.

Czyli jednak nie tak łatwo jest zmienić pożywieniem sobie DNA. No chyba że jakimś cudem będę żył tysiące lat.

To był tylko jeden z aspektów problemu. Chodziło mi raczej o jakość jedzenie, które może mieć wpływ na twoje DNA i na twoje dzieci.

Wszystko jest możliwe. I nie masz się z czego śmiać. Poczujesz to na sobie jak jakiś wariat na drodze wjedzie w ciebie. I co? Po co oni zostali stworzeni?

No dobra, ale jak to ma się do tego co napisałeś, bo nie czaje.

Człowiek jest za malutki aby sam zniszczyć środowisko. Prędzej sam siebie załatwi, niż nieodwracalnie zaszkodzi Ziemi.

Jeden człowiek - tak. Cała masa - nie. Widać to w dzisiejszych czasach bardzo dobrze.

Bardzo ciekawe. Wychodzi około 6,50zł za obiad wegetariański? Możesz podać adres tego sklepu. Może i ja tam zacznę kupować.

Weź pod uwagę że nie wszystkie artykuły z których obiad robię pochodzą z tego sklepu, bo nie będę specjalnie kupował warzyw, kiedy mogę je kupić w normalnym sklepie. Adres: http://www.evergreen.pl

A jednak wegetarianizm ma swoje wady

To nie wada, aczkolwiek nie przestrzeganie zasad. W diecie mięsnej też możesz mieć podobne "wady", jak ty to określiłeś.

No widzisz. Czyli jak tu nie zostać przy diecie, która się sprawdziła w wypadku mojej rodziny od pokoleń.

Co tylko potwierdza to co powiedziałem wcześniej.

Ja tam wolę pieczoną kaczkę, ale jak ty wolisz "g...o" to ci nikt tego nie zabroni jeść.

Dobry z ciebie manipulant czyjąć wypowiedzią. Najwyraźniej nie zrozumiałeś wypowiedzi Skolmana.

[#112] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@QkiZ, post #111

I tak temat będzie trwać i trwać, chociaż już wszystko zostało powiedziane chyba. Przypomina mi to tematy o takim NWO, gdzie 1-2 troli potrafi zaspamować topic setkami linków, pretensji o wszystko do wszystkich na około

Najczęściej padające słowa: 1. Fanatyzm, 2. Brak świadomości, 3. Ingorancja.

i setki linków. setki.

[#113] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Tomski, post #2

Koń nie je mięsa i jest silny ...
Ludzie niektórzy też nie jedzą mięsa i są silni i zdrowi.
Możesz np. tutaj zobaczyć:
http://www.therawdiet.com/meetcharlie.html

ps
poza tym mięsożerni są bardzo agresywni - zauważyłes?

[#114] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@apple, post #113

poza tym mięsożerni są bardzo agresywni - zauważyłes?

Jakoś nie.
A przynajmniej nie prowadzą sekciarskiej agitacji na rzecz swoich preferencji żywieniowych tam, gdzie nikt ich o to nie prosi ani nie chce tego słuchać. Agresja nie musi przejawiać się konkretnie laniem w mordę. Uporczywe nękanie również podpada pod zachowania agresywne.
[#115] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Daclaw, post #114

Brawo!!! To jest właśnie sedno całego zamieszania. Często do czynienia mamy z taką sytuacją dotyczącą rożnych aspektów naszego życia, gdzie niektóre osoby nie potrafią znieść, że nie mają wpływu swoimi wyimaginowanymi fanatycznymi ideologiami na otoczenie, co z resztą kończy się agresywnym nastawieniem do reszty świata. Ja sam mięsa dużo nie jem, bo po prostu nie lubię większości gatunków, a nawet jeśli byłbym czystym wegetarianem to dlaczego miałabym na siłę zmuszać kogoś do rezygnacji z mięsa?

Osobiście nie rozumiem weganizmu (wegetarianizm jest OK), człowiek jest wszystkożerny o czym świadczy jego uzębienie. Są ludzie, którzy jedzą praktycznie tylko mięso, a są tak samo zdrowi jak ludzie, którzy jedzą tylko rośliny. Trzeba się trzymać jednej zasady "co za dużo, to nie zdrowo". Myślę, że nie powinno się rezygnować z całkowitego spożywania produktów mięsnych lub pochodzenia zwierzęcego z powodu jakiejś ideologii, która nie ma żadnego pokrycia z rzeczywistością, ale jeśli ktoś chce jeść tylko rośliny to nie ma dla mnie to żadnego znaczenia dopóki nie będzie próbował wciskać swoich przekonań na siłę wszystkim dookoła a co gorsze, gdy ktoś mógłby być przez to poszkodowany (dieta wegańska dla dzieci, nie dość, że możesz przez to ucierpieć, to jeszcze stajesz się weganem z woli rodziców a nie własnej). Każdy organizm ludzki jest ma indywidualne preferencje żywieniowe i jeżeli, ktoś się czuje lepiej po zjedzeniu mięsa, nie powinien zmuszać do tego kogoś kto się czuje lepiej na diecie roślinnej.

[#116] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Daclaw, post #114

Moje zdanie dotyczy odpowiedzi na #2, a nie namawiania kogokolwiek do czegokolwiek.

Ja takim wegetarianom kazał bym zapier... fizycznie, znaczy się pracować fizycznie i zobaczylibyśmy ile by pociągnęli na tych roślinkach! Nie można przeginać w żadną stronę. Najlepszy jest złoty środek. Człowiekowi potrzebne jest mięso jak i roślinki. Kropka.

Moim zdaniem ludzie nie jedzący mięsa nie są tacy słabi, jak się niektórym wydaje.... i to wszystko.

Co do agresji.... i sekciarstwa;
wystarczy popatrzyć jak reagują niektórzy ludzie na wiadomosć - "nie jem mięsa".
Czy każdy kto mysli inaczej niż Ty - to sekciarz?
Każdy ma prawo dbać o swoje zdrowie tak jak umie najlepiej.... i nikomu nic do tego.
Wyrazić swoje zdanie, a atakować kogos - to dwie różne sprawy.

Dla mnie nie ma znaczenia jak się ktos odżywia, to każdego prywatna sprawa.

[#117] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@rafgc, post #115

i kto tu robi zamieszanie....?

Serdecznie Cię pozdrawiam!

[#118] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@kmilota, post #52

Jakoś umknął mojej uwadze ten wątek. Może to i dobrze. Jednak...

>> Biblii nie czytałeś? Po coś Bóg stworzył te zwierzęta.

Ciekaw jestem czy do innych mądrości płynących ze Starego Testamentu też się tak skwapliwie stosujesz.

Z takimi jak ja, niewiernymi, powinieneś postępować według następującego, boskiego przepisu:
„Każdy odszukany będzie przebity, każdy złapany polegnie od miecza, dzieci ich będą roztrzaskane na ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony zgwałcone (...) wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, dziewczynki zmiażdżone, nad noworodkami się nie ulitują, ich oko nie przepuści także niemowlętom".

Gdy osiedlowi chuligani napadną (celem gwałtu) odwiedzających Cię gości, rzeknij im jak Lot w Sodomie:
„Bracia moi, proszę was, nie dopuszczajcie się tego występku! Mam dwie córki, które jeszcze nie żyły z mężczyzną, pozwólcie, że je wyprowadzę do was; postąpicie z nimi, jak się wam podoba, bylebyście tym ludziom niczego nie czynili, bo przecież są oni pod moim dachem!"

Gdy strudzony podróżą, wraz z rodziną, zatrzymasz się na noc w hotelu, a chuligani zaczną dybać na Twoją godność żądając obcowania z Tobą, zaproponuj im w zamian własną córkę oraz żonę. Wyprowadź je na zewnątrz i rzuć na pastwę tłumu. Gwałcone przez całą noc, pół żywe wrzuć do samochodu i rusz beztrosko do domu. Przybywszy na miejsce, schwyć nóż i poćwiartuj kobiety, a ich szczątki roześlij po całym kraju, ku przestrodze innych niewiast.

To są również recepty ze źródła, z którego czerpiesz przykaz pożerania stworzonych specjalnie na Twoje potrzeby, zwierząt.

Dotąd myślałem, że Stary Testament wierzący traktują jako alegoryczne przypowieści (co prawda nigdy zrozumieć nie mogłem co miałyby symbolizować), ale jak widzę myliłem się. Zaczynam się bać.

[#119] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #53

W Twojej odpowiedzi zawarłes sedno życia - dobrego, uczciwego życia.
Dzięki!

[#120] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@frywolny_marian, post #118

Cytując pojedynczy werset biblijny, ciężko jest zrozumieć go dokładnie nie wiedząc w jakim kontekście dane słowa zostały wypowiedziane, zazwyczaj trzeba przeczytać kilka innych wersetów porozrzucanych nieraz po innych księgach aby zrozumieć dosłownie o co chodzi. Werset jaki przytoczyłeś ciężko można nazwać drogowskazem dla wiernych, ani przykładem poprawnego postępowania, gdyż jak wiemy Sodoma i Gomora zostały zgładzone przez Boga z powodu "niegodziwości i nieokiełznanej rozpusty ich mieszkańców oraz przejawiany przez nich cyniczny brak szacunku i pogarda dla prawa i autorytetów, a w szczególności wobec Boga" (cytat z wikipedii).

>> Biblii nie czytałeś? Po coś Bóg stworzył te zwierzęta.

Kto biblią wojuje ten od biblii ginie, ciekawe czy w sprawie krwi też postępujesz zgodnie biblią czy w tym aspekcie ją ignorujesz i z dumą wcinasz kaszankę.

Może i Bóg stworzył zwierzęta na nasze potrzeby, ale nigdzie nie jest napisane, że mamy jeść mięso pod przymusem.

Ostatnia modyfikacja: 05.06.2010 17:25:51
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem