@wali7,
post #540
Pomyślałem, że podsumuję dyskusję ze swojej strony zamykając temat, gdyż zauważyłem, że mogłeś źle zrozumieć kilka rzeczy które napisałem.
Po pierwsze:
Napisałem że specjaliści decydują się właśnie na niego, a wcześniej był tam taki nawias, w którym było słowo "serwery", czyżbyś go nie zauważył?
Zauważyłem i przyjąłem do wiadomości. To słowo wyleciało z cytatu przez przypadek. Zostawiając je moja odpowiedź brzmiałaby identycznie. Ja również pisałem i serwerach, pisząc o infrastrukturach na których pracuję. Nie zajmuję się końcówkami.
Po drugie:
Architekci odpadają, bo oni co najwyżej biorą udział w projektowaniu budy na serwerownię, ale wybór OS pozostawiają komuś innemu.
Nie wiem dlaczego podczas gry rozmawiamy o serwerach i IT, kiedy pada termin architekt Ty myślisz, że chodzi o architekta budownictwa, a nie o system architekta. Nie wydaje mi się, aby moja wypowiedź była wieloznaczna, biorąc pod uwagę tematykę naszej dyskusji i jej kontekst.
Po trzecie:
Praktyka którą widzisz jest próbą rzeczywistości przefiltrowaną przez filtr Twojej specjalności,
Nieprawda. Mając dostęp do ESX/ESXi (czy VCenter spinające kilka klastrów) widzę wszystkie maszyny jakie na nim stoją, nie tylko Windowsowe. Moja firma zajmuje się supportem wszystkich systemów operacyjnych (o supporcie Oracle, DB2, Domino, MSSQL itd. nie wspominając), mało rozwój Linuxa zasponsorowała swego czasu niemałą sumką. Co do próby, nigdy nie mówiłem, że jest wielka, stwierdziłem jedynie, że czasem można się zdziwić z góry zakładając że jak serwer to tylko Linux (zwłaszcza, że jak specjalista wybiera serwer to tylko Linux). W zasadzie to wręcz głupio dzisiaj tak zakładać biorąc pod uwagę np. soft ERP.
Po czwarte:
Nie jestem przekonany, że tak trudno jest ocenić ilość zamontowanych Windowsów do zastosowań serwerowych
Zapoznaj się z Licensing Microsoft Products in Virtual Environments. Zobaczysz, że to nie jest takie proste na podstawie samej liczby sprzedanych licencji, jak Ci się wydaje. Wcale się nie upieram, że Windowsów jest więcej, po prostu uważam, że te tzw. ogólnodostępne statystyki niekoniecznie odzwierciedlają rzeczywistość. Zwłaszcza, że jak to ze statystykami dotyczącymi produktów komercyjnych bywa, zależy gdzie ucho przyłożysz i na czyje zlecenie są robione.
Z mojej strony to tyle. Mam nadzieję, że wyjaśniłem kilka błędnych założeń które przyjąłeś (typu to, że nie piszę o serwerach czy to że w naszych datacenter stawia się tylko Windowsy, bo tylko tym się zajmujemy). Nigdy nie zamierzałem nikogo do Windowsa przekonywać, macie własne rozumy (przynajmniej większość z was) i sami sobie jesteście w stanie wybrać system pod was. Ja jedynie prostowałem nieprawdziwe informacje które tutaj trafiały (zaczęło się od "Pierwsze wyniki wyszukiwania programu do ZIP prowadzą do komercyjnego softu"). Z mojej strony EOT i ewakuacja z wątku. Have fun.
Ostatnia aktualizacja: 15.02.2013 07:58:09 przez GumBoy