[#601] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #592

linux jest beznadziejny i dlatego ma tak mało użytkowników

Linux jest świetny, a przede wszystkim skalowalny i dlatego obecnie ma więcej użytkowników niż Windows, choćby takich nieświadomych jak ty, codziennie odwiedzających różne strony internetowe ;)
.
[#602] Re: Popularność Linuksa

@gx, post #599

linux to tylko kernel z "przyleglosciami", moze stanowic podstawe tzw. dystrybucji gnu/linux, ale takze jakby zupelnie innego systemu np: Android, ktory ma mnostwo uzytkownikow

no i mi się rozwój tego kernela właśnie podoba
powinno być tak że jest jakieś API dla sterowników "własnościowych" z którego to API korzystałyby wszystkie sterowniki i to API powinno być absolutnie niezmienne tak aby sterownik sprzed 10 lat też działał. No i oczywiście dokumentacja jak sterowniki pisać

a obecnie każdy sterownik to zwykły hack na jądrze jest. Jakieś interfejsy dla sterowników są ale robione tak że sterownik musi się kompilować z każdym nowym jądrem bo inaczej nie zadziała. Nie ma więc miejsca dla sterowników closed source które zmuszone są robić jakieś hybrydy kompilujące swoje własne interfejsy dla swoich binarek

a wychodzi wersja jądra o jeden numerek na końcu inna i szlag trafia taki interfejs bo ktoś coś "poprawił" i taki też tutaj u mnie był najprawdopodobniej problem, typowy zresztą dla Linuxa

------------------------------------------
właśnie ściągam FreeBSD
kolega mówił mi że to system wielokrotnie bardziej dorobiony od wiecznie nie działającego zgLinuxa
na normalnym PC jako główny system w życiu bym nie chciał *nixa zamiast Windowsa NT ale laptop nie służący do niczego konkretnego to jak znalazł miejsce na alternatywny system Tańczący banan
[#603] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #602

Ze sterownikami.... masz ziarko prawdy....zapewne chciałbyś coś na wzór Direct Xa...

John Carmack powiedział kiedyś że spróbował "podziałać" na tym API i zwątpił...
link
Pozwolę sobie zacytować :

Wspiera działalność organizacji zajmujących się wolnym oprogramowaniem. Silniki do gier Quake, Quake II i Quake III: Arena kilka lat po wyprodukowaniu zostały upublicznione na licencji GNU General Public License. Jego gry są zwykle tworzone w otwartym standardzie OpenGL.
[#604] Re: Popularność Linuksa

@Voyox, post #603

Ze sterownikami.... masz ziarko prawdy....zapewne chciałbyś coś na wzór Direct Xa...

Co Wy obaj tworzycie za herezje :) . W tym tyle prawdy co w opowiesciach biblijnych ;). Ile razy zmienilo sie to w Windows, a ile razy w Linux'ie, naprawde radzilbym sprawdzic przed pisaniem bzdet. To Windows jest w tym temacie w gorszej sytuacji i odwracanie tej sytuacji swiadczy tylko o braku wyobrazni lub byc moze niewiedzy np: dawno temu spotkalem sie z sytuacja kiedy sterowniki byly dla Win98, a nie bylo juz dla Win2000, nawet nie bylo rokowan, bo producent olal sprawe itp., a w przypadku Linux nie ma to znaczenia w tym 'otwartozrodlowym' modelu rozwoju.

Najnowszy kernel Linux ma sterowniki, ktore ostatni raz byly rozwijane nawet 20 lat temu i tyle w temacie, i wciaz dzialaja z najnowszym kernelem :).

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2013 13:40:29 przez gx
[#605] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #602

na normalnym PC jako główny system w życiu bym nie chciał *nixa zamiast Windowsa NT ale laptop nie służący do niczego konkretnego to jak znalazł miejsce na alternatywny system

na normalny PC, chyba do grania w rozne Quejki , miales to na mysli Tańczący banan , nie jako system sluzacy do czegos konkretnego :) . Wszystko zalezy od tego co robisz na kompie ok, racja

ps. dla mnie ani Windows, ani GNU/Linux nie jest alternatywny, sa niejako rownorzedne i maja swoje plusy dodatnie i ujemne ;), choc Windows dopiero po wycofaniu sie SGI z Irix'a itd.
[#606] Re: Popularność Linuksa

@gx, post #604

gx,, znasz słowo SARKAZM.... dla zrozumienia dałem na końcu taki znak ....

Więc się nie gorączkuj... A swoją drogą,, to różne Quake i inne np.. Tournamenty to bardziej zaawansowane środowiska od wielu "poważnych" programów..

Nie czepiaj się też Biblii i jej opowieści.. To że KK zniszczył rozumienie tej księgi, zakazując jej czytania przezponad 1700 lat nie oznacza iż jest bezwartościowa. Jeden tekst mnie zawsze uczy pokory,,, Wniwecz obrucę mądrośc mędrców ,,, a często jest nazywana(mądrość ludzka) wręcz głupotą.. Swiat teorii... mamy dziś kolego....:P

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2013 13:51:07 przez Voyox
[#607] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #602

i okazało się że kolejna płyta dvd zmarnowana bo BSD się nie raczy uruchomić zawieszając się na sterowniku od... touchpada

w sumie ostatnia próba instalacji FreeBSD na innym kompie skończyła się podobnie, na jakiejś bzdurze się zaciął i tyle. Jakby nie patrzeć Linux przynajmniej się instaluje Tańczący banan
[#608] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #607

Bo BSD to masochizm ;)
[#609] Re: Popularność Linuksa

@binmoder, post #608

z BSD to mi tylko OpenBSD (amd64/i386 - lepiej ten na poczatek) podchodzi i zaden inny , choc to system dosc ortodoksyjny... ;). Zanim jednak zacznie sie cokolwiek robic proponuje sprawdzic konfig sprzetu ew. kupic nowy sprzet pod OpenBSD :)

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2013 15:10:45 przez gx
[#610] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #607

Może po prostu masz sprzet z którym (z jakiegoś powodu) Linux niezbyt sie lubi. Inna sprawa, że ja miałem tego rodzaju problemy raczej z Windowsem (konkretnie sterowniki 64bitowe do popularnej drukarki HP) - po roku MS w końcu wypuścił te sterowniki, wcześniej pozostawało tylko zęby w ścianę (bo 32bitowe nie chciały działać, a innych nie było).
Co do Linuxa, to gdy zaczynałem się nim bawić, bywały problemy ze sterownikami od WiFi, trzeba było szukać po sieci. Ale to było w 2007 roku, teraz instaluję system z płyty i działa. Kiedyś były w Suse problemy z kodekami - trzeba było kompilować xinelib ze źródeł, albo (trochę później) doinstalowywać pakiet z Pacmana. Teraz już jest w systemie (to była sprawa licencji - gnu nie dopuszcza włączania niezgodnych z nim partii kodu np. kodeki mp3 - jakoś to prawnicy ostatecznie rozwiązali).
Wszystko się zmienia. Nawet często na lepsze ;)
A zamykanie się w gettach (amigowych, morphosowych, windowsowych, czy linuksowych) nie jest dobre.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2013 16:01:26 przez wali7
[#611] Re: Popularność Linuksa

@wali7, post #610

HP TC4400

wszystkie tego typu komputery mają taki sam dotyk Wacoma, dość standardowa sprawa cafe

szczerze mówiąc to wolałbym jednak BSD od Linuxa bo tego drugiego pospulstwo używa a nie po to miałbym zmieniać perfekcyjnie działającego Win7 na coś też używanego przez noobów

wersja 9.1 x64 ruszyła i właśnie kompiluję X-y OK

swoją drogą mam ciekawy komputerek na VIA C3 1GHz, taki terminalik i co ciekawe Win XP z dysku USB 2.0 chodzi pięknie a Linux dosłownie każdy się zawiesza po chwili używania nie...
spróbuję może jutro FreeBSD jeśli coś z niego wyjdzie na tablecie :)

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2013 18:11:03 przez XoR
[#612] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #611

1. Po co próbujesz instalować inne systemy, skoro, jak piszesz, Win7 działa "perfekcyjnie"?
2. Skoro masz problemy pod dosyć popularnym Linuksem (co z tym się łączy - dosyć szeroka baza sprzetowa użytkowników), to dlaczego sądzisz, że będzie lepiej ze znacznie mniej rozpowszechnionym BSD?
3. Pospólstwo (łac. populusque - pol. lud :) ) - no chyba jeszcze szeroko pojęty lud nie korzysta z linuksa, wystarczy prześledzić dyskusje na PPA (a tu przecież jest nas cała masa komputerowych dziwaków), wg http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems to zaledwie 1,21% - moim zdaniem jeszcze daleko do "ludu". I dobrze, bo jak lud zacznie używać, to i twórcy wirusów przerzucą się na Linuksa. Wtedy będzie trzeba szukać czegoś innego.
4. Może masz pecha? Może to pomoże :)
[#613] Re: Popularność Linuksa

@wali7, post #612

1. Po co próbujesz instalować inne systemy, skoro, jak piszesz, Win7 działa "perfekcyjnie"?

widac tak nie dziala
[#614] Re: Popularność Linuksa

@wali7, post #612

Najlepiej używać sprzętu, który jest sprawdzony dla danej dystrybucji Linuxa (w przypadku notebooków ma to większe znaczenie). Jeśli chodzi o Ubuntu to przy wyborze laptopa pod Linuxa warto sprawdzić tę stronę. Sam rozważam zakup Dell Vostro 3360 tylko pod Linuxa (dla pracy jaką wykonuje i wg moich wymagań jest to najlepsze narzędzie pracy i nie mówię o rozwiązaniach serwerowych), choć gdyby mnie było stać kupiłbym XPS 13. Wiem, że sprzęt jest w pełni obsługiwany i po prostu działa bez żadnej magii i potrzeby bycia zaawansowanym użytkownikiem.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2013 22:21:17 przez grxmrx
[#615] Re: Popularność Linuksa

@wali7, post #612

.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2013 22:20:42 przez grxmrx
[#616] Re: Popularność Linuksa

@wali7, post #612

AD1. odpala szybko, chodzi ładnie, obsługuje 100% sprzętu, działa dobrze uśpienie i hibernacja itp a do tego wzorowo działają przyciski dodatkowe i obsługa piórem wraz z siłą nacisku a sam system ma idelanie rozwiązane kwestie klawiatury ekranowej. W sumie funkcjonalnie to nie ma prawa być lepiej w żadnym innym systemie, conajwyżej równie dobrze

ale nie samym dobrym działaniem człowiek żyje. Na desktopie Linux u mnie nie przejdzie ale już na laptopie który i tak służy do netu i Libre Office'a powinien przejść jeśli jest jakiś manager okien dostosowany do interface dotykowego i była by to dobra okazja aby mieć stały kontakt z światem unixowym OK

AD2. ideologia BSD jest sensowniejsza. Czy sprzętowo obsłuży to zobaczymy. Narazie wgryzam się. Poza tym cokolwiek zainstalować to musi się bazylion rzeczy skompilować najpierw więc trochę to trwa :(

AD3. tak ale z systemów POSIXowych Linux jest najpopularniejszy. Ba, w sumie normalni ludzie miewają Linuxy. BSD to taki procent z procenta, czysta elita
Z drugiej strony z systemów kompilujących się jest pewnie popularniejszy niż np. Gentoo więc...

AD4. No mam pecha do linuxów. Za to windowsy chodzą mi dobrze tańczący kokos
[#617] Re: Popularność Linuksa

@grxmrx, post #614

Nie wiem jakie masz potrzeby, ale jeśli chodzi o lapka, to polecam Fujitsu-Siemens s6410 i OpenSuse 12.3. Dosyć lekki (2 kg), do tego przyzwoity LEDowy, panoramiczny ekran 13 cali, solidna konstrukcja (to jest seria biznesowa), na bateriach chodzi długo (na 2 letniej baterii u mnie 4 h, wg źródeł sieciowych na nowej powinien pociągnąć 10 h). Obsługiwany jest każdy element laptopa (włącznie z czytnikiem linii papilarnych), zamierzam go wyposażyć w wewnętrzną kartę 3G (akurat mój egzemplarz jej nie miał), zamówiłem własnie kartę sim do aero2, jak tylko dotrze do mnie, to podzielę się wrażeniami z "pola walki".
Dwurdzeniowy procesor 2.2 GHz T7500 wystarcza do większości zastosowań. Ma dosyć kiepską kartę graficzną (Intel 965GM), ale jak ktoś nie musi grać w Wiedźmina na nim (ja nie muszę), to całkowicie wystarcza.
A całość kosztuje na Allegro około 600 zł (kupiłem dwa - jeden dla mnie, drugi dla żony, ja swojego męczę pod Linuksem, żona pod Windwows, obydwa działają bardzo fajnie).
PS. Właśnie sobie pogooglałem nt XPS 13... super sprawa... ale niestety, jest kilkakrotnie droższy. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;)
[#618] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #616

Jak sobie pomyślę, jakim procentem z procenta userów BSD są amigowcy, a morphosowcy jakim są procentem z tych procentowych^n amigowców, to wychodzi mi, że niechybnie jestem Elita^n^n cool
;)

PS. Windowsy tez mi chodzą dobrze.
Ale Linuksy lepiej... a co ważniejsze, mi się na nich lepiej pracuje piwo

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2013 22:47:43 przez wali7
[#619] Re: Popularność Linuksa

@wali7, post #617

Ooo, mam prawie taki sam 64bit procek (T7200/maks. 2Ghz, chociaz staram sie oszczedzac energie nawet bardziej niz std. przewidziano) w malutkim HP nc4400 i matowa matryca 12 cali/rozdz.XGA (chyba kosztowal 100 euro). To jest moj laptop tylko do GNU/Linux'a i OpenBSD (pol na pol). Dziala wlasciwie wszystko, bo choc niewiele jest to jest jakby wszystko :). Grafika obsluguje nawet b.plynnie compiz, nawet starsze gry... To moje tajne centrum operacyjne do zarzadzania moim tajnym imperium ... Aero2 dziala wysmienicie z modemem PCMCIA, czyli jakby wewnetrznym modemem, choc mam tez modem USB.

Natomiast komputer stacjonarny z nowym i3, GTX itd. dziala tylko pod kontrola Windows 7 . Sluzy do zabawy nowosciami itp. i pozerania energii.
[#620] Re: Popularność Linuksa

@grxmrx, post #614

Trochę zazdroszczę wam Panowie tak znakomitego wzroku ;) dla mnie lapek do pracy zaczyna się od 17", co ma też dodatkowe zalety, np. w postaci klawiatury numerycznej.
Co do wyboru Della, faktycznie, można spokojnie polecić Linuksiarzom, ale jeśli ktoś chce bezproblemowe i wydajne 3D, najlepiej wybrać model z nVidią. Kiedyś znakomite były też Thinkpady, szkoda, że IBM je porzucił.
[#621] Re: Popularność Linuksa

@Voyox, post #606

zakazując jej czytania przezponad 1700 lat nie oznacza iż jest bezwartościowa

na marginesie:

otoz jest :), a historia byla taka, zyl sobie pewien ciesla, mial rodzine jak kazdy i zylby sobie do smierci gdyby go okupanci nie ukrzyzowali tak jak karali buntownikow. naobiecywal ciemniakom krolestwo boze, wieczne szczescie, sytosc itd. i wielu mu uwierzylo, jak dzisiaj wierzy demokratycznym politykom . zyl sobie niijaki faryzeusz Szawel ktory spadl z konia i zrobil sie z niego Pawel ktory apostolem Jezusa sie mienili choc Jezusa na oczy nie widzial, bo prawdopodobnie nikt go nie widzial w Palestynie . Z tego wszystkiego napisal 7 listow, a inni dopisali mu kolejne 6 i zrobilo sie 13. Tak powstaly pierwsze pisma chrzescijan. Mieszanka klamstw, falszu, copypaste i przemyslen kogos kto upadl z konia. Pozniej napisano po grecku ewangelie i przypisano toto dzielo analfabetom i ciemniakom z Palestyny, czyli apostolom Jezusa . Ok. 1700 lat temu zyl sobie Konstatyn w bardzo niepewnych czasach, a czasy bardziej niepewne niz dzisia, czasy kresu imperium rzymskiego. Mial palac, rodzine i harem oraz swite durni takich jak On :). Podczas wielu libacji jakie wowczas urzadzano wymyslil sobie zeby prostaczkom wmowic, ze wladza pochodzi od Boga i stawianie sie wladzy to stawianie sie Bogu, czyli Jezusowi, czyli jemu samemu, czyli panstwu. Zyja sobie papieze bez zon, bo jeden z nich mial niemoc seksualna i zmienil zasady . Zyja sobie do dzisiaj papieze i to calkiem niezle czytajac ciemniakom owe pisma Szawla ktory spadl z konia po wielu kluczowych modyfikacjach , sa zastepcami i nastepcami Jezusa, czyli Boga na ziemi, a z Jezusem cos trzeba bylo zrobic co by nie przeszkadzal to go umiescili w niebie po prawicy Ojca i wmowili, ze kiedys zestapi w chwale oraz wszystkich osadzi, zywych i umarlych , a ciemniaki w to wierza, ze jak beda zyc tak jak napisal po licznych modyfikacjach Szawel ktory spadl z konia to dostapia wiecznego zbawienia. Teraz ogladaja kolejna transmisje z Watykanu na kleczkach w XXI wieku , kiedy poznalismy zawartosc nieba, obserwujemy czarne dziury i wybuchy supernowych itd. itd. dlatego politycy w kazdym katolickim kraju robia takie walki jakie robia

A jak chcesz madrosci to czytaj filozofie od starozytnosci ok, racja
[#622] Re: Popularność Linuksa

@gx, post #619

ten Twój NC4400 jest bardzo podobny do mojego TC4400 OK

obudowa z grubsza ta sama tylko u mnie jest obrotowy ekran więc tutaj są różnice, do tego ekran ma IPS (nie dzieje się coś takiego url url2 url3 brrrr ukryty czerwona kartka ) i oczywiście pióro Wacom z obsługą siły nacisku. To ostatnie może sprawiać najwięcej problemów zarówno jeśli chodzi o samą jego obsługę jak i oprogramowanie dodatkowe typu klawiatury ekranowe itp

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2013 10:38:52 przez XoR
[#623] Re: Popularność Linuksa

@gx, post #619

T7200 miałem w poprzednim s7100. To praktycznie ten sam procek co T7500.
Na razie spróbuję uruchomić aero2 na wewnętrznym modemie miniPCIe (laptop ma dwa wewnętrzne złącza tego typu, jedno jest zajęte przez kartę wifi, drugie puste, ma nawet wbudowaną antenę do 3g). Muszę poszukać modemów które na 100% pójdą na OpenSuse - nie mam żadnych doświadczeń z 3g. Raz tylko pożyczyłem od kolegi jakiś modemik na USB z kartą od aero2. Działało pod OpenSuse, ale nie lubię gdy cos mi sterczy z komputera, więc będę szukał tego wewnętrznego.
3d działa akceptowalnie (jak na moje skromne potrzeby), compiz działa bezproblemowo.
Też mam podobnie z dużym PC - tam jest jakiś czterordzeniowy AMD i Win7. Służy w 99% do gier, póki co grają na tym moje córki, bo ja niestety :( nie mam na to czasu.
[#624] Re: Popularność Linuksa

@gx, post #621

Na marginesie,,, nie rzucam pereł między świnie....
[#625] Re: Popularność Linuksa

@Voyox, post #624

Ależ nie krępuj się, to powiedzenie jest tak samo wygodne, jak np. "dioboł mnie skusił".
[#626] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #622

nic takiego nie dzieje sie :)
[#627] Re: Popularność Linuksa

@gx, post #626

to jaka tam jest matryca? nie TN?
[#628] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #627

taka :)

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-Compaq-nc4400.2945.0.html

ale ja nie bardzo rozumiem jaki to ma zwiazek z OpenBSD i Linuxem. Obraz jest wyswietlany dok. taki sam jak na Windows
[#629] Re: Popularność Linuksa

@gx, post #628

zalinkowałeś recenzję z której wziąłem wcześniej zdjęcia pokazujące problemy matrycy TN w tym laptopie

oczywiście do unixów to nic nie ma bo to problem matrycy jest a nie systemu. Tylko napisałem wcześniej czym się różni mój TC4400 od Twojego NC4400

wracając do tematu: BSD jest dość fajny ALE z tym piórem to może być poważny problem. W zasadzie temat ten jest traktowany jako "driver z Linuxa załatwia sprawę" ale jakoś nie za bardzo się to chce instalować, tj instaluje się ale brak modułu jądra , rozbieżne wpisy są w internecie, zazwyczaj dotyczące wersji FreeBSD starszej od 8.x itp problemy

na liście został jeszcze Ubuntu 13.04 (okazało się że wcześniej niechcący 12.04 LTS ściągnąłem głową w mur ) i może jeszcze OpenSuse

ps. koszmarnie długo się kompilują programy, szczególnie te większe jak Xy i WM

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2013 21:51:46 przez XoR
[#630] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #629

ps. koszmarnie długo się kompilują programy, szczególnie te większe jak Xy i WM

jezeli to pomoze to wiedz, ze na Windows 7 kompilacja bedzie rownie koszmarnie dluga , na szczescie kompiluje sie raz :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem