[#241] Re: "racjonaliści"?

@gx, post #240

Wiecie co? Ja mam przyjaciółkę ateistkę. Tyle, że w odróżnieniu od Was (tak, Odo i gx, Was mam na myśli) nie jest wojującą, betonową ateistką, ale potrafi zrozumieć inny punkt widzenia. Moglibyście się od niej naprawdę sporo nauczyć o kulturze i poszanowaniu zdania drugiego człowieka. Moje serdeczne gratulacje, pokazaliście się z jak najgorszej strony. Znam i takich ateistów. Tylko taka mała sprawa: sympatii do swoich przekonań takim zachowaniem nie wzbudzicie. A skoro jesteście tymi wojującymi, czyli jak to określił Wasz guru "Dawkins" "leczącymi Polaków z choroby o nazwie religia", to powinniście się zachowywać bardziej wyrafinowanie, a nie jak słonie w składzie porcelany. Ja jestem człowiekiem o radykalnie innych poglądach, bynajmniej nie katolickim fanatykiem, ale jednak wierzącym w Boga. Ale nie zamierzam Wam tłumaczyć, dlaczego wg mnie robicie źle. Bo to Wasza sprawa. Być może, życie pokaże Wam, że jednak jest inaczej, niż się Wam wydawało. Nikt jednak nie daje Wam prawa do nazywania innych "bezmózgami" i czy wstawiania szyderczych emotikonek. Jako dorośli (?) powinniście wiedzieć, że czasem lepiej wyłożyć swoje racje, poczekać na odpowiedź drugiego, a jeśli nie będzie zgodna z Waszymi oczekiwaniami albo KULTURALNIE się nie zgodzić, albo zamilknąć. Wam się jak widzę nie udało ani jedno, ani drugie. Szkoda.
[#242] Re: "racjonaliści"?

@OSH, post #241

Może Przyjaciółce nie przeszkadza wszędobylski kościół i pasuje jej siedzenie cicho jak mysz pod miotłą. Zapewne też Twojej zadeklarowanej "ateistce" nie będzie przeszkadzał chrzest własnych dzieci, bo co tam własne zasady, jeszcze się rodzina pogniewa...
Trzeba mieć jaja, aby być prawdziwym ateistą i potrafić obronić własne racje. Katolicy mogą nasrać na moje podwórze, a ja mam przyjmować drugi policzek ? Niedoczekanie.
[#243] Re: "racjonaliści"?

@odo, post #242

Ech, wątek się zrobił nudny od kiedy skończyły się błogosławieństwa współforumowiczów i pełne ekscytacji frazesy (wyboldowane tu i ówdzie).
[#244] Re: "racjonaliści"?

@OSH, post #241

Alez ja zawsze sie nie zgadzam kulturalnie, zeby kosciol tak przez ostatnie 2000 lat mial choc promil takiej kultury .

Po pierwsze: Tak gadanie jak Twoje jeszcze przekona kogos, ze w Polsce kosciol jest przesladowany i bez postawienia kolejnego palacu ktorego nie powstydzilby sie sam sultan Brunei to przesladowni nie doznaja zadoscuczynienia tylko tym razem z powodu ateistow, tym razem to nie przejdzie, bo czara goryczy juz dawno zostala przelana
Po drugie: Nie masz moralnego prawa, a kto daje Ci takie moralne prawo poczucia wyzszosc do tego zeby pouczac kogokolwiek tutaj jak ma sie zachowywac, szczegolnie pouczac ateistow w tym temacie. Chcialbys zeby ateisci siedzieli cicho, bo przeciec samo bycie ateista powinno byc powodem do wstydu, prawda, jak tak mozna . Pomysl, co mnie interesuje Twoja kolezanka, jak podoba Ci sie jej ateizm to Twoja sprawa, mozesz jej o tym powiedziec , jak nie podoba Ci sie co tutaj piszemy to zamknij oczy, tak jak katolicy zwykli zamykac od 2000 lat na poczynania hierarchow swojego kosciola . Mi nie podoba sie instytucja kosciola, do Ciebie nic nie mam ok, racja. Mam do tego prawo jak kazdy obywatel, bo jest to instytucja wplwywajaca na wiele spraw niczym wyrocznia delficka .

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2012 08:53:27 przez gx
[#245] Re: "racjonaliści"?

@gx, post #244

Zupełnie jak chybiony jest tytuł tego wątku, autorstwa oczywiście fanatycznego katolika
Co za atak ! Armia racjonalistów torpeduje biedne, zaszczute i przesiąknięte do szpiku kości PPA
[#246] Re: "racjonaliści"?

@odo, post #245

zauwaz, ze Nasz fanatyczny kolega posunal sie do fanatycznego KLAMSTWA, bo zgodnie z logika rozumu wyrazona w wielu dzielach znakomitych filozofow logikow min. Kanta, to jak juz atakuja, jezeli tak mozna twierdzic :), to atakuja RACJONALISCI, bez zadnego cudzyslowu!, a kontratakuja Ci w ktorych gleboko tkwi to co w czlowieku jest pozaracjonalne, nie mylic z nieracjonalnym, choc mysle, ze Nasi fanatyczni koledzy tego nie rozrozniaja . Trudno o dialog z ludzmi ktorym sama racjonalnosc nie wystarcza i do odnalezienia sie w swiecie nie sa lub nie chca na racjonalizmie poprzestac przekladajac to co pozaracjonalne nadto co racjonalne, choc to racjonalnosc ma moralne prawo do tego zeby lekcewazyc w kazdym czlowieku to co pozaracjonalne ok, racja
[#247] Re: "racjonaliści"?

@gx, post #246

Może Przyjaciółce nie przeszkadza wszędobylski kościół i pasuje jej siedzenie cicho jak mysz pod miotłą.

Otóż przeszkadza i to bardzo. Ale nie jest fanatyczką, jak Ty. Nie zamierza organizować "krucjat", woli się zająć pomaganiem np. bezdomnym matkom, które zostawili na lodzie nieodpowiedzialni faceci, czy też szukaniem bezdomnym psom jakichś ciepłych kątów u dobrych ludzi. Zna znaczenie słowa priorytet.

Zapewne też Twojej zadeklarowanej "ateistce" nie będzie przeszkadzał chrzest własnych dzieci, bo co tam własne zasady, jeszcze się rodzina pogniewa...

A ma dziecko i powiedziała, że dziecko się ochrzci, jeśli samo będzie tego chciało. I co, panie "zapewne"?

Trzeba mieć jaja, aby być prawdziwym ateistą i potrafić obronić własne racje.

Fakt. Trzeba mieć. Problem w tym, że niektórzy mają jaja większe niż mózgi i nie dostrzegają, jak bezsensowne są ich "krucjaty", bo każdy może wierzyć lub nie wierzyć. Mnie ateiści nie przeszkadzają, dopóki nie zaczynają się wyśmiewać publicznie z moich przekonań. A jak powiedziałem, nie jestem fanatycznym katolikiem, z Kościołem mam coraz mniej wspólnego. A to, że wierzę w Boga, to moja sprawa. Chcesz, idź i głoś na wszystkie narody, że Boga nie ma. Najlepiej do Arabii Saudyjskiej
Z Tobą dyskusję skończyłem, dobranoc!

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2012 18:57:35 przez OSH
[#248] Re: "racjonaliści"?

@OSH, post #247

A to, że wierzę w Boga, to moja sprawa.

Bardzo mnie to interesuje, podaj powód dlaczego wierzysz w boga. Serio, bardzo mnie to intryguje
[#249] Hard Vacuum - historia zapomnianego RTS-a
Który Bóg tą grafikę narysował, że mu za to dziękujesz ? Poważnie pytam.
[#250] Hard Vacuum - historia zapomnianego RTS-a
Przepraszam, jak się dziękuje komuś wymyślonemu za coś, na co nie ma on wpływu? Najlepiej na gadaczu politycznym, bo tutaj zacząłeś niebezpieczny temat :)
[#251] Hard Vacuum - historia zapomnianego RTS-a
Po prostu zachęcam Minniata do pisania o Bogu w miejscach do tego przeznaczonych. Chciałbym również przypomnieć, że gdy "odo" "ośmielił się" napisać nt. Boga w miejscu do tego nie przeznaczonym - otrzymał bana. Dlatego też proszę zwracać uwagę ludziom którzy taki temat zaczynają... (tak, w tym wątku to niestety był Minniat).
[#252] Re: Hard Vacuum - historia zapomnianego RTS-a

@kjb666, post #251

Kolego kjb, nie pierwszy raz piszesz nieprawdę. Jedyny ban jakiego otrzymał użytkownik odo był za następującą wypowiedź:

http://www.ppa.pl/forum/komentarze/26340/wywiad-z-katalin-ogren#m354395

Przyznasz się, że się pomyliłeś, czy mam założyć że po prostu bezczelnie kłamiesz?
[#253] Re: Hard Vacuum - historia zapomnianego RTS-a

@recedent, post #252

Nie mam powodu żeby kłamać, mogły mnie się pomylić osoby, na pewno nie było bana za wpis religijny na forum?
[#254] Re: "racjonaliści"?

@OSH, post #247

A to, że wierzę w Boga, to moja sprawa.

Gdyby większość miała takie podejście, to życie w Polsce byłoby normalniejsze :)
[#255] Barry Altman nie żyje
Wieczny odpoczynek racz mu dać, Panie,

Jeśli wierzysz w to co piszesz,. to powinieneś też wierzyć, że Pan raczył dać mu tego raka który go wykończył. :)

Ale przecież wiemy że nie wierzysz pomysł

Zaniedługo dowiemy się na portalu o śmierci kogoś sprzedającego tablety z boingiem, potem producenta amiskarpetek, a największa frajdę przy tym będą mieli ludzie mogący z tej okazji zamieścić fragmenty religijne pomysł

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2013 23:01:18 przez kjb666
[#256] Barry Altman nie żyje

@kjb666, post #255

Weź się przymknij. Odo prawie stanął na wysokości zadania i pokazał, że jednak umie być tolerancyjnym. Idź w jego ślady i nie troluj tu.

Benedykt Dziubałtowski
[#257] Barry Altman nie żyje

@Benedykt Dziubałtowski, post #256

Weź się przymknij.

To się nazywa wolność słowa kolego, wykorzystujesz wiadomość o śmierci aby obnosić się ze swoim światopoglądem - to pozwól innym robić to samo.

Odo prawie stanął na wysokości zadania i pokazał, że jednak umie być tolerancyjnym.

Jemu wyszło to lepiej niż Tobie.

Idź w jego ślady i nie troluj tu.

Robię to co Ty i Parallax w tym wątku, więc jednym słowem nazwałeś siebie i jego trollem.

Życzę więcej tolerancji i samokontroli :)
[#258] Barry Altman nie żyje

@kjb666, post #257

Wolność słowa? Czy według Ciebie obrażenie jakichkolwiek uczuć religijnych jest wolnością słowa? Ja się nie czepiam tego, że nie wierzysz. O mnie a za mnie możesz wierzyć w kwiatki to jest Twój wybór. Ale ja Twoich kwiatków nie obrażam.

Benedykt Dziubałtowski
[#259] Barry Altman nie żyje

@Benedykt Dziubałtowski, post #258

Wolność słowa?

Napisałeś "zamknij się", prawda?

Czy według Ciebie obrażenie jakichkolwiek uczuć religijnych jest wolnością słowa?

Obrażasz moje uczucia religijne w takim samym stopniu, w jakim ja obrażam Twoje.
Pomijając fakt, że jeśli ktoś twierdzi że jego uczucia da się obrazić, to powinien się głęboko nad sobą zastanowić.

Ja się nie czepiam tego, że nie wierzysz.

Ja też się nie czepiam tego czego nie wierzysz, bo niby jak miałbym ogarnąć wszystkie te Bóstwa w które akurat nie wierzysz?

O mnie a za mnie możesz wierzyć w kwiatki to jest Twój wybór.

Vice Versa, ale jakoś ja nie zaczynam pisać pierwszy pod postami, że i tak go zeżrą robaki, a do raju nie pójdzie bo Boga nie ma. Ty za to pierwszy wyjeżdżasz ze swoją religią :)

Ale ja Twoich kwiatków nie obrażam.

Ja Twojego Boga też nie, bo nie da się obrazić kogoś, kto albo z jednej strony nie istnieje, albo z drugiej strony jest tak potężny że stworzył cały wszechświat.
I niby co? Że ot tak każdy może go obrazić, a on nie dość że nie potrafi się bronić, to na dodatek dał ci upoważnienie do tego, abyś Twierdził co jest dla niego obraźliwe a co nie?

Zastanów się czy za bardzo się nie rozpędziłeś, zostawiając logikę i rozum za sobą, bo ślepa wiara nie prowadzi do niczego dobrego. Tak samo jak powtarzanie teorii o obrazie uczuć religijnych, to nie dżihad :)
[#260] Barry Altman nie żyje

obrażenie jakichkolwiek uczuć religijnych jest wolnością słowa?

nie mozna obrazic uczuc, jakichkolwiek . mozna obrazic tylko konkretna osobe ok, racja
[#261] Barry Altman nie żyje

@kjb666, post #255

Ja pierdziu, kolejna osoba odchodzi i kolejny "flejm" religijno-ateistyczny.

parallax - nie śwituj zbanowac
Benek - OK
Odo - OK
kjb666 - buuu!
gx - jak zwykle się za Ciebie pomodlę

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2013 08:13:27 przez MarX
[#262] Barry Altman nie żyje

@MarX, post #261

Jako że nie ja zacząłem temat religijny w tych komentarzach, to wnioskuję po Twojej punktacji że jesteś stronniczy
[#263] Barry Altman nie żyje

@kjb666, post #259

Napisałeś "zamknij się", prawda?

Nie nie napisałem tak. Pokazujesz tylko jakim jesteś trolem przekręcając moje wypowiedzi.

W jednym wątku piszesz o o tym, że idziesz na pielgrzymkę w drugim zgrywasz ateiste. Bawi Cię to?

Jako że nie ja zacząłem temat religijny

Jak nie jak tak? Ty rozkręciłeś tego flejma.
Odo sobie darował co mnie pozytywnie zaskoczyło. Ty nie umiałeś.

Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2013 10:33:47 przez Benedykt Dziubałtowski

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2013 10:34:18 przez Benedykt Dziubałtowski
[#264] Barry Altman nie żyje

@kjb666, post #262

stroniczosc to za malo powiedziane, jest ewidentnie wyznawca kultow chrzescijanskich. Zamierza pomodlic sie za mnie, tylko szkoda, ze nie zapytal, czy ja tego chce itd., przyjal z gory, ze to cos dobrego dla mnie, rozumiesz ?
[#265] Barry Altman nie żyje

@gx, post #264

He, he, jeśli jesteś ateistą to nie musisz się obawiać jego modlitwy- ech nie mogłem się powstrzymać, tylko mi nie piszcie, że jestem stronniczy, bo jestem ;)
[#266] Barry Altman nie żyje

@kjb666, post #257

Weź się przymknij.

To się nazywa wolność słowa kolego,

To się nazywa atak personalny. Najwyraźniej nowy regulamin na takowe pozwala.
[#267] Barry Altman nie żyje

@BULI, post #265

He, he, jeśli jesteś ateistą to nie musisz się obawiać jego modlitwy

wiesz, to na dwoje babka wróżyła... św. Augustyn jest tego najlepszym przykładem. Tyle tylko że on poszukiwał prawdy, a poza tym był genialnym filozofem. Współcześni ateiści niestety nie poszukują niczego tylko szturmem lgną do piachu. Ale spox, każdy ma wolność, nic mi do tego ;).

I tak, jestem stronniczy, ale lubię was wszystkich - Amiga RuleZ! :)
[#268] Barry Altman nie żyje

Kwiatkow może i nie obrazasz ale wypisywanie gdzie sie da jakis odnoscnikow do swojego boga jest nie na miejscu (to nie jest portal religijny) i jest mniej wiecej tak przyjemne jak pierdzenie w autobusie, nikogo bezposrednio nie obrazasz ale nikomu tez nie jest przyjemnie. MAsz potrzebo modlitwy - zrob to, ale nie musisz o tym pisac tym bardziej ze wiekszosci to raczej nie interesuje.
Jak sie bedziesz czul jak ktos zacznie sławic Allaha pod kazdym postem i dziekowac mu za inspiracje jaka zesłal na autora programu czy gry o ktorym jest news? Albo jakis chrzescijanski ekstremista zacznie dziekowac swojemu Jehowie ze byl na tyle miloserny ze zesłał na Altmana raka aby ten mogl pocierpiec przed smiercia i odkupic swoje grzechy ale za to teraz jest w Raju? A skoro dlugo sie meczyl i bardzo cierpial to znaczy Jehowa jest miłosierny bo w swej nieskończonej łasce pozwolił mu odkupić wszytskie grzechy których widać miał niemało, ale teraz Barry jest w Niebie i juz nie cierpi.
Prawda ze debilne? Wiec pomysl czy twoje teksty w oczach innych nie wygladaja rownie kretynsko i na wszelki wypadek daruj je sobie. Jak masz potrzebe to sa ku temu odpowiedniejsze potale, lub tez zaloz sobie stosowny watek ze swoimi wspolwyznawcami i jestem pewien ze kazdy kto zacznie tam bruzdzic na wasza prosbe zostanie stosownie przed modów potraktowany.
Kolegom ateistom to samo pod rozwage. Zwrocice uwage jesli wam cos nie pasi a nie licytujcie sie na głupote czy kto jest bardziej ateistyczny od kogo. Zenada na iscie boskim poziomie.
[#269] Barry Altman nie żyje

@Valwit, post #268

Prawda ze debilne?

To co napisałeś jak najbardziej

Benedykt Dziubałtowski
[#270] Barry Altman nie żyje

@Benedykt Dziubałtowski, post #269

Pomodle sie zatem za ciebie aby Bog zesłal na ciebie swiatlo zrozumienia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem