[#391] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #383

To sa ogolnie debilizmy tych "mojej" korporacji zgodnie z prawem prof. Parkinsona; praca rozrasta sie zeby wypelnic czas dostepny na jej wykonanie niezaleznie od tego czy pracy przybywa, ubywa czy nie ma jej wcale ... - takie korporacyjne uposledzenie pracownikow.

Lotusa da sie oczywiscie zastapic, tylko trzeba dok. wiedziec co sie chce uzyskac i skladac z klockow...

ps. ogolnie te lotusy sa nieco denne
[#392] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #390

Których fajnych opcji brakuje w wersji Linux?
[#393] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #392

Np. disable popup na multichacie. Na to koledzy narzekają najbardziej. Ja jeszcze mam parę tygodni zanim będę musiał przejść całkowicie na klienta Linuksowego, więc temat omijam, żeby się za wczasu nie denerwować.
[#394] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #393

Czyli jednak w twojej firmie przechodzicie na Linuksa :)
[#395] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #394

Nie. Wirtualizujemy W7 stacjach.
[#396] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #395

Też mam Win na wirtualce. Zdecydowanie bezpieczniej mieć go w klatce, niż dać mu pełną kontrolę.
[#397] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #396

I to jest fajna sprawa. Windows pod cuglem w maszynie wirtualnej. Zawsze można go odpowiednio potraktować. Jak to robią w win ?? alt-ctrl-del --- wyłącz task....ok, racja
[#398] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #396

Dostałem 2 dni temu laptopa za free, normalnie maszyna demon prędkości:
Penitum3 500MHz, 192MB RAM, 1.4GB HDD, CD.

Zainstalowałem win98 (bo jest sticker) i po instalacji goły system w 16 kolorach, sterowniki na necie niby są, nawet na stronie ibma szukałem, ale dziwne opisy i niejasności zniechęciły mnie do zabawy.

Zainstalowałem XP (pirat, a jak :)), ten wszystko ładnie rozpoznał, ale zostawił tylko 130MB wolnego na dysku, co przy gołym systemie nie ma sensu.

Poszukałem po forach i znalazłem Puppy 5.4, ISO wielkości 155MB, wg. opisu ma nawet obsługiwać wireless... no to ściągam, wypalam pod MOSem programem Jalapeno i instaluję.

Działa :) Rozpoznał nawet wireless made in china, piszę teraz spod opery, która standardowo obsługuje flasha, youtube działa, co prawda sensownie tylko w 240p, ale pewnie pod xp byłoby wolniej :)

Sprawdziłem ile Puppy zajął na dysku... 540 MB :) Zostało mi 776MB wolnego, jest różnica :)

Linux rulez :)
[#399] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #398

Spróbuj to :
link

Zostanie ci jeszcze więcej miejsca OK

Oto kilka innych lekkich dystrybucji :
link
:P
[#400] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #399

Próbowałem jakieś 2 lata temu na innym kompie i wireless mi nie zabanglał. Puppy dał mi to czego potrzebowałem, więc z lenistwa dalej nie szukam, ale dzięki :)
[#401] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #400

A ja polecił bym to: http://www.slitaz.org/
Jest mały ( 23mb !!!) i szatańsko szybki. Jedyna wada to to że trzeba umieć go sobie dostosować.

Slitaz mam zainstlowany na karcie MMC 32mb i działa na sprzecie Pentium2@300MHz z 64mb ram (dodane mam wvdial, irssi, ekg, links2, minicom i putty - do podstawowych zadań wystarcza w spokoju)
[#402] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #396

Tak, tak. Jeszcze sam maila napisze, zacznie myśleć za mnie.... Już to gdzieś słyszałem i nie mam ochoty ściągać polemiki w te stronę.
[#403] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #402

Też bym uważał. Twoje posty zazwyczaj trzymają poziom, ale zdarzają się takie, że nic tylko sam Windows musiał je napisać. ;)
[#404] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #403

Sęk a tym, że po tym jak to napisałeś nie jestem pewien czy ty naprawdę nie wierzysz, że Windows sam w tle maile wysyła...

Aha, rozwiązanie do wirtualizacji którego używamy jest tak wspaniałe, że po zahibernowaniu maszyna wirtualna wali BSODami (pierwszy raz od 4 lat zobaczyłem BSODa). Mało tego, nie obsługuje schowka pomiędzy warstwami. Nie wiem kto tego KVM wymyślił...
[#405] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #404

Czymże byłoby życie bez odrobiny ryzyka i niepewności. Jak mawiał Shakespeare Są rzeczy na niebie i na ziemi, o których się filozofom nie śniło.
[#406] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #405

No cóż, system operacyjny to nie jest moje życie. Praca co najwyżej.
[#407] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #406

Słuszne podejście. Głupio umierać w walce o to, który młotek jest prawdziwym młotkiem ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2013 10:54:49 przez wali7
[#408] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #407

Tak swoją drogą, co wam niby ma dać zwirtualizowanie Windowsa w kwestii bezpieczeństwa systemu? Że niby co, antywirus pod wirtualką już jest zbędny (czy chronienie jej firewallem)?
[#409] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #408

W kwestii bezpieczeństwa zwirtualizowanego systemu (czyli tutaj Win) to w sumie niewiele, ale sam host system (tutaj Linux) jest bezpieczny. W moim przypadku trzymam wszystkie dane (nie licząc kopii bezpieczeństwa na nośniku zewnętrznym) na mojej partycji /home, zwirtualizowany Win (a konkretnie jakikolwiek malware na nim) im nie zaszkodzi. Jeśli potrzebuję (dwa programy konkretnie, dosyć rzadko, raz na kilka tygodni), to używam pod wirtualką, dane sobie przenoszę pendrivem, lub poprzez specjalnie wydzielony katalog (Win widzi go jako dysk sieciowy). To jedna sprawa. Druga jest taka, że w razie jakichkolwiek problemów z Win, mam kompletne, zainstalowane środowisko do pracy Win zrzucone jako plikopartycję, w razie problemów (miałem już raz - antywirus wszedł w jakąś nieskończoną pętlę... może by i skończył za pół roku, ale prościej było zastąpić plikopartycję Win jej kopią - 3 minuty i gotowe).
Ja wiem, że wszystko to można zrealizować inaczej (różne sandboxy, punkty przywracania systemu, czy programy do robienia kopii zapasowych partycji), ale to rozwiązanie jest sprawdzone, bezpieczne i wygodne. Do tego dosyć tanie - licencja na Win - trzeba kupić tak czy inaczej, soft pod Win także, ale nie muszę kupować, lub szukać w pełni funkcjonalnych darmowych zamienników całego dodatkowego softu do tych rozwiązań (który na dodatek lubi przymulić Windowsa - patrz Kaspersky AV).
[#410] Re: wydajność procesorów

@binmoder, post #401

Straszne badziewne te okrojone dystrybucje.
Jedyne co otrzymałem od Puppy to kernel panic, niezależnie od wersji czy komputera.
Slitaz nie okazał się lepszy. Na starym laptopie zamiast x-ów kaszana na ekranie. Na stacjonarnym PC przywitał mnie czarny ekran.

Zmarnowałem kilka płyt i utwierdziłem się w przekonaniu, że to szajs dla fanatyków.
[#411] Re: wydajność procesorów

@TomcioPaluszek, post #410

to nie jest wlasciwe kryterium takiej oceny linux'a czy roznych jego dystrybucji, bo tego typu problemy sa takze na windows i innych systemach. A co do obciachanych dystr. to tez jestem sceptycznie nastawiony, bo to moze byc wlasnie tak jak napisales.
[#412] Re: wydajność procesorów

@gx, post #411

Spotkałem w pełni funkcjonalny system mieszczący się na jednej dyskietce 1,44.
To że są problemy z instalacją jakiegoś linuxa nie oznacza że ta dystrybucja nie działa. Podejżewam brak wiedzy przy instalacji. Warto czasem poczytać plik readme.txt, w którym może być proste wyjaśnienie jak uniknąć problemów z instalacją...Może trzeba najpierw zmienić jakieś ustawienie w Biose kompa lub inny haczyk...:P
[#413] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #412

Ale po co czytać, próbować naprawiać, czy co... słowem kluczem w tym wypadku jest "utwierdziłem się tylko w przekonaniu".
[#414] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #412

sam moge zrobic sobie taki dyskietkowy i wiem, ze pelna funkcjonalnosc to mrzonki. zreszta sam uzywam takiej wlasnej wariacji...
[#415] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #413

Trochę potrolowałem tym swoim postem, ale dostałem odpowiedź taką jakiej się spodziewałem, że po co czytać, że naprawić, że blablabla.

To teraz rzut okiem parę postów do góry do kolegi co nie jest w stanie zainstalować sterowników do win98, bo dziwne opisy i niejasności zniechęciły kolegę do zabawy.

Motyla noga. Dziwne opisy. Windows niedobry. Linux RULEZ

No i jakiej wiedzy jak to distro na dzień dobry podczas odpalania LiveCD wali kernel panic. Że niby co mam zrobić ? Ja przeciętny, biedny użytkownik komputera.

Za to OpenSUSE śmiga jak przecinak. Szkoda tylko, że tak podstawowa rzecz jak przeglądarka www potrafi zrobić kaszanę na ekranie przy wyświetlaniu flasha.
[#416] Re: wydajność procesorów

@TomcioPaluszek, post #415

To chyba jeden z tych postów napisanych przez Windows
Był przykład zastosowania dystrybucji minimalnych jako alternatywy WinXP (zbyt dużo przestrzeni dyskowej zajętej przez OS) i Win98 (brak sterowników). Z opisu kolegi wynika, że instalacja zakończyła się sukcesem. Osobiście nigdy nie używałem jakiś poobcinanych dystrybucji. Skąd wiesz, że kolega nie potrafił zainstalować sterowników Win? Przecież wiadomo, że problem sterowników wcale nie bywa tak trywialny do rozwiązania (także pod Win). Wiemy za to, że nie potrafiłeś zainstalować Linuksa. Motyla noga. Linux niedobry. Windows RULEZ

Co z tym OpenSuse nie tak? Masz jakieś potwierdzenie swoich rewelacji? Ja używam OpenSuse od 6 lat i nigdy nie spotkałem się z "kaszaną na ekranie przy wyświetlaniu flasha". Z wysokim obciążeniem CPU owszem, bo to znany problem linuksowego flasha, ale kaszana?
A w tej poetyce, to powiem, że szkoda, że Windows potrafi sam sformatować dysk swojemu użytkownikowi.
[#417] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #416

No kurcze. Używam Windowsa od 6 lat i nigdy nie spotkałem się żeby dysk mi się sam sformatował. Może nie zauważyłem tego po prostu.

To kaszanienie się flasha to rzeczywiście taka rewelacja na skalę światową ?. Widać zostałem wyróżniony przez siłę wyższą.

PS. Mam nadzieję, że traktujesz tę dyskusję z taką samą polewką jak ja
[#418] Re: wydajność procesorów

@TomcioPaluszek, post #417

Spotkałem się (coprawda nie pod Suse) z tym że filmy na YT miały przekłamane kolory. Pomogło wyłączenie (menu kontekstowe - kliknięcie w odtwarzany klip) akceleracji sprzętowej dla flasha (czy jakośtak).
Jestem przekonany że okrojone dystrybucje nie są dla początkujących użytkowników.
[#419] Re: wydajność procesorów

@TomcioPaluszek, post #417

Zdaje się, że instalowałeś jakąś dystrybucję minimalną, a teraz coś dodajesz o kaszanie i OpenSuse. I o polewce. Podejrzewam co to za polewka, mam nadzieję, że nie czarna (chociaż dobry porterek od czasu do czasu nie jest zły).
Ja tam się relaksuję w moim iddle time. A gdzieś tam z tyłu głowy usiłuję wymyślić uzasadnienie dla zaobserwowanego przez nas zachowania pewnego związku chemicznego dokładnie odwrotnego niż sugerowane przez literaturę. Jeśli nie pomoże mi w tym relaksacyjna kąpiel, czy relaksacyjne posty na PPA, to już tylko pozostanie mi sięgnąć po moc jakiejś polewki ok, racja bo dead time mam do jutra o 10 rano.
Tak, niezależnie od wszystkiego, strzelać się nie będziemy hide2
[#420] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #419

Żeby nie było, że jestem jakiś anty linuksowiec to powiem, że od 2 lat używam Linuksowe distro XBMC na wydzielonym komputerku HTPC i działa miodnie. Akceleracja h264 działa super, pilot działa super i ogólnie polecam. I tylko raz się ten systemik posypał, ale ogarnąłem :)

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 19:44:45 przez TomcioPaluszek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem