@Softstudio, post #717
@wali7, post #721
@wali7, post #721
Każdy kto nie wierzy, zapraszam na Amimajówkę (niedługo podamy termin), tam zademonstruję, jak się pracuje (łatwo i przyjemnie) na Linuksie. Do celów domowych (z lekką dewiacją pracoholiczną)
@OSH, post #722
@gx, post #678
@Motyl, post #725
Nie masz pojęcia o realiach , jakie panują w firmach większych niż kilkanaście osób, widać to już nie po raz pierwszy...
Myślisz, że Zarząd jakiejkolwiek firmy (poza państwową hehehe) wyda "od ręki" milion EUR na nowy moduł SAP tylko po to, by panowie z IT mogli lepiej się poczuć, mając wszędzie najnowszego IE ?...
@gorzyga, post #715
Określenie to jest znane i używane już od lat siedemdziesiątych poprzedniego wieku, więc jeżeli chodzi o świat IT nie uważam, że należy do nowomowy
@XoR, post #719
Linux ma w sobie więcej sterowników ale jak sterownik nie zadziała sam odrazu to użytkownik może conajwyżej sam sobie go napisać I takiej jakości są to sterowniki właśnie, działające w konkretnym przypadku piszącego je użytkownika a u innych, szczególnie na innej wersji kernela czy X11 już nie pójdą bo wyłażą bugi i niechlujstwo Dla porównania sterowniki dostarczane z Windowsem i w Windows Update to sterowniki napisane przez producenta i przetestowane przez M$, są dużo lepszej jakości
@OSH, post #722
LibreOffice wciąż nie może stać się dla mnie całkowitym zamiennikiem M$O
@Waroth, post #713
A co mi tam. Uchylę rąbka tajemnicy: Open Source.
http://www.opensource.apple.com/
@Olo, post #696
Dwa lata temu kupowaliśmy z kuzynem laptopa - DELL za jakieś 3500 PLN. Model ten nie miał windowsa tylko właśnie "fabrycznie" instalowanego Linuxa . Po trzech dniach męczarni , kupiliśmy jeszcze windowsa. Rozdzielczość matrycy to 1600x900, jednak linux uparcie twierdził że max to 1280x720 - przy windowsie problemów nie było. Kamerka HD była w linuxie zaznaczona jako Unknown itd.
CO jak co ale ten znienawidzony windows aż taki zły nie jest. Klikam, czekam, mam - w 99% przypadków zero problemów .
Bo gry wymagają windowsa.
I będą wymagać, bo użytkowników windowsa jest dużo więcej.
na Linuxie X ten program zadziała, a na Linuxie Y już nie, bo to nie ta wersja.
Wątpię aby firmom towrzącym grę, chciało się robić program dla ..hmm.. 2% użytkowników komputerów
@wali7, post #724
@Softstudio, post #717
Mnie interesuje mój komp na moim biurku , a w jakich miejscach bywa mój system operacyjny to już nie ma znaczenia
Czasem firmy używają linuxa np do obsługi urządzeń mobilnych - ale też nietrafione porównanie bo bądźmy poważni co na takim smartfonie można zrobić?
W zwykłych kompach Linux już za wiele nie zdziała.
Za 10 lat jakbyśmy się tu spotkali to byłaby zapewne gadka o nowych dystrybucjach z nowymi sterami i nową wersją Open Oficea czy Gimpa
@gorzyga, post #715
Efektem popularności i popytu na program jest znaczący wzrost popytu na sprzęt, wielokrotnie droższy i niezbędny do uruchomienia tego programu.
Określenie użyte pierwotnie wobec VisiCalc, pierwszego komputerowego arkusza kalkulacyjnego, kosztującego 150 USD i wymagającego sprzętu za 3000 USD
@KJB, post #735
Moim zdaniem (niech mnie ktoś sprostuje jeśli źle myślę) - program skompilowany ze wszystkimi bibliotekami powinien ruszyć na każdym Linuxie.
Dwa lata temu kupowaliśmy z kuzynem laptopa - DELL za jakieś 3500 PLN. Model ten nie miał windowsa tylko właśnie "fabrycznie" instalowanego Linuxa . Po trzech dniach męczarni , kupiliśmy jeszcze windowsa. Rozdzielczość matrycy to 1600x900, jednak linux uparcie twierdził że max to 1280x720 - przy windowsie problemów nie było. Kamerka HD była w linuxie zaznaczona jako Unknown itd.
@Softstudio, post #740
@KJB, post #738
@wali7, post #741
@Softstudio, post #740
Pierdyliard dystrybucji, często całkowicie niekompatybilnych ze sobą , na Linuxie X ten program zadziała, a na Linuxie Y już nie, bo to nie ta wersja
Moim zdaniem (niech mnie ktoś sprostuje jeśli źle myślę) - program skompilowany ze wszystkimi bibliotekami powinien ruszyć na każdym Linuxie.
Równie dobrze mógłbyś wymagać od przeciętnego użytkownika kompa żeby zrobił se rakiete i poleciał na księżyc
bo jeśli będzie chciał serwisu za free to ktoś musi zostać po godzinach w pracy
@adam_mierzwa, post #742
A to kolega nie widział nigdy Windowsa? ;] I nie wie jakie oprogramowanie jest dostępne na Windows, a na linuksy nie?
@KJB, post #745
@adam_mierzwa, post #747
Windows posiada się dla programów i gier jakie pod nim są
@KJB, post #748
Bo jedyną rzeczą która decyduje przy wyborze systemu na komputerze domowym, są gry.
@adam_mierzwa, post #743