Wątek zamknięty
[#271] Re: Cała prawda o krowach, czyli jak zachowują się kiedy nie patrzymy

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #270

No nie wiem, do takiej napakowanej to by Batmana trza było wezwać przy zabijaniu: http://www.youtube.com/watch?v=GrIp3k5pJQM

[#272] Re: Czarne jak Mleko - Manipulacja Mediów

@Daclaw, post #268

Po drugiej stronie barykady też stoją rozmaite lobby, grupy interesów, udziałowcy. Na efekcie cieplarnianym zarobiono ogromne pieniądze, wywracając do góry nogami skostniałą branżę, jaką było chłodnictwo.

Daclaw, ja też czasami czytam artykuły na racjanaliście, ale nie jestem taki naiwny, żeby we wszystko tam wierzyć. No i już wiadomo z jakiego powodu nigdy nie podajesz uzasadnienia tych rewelacynych wiadomości, bo go tam nie ma. ;) Ta druga strona prawdziwych ekologów właśnie została wyruchana na ostatnim szczycie klimatycznym. A do rzeczy, ty cały czas piszesz o tym samym czyli o CO2, a nie o metanie, ale CO2 też blokuje odbijanie promieni słonecznych, jednak nie aż w tak dużym stopniu jak metan o którym taki korporacyjny pseudo-ekolog już Ci nie powie, bo sam wpiernicza mięso jak np. Al Gore: http://skolman-mws.w.interia.pl/www/wegelandia/wygodnanieprawda.htm

Za homeopatią i medycyną niekonwencjonalną też już stoją koncerny.

O tym "oszustwie" też już kiedyś czytałem artykuł propagandowy na racjonaliście. ;)

Medycyna "alternatywna", "niekonwencjonalna" nie zawsze może pomóc - nikt z ich zwolenników nie chce niszczyć medycyny akademickiej w tym "farmakologicznej". Jesteś zwolennikiem medycyny akademickiej, ale powinieneś zapoznać się z innymi opcjami leczenia, o których lekarze Ci nie powiedzą.

A teraz zastanów się dobrze, czy za marchewką lub czosnkiem też stoją takie koncerny. ;)

Najlepsze rzeczy są za darmo. Lub prawie, jak nalewka czosnkowa albo:
http://www.tvp.info/informacje/nauka/rak-nie-lubi-brukselki/2053980

I jak już jesteśmy przy takim temacie, może kogoś zainteresuje ten film:
Jak firmy farmaceutyczne zarabiają na ludzkim strachu
http://vimeo.com/13087413

[#273] Re: Czarne jak Mleko - Manipulacja Mediów

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #272

Daclaw, ja też czasami czytam artykuły na racjanaliście,

Ale ja nie czytam niczego w "tym temacie". Jak już pisałem, ta tematyka na co dzień mnie w najmniejszym stopniu nie zajmuje. Wszystko co tu piszę to są moje własne, bieżące przemyślenia i wnioski z obserwacji.

powinieneś zapoznać się z innymi opcjami leczenia, o których lekarze Ci nie powiedzą

Powiedzą. Po narodzinach pierwszego dziecka testowałem różnych pediatrów. Opcje leczenia, które stosowali, były uzależnione w dużym stopniu od tego, jacy przedstawiciele handlowi bywali u nich. Pani doktor zafascynowana homeopatią miała na jej temat ulotki i gadżety w całkiem "koncernowym"stylu.
[#274] Re: Czarne jak Mleko - Manipulacja Mediów

@Daclaw, post #273

Ale ja nie czytam niczego w "tym temacie". Jak już pisałem, ta tematyka na co dzień mnie w najmniejszym stopniu nie zajmuje. Wszystko co tu piszę to są moje własne, bieżące przemyślenia i wnioski z obserwacji.

A na Onecie o którym już wspominałeś kilka razy to czego szukałeś w takich wątkach, bo przecież informacji, które powielasz też z racjonalisty nie wziąłeś z powietrza. Takie wygodne przemyślenia, którymi zawalasz forum bez uzasadnienia na poziomie IQ mrówki to możesz sobie wsadzić głęboko w pupę.

Powiedzą. Po narodzinach pierwszego dziecka testowałem różnych pediatrów. Opcje leczenia, które stosowali, były uzależnione w dużym stopniu od tego, jacy przedstawiciele handlowi bywali u nich. Pani doktor zafascynowana homeopatią miała na jej temat ulotki i gadżety w całkiem "koncernowym"stylu.

Perzecież nie chodziło mi o homeopatię, bo o tym akurat lekarze Ci powiedzą.
http://www.youtube.com/watch?v=iMQYDjvwx5w

Google: Nauka czytania ze zrozumieniem.

[#275] Re: Czarne jak Mleko - Manipulacja Mediów

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #274

A na Onecie o którym już wspominałeś kilka razy to czego szukałeś w takich wątkach, bo przecież informacji, które powielasz też z racjonalisty nie wziąłeś z powietrza.

Nie powielam, bo pierwszy raz o tym jakimś "racjonaliście" dowiedziałem się z poprzedniego Twojego posta w tym wątku. Czyżby ktoś niezależnie wnioskował podobnie?

Na Onecie szukam głównie informacji o pośle Palikocie, bo to mój idol. Czytuję jadowite komentarze w wątkach o nim, bo cieszy mnie paniczny strach PiSuarów przed tym kolesiem, spowodowany tym, że nie ma jak go utrącić ani jak zamknąć mu buzi. To tak na marginesie. Sławnych.wegetarian nie trzeba szukać, wystarczy otworzyć lodówkę, konserwę, cokolwiek, nie tylko dedykowany wątek.

Takie wygodne przemyślenia, którymi zawalasz forum bez uzasadnienia na poziomie IQ mrówki to możesz sobie wsadzić głęboko w pupę.

Wolę być mrówką niż kserokopiarką. Do naciskania Ctrl+C i Ctrl+V nie potrzeba żadnego IQ.

zawalasz forum

Gdybym powiedział, że przygania kocioł garnkowi, w żadnym stopniu nie oddałoby to proporcji. Jeśli ja w tym zestawieniu jestem garnkiem, to Ty jesteś - bo ja wiem - wielkim, wyświechtanym tankowcem.
[#276] Re: Czarne jak Mleko - Manipulacja Mediów

@flea, post #236

Film dobry. Z tym że to i tak wiadomo, że wiadomości są przekłamane i karmi się społeczeństwo przetrawiona paszą bzdur. A prawdę można poznać będąc tylko naocznym świadkiem tylko z reguły tym świadkiem jest się bardzo krótko.

Przecież środowisko medyczne już nie blokuje informacji tak jak kiedyś. Internet to zmienił. ;)

Na końcu filmu jest taki cytat:
"Zacznij sam szukać informacji o prawdzie ukrywanej, przemilczanej przez media!"

No i jak wiesz, to czemu i tak dajesz się manipulować. ;)

... z bardziej radykalnych i kontrowersyjnych - psie sadło (przykłada się do kolana).

Psie sadło jako dawny mit miało łagodzić kaszel i inne objawy chorób dróg oddechowych; gruźlica.

BTW. "Czarne jak Mleko: krótki film na temat wpływu mediów, zrealizowany w Szkole Wyższej w Ulm
(Deutschland) kierunek Cyfrowe Media.", czyli to nie jest jakiś film prowege jakby ktoś sobie myślał.

[#277] Re: Czarne jak Mleko - Manipulacja Mediów

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #276

Psie sadło jako budulec dla chrząstki. nie wiem na ile to prawda próbować nie będę, ale mój kolega z pracy przykładał i powiada, że noga nie boli nic a nic.

>"Zacznij sam szukać informacji o prawdzie ukrywanej, przemilczanej przez media!"
I bardzo łatwo popaść w paranoję.

Internet zmienił świat na tyle, że jest jeszcze więcej bzdur, jeszcze więcej kłamstw. Jaką mamy gwarancję, że czyjaś teoria spiskowa jest prawdą.
Zwykle wybieramy to w co wygodniej nam uwierzyć
Katastrofa w Smoleńsku -jedni się drą ZAMACH i spróbuj im wytłumaczyć, że nie, inni że kosmici, inni że Kaczyński pilotował albo NA PEWNO ..... coś tam zrobił.

>No i jak wiesz, to czemu i tak dajesz się manipulować.
A ty nie? Jesteś w stu procentach przekonany,że to wszystko co czytasz to prawda przenajświętsza? Spróbuj pogadać z kimś od kosmitów. Też Ci poda fakty, filmy, zdjęcia i będzie głęboko wierzył, że ma rację. A Ciebie nazwie upartym i zmanipulowanym

Czy inteligentnemu człowiekowi potrzebny jest drastyczny film, żeby coś zrozumiał? Czy trzeba mu przez 12 stron tłumaczyć? Czy wystarczy mu podać informację a resztę sam dopyta albo wyszuka choćby w necie?

przecież wszyscy znamy chory przypadek prawdziwego Amigowca. I w sumie chłopak chce dobrze ale w tym ferworze walki i krzyku chyba zapomniał o co już walczy. Kto chce Amigę to i tak ją kupi.
Kto chce zostać wegetarianinem to zostanie bez linków, filmików, oskarżania i obrażania.

I chociaż mogłabym żyć bez mięsa to cała ideologia i spiskowanie nie podoba mi się nic a nic. Oglądam Twoje filmiki, czytam artykuły i za chwilę znajduję coś zupełnie odwrotnego, i jedni i drudzy piszczą, że mają rację. Kto mi powie co jest propagandą a co nie?
BTW kto te filmy kręci? Właściciel ubojni? momentami są takie zbliżenia, że nie wygląda to na ukrytą kamerę.

Ciągle proszę - Podajcie jakieś smakowitości do wykorzystania w domu jako uzupełnienie codziennej diety. To nie nikt się nie chce odezwać ale jak nawyzywać to pierwsi w szeregu. Oj chłopaki... Wy się normalnie chcecie kłócić. :) pomimo całej gadki, że agresja wegetarianom jest obca, to jak czytam wątek mam wrażenie, że sami mięsożercy naładowani testosteronem rozmawiają.
I tak Was wszystkich uwielbiam :)

Ps. jako, ze dałam się zmanipulować pewnemu Amigowcowi jadę na AEM

[#278] Re: Czarne jak Mleko - Manipulacja Mediów

@flea, post #277

Psie sadło jako budulec dla chrząstki. nie wiem na ile to prawda próbować nie będę, ale mój kolega z pracy przykładał i powiada, że noga nie boli nic a nic.

To dobrego masz kolegę. Czyli faktycznie masz coś z nogą.

A ty nie? Jesteś w stu procentach przekonany

Odniosłem się do Twojego cytatu. Wiesz do czego były piramidy?

Czy inteligentnemu człowiekowi potrzebny jest drastyczny film, żeby coś zrozumiał?

Jak jesteś zainteresowana to obejrzyj film w pierwszym poście.

I chociaż mogłabym żyć bez mięsa

Już o tym kiedyś pisałem. Nie miałem i nie mam zamiaru nikogo przekonywać do niejedzenia czy jedzenia czegokolwiek. Ja tylko uswiadamiam, a co ty będziesz jadła czy nie jadła to już Twoje zmartwienie i przede wszystkim zdrowie.

Google: Breatharianizm ;)

Ciągle proszę - Podajcie jakieś smakowitości do wykorzystania w domu jako uzupełnienie codziennej diety

Nie wiem jak czytasz te posty, bo przepisy były już podawane kilka razy. W ustawieniach strony zmień sobie na wyświetlanie postów po 100, to lepiej się czyta i jak na dłoni widać krzykaczy: http://www.ppa.pl/newsy/settings.php

[#279] Re: Czarne jak Mleko - Manipulacja Mediów

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #278

>Czyli faktycznie masz coś z nogą.
Mam :) pęknięta łąkotka. (u)Tykająca bomba zegarowa. :)

i z oczami chyba też, bo jak do tej pory to wykorzystałam przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem (autor niedziel chyba). Poza tym w wątku przewija się dużo linków i ogólny zalew informacji. Takie lekkie bombardowanie.

>Wiesz do czego były piramidy?

Jest tyle teorii... najbardziej mi się podoba ta z "Gwiezdnych Wrót"

>Ja tylko uswiadamiam, a co ty będziesz jadła czy nie jadła to już Twoje zmartwienie i przede wszystkim zdrowie.

Co z tego, że jestem uświadomiona skoro sałata którą kupuję na rynku ma świeżo oberwaną metkę "made in China" a na produkty sojowe trochę mnie nie stać (mleko które bardzo lubię po przecenie 7 zł ). Codziennie po warzywo nie będę jeździć 40 km na wieś bo na benzynę nie wyrobię a poza tym jeżdżąc niepotrzebnie zatruwam środowisko. Rowerem - wylewu dostane. Nie kupuję mięsa w ogóle (czasami kilka plasterków szynki) bo nie chce mi się gotować, obiady jem w pracy więc wybór mam albo nie jeść cały dzień (szczególnie jak pracuję dłużej pyszny pomysł ) albo zjeść to co aktualnie podadzą.

Breatharianizm
jaka oszczędność

Z czystej babskiej ciekawości zapytam : Czemu w taki sposób jest to uświadamianie.
Człowiek z natury trochę jak małpa - za przykładem poleci. Jak widzi w swoim środowisku zdrowego uśmiechniętego, przeciętnie zarabiającego wegetarianina to chętnie sam popróbuje.
A jak ktoś ci na siłę wciska że będziesz się świetnie czul to nic z tego.
U mnie w pracy są dzieci wegetariańskie i wegańskie.Są to dzieci raczej zamożnych ludzi. Niestety co do ich rozwoju fizycznego są zastrzeżenia. Różnią się mocno od rówieśników w szczególności budową ciała. Ale może to akurat takie przypadki.

>Jak jesteś zainteresowana to obejrzyj film w pierwszym poście.
Takie opowiadanie "It is great" "I feel great" śmierdzi mi jakąś sektą. Albo (swego czasu był popularny)Amway i też mówili "poczujesz się od razu lepiej-spróbuj" (zapomnieli dodać małym drukiem o zobowiązaniach finansowych)
Zawsze jest moda na coś. Jedyne wyjście - zachować umiar i zdrowy rozsądek.
Co do tej seksownej starszej pani:
pierwsza moja myśl - jakby babka przepracowała 25 lat przy maszynie w fabryce urodziła piątkę dzieci i miała męża alkoholika to ciekawe jakby wyglądała...

Fajnie jak ma się forsę i można poświecić się nie pracy, a dbałości o własne ciało i żywot ogólnie. Ja niestety należę do tej grupy ludzi która musi sama zarabiać na swój byt i utrzymanie i często będąc w pracy nie mam czasu myśleć o kawie, jedzeniu czy choćby jak ja się nazywam.
Zmiana pracy nie wchodzi w grę. Nie w tym realu.

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2010 09:48:18
[#280] video: Jest super. Nic nie musisz robić.

@Daclaw, post #200

Jest super. Nic nie musisz robić. (Część 1/5)
http://www.youtube.com/watch?v=sH7h7bpRFgU
http://www.youtube.com/watch?v=wvKqxAZmrto
http://www.youtube.com/watch?v=47xmY0HZt2A
http://www.youtube.com/watch?v=GzEK8e6kRvQ
http://www.youtube.com/watch?v=R9e4sAnOT94

Z innego wątku.

Daclaw napisał: "Ekodebile"

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=16561&startliczba=125#reply_16701

Daclaw napisał: "Najkrócej urzecz ujmując, mam to wszystko w dupie."

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=16561&startliczba=125#reply_16709
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=16561&startliczba=150#reply_16726

Dokłanie. Najlepiej i najłatwiej powiedzieć że mamy wszystko w dupie...

[#281] Re: video: Jest super. Nic nie musisz robić.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #280

To teraz może wytłumacz widowni, czym się różni przyznanie do tego że "ma się wszystko w dupie" od "dla dobra ludzkości wklejam linki na forum Amigowym więc jestem super"?
Może na początek pokażesz nam O Wielce Oświecony co sam uczyniłeś, dasz przykład własnych osiągnięć w zakresie ochrony Świata?

[#282] Re: video: Jest super. Nic nie musisz robić.

@Shoonay, post #281

Ja już podałem wystarczająco dużo informacji i jako że to ja zamieściłem tego posta nie jestem zobowiązany do udzielania odpowiedzi na które to akurat Ty sam powinieneś sobie odpowiedzieć.

[#283] Re: video: Jest super. Nic nie musisz robić.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #282

Aha.

[#284] Re: video: Jest super. Nic nie musisz robić.

@Shoonay, post #281

Sukcesy w kształtowaniu właściwych postaw widać nawet w TYM wątku:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=17568&startliczba=125#reply_18760
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=17568&startliczba=250#reply_19368

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2010 17:48:23
[#285] Re: video: Jest super. Nic nie musisz robić.

@Daclaw, post #284

Ta wypowiedź też niczego sobie.
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=17750#reply_19358

Ciekawe, jedna z Wielce Oświeconych teorii wegetariańskich głosi "zaprawdę powiadam Wam, kto szacunku do zwierząt nie ma, szacunku do ludzi również nie wykazuje"... ciekawe czy to działa w drugą stronę?
Oczywiście takich Świętych Osobistości to się pewno nie dotyczy, oni niejako z urzędu mają pozwolenie Wielkiego Wegetarianina.

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2010 17:51:33
[#286] Re: video: Jest super. Nic nie musisz robić.

@Shoonay, post #285

> http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=17750#reply_19358

http://www.ppa.pl/0026.ool.,960;graffiti.html

http://www.ppa.pl/graffiti/obrazki/zdjcia/pierwszyzlotprzyjaciwesoegopierozka16marca2008/1326_27.jpg

[#287] Re: video: Jest super. Nic nie musisz robić.

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #286

Poważnie? To tak wygląda Benek? No niemożliwe normalnie. Widziałem te zdjęcia dwa lata temu i nadal wygląda na tych zdjęciach jak dwa lata temu kiedy je ostatni raz widziałem co wtedy tak wyglądał jak wtedy. Szok!

A tak ogolnie to pozwolę sobie zacytować Wielce Oświeconego "To najwyraźniej nic z tego co tam pisałem nie zatrybiłeś."

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2010 18:37:20
[#288] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Daclaw, post #137

A ja nie. Uprawiam egoizm gatunkowy. Z tego powodu los mojego gatunku najbardziej mnie obchodzi. Zamierzam działać w ekosystemie tak, aby mi i moim współplemieńcom było wygodnie, dokładnie tak samo, jak to czyni każde inne zwierzę. Czy bóbr zastanawia się nad szkodami, które czyni w drzewostanie albo nad dalszymi skutkami budowy swoich tam? Czy kornik rozmyśla nad tym, że zeżera czyjś dach nad głową? Osę obchodzi to, że ktoś wykorkuje przez alergię na jej jad? Nie, po prostu robią swoje. Czy gdyby stworzenia te mogły o tym decydować, to byłyby skłonne objąć człowieka ochroną w razie czego, czy raczej wolałyby się go pozbyć? Stawiam, że raczej miałyby go gdzieś, skupiając się na obszarach swojej aktywności. No więc ja również zamierzam robić swoje i skupiać się na obszarach własnej aktywności.

Odniosłem wrażenie, że pomyliłeś i przemieszałeś dwie odrębne rzeczy. Wskażę Ci, co mam na myśli, a Ty już sobie sam zweryfikuj, czy nie warto ich rozgraniczyć.

1. Zwierzęta wymienione przez Ciebie nie korzystają z narzędzi technicznych, zatem nie są w stanie szerzyć destrukcji w stopniu większym, niż możliwości, w jakie uposażyła je natura, innymi słowy ponad gatunkowe zdeterminowanie.

2. To gatunkowe zdeterminowanie określa precyzyjnie możliwe skutki działań zwierzęcia/grupy zwierząt, a my, ludzie, przy obecnym stanie wiedzy jesteśmy w stanie te skutki określić, przewidzieć.

3. Człowiek nie jest zdany wyłącznie na techniki wynikające z jego ciała, czynności podstawowych (np.łamanie gałęzi rękami, odchody) - gdyby tak było to w zasadzie nie różniłby się pod względem potencjału szkód od innych zwierząt, stanowiąc wraz z nimi ot kolejny równoważny element ekosystemu.

4. Człowiek posiada narzędzia techniczne do szerzenie destrukcji wielkoskalowo i hurtowo.

5. Człowiek posiada narzędzia niemechaniczne w postaci struktur handlowych (szczególnej formy hierarchiczności), technik perswazji, i narzędzie wielopłaszczyznowe w postaci pieniądza.

Ja, Ty czy inni na tym forum są ostatnim ogniwem hierarchii handlowej, którego pierwszym ogniwem są podmioty nie rzadko stosujące wielkoskalowe i hurtowe metody destrukcji.

Nasz umysł obliguje nas do skorzystania z umiejętności oceny łańcucha i wystąpienia zeń, gdy ogniwa wyżej w hierarchii nam się nie podobają.

Na tej zasadzie nie zanoszę swoich pieniędzy mordercom pracowników z The Killercola Company, mordercom zwierząt i zuchwałym eksploatatorom Afryki i lasów deszczowych z Mc D., czy wielu innym ponadnarodowym korporacjom. Staram się także zwracać uwagę na przynależność podmiotu oferującego. Oczekuję informacji, pytam, z reguły otrzymuję odpowiedź. Pewne rzeczy można błyskawicznie z etykiet produktów wyczytać. Zwracam uwagę na logo Fair Trade (Sprawiedliwy Handel) i/lub oznakowanie certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego. Od reszty jest net. Umiem czytać, kojarzę fakty nt.struktury handlowej, zdaję sobie sprawę, że moje pieniądze mogą zmieniać świat - wykorzystuję wiedzę w praktyce.

Nie jestem posłusznym 'jamochłonem', jakiego chciałyby korporacje łamiące prawa człowieka czy stosujące wyzysk zwierząt i środowiska naturalnego.

[Od tego momentu ton postu zmieniam na ogólny, felietonistyczny, nie zaś tylko do przedmówcy, zatem proszę nie brać do siebie.]

Dziwię się, kiedy ktoś umie wychwycić coś na forum, potrafi wyszukiwać informacje w necie, a w życiu marnuje umysł na szukanie tylko wymyślnych usprawiedliwień dla ulegania sile perswazji struktur handlowych stosujących narzędzia destrukcji wielkoskalowej. Nie logiczniej byłoby objąć taką błyskotliwością także podejmowane decyzje konsumenckie?

To absolutne podstawy. Nic trudnego. Może tylko pierwszy krok najtrudniejszym jest. Krakanie wytresowanego perswazją otoczenia też nie pomaga. Weryfikacja wyobrażeń - pomaga.

[Ogólny_mode OFF]

Wnioski:

1. Nie można tego, co uprawiasz nazwać wyłącznie egoizmem gatunkowym ze względu na wykraczanie czynności poza tenże pod względem narzędzi i skutków.

2. Przykład, który dałeś, dotyczy troski. Słuszniejszą wydaje się nazwa troska zorientowana gatunkowo.

3. Słowa egoizm i gatunek logicznie się wykluczają moim zdaniem - proponuję trafniejsze sformułowanie, szowinizm gatunkowy (stawianie wyżej interesów własnego gatunku).

4. Retoryczne pytania, jakie postawiłeś, były zupełnie nieadekwatne i mącą zamiast wyjaśniać. Chyba nie muszę tłumaczyć absurdalności porównania człowieka uposażonego w w/w narzędzia wielkoskalowej destrukcji do zwierząt posiadających jedynie paletę zachowań determinowanych biologicznie.

Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 24.07.2010 20:27:35
[#289] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@CJ Warlock, post #288

wystąpienia zeń, gdy ogniwa wyżej w hierarchii nam się nie podobają

Ale mi się podobają.
Ogólnie świat bardzo mi się podoba. Na prawdę.

mordercom pracowników z The Killercola Company, mordercom zwierząt i zuchwałym eksploatatorom Afryki i lasów deszczowych z Mc D.

Na przyszłość pisz normalnie o kogo Ci chodzi, OK? Nie jestem z "branży", nie łapię w lot Waszego slangu.

Coca Cola i Mc Donalds jak mniemam? Wiernym fanem ich jestem, nie ukrywam. Nie ma lepszego posiłku, niż BigMac menu + Royal i frytki zakręcone + dodatkowy sos musztardowy. Jeszcze tylko Carbonara z Pizza Hut albo kubełek Palce Lizać od wujka Colonela mogą konkurować.

Afryki

A pies tańcował z Afryką, bandą leni i nieudaczników. Mieli swoje 5 minut w czasach kolonialnych, kiedy im biali wszystko ustawili - trzeba było to wykorzystać i kontynuować.
[#290] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Daclaw, post #289

> wystąpienia zeń, gdy ogniwa wyżej w hierarchii nam się nie podobają

Ale mi się podobają.

Oczywiście. Dzieci lubią milutką otoczkę. Dorośli miłe wspomnienia z dzieciństwa. Tęgie głowy z branży, w której studiowałem, dokładnie przewidziały i poustawiały także Twoją rolę w tym spektaklu nabywczym.

Ogólnie świat bardzo mi się podoba. Na prawdę.

Mi też świat bardzo się podoba. :) Ale co to ma do rzeczy? Jaki element software-u w Twojej głowie kazał Ci wyskoczyć ze światem, kiedy mowa o korporacjach? Utożsamiasz świat z korporacjami? Jeśli tak to może pora zreorganizować asocjacje.

> mordercom pracowników z The Killercola Company, mordercom zwierząt i zuchwałym eksploatatorom Afryki i lasów deszczowych z Mc D.

Na przyszłość pisz normalnie o kogo Ci chodzi, OK? Nie jestem z "branży", nie łapię w lot Waszego slangu.

Naprawdę nie wiem, gdzie się uchowałeś, że nie słyszałeś choćby nazwy kampanii Killer-Cola. Nawet w TVP o niej był reportaż. To nie żaden "nasz slang", a drugą nazwę skróciłem, bo nie chciałem aby pełna nazwa znalazła się w tym wątku jako fraza w tej lokalizacji.

Coca Cola i Mc Donalds jak mniemam? Wiernym fanem ich jestem, nie ukrywam. Nie ma lepszego posiłku, niż BigMac menu + Royal i frytki zakręcone + dodatkowy sos musztardowy. Jeszcze tylko Carbonara z Pizza Hut albo kubełek Palce Lizać od wujka Colonela mogą konkurować.

I jako posłuszny konsument odgórnie sterowany zabrałeś pospiesznie głos jako pierwszy pod moim postem, nie odnosząc się merytorycznie na poziomie do ani jednej kwestii, za to generując z pamięci litanię fraz handlowych? A umiesz z pamięci wyrecytować wstęp do "Pana Tadeusza" na przykład? ;) Pytanie retoryczne, wyjaśniam.

> Afryki

A pies tańcował z Afryką, bandą leni i nieudaczników. Mieli swoje 5 minut w czasach kolonialnych, kiedy im biali wszystko ustawili - trzeba było to wykorzystać i kontynuować.

OMG... Wiesz, może odpowiem Ci na poziomie okazującym tyle zaangażowania, ile warta jest Twoja odpowiedź: może poczekaj z podobnymi wyskokami na zimę - właściwą porę dla śnieżnych postaci na B. ;)

Pytanie tylko, co Tobą motywuje, że jesteś pierwszy do siania bełkotu. Wdrukowany korporacyjną perswazją strach przed brakiem ich produktów, bogatych w substancje uzależniające psychicznie? Zrób sobie odwyk może, bo coś Ci najwyraźniej szkodzi.

Ziemia jest jedna i czy Ciebie obchodzi Afryka lub Brazylia, czy nie (mowa była o lasach deszczowych, a nie o żadnym kolonializmie - nie mieszaj), płacisz destruktorom za tworzenie przyszłych konsekwencji globalnych, które dotkną także i Ciebie.

Może napiszę prościej, bo nie sądzę, aby zdolność czytelnicza przedmówcy jeszcze trwała.

Gdybyśmy byli w świecie zwierząt i byłbyś w stadzie powiedzmy wilków to jako wilk idiota kolaborujący z myśliwymi zostałbyś wyp******ony karnie ze stada za głupotę i ignorancję, które zagrażają reszcie stada.

I tyle. Napisz lepiej, jak się przydajesz w zasadzie, poza tym, że dajesz oczyszczalni ścieków przyczynę do istnienia. Na wszelki wypadek wyjaśniam żart: poza robieniem kupy co w życiu robisz, Bo jak na razie to robisz sobie kpiny w tym wątku.
[#291] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@CJ Warlock, post #290

Gdybyśmy byli w świecie zwierząt i byłbyś w stadzie powiedzmy wilków to jako wilk idiota kolaborujący z myśliwymi zostałbyś wyp*ony karnie ze stada za głupotę i ignorancję, które zagrażają reszcie stada.

A Ty i Tobie podobni - za uporczywe wycie i ujadanie nie służące de facto niczemu, poza podnoszeniem poziomu szumu. I - to odnośnie naszych ludzkich realiów - także poza tuczeniem globalnego śmietnika, który, przechowywany na monstrualnych macierzach dyskowych, pobiera prąd i generuje ciepło odpadowe.

Bo jak na razie to robisz sobie kpiny w tym wątku.

Takie już moje zbójeckie prawo.
[#292] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Daclaw, post #291

Takie już moje zbójeckie prawo.

Jest tutaj w ogóle jakiś moderator?

[#293] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Daclaw, post #291

CJWarlock: Gdybyśmy byli w świecie zwierząt i byłbyś w stadzie powiedzmy wilków to jako wilk idiota kolaborujący z myśliwymi zostałbyś wyp*ony karnie ze stada za głupotę i ignorancję, które zagrażają reszcie stada.

Dacław: A Ty i Tobie podobni - za uporczywe wycie i ujadanie nie służące de facto niczemu, poza podnoszeniem poziomu szumu. I - to odnośnie naszych ludzkich realiów - także poza tuczeniem globalnego śmietnika, który, przechowywany na monstrualnych macierzach dyskowych, pobiera prąd i generuje ciepło odpadowe.

Przeciwnie. Warknąłem na Ciebie, boś bezmyślny i krótkowzroczny w działaniu, kierujesz się impulsami i chwilową korzyścią, czym obniżasz sumaryczny poziom odporności stada na cwaną perswazję eksploatatorów. W trosce o średni poziom rozsądku w stadzie, który to poziom zaniżasz wymiernie, warknąłem na Ciebie i tylko na Ciebie.

Ty jednak nie lubisz żadnego wykluczenia, jak każdy infantylny posłuszny konsument zresztą, więc powołując się na jakieś 'zbójeckie prawo' pierwszy spieszysz pisać i to kpiny, zamiast coś w miarę jeszcze jak na Twój poziom merytorycznego. Nawet nie masz pewności tego, co robisz, bo a) powołujesz się na jakąś podstawę zamiast po prostu robić i b) podstawa ta jest wykreowana przez Ciebie i fikcyjna.

Zrozum, młody wilczku, że reprezentujesz efekt tresury, więc nie nadajesz się na wilka - te cechy się wzajemnie wykluczają.

Albo pisz merytorycznie, albo przestań generować szum i te inne ceregiele, które sam robisz znakomicie, a które zarzucasz dyskutantom.

Czy myślisz, że ktoś, kto zna się na rozpoznawaniu technik manipulowania konsumentów nie dostrzeże, że zwyczajnie stosujesz technikę oddalania winy od siebie poprzez projekcję jej a priori na rozmówcę?

Zwyczajnie sabotujesz debatę obnoszeniem się z własnymi nawykami lub innymi wtrętami nie na temat, częstokroć prowokacyjnymi. To NIE jest sposób dyskutowania. To jest odciąganie uwagi czytelników od meritum i sprowadzanie jej na tematy zastępcze. Po Twoich innych postach domniemam, że jesteś bystrzejszy, niż się może wydawać, ale niestety wolisz zaprzęgać bystrość w sabotowanie dyskusji zamiast w merytoryczny udział w niej. Dopatruję się więc na podstawie tego spostrzeżenia celowości w Twoich działaniach.

Powtarzam apel: meritum albo cisza.

Ponawiam też pytanie: co zrobiłeś wczoraj konstruktywnego?

BTW.Ostatnie pytanie może być zarówno powodem radości jak i frustracji, zależnie od tego, które nożyce się odezwą. ;) Ale to już taka moja mała próba rozmówcy. ;)
[#294] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@CJ Warlock, post #293

Flea prosiła o jakieś przepisy. :) Coby nie było, że tylko na prowokację Dacława odpisałem, to i szanownej koleżance odpowiem skoro już na PPA miałem okazję zajrzeć. :)

Flea, ogrom przepisów jest na Puszka.pl - http://puszka.pl/ - przewertuj jakieś kategorie, które Cię interesują, a na pewno znajdziesz tam coś, co Cię zaciekawi. Puszka.pl od lat stanowi nieocenioną bazę przepisów wegetariańskich i wegańskich, a korzystają z niej zarówno wegetarianie jak i niewegetarianie. Korzystają pracownicy firm, biur, szkół, uczelni, szefowie, studenci, wykładowcy, informatycy, graficy, muzycy, nawet firmy cateringowe, czy po prostu różni ludzie.

Jest też taka książka: "Zdrowiej jesz - zdrowiejesz. 700 przepisów kuchni wegańskiej." - http://www.szalonykowboj.com/szalonykowboj/ramki.asp?strInitials=12800960EN0 - można się dzięki niej szybko i smacznie najeść, wesoło i kolorowo, a przy okazji poszerza wyobrażenie na temat znanego dylematu nieobeznanych z tematem: "to co ty właściwie jesz?". :)

I coś ode mnie, specjalnie na Twoje życzenie: "kalafiorowa chrupkość z sezamem".

Składniki: kalafior (pół), pomidor (2) marchew (1-3), kapusta kiszona, pieczarki (2-4), sezam ziarno (ok.2 łyżki płaskie), olej zimnotłoczony rzepakowy (ok. 4 łyżki, może być inny tłoczony na zimno, zgodny smakowo), cytryna (pół), przyprawy: sól, pieprz ziołowy, shoarama.

Wykonanie: kalafior, marchew i pieczarki zetrzeć surowe i umyte na tarce (grube oczka), kapustę kiszoną pokroić drobno, pomidor pokroić w kostkę, sezam namoczyć wcześniej przez ok.1h i dodać do sałatki, dodać przyprawy, olej, wymieszać, skropić sokiem z cytryny.

Sposób podania: w miseczkach jako sałatka do bobu lub innej potrawy fasolowatej albo na grzankach z pieczywa razowego lub graham jako gruba warstwa.

Można eksperymentować. Polecam dodać cebulę pokrojoną w kostkę.

Odpowiednia ilość potrawy realizuje zapotrzebowanie na większościowy udział produktów nieprzetworzonych termicznie w jednym posiłku.

A przede wszystkim smakuje obłędnie. :) I przy odpowiedniej ilości kapusty kiszonej (dużo, ale nie za dużo) nadaje się na strawę poimprezową, kiedy to po alko i nocnym zużyciu zasobów witaminy C organizm automatycznie pożąda witamin, w tym C.

Dodatek porządnego, smacznego, gęstego oleju tłoczonego na zimno dodaje poczucia sytości i kaloryczności.

Wybrałem ten na przykład bo ostatnio zrealizowałem (w wersji posiłku z bobem). Oczywiście istnieje pewna paleta wariacji, ale to już zostawiam Twojej własnej inwencji - wypróbuj sama.

Acha, przechowywanie: przy obecnych upałach szybko się może popsuć, więc aby postało do następnego dnia to zamknąć w szczelnym pojemniku i do lodówki.

Co do zasobności portfela to jesteś nieco w błędzie z tymi sojowymi produktami. Owszem, piszesz prawdę, bo po prostu to, co widzisz, i ja to rozumiem. Sam nie rozumiem jak to dopuszczalne, że produkt eksploatujący zwierzęta jest subsydiowany nawet w 70%, a roślinna alternatywa ma cenę "zachodnią".

Na szczęście są mleka roślinne w proszku, produkowane w Czechach. Kiedy robisz mleko sojowe czy gryczane (tu, podejrzewam, miejsce na zaskoczenie), kokosowe, ryżowe, kukurydziane czy owsiane, to litr gotowego napoju wynosi Cię jedynie 1.50 czy 1.75 zł. Trzeba tylko wiedzieć o takiej opcji.

Jak chcesz wiedzieć o fajnych okazjach to zapisz się może na newsletter sklepu www.Evergreenl.pl - ostatnio ogłosili promocję na mleka płynne i w proszku ważną do tej niedzieli. Z sojowym w proszku robi się znakomite lody bananowe i czekoladowe, czekoladę, czekoladki, ciasteczka czy kakao. Z ryżowym znacznie pulchniejsze pasztety. W tym sklepie kilka m-cy temu obniżyli cenę za przesyłkę, więc łatwiej ją rozłożyć nawet pomiędzy niewielkie liczbowo zakupy. W wysyłce są super układni i przykładni - jak zapytałem, czy moje zakupy, w tym psią karmę Ami Dog mogliby wysłać tego samego dnia (zakup o 17:45), bo mi się kończy pokarm dla psów, to... nadali około 18:30 i następnego dnia rano miałem w domu paczkę. Gdyby to było Allegro to wystawiłbym im za to mega pozytywa.

Skoro już wiemy, że nie trzeba nikomu odbierać cennego dla niego życia aby samemu sobie dogodzić i się najeść, to pozostaje już tylko przejść do wymiany praktycznych informacji, know how, przepisów, informacji o produktach.

Acha, ponieważ istnieje znany związek pomiędzy nastawieniem, podświadomością i myślami, a zdarzeniami w życiu, to nie wydaje mi się, aby osoba o pogodnym nastawieniu, nie programująca się destruktywnie przyciągnęła męża alkoholika czy nieodpowiadającą jej pracę. Wydaje mi się, że w swojej wypowiedzi pominęłaś ten czynnik szukając z nutą pretensji dziury w całym. ;)

Ja z kolei uważam, iż zespół w/w czynników rzutujących dobroczynnie ma związek z czymś takim, co roboczo nazwałbym poczuciem godności. By być dobrze zrozumianym sprecyzuję, iż chodzi mi o pewien szczególny rodzaj świadomości, podświadomego przekonania o własnej otwartości na dobre doświadczenia od życia i gotowości na przyjęcie ich, a nie jakieś nadęcie czy dumę. To ważne, by to zrozumieć właściwie. Chodzi o coś absolutnie lekkiego, spontanicznego, życzliwego, asertywnego.

Jak się ma to poczucie godności i pozwoli się mu dojść do głosu to zanika podatność na sugerowane wokół medialnie lęki, pojawia się traktowanie siebie i innych z szacunkiem dla ich życia, często też dieta ulega przemianie w kierunku lepiej zachowującej zdrowie organizmu, sprzyjającej pozytywnemu myśleniu i spokojnemu usposobieniu, decyzje stają się bardziej przemyślane pod kątem nie szkodzenia sob i innym.

Pracy wykonywanej jednak bym w to nie mieszał, bo to już jest dziedzina, w której położenie zależy od tony innych przekonań, ograniczeń tak podświadomych jak i praktycznych, nieraz prozaicznych. ;)

Rozważ, Flea, czy nie warto wzbogacić swój wywód w to rozważenie.

A ta w ogóle to spróbuj kalafiorową chrupkość - micha Ci się będzie cieszyć. :)

Pozdrawiam.
[#295] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@CJ Warlock, post #293

wolisz zaprzęgać bystrość w sabotowanie dyskusji zamiast w merytoryczny udział w niej. Dopatruję się więc na podstawie tego spostrzeżenia celowości w Twoich działaniach.

Choć starasz się pozować na wulkan erudycji i przepełnionym trudnymi słowami stylem sugerować nieprzeciętny intelekt, jednak odkrycie tego - dość wyraźnego, jak sądzę - faktu zajęło Ci stosunkowo dużo czasu. Aby wziąć merytoryczny udział w dyskusji, na poziomie, którego oczekujesz, musiałbym najpierw w równym stopniu zgłębić tematykę a na to szkoda mi czasu, ponieważ uważam ją za nie wartą uwagi. Podobnie nie chce mi się zajmować studiami nad Biblią z przyległościami tylko po to, by móc ewentualnie stoczyć godny pojedynek z propagatorami jakiejś sekty, jeśliby się tacy pojawili na mojej drodze. Dlatego wyłapuję tylko co grubsze bzdury, widoczne gołym okiem bez przygotowania.

Tym nie mniej uważam za stosowne w jakiś sposób zasugerować co następuje: nie każdego obchodzi Twoja jazda, nie każdy ma ochotę o tym czytać, nie każdy czas i nie każde miejsce są odpowiednie do serwowania takiej czy innej indoktrynacji. Przejechała się na tym propaganda PRL-u, przejeżdża się Kościół, coraz bardziej męcząc wszystkich sobą, a Ty i Tobie podobni ciągle pozostajecie nieprzemakalni na tę prostą wiedzę nabytą.

Chociaż tutaj dział nazywa się "Hyde Park", to mimo wszystko jest to forum TEMATYCZNIE. Prościej: wchodzę na forum amigowe, po to, żeby czytać o Amidze a nie o ekologii, technologii żywności, obróbce skrawaniem czy rodzajach gówna. Nie jestem wielkim sympatykiem cenzury, jednak dziwię się tutejszym moderatorom.

Powtarzam apel: meritum albo cisza.

Odrzucony.

Nie dość, że poczynasz sobie bez najmniejszej żenady i refleksji, to jeszcze chciałbyś warunków pełnego komfortu? Nic z tego. Błędne jest Twoje przekonanie, że to co robisz wszystkim się podoba i że prezentujesz opcję jedynie słuszną. Czuję się w obowiązku w jakiś sposób o tym przypominać.

Ponawiam też pytanie: co zrobiłeś wczoraj konstruktywnego?

Nie wiem co to ma do rzeczy, ale niech tam Ci będzie:

Przygotowałem dokumentację zabytkowego grobowca, jako uzupełnienie wniosku o jego wpisanie do rejestru zabytków. Tym się zajmuję w wolnym czasie - zabiegam o ratowanie podupadających zabytków. Nie pieprzę o tym na sieci, tylko działam w realnym świecie i są tego wymierne efekty.

Zechcesz wskazać jakieś wymierne efekty swoich działań, poza zapychaniem serwerów?
[#296] Re: Najseksowniejsza 71-latka

@Daclaw, post #295

wolisz zaprzęgać (...)

+1.

Mi się już z żadnymi ekooszołomami nie chce prowadzić jakiegokolwiek dialogu. Widzę co próbują robić w czasie rozmowy i kojarzy mi się to z sekciarstwem i propagandą. Widać to szczególnie po tym burku co wrzuca setki linków i nie potrafi odpowiedzieć na żadne pytanie, dosyłając do propagandowych filmów z YT. Jak mi się będzie chciało to wrzucę fajny artukół szkoleniowy dot. prowadzenia propagandy w internecie (dot. głównie polityki, ale metody są widzę podobne w tym i tym przypadku).

A ja? Robię swoje, czyli dzisiaj grilla dla całej rodziny, używam plastikowych reklamówek, mimo że mam materiałowe w szufladzie, a po przeczytaniu tego tematu pojechałem samochodem do sklepu znajdującego się 500m od mojego domu, żeby kupić Pepsi. Wow, nie piłem pepsi od jakichś 5 czy 6 lat

[#297] Re: Daclaw dostał po pupie na Onecie

@Daclaw, post #275

Na Onecie szukam głównie informacji o pośle Palikocie, bo to mój idol. Czytuję jadowite komentarze w wątkach o nim, bo cieszy mnie paniczny strach PiSuarów przed tym kolesiem, spowodowany tym, że nie ma jak go utrącić ani jak zamknąć mu buzi. To tak na marginesie. Sławnych.wegetarian nie trzeba szukać, wystarczy otworzyć lodówkę, konserwę, cokolwiek, nie tylko dedykowany wątek.

Nie wątpie, bo za idola przecież też masz Hitlera. ;)

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=19148&startliczba=125#reply_19296

Przynajmniej już wiadomo, że mścisz się za jakieś polityczne porachunki z niejakim "sławni.wegetarianie" na Onecie. BTW. Palikot chwalił się w TVN, że mięsko mu zaszkodziło i jest jaroszem: przeszedł na dietę śrudziemnomorską.

I na mnie tym co napisałeś nie zrobiłeś żadnego wrażenia. Polityką zajmują się Ci co mają z tego kasę albo naiwne frajerstwo przytakujące medialnym marionetką. ;)

"... potwierdziła się moja opinia o ekologach (...) kto nie wierzy ten katol i pisior."

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=17606&startliczba=50#reply_17739

Daclaw napisał: "Swoją drogą cenię żywność GMO, bo jest ładna i kolorowa, jak również herbicydy ze szczególnym wskazaniem na Roundup - wspaniale niszczy wszystko co zielone."

Kiv_Master napisał: "A tak przy okazji to ekologia (bo ten lament nad modyfikowaną żywnością podnoszą głównie lewaccy unijni ekolodzy, geje,lesbijki i feministki - patrz w Polsce Zieloni2004) w obecnym wydaniu europejskim SUXXX"

Z Gadacza: Kiv_Master w czasie ostatnich wyborów - "Jarek, Jarek ..."

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&t=17606&startliczba=25#reply_17652

Swoją drogą to od tej polityki macie niezły burdelik w głowach.

[#298] Re: [OT] Najseksowniejsza 71-latka

@Daclaw, post #289

Nie wiem czy jeszcze ktoś zauważył, ale nasz kolega Daclaw jako całokształt
wypowiedzi od strony psychologicznej kieruje się poglądami faszystowskimi.

Dziwi mnie, że moderatorzy w ogóle nie reagują na jego zachowanie.

[#299] Re: [OT] Najseksowniejsza 71-latka

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #298

Gdyby reagowali Ciebie nie było by tu już dawno.

[#300] Re: Daclaw dostał po pupie na Onecie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #297

naiwne frajerstwo przytakujące medialnym marionetką

Dostrzegłeś wreszcie ograniczenia techniki copy/paste i próbujesz pisać samodzielnie? Brawo! Tylko się nie zniechęcaj - początki zawsze są trudne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem