[#1] "Racjonaliści" atakują na PPA
Ponieważ mimo ostrzeżeń niektórzy z co bardziej aktywnych misjonarzy ateizmu nie dają za wygraną i nie potrafią uszanować najbardziej nawet poważnych tematów a wlepianie im bana uczyni z nich męczenników przenoszę bezwartościową dyskusję tutaj.
[#2] Mike Singleton nie żyje
Poza tym - skąd możesz wiedzieć, czy świętej pamięci Mike Singleton nie był człowiekiem wierzącym?

Przecież to działa w dwie strony.
Do autorów postów #1, #2, #7:
1. Skąd możecie wiedzieć, czy Mike Singleton był człowiekiem wierzącym?
2. Niebo itd. to jest wątek religijny, prowokujecie flejma, jeśli chcecie o tym porozmawiać - to od tego jest kanał polityczny lub "Hyde Park".
[#3] Re: Mike Singleton nie żyje

@kjb666, post #2

OK, wytłumaczę łopatologicznie:

• Jeśli śp. Mike Singleton był wierzący to za prowokujące posty atakujące tych, którzy "ośmielili się" skomentować newsa o jego śmierci zgodnie ze swoimi przekonaniami powinieneś Ty (i kolega marcin1982) przeprosić.
  • Nawet jeśli śp. Mike Singleton nie był wierzący a ktoś w komentarzu użył sformuowania "wieczny odpoczynek" czy "niebo" to opluwanie tego jest wyrazem nietolerancji wobec wierzących, a podciąganie tego pod "wątek religijny" jest nadużyciem. Komentarz dotyczył newsa. Komentarz komentarza - już nie.

Nikt nie zabrania Ci zamieszczać pod newsem komentarza zgodnego z Twoimi przekonaniami (nie wiem: "rozpłynął się w nicości", "odszedł na zawsze", czy "wszystkich nas też czeka tylko niebyt"). Gdyby ktoś skomentował taką hipotetyczną wypowiedź z Twojej strony w stylu "To brednie i bajeczki, w rzeczywistości czeka nas życie wieczne jako święci lub potępieni" to taki komentarz zostałby oflagowany jako OT.

Czemu z taką zajadłością rzucasz się na wszelkie przejawy myślenia innego niż Twoje (dotyczy to zarówno wypowiedzi dotyczących wiary jak i na przykład - posiadaczy/zwolenników AmigaOS 4.x)? Wyluzuj i przyjmij do wiadomości, że to czyjeś życie i czyjś wybór, nikt nie oczekuje od Ciebie żebyś przy każdej okazji tłumaczył się ze swoich.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2012 10:27:22 przez recedent
[#4] Re: Mike Singleton nie żyje

@recedent, post #3

Wyluzuj i przyjmij do wiadomości, że to czyjeś życie i czyjś wybór

a swoim dzieciom dales wybor, czy ochrzciles w SWOJEJ wierze ?
[#5] Re: Mike Singleton nie żyje

@gx, post #4

Nie wiem jak Ty, ale ja swoim dzieciom daję to co najlepsze. Czemu mam żałować im życia wiecznego? Jeśli w przyszłości (nie daj Boże) odrzucą wiarę w Boga to chrzest będzie dla nich co najwyżej jedną z wielu kąpieli w wieku niemowlęcym.

Czy czterech niosących paralityka (Mk 2,1-12) dało mu wybór i powiedziało "Jeśli chcesz to sam się przejdź do Nauczyciela z Nazaretu"? Bynajmniej. A zobacz, Jezus (widząc ich wiarę) oczyścił go z grzechów i uzdrowił.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2012 08:20:12 przez recedent
[#6] Re: Mike Singleton nie żyje

@recedent, post #5

To jest wlasnie takie katolickie wywracanie kota ogonem, albo jak kto woli, dziecka z kapiela :). Z jednej strony katolik nawoluje do tolerancji, poszanowania dobrowolnego wyboru etc.. a z drugiej strony odmawia tego samego swoim najblizszym i to katolikowi wydaje sie normalne, nawet nie dostrzega w tym sprzecznosci :), i na koniec jeszcze przytacza cytat z Bibli o paralityku , jakby ten tyczyl sie patriarchalizmu w katolickim spoleczenstwie . Masakra, recedencie .
[#7] Re: Mike Singleton nie żyje

@gx, post #6

Powiedz mi, gx-ie, masz dzieci :) ? A jeśli tak to czy pytałeś je wcześniej czy chcą się urodzić i żyć :) ? Czy też patriarchalnie postanowiłeś je po prostu mieć ? Gdzie tu tolerancja i poszanowanie wolnego wyboru ? Jak mogłeś odmówić tak podstawowej rzeczy własnym dzieciom ?
[#8] Re: Mike Singleton nie żyje

@recedent, post #7

Oj recedencie, nie pograzaj sie dalej . Ten argument tak pasuje do patriarchalizmu jak woda swiecona do ognia piekielnego. Nie odrozniasz tego co naturalne, biologiczne.. od tego co spoleczne, kulturowe.., bo wrzucasz do jednego worka sprawy, ktore ze soba nie sa w zaden sposob pozwiazane ?.
[#9] Re: Mike Singleton nie żyje

@gx, post #8

Jak to "nie są powiązane"? Ani dziecko chrzczone jako niemowlę ani dziecko w brzuchu matki nie mają żadnego wpływu na decyzje dotyczące ich życia, podejmowane przez ich rodziców bez ich zgody. Jeśli nie zauważasz analogii to Twój (może nawet poważny ) problem. Co do patriarchalizmu - sam użyłeś tego słowa (być może nie rozumiejąc jego sensu), do Ciebie więc należy wyjaśnienie jak ma się dominacja mężczyzny w rodzinie/społeczeństwie do chrztu niemowląt. Zaś co do "naturalnościo-biologiczności" niektórych spraw - to lepiej tematu nie roztrząsaj, bo pogrążysz się dalej.
[#10] Mike Singleton nie żyje
Zarzuciłeś pytaniem ("Skąd możesz wiedzieć") i nakazujesz zaprzestanie kontynuowania tematu?
[#11] Re: Mike Singleton nie żyje

@GumBoy, post #10

Jest to pytanie ucinające dyskusję, no bo skąd niby może wiedzieć? A jeśli faktycznie wie - to niech się podzieli tą informacją w dedykowanym wątku, czyli tutaj.
[#12] Re: Mike Singleton nie żyje

@recedent, post #9

Recedencie, nie bron sie i nie wywijaj znowu kota ogonem. Patriachalizm dt. org. spolecznej ludzi, w tym org. spolecznej roznych sekt religijnych, takze katolikow..., natomiast to co naturalne, biologiczne dt. kazdego, wobec tych praw wszyscy rowni sobie jestesmy. Tak rzecz Ci madrosc Jody . Mowie Ci, nie pograzaj sie dalej, bo mieszasz rozne sprawy i wychodza Ci bzdury.

Chocbys na uszach stanal i zaspiewal "o sole mijo", to chyba sam rozumiesz, podjales za nich ICH decyzje, nalezaca do NICH, wykorzystujac do tego swoja rodowa - patriarchalna pozycje (ktora daje Ci tylko Twoja wiara i przekonanie, ze tak musisz zrobic, czyli zapisac dzieci do sekty, nie dajac im wyboru :)), zaden biblijny paralityk nie usprawiedliwi Cie z tego, choc dla katolika to zapewne kazdy innowierca, poganin niechrzczony etc.. jest paralitykiem :)

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2012 10:37:31 przez gx
[#13] Re: Mike Singleton nie żyje

@gx, post #12

Mówisz tak, jakby chodziło o jakieś obrzezanie . Jeśli dziecko uzna, że bycie członkiem Kościoła mu nie odpowiada to w żaden sposób ani ja, ani jego matka (nie wiem czemu pomijasz jej rodowo-matriarchalną pozycję) nie będziemy go mogli zmusić do tej przynależności. Chrzest można zignorować, za to napletka nie da się dokleić :)

Używasz sloganu, że jesteśmy równi wobec biologii - zatem przyznasz rację przykładowo katolickiej nauce społecznej, która mówi że wszyscy ludzie (od poczęcia) mają równe prawo do życia? Czy uważasz (wbrew modnej ostatnio teorii gender) że np. płeć to nie jest kwestia wyboru?
[#14] Re: Mike Singleton nie żyje

@gx, post #12

Nie rozumiem jednej rzeczy w zachowaniu Polaków. Jak się pytają czy są tolerancyjni, to w ankiecie wszyscy są tolerancyjni. Nie mają nic przeciw, że sąsiad ożeni się z ukochaną klaczą, bo czemu nie, ale jak ktoś napisze, że jest wierzący i prosi żeby w wyważony sposób wypowiadać się w pewnych kwestiach to zaraz raban. Czemu tolerancyjni ludzie nie wołacie : hej pedały (przepraszam, to tylko przykład, ale jakże wyrazisty), czarnuchy, skoro wg. waszej skrzywionej teorii toleracji można na kogoś wołać: religijny talib, moher, a z drugiej strony na innych nie wolno, bo nie wypada. Jeżeli wy jesteście większością (niewierzący), a my wierzący jesteśmy mniejszością (podobnie jak geje, inne nacje) to potraktujcie nas z taką samą tolerancją. Ludzie dajcie sobie siana z Bogiem, wiarą i pokrewnymi, tak samo jak staracie się nie wyjeżdżać z rasistowskimi tekstami o innych nacjach, czy orientacjach. Koniec.

PS. To mój głos w dyskusji, nie tylko odpowiedź na post gx.
[#15] Re: Mike Singleton nie żyje

@recedent, post #13

Obrzezanie nie jest czyms co mozna pochwalac ok, racja. Pozycja kobiety w kosciele katolickim, nigdy nie byla do pozazdroszczenia , juz nie chce mi sie tutaj powolywac na wybitnych swietych kosciola katolickiego, bo nie wypada mi jako humaniscie kopac lezacego

wszyscy ludzie (od poczęcia) mają równe prawo do życia

wszyscy ludzie maja rowne prawo do zycia, tylko czlowiek staje sie czlowiekiem, nie w momencie poczecia, tylko w momencie narodzin, prawda ?, tym samym uzywanie zwrotu "dziecko nienarodzone" jest nielogiczne, bo dziecko moze byc tylko narodzone, w ogole uzywanie slowa dziecko, a nie czlowiek ma temu nadac dodatkowy ladunek emocjonalny :)

płeć to nie jest kwestia wyboru

oczywiscie, dla natury/biologi..., nie dla spoleczenstwa, to jest wlasnie tolerancja i poszanowanie wolnego wyboru w rozumieniu nauk spolecznych, niekoniecznie w rozumieniu roznych sekt religijnych i ich nauk spolecznych .
[#16] Re: "Racjonaliści" atakują na PPA

@recedent, post #1

wlepienie im bana uczyni z nich męczenników

A teraz robisz męczenników z biednych katolików, którzy są "Atakowani przez racjonalistów na PPA".

przenoszę bezwartościową dyskusję tutaj

Popatrz się, niby taka bezwartościowa, a bierzesz w niej udział...
[#17] Re: Mike Singleton nie żyje

@Ender, post #14

waszej skrzywionej teorii toleracji można na kogoś wołać: religijny talib, moher

ludzie wierzacy z popularnej w Polsce sekty religijnej uwazaja za obraze swoich uczuc religijnych i zjawisko nietolerancji??? np: prawo nakazujace likwidacje symboli religijnych wieszanych kiedys na scianach ad hoc w szkolach i innych instytucjach publicznych/swieckich. Oczywiscie mozna/nalezy zrobic wyjatek dla tych kilkunastu symboli majacych inne znaczenie np: historyczne dla panstwa :)...
[#18] Re: Mike Singleton nie żyje

@recedent, post #5

Nie wiem jak Ty, ale ja swoim dzieciom daję to co najlepsze.

Zapisywanie do sekty religijnej jest najlepszą rzeczą jaką możesz dać swoim dzieciom? Bardzo w to wątpię, ale... Twoje dzieci, Twój problem jak im to wytłumaczyć gdy dorosną.

Czemu mam żałować im życia wiecznego?

Twierdzisz że posiadasz moc dawania życia wiecznego? A to ciekawe, jest wiele religii które tak twierdzą, ale Ty wiesz że to akurat ta Twoja jest tą prawdziwą, reszta spłonie w piekle, stworzonym przez miłosiernego Boga Twego :)

Jeśli w przyszłości (nie daj Boże) odrzucą wiarę w Boga to chrzest będzie dla nich co najwyżej jedną z wielu kąpieli w wieku niemowlęcym.

Żeby była tylko jedną z wielu kąpieli, to musiałbyś po chrzcie odciąć je od religii, bo inaczej kapłani zrobią im wodę z mózgu.
Jeśli mimo to uważasz że to tylko kąpiel - to idź je wykąpać do wszystkich pozostałych religii :) Nie zrobisz tego? No ale przecież to "tylko kapiel", prawda? :)

A zobacz, Jezus (widząc ich wiarę) oczyścił go z grzechów i uzdrowił.

Jak mam to zobaczyć? Przecież 500 lat przed Chrystusem żył niejaki Dionizos mający tyle cech wspólnych z Jezusem, że możemy śmiało powiedzieć - historia Jezusa to jest tylko plagiat i nic więcej.

Człowiek myślący nie będący w szponach religii, wyciągnie mądre wnioski.
Nie bój się bracie kroczyć przez życie bez religii - Live Free, Die Well :)
[#19] Re: Mike Singleton nie żyje

@gx, post #15

No toś się wkopał, chłopie.
  • Odnośnie Ojców Kościoła - pozwolisz, że zacytuję "klasyka", św. Pawła, w liście do Galacjan (Gal. 3:28 )?

Nie ma już Żyda ani poganina, nie ma już niewolnika ani człowieka wolnego, nie ma już mężczyzny ani kobiety, wszyscy bowiem jesteście kimś jednym w Chrystusie Jezusie.
  • Odnośnie biologicznej natury życia: Nie ma czegoś takiego jak "potencjalny człowiek nieurodzony". Wystaw sobie, że w naukach biologicznych (wiem, dla humanisty takiego jak Ty to trudne do pojęcia) nie ma podziału na "nie-człowieka nieurodzonego" i "człowieka urodzonego". Moment przejścia przez kanał rodny jest na tyle nieistotny, że czasem się go wręcz pomija (cesarskie cięcie się kłania). Nauka wyróżnia natomiast kilka etapów rozwojowych życia człowieka: zarodkowy, noworodkowy, płodowy, noworodkowy, niemowlęcy, poniemowlęcy, dzieciństwa, dojrzewania, dojrzałości, średni, starość. Sugerujesz (humanistycznie), że pierwsze trzy etapy rozwojowe życia człowieka nie są etapami rozwojowymi życia człowieka? Które jeszcze? Dwa ostatnie? Możemy się tak umówić, dużo łatwiej będzie eutanazić. :)
  • Dziękuję, że zgadzasz się ze mną, że płeć to nie jest kwestia wyboru. To mi wystarczy. Bzdury w stylu "za to ktoś mi powiedział, że katolicyzm jest nietolerancyjny" są już niepotrzebne. Zwróć jednak uwagę, że kiedy Ci to pasuje - zasłaniasz się biologią, a kiedy nie - korzystasz z nauk społecznych. Strasznie wygodnicki się stałeś

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2012 15:03:02 przez recedent
[#20] Re: "Racjonaliści" atakują na PPA

@GumBoy, post #16

Dyskusja była bezwartościowa tam, gdzie była. W Hyde Parku może się w niej udzielać każdy i jak chce. W tym (jak widać) Ty i ja.

Co do ataków "racjonalistów" - to nie pierwsza taka sytuacja, więc ten wątek na pewno się przyda. Standardowo w okolicach świąt Bożego Narodzenia (tak tak, kjb - wierz sobie dalej, że to dokładna data urodzin Jezusa Chrystusa) i świąt Zmartwychwstania Pańskiego spodziewam się protestów "oburzonych" na okolicznościowe newsy. Nie wierzysz? Poszukaj w archiwum.
[#21] Katolicy atakują na PPA

@recedent, post #20

Dyskusja była bezwartościowa tam, gdzie była. W Hyde Parku może się w niej udzielać każdy i jak chce. W tym (jak widać) Ty i ja.

Ach, czyli przyłączyłeś się zasilić tę dyskusję wartościami.

Standardowo w okolicach świąt Bożego Narodzenia (tak tak, kjb - wierz sobie dalej, że to dokładna data urodzin Jezusa Chrystusa) i świąt Zmartwychwstania Pańskiego spodziewam się protestów "oburzonych" na okolicznościowe newsy.

Ja akurat rozumiem, że komuś może przeszkadzać sadzenie mu religią jeśli nie siedzi akurat w kościele tylko na zwykłe neutralne forum wszedł.

Nie wierzysz? Poszukaj w archiwum.

Myślisz, że nie mam ciekawszych zajęć? Jeśli tak, to źle myślisz.

A odnośnie komentarza #4, Ty tak na serio?
[#22] GumBoy atakuje na PPA

@GumBoy, post #21

Ach, czyli przyłączyłeś się zasilić tę dyskusję wartościami.

Widziałem, że sam sobie nie radzisz, trzeba było pomóc.

Ja akurat rozumiem, że komuś może przeszkadzać sadzenie mu religią jeśli nie siedzi akurat w kościele tylko na zwykłe neutralne forum wszedł.

A ja nie rozumiem przeczulonych na "sadzenie religią" że wchodzą na forum zamiast pikietować przed zwykłym neutralnym Auchanem czy innym Leclerkiem że im świąteczne dekoracje wybitnie nie pasują.

Myślisz, że nie mam ciekawszych zajęć? Jeśli tak, to źle myślisz.

Myślę, że źle myślisz, że źle myślę że nie masz ciekawszych zajęć. Gdyby tak było nie wdawałbyś się w słowne utarczki gdzie popadnie na PPA.

A odnośnie komentarza #4, Ty tak na serio?

To pytanie akurat do gx-a, bo to on napisał komentarz #4. Ale przyłączam się do pytania.
[#23] Re: Mike Singleton nie żyje

@recedent, post #19

Nie ma już Żyda ani poganina, nie ma już niewolnika ani człowieka wolnego, nie ma już mężczyzny ani kobiety, wszyscy bowiem jesteście kimś jednym w Chrystusie Jezusie.

nie wiem czemu nie przytaczasz innych medrcow kosciola jak sw. Augustyn, sw. Tomasz z Akwinu, widac slowa sw. Pawla moga byc doborwolnie interpretowane przez kosciol, bo tez niczego nie przesadzaja, a liczy sie tutaj przede wszystkim praktyka kosciola... :)

http://humanizm.free.ngo.pl/kik.htm

pierwsze trzy etapy rozwojowe życia człowieka nie są etapami rozwojowymi życia człowieka? Które jeszcze? Dwa ostatnie? Możemy się tak umówić, dużo łatwiej będzie eutanazić

zapominasz, ze pierwsze trzy etapy sa nierozlacznie zwiazane z innym zyciem, zyciem kobiety. To jest wlasnie katolicki sposob rozumowania wynikajacy z ich wiary tj. oczekiwania nadejscia mesjasza :), nie widzi czlowieka tam gdzie jest juz czlowiek i widzi czlowieka tam gdzie jeszcze go de facto nie ma. Dobrze wiesz, ze aborcja doborowolnie dozwolona moze byc tylko w tym pierwszym etapie, a w kolejnych tylko z uwagi na zdrowie kobiety, jezeli kobieta wyrazi taka wole... tak wygladaja projekty ustaw dopuszczajace aborcje, radzilbym sie rozeznac w temacie legalizacji aborcji :).

Eutanazja to juz dobrowolny wybor..., w pewien sposob co roku z tej mozliwosci w tym katolandzie korzysta wiecej osob niz ginie na drogach w wypadkach, a nazywa sie to samobojstwo
[#24] Katolicy atakują na PPA

@recedent, post #22

Widziałem, że sam sobie nie radzisz, trzeba było pomóc.

Akurat się tutaj nie udzielałem zanim się nie dołączyłeś, więc pudło.

Myślę, że źle myślisz, że źle myślę że nie masz ciekawszych zajęć. Gdyby tak było nie wdawałbyś się w słowne utarczki gdzie popadnie na PPA.

Najwyraźniej mało o mnie wiesz. A na dodatek nie potrafisz szacować złożoności i rozciągłości w czasie pewnych zadań.

To pytanie akurat do gx-a, bo to on napisał komentarz #4. Ale przyłączam się do pytania.

Przepraszam, miałem na myśli komentarz 5.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2012 16:30:50 przez GumBoy
[#25] Re: Mike Singleton nie żyje

@recedent, post #19

Dziękuję, że zgadzasz się ze mną, że płeć to nie jest kwestia wyboru.

i wlasnie dlatego trzeba zalegalizowac zwiazki homoseksualistow, transwestytow, transseksualistow etc.., zeby to uregulowac , wytlumacz to swoim przelozonym na parafii OK
[#26] Re: Mike Singleton nie żyje

@gx, post #25

Mylisz teraz (ale już wiem, że jesteś humanistą, więc wybaczam tym łatwiej) płeć z tzw. "orientacją seksualną". Płeć=biologia, "orientacja"=wpływ społeczeństwa. To raz.
Związki te już są wystarczająco zalegalizowane, nie trzeba ich legalizowac już bardziej. To dwa.
Kościół to nie "przełożeni na parafii" i "poddani w terenie" tylko wspólnota wiernych. To trzy.
[#27] Re: Mike Singleton nie żyje

@gx, post #23

zapominasz, ze pierwsze trzy etapy sa nierozlacznie zwiazane z innym zyciem, zyciem kobiety

Ale co to ma do rzeczy? Przez pierwsze lata po urodzeniu dziecko też jest nierozerwalnie związane z innym życiem (kobiety, mężczyzny, a najczęściej obydwu). Czy to znaczy, że nie jest człowiekiem i jeśli rodzice/opiekunowie gorzej się poczują (czyli "z uwagi na zdrowie kobiety") to tego malucha trzeba będzie zlikwidować? Jesteś może zwolennikiem tezy (etyków!) Alberto Giubiliniego, czy Franceski Minervy, że "noworodek nie ma jeszcze osobowości, a jedynie "osobowość potencjalną" i nie posiada jeszcze "moralnego prawa do życia"?
[#28] Re: Mike Singleton nie żyje

@recedent, post #26

Mylisz teraz (ale już wiem, że jesteś humanistą

http://pl.wikipedia.org/wiki/Humanizm

Kosciol byl, jest i bedzie przeciwnikiem idei humanizmu i humanitaryzmu. Rozumiem, ze Ty sie od humanizmu odzegnujesz jako teocentryk ?.
[#29] Re: Mike Singleton nie żyje

@recedent, post #26

Związki te już są wystarczająco zalegalizowane

Zwiazki te, tete, nie powinny byc traktowane gorzej od zwiazkow tzw. tradycyjnych, tradycyjnymi oczywiscie nie sa, bo tete zwiazki istnieja rownie dlugo, reszte jak raczylismy zauwazyc, wyklucza sama biologia :). A jak wiesz, tak w prawodastwie katolandu nie jest, ubolewam nad tym, ze PRL choc zalegalizowal aborcje, to tete zwiazki uznawal za patologie - slynna chocby akcja Hiacynt.
[#30] Re: Mike Singleton nie żyje

@gx, post #23

Trochę jest na temat stosunku kościoła do kobiet:

Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wigotnych wiatrów.
św. Tomasz z Akwinu (1225-1274)
ojciec kościoła katolickiego

Kobiety przeznaczone są głównie do zaspokajania żądzy mężczyzn.
św. Jan Chryzostom (349-409)
biskup Konstantynopola

Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie.
św. Augustyn (354-430)
filozof i teolog

Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych i możliwości wykorzystania do prac domowych.
św. Tomasz z Akwinu

Kobieta powinna zasłaniać oblicze, bowiem nie zostało ono stworzone na obraz Boga.
św. Ambroży (340-397)
ojciec i doktor Kościoła

Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj: To diabeł!
Ona jest swoistym piekłem.
Kapokrates, założyciel klasztoru

Kobiety są błędem natury... z tym ich nadmiarem wilgoci, temperaturą ciała świadaczącą świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu... są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny...
św. Tomasz z Akwinu

Kobiecie przystoi jedynie szata załobna, skoro tylko przekroczy próg wieku dojrzałego, winna zasłonić swe gorszące oblicze, by nie utracić szczęśliwości wiecznej.
Tertulian (ok. 160-220)
ojciec kościoła

W miejscu w którym zatrzyma się ksiądz, nie powinna przebywać żadna kobieta.
synod paryski (846)

Kobiecie nie wolno mieszkać w pobliżu kościoła.
synod w Coyaca (1050)

Księża którzy udzielają noclegu kobietom i doznają przy tym podniety, muszą zostać ukarani.
Kobiety natomiast mają zostać sprzedane przez biskupa jako niewolnice.
synod w Toledo

U kobiety sama świadomość jej istnienia powinna wywołać wstyd.
Clemens Alexandrinus (215)

Kobietom nie wolno we własnym imieniu pisać ani otrzymywać listów.
synod w Ewirze (IV w.)

Cała płeć żeńska jest słaba i lekkomyślna. Uświęcona zostaje jedynie przez macieżyństwo.
św. Jan Chryzostom (349-407)

Kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo nakazuje.
A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu.
św. Paweł, Biblia Tys., 1 list do Koryntian

Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości.
Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa.
I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci
1 Tymoteusz - Biblia Tys.(BT)

Musimy stwierdzić, że mąż ma panować nad swoją żoną, tak jak dusza panuje nad ciałem.
św. Augustyn

Grzegorz I (papież) glosił że seks jest "ogrodem grzechu". Po każdym stosunku małżeńskim, który "zakłóca słuszny porządek boski" NAKAZUJE odmowić jako modlitwę pokutną "odpość nam nasze winy"

Zginąła bo ośmieliła się nauczać mężczyzn.
św. Cyryl - po linczu przez podburzony przez niego tłum wiernych na Hypatii

Ich (kobiet) powab składa się z flegmy i krwi, z wilgoci i żółci. Gdyby ktokolwiek zastanowił się, co ukrywa się w dziurkach od nosa, w gardle i w brzuchu, doszedłby do wniosku, że są tam tylko nieczystości. A jeżeli nie możemy nawet czubkiem palca dotknąć flegmy czy kału, jak przeto możemy pragnąć obejmować worek łajna.
św. Odo
opat Clumy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem