[#451] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #450

Ojej - instalujesz UAE za pomocą "Instalacja oprogramowania" - pakiet znajduje się w repozytorium Packman (jeśli nie masz zainstalowanego). Klikasz w ikonkę UAE w menu i odpala się okienko konfiguracyjne z zakładkami Memory, cpu, chipset, ..... . Aby działało musisz też nagrać i wskazać w konfiguracji plik kickstartu i bootowalnego adfa (system, jakaś gra....). Klikasz na Start i za chwilę masz odpaloną "Amigę". Przed chwilą na próbę zainstalowałem w ten sposób UAE i odpaliłem Turricana II (legalny adf jest za darmo na stronie wydawcy). Działa :)
[#452] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #451

Wszystko zrobiłem jak podałeś, podałem pliki do dyskietek i wylogowuje mnie.
Może to zaleta x64 bit ??
Miałem też dziś wielkiego zgrzyta, poukładałem sobie pliki w odpowiednich katalogach, większość spakowana w rarach i zipach. Po przeniesieniu Total Commanderem 8.01 64 bit wszystkie pliki są uszkodzone i nie mogą się otwierać ani już kopiować ?? Sraka maka.....
[#453] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #451

Wali mam prośbę, wyczaiłem poważny błąd. Nie wiem czy to wina Total Commandera, OpenSuse, Wine czy czegokolwiek innego. Ściągnąłem te same pliki, po przeniesieniu do innego katalogu zostają uszkodzone zarówno rar, lha, zip...OK

P.S Przeniesienie tych plików Dolphinem ich nie uszkadza. Więc wina leży po stronie albo WINE albo TCM. Spróbuję wersję TCM 7.54 32 bitOK

Co do sterownika grafiki, mam Intel GMA965 lub X3100. Na WinXP chodziło bez problemu, pokombinuję z ust. ekranu w WinUAE...

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 22:59:44 przez Wojox
[#454] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #452

Hmmm, no nie wiem. Ja nigdy nie miałem tego rodzaju problemów.
To wylogowanie może świadczyć o jakichś problemach ze sterownikiem graf.
[#455] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #454

Problem uszkadzania plików rozwiązany. Total Commander 4.51 kopiuje, przenosi i wszystkie spakowane pliki działają i się otwierają. Problem jest po stronie duetu Wine oraz Total CMD w wyższych wersjach. Gwarancja uszkodzenia pliku - 100%. Pościągałem od nowa pliki i wiem teraz że muszę uważać pod WINE...OK

P.S Dodam jeszcze że wszystko wychodzi w praniu. Ja jestem niestandardowym użytkownikiem, raczej kombinatorem i wtedy wszystko wychodzi na jaw !!

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2013 23:57:38 przez Wojox
[#456] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #455

A musisz koniecznie używać Windowsowych programów pod Wine? Jest coś takiego jak Midnight Commander - równie brzydkie jak oryginalny Norton Commander pod Dosa. I dużo od niego ładniejszy Gnome Commander. Powinieneś być zadowolony ;)
[#457] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #455

Najlepiej postaraj się zapomnieć o WINE i szukaj natywnych odpowiedników. Pamiętaj, że to tylko proteza.

Tutaj kilka zamienników:

http://168hours.wordpress.com/2008/08/18/10-total-commander-alternatives-for-linux/

Pamiętaj: Linux to nie Windows. Traktowanie go jako darmowej, Wineowej odpalarki do programów windowsowcyh najczęściej kończy się frustracją i porzuceniem. To zupełnie inny system i zrozumiałe, że na początku trzeba się przestawić.

Pozdrawiam
[#458] Re: wydajność procesorów

@Tomahawk, post #457

Ten jest multiplatformowy: http://doublecmd.sourceforge.net/, da się korzystać z pluginów Total Commandera.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2013 09:01:48 przez zyga64
[#459] Re: wydajność procesorów

@zyga64, post #458

Dzięki Zyga, skorzystałem z linka. Sciągłem Tux Commander, Crusaider oraz DoubleCommander.

Tylko mam problem, bo to są różne tar.bz i inne cuda. A ja jestem lamerem i nigdy nie instalowałem plików z zapakowanego katalogu.
[#460] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #459

Źle patrzysz na to. Sprawdź w repo, bo zapewne większość tych programów tam już jest OK
tar.bz to zazwyczaj źródła.
[#461] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #459

Najwygodniej dodać sobie to repozytorium do listy repozytoriów. Zainstalujesz go systemowymi narzędziami, a jak się pojawi aktualizacja, to ci go system sam zaktualizuje. Akurat DoubleCommander ma repozytorium dla OpenSuse.
Oczywiście jeśli nie chcesz, to możesz pakiet z repo ściągnąć na dysk i tu zainstalować (albo założyć sobie na dysku lokalne repozytorium), ale wtedy tracisz plus automatycznej aktualizacji.
[#462] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #461

Poszedł mi GnomeCommander. Double Commander się ładnie zainstalował ale się nie uruchamia. Uczę się obsługi GnomeCMD, nie wypakowuje mi rar, lha,. Na razie robię to TotalemCMD 4.51. Potem spróbuję znaleźdź wtyczki.OK

Natomiast WinUAE zawsze mnie wylogowuje.
[#463] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #462

Natomiast WinUAE zawsze mnie wylogowuje.

Pod Ubuntu x64 bardzo ładnie działa mi E-UAE. Chyba jest tam nawet JIT. Spróbuj tego.

DoubleCommander jest w dwóch wersjach GTK i Qt. Spróbuj jednej i drugiej.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2013 15:49:17 przez zyga64
[#464] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #462

Przez cały czas piszesz o WinUAE. Ja opisywałem instalację linuksowego E-UAE, chyba ze pisząc "WinUAE" masz na myśli E-UAE. To inny program.
[#465] Re: wydajność procesorów

@TomcioPaluszek, post #410

Rozdaje klientom Slax-a na płycie CD 200MB, jeśli nie potrafią zapanować na wirusami windowsowymi albo nad dziećmi kasującymi pliki systemowe. Aktualne wersje przeglądarek i podstawowych narzędzi, bez dogrywania flasha itp.
Również producenci niektórych laptopów konfigurują partycję z Linuxem do 'odbioru' internetu w razie padu Win.

www.slax.org

OK

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2013 16:27:36 przez rjack
[#466] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #464

Próbowałem wszystkich możliwości. WinUAE uruchamia się zawsze jako aplikacja WINE a później wywala mnie do wiersza poleceń, od nowa startuje, muszę podać hasło.
Natywnie uruchomiłem dziś FS UAE, ale trzeba ściągnąc dwa programy, FS UAE Launcher oraz FS UAE. Dodałem repozytorium dziś i nawet samo parę godzin później zapodało poprawkę z panelu.

FS UAE ma trochę dziecinny interfejs ale da się to okiełznać. Odpaliłem dziś bez problemu Superfroga oraz Setlers.
Idealnie też działa linuxowy DosBOX, Ściągłem pełną wersję Settlers 2 i pograłem trochę na fullscreen w 1024x768OK

Zobaczę jeszcze jak się ma E UAE.
Co do menadżera plików, Gnome Commander często pokazuje mi "brak dostępu", ale tych skrópułów nie ma TCM 4.51
[#467] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #466

uzywanie windowsowych menedzerow plikow pod wine to niedobry, wrecz fatalny pomysl ... takze uruchamianie progr. pod wine z prawamu roota.

wine powstalo po to zeby od biedy uzywac tego czego nie da sie zastapic.

i zawsze rozgladaj sie najpierw po repo swojej dystr. szukajac programu.
[#468] Re: wydajność procesorów

@gx, post #467

No kumam gx, kumam. Znalazłem natywny emulator Ami, FS-UAE który niestety funkcjonalnością nie dorównuje do pięt wersji z Windy. Przykładowo żeby zrobić plikopartycję musiałem posłużyć się wersją WinUAE uruchomioną pod WINE. FS-UAE bez problemu zaakceptował 512 MB dysk (plikopHDD), jednak instalacja Workbencha nie była łatwa, są 4 dyskietki ale emulator nie daje możliwości podmiany tych dyskietek. Obeszłem to, po formacie partycji skopiowałem do katalogu najpierw 4 dyskietki, zgasiłem emulator , podmieniłem 2 dyskietki i zainstalowałem z katalogu cały system.
Chcąc nie chcąc przydało się i WINE i wersja WinUAE.
Gram na przemian z synem w Gods na 42" TV(na mojej A1200), odpaliłem grę spod FS-UAE i jakość grafiki poraża, większe piksle w okienku na laptopie niż na 42" TV(ustawiałem różne warianty, filtry, etc.).

Co do Gnome Commandera, prawie zawsze mnie torpeduje brakiem dostępu do wykonania operacji przeniesienia pliku do innego katalogu. Przecież nie będę tego robił Dolphinem. Druga niedogodność, na belce nie ma napędów (wynika to z konstrukcji linuxa), TCM 4.51 widzi zarówno dyski C,D, widzi CD/DVD i pendrive a także dysk Z - partycję linuxowego oprogramowania. Skoro linux dopuszcza działanie WINE/TCM 4.51 to jest to legalne dla samego systemu....

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2013 13:13:40 przez Wojox
[#469] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #468

[#470] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #468

Calkiem przyjemny ten linux.Chyba jednak sie na niego przesiade skoro wszystko tak pieknie dziala.Dosc mam juz tych paskudnych okien ,pora na prawdziwy system a nie jakies fiu bzdziu dla grajacych w gierki dzieciakow.OK Dzieki Wojox ,ze tak wszystko ladnie relacjonujesz i zachecasz OK
[#471] Re: wydajność procesorów

@Aniol, post #470

Staram się pokazać system z punktu widzenia lamera. Pokazuje plusy i minusy. Jeśli chodzi o samo oprogramowanie, Windows ma przewagę jeśli chodzi o ilość i dopracowanie wersji. Przykładem jest WinUAE. Ten kto bezstronnie sprawdzi, dojdzie do wniosku że wersja na linuxy jest po prosu biedna. Liczyłem na idealnie funkcjonalną wersję WinUAE=FS UAE.

Ogólnie chyba już 2 tydzień obywam się bez Windowsa i żyję. Wszystko już obrabiam "zamiennikami", wczoraj skopiowałem płytkę z grami WHDLoad na DVD + bo napęd w Amidze słabo czyta mi wersje DVD -.
Myślę że ten wątek ułatwi "walkę" z linuxem nowym użytkownikom.

Ja na razie mam banana na gębie, więc jest dobrze.(Ale dysk 160 GB leży w szufladce w razie co. Szkoda że lapek nie ma miejsca na drugi pod spodem)OK
[#472] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #471

'' Jeśli chodzi o samo oprogramowanie, Windows ma przewagę jeśli chodzi o ilość i dopracowanie wersji'' To jest jedyny powód dla którego ludzie używają windowsow.DLA MNIE system nie jest ważny bo widze go tylko miedzy odpaleniem kolejnych programów.To one maja dobrze działać i jak DLA MNIE w windzie działają OK.Ale rozumiem ,ze cie bawi linux,sam kiedyś z rozbawieniem sie z nim trochę pomęczyłem ;)
[#473] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #468

o co kaman, ano o to, ze najpierw powinienes poczytac sobie o prawach dostepu, a kiedy to zrozumiesz to zrozumiesz dlaczego FATALNYM pomyslem bylo uzywanie windosowego filemanagera ktory notabene tkwi w archaicznym dosie, tak jak uzytkownicy tego shita vide Aniol

Nie bede tego wyjasnial, bo necie znajdziesz tysiace roznych unixowych/linuxowych zlobkow gdzie temat poruszony jest na wstepie, a bez zrozumienia tych podstaw nie ruszysz! i na nic wylewanie tutaj lez, po prostu musisz zaczac od siebie...

To co sie dzieje i denerwujesz sie tym dziala prawidlowo, jak na ironie, mozesz oczywiscie obejsc temat i pracowac na root... poczytaj , zrozumiesz, poeksperymentuj, zrozumiesz...

Natomiast co do UAE to nie jestem w stanie pomoc, bo nie mam takich wymagan wzgledem UAE, ale jak bede na kompie, bo teraz jestem na smartfonie, to moze sprawdze z ciekawosci
[#474] Re: wydajność procesorów

@Aniol, post #472

Windows ma przewage , w liczbie coraz bardziej durnych gier dla cherlawych okularnikow grajacych twardych komandosow
[#475] Re: wydajność procesorów

@gx, post #473

Działam na koncie roota. Dla mnie to nie ma znaczenia. Odpaliłem OpenSuse jako jedno konto i od razu root, sam system to zaproponował. Wcześniej bawiłem się Debianem który na wstępie tworzył konto root i konto użytkownika, musiałem podwójnie tworzyć login i hasła.
Sprawdzę to : link

Linux to nauka na więcej niż 2 tygodnie. Po dwóch latach pogadamy....
Co do UAE musisz zainstalować FS UAE Launcher, oraz FS UAE, jest to w repo. Nawet dziś mi poprawki do tego dociągło...
Wiesz ja się nie denerwuję, minęły te czasy, teraz ze spokojem eksperymentuję....
[#476] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #475

Działam na koncie roota.

Czyli w świadomy sposób pozbywasz się jednej z największych zalet architektury systemów uniksowych i unix-like tworząc poważną lukę bezpieczeństwa.

Pozdrawiam
[#477] Re: wydajność procesorów

@Tomahawk, post #476

Jestem lamerem/userem i nie mam jakiś cudów/tajemnic na dysku. Pozatym system zawsze pyta o hasło w "drażliwych" momentach. Z tym bezpieczeństwem to już świat oszalał. NWO chce mieć każdego pod kontrolą.

Na razie nic mi nie "zagraża",,, hehe...
Chyba że działam na niekorzyść wszystkich użytkowników linuxa.... Ale bez przesady panowie i panie !!
[#478] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #477

wyczaisz mechanizm tych uprawnien, noo, troche nauki czeka , moze nie 2 lata, bo wbrew pozorom mechanizm prosty i logiczny, i sam zejdziesz z tego roota, bo to nie tylko bezpieczenstwo, ale wiele innych zalet.. przejscie z windosa na cokolwiek troche musi potrwac i pobolec, to jak z odchudzaniem ...
[#479] Re: wydajność procesorów

@Tomahawk, post #476

Całe środowisko graficzne to poważna luka ;)

Linuks/unix jest genialny z konsoli.
Po prostu genialny.
:)
[#480] Re: wydajność procesorów

@pawelini, post #479

Powiedzmy sobie szczerze, że większość graficznych aplikacji to tylko nakładka na ich tekstową wersję. Oczywiście nie mówię o procesorach tekstu czy jakiś mega programach graficznych.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem