[#511] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #510

No i właśnie o to chodzi.

W koncowym rezultacie byc moze o to chodzi i tez moge sie z tym zgodzic... Dzisiaj jednak zyjemy w innych czasach i niemal kazdy z Nas dysponuje wiecej niz jednym komputerem, wiec nie wymagamy zeby np: komputer do pracy sluzyl jednoczesnie do zabawy czy nawet internetu, bo mamy np: konsole pod telewizorem, smartfon czy tablet w kieszeni, niektorzy z Nas maja jeszcze Amige i zaden z tych sprzetow nie zawdziecza swojej przyspieszonej ewolucji Windowsowi, bo na tych rynkach MS dlugo nie funkcjonowal.

Potege systemu buduje dzisiaj tak naprawde specjalizacja.
[#512] Re: wydajność procesorów

@gx, post #511

Potege systemu buduje dzisiaj tak naprawde specjalizacja.

Nie zgadzam się ;)
Zobacz gdzie są dziś "specjalizowane" stacje Silicon Graphics, pecety odebrały im rynek i produkt zdechł.
Architektura x86 jest w tej chwili najbardziej uniwersalna, a te gałęzie w których nie występuje stanowią jakiś mało znaczący promil rynku.
[#513] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#514] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#515] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#516] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#517] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#518] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#519] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#520] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#521] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#522] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#523] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#524] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#525] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#526] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#527] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#528] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#529] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#530] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#531] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#532] Re: wydajność procesorów
Post jest o linuxie, koledzy, chyba że ten temat obejmuje różne AReMy i inne atomy.....

Niektóre gry i programy nie uruchamiają się, ikonka pofaluje trochę na wskaźniku myszki i lipa ?
Czym może to być spowodowane ? I to zarówno na 32/64 bit OpenSuse ?? Nie żebym płakał, ale nawet nie ma komunikatu że coś nie tak....;)
[#533] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #532

Odpal z terminala, bo tam zazwyczaj lądują wszystkie komunikaty OK
Chyba, że masz na myśli niektóre gry i programy odpalane przez wine - wtedy masz problem :P
[#534] Re: wydajność procesorów

@Tomahawk, post #533

Właśnie z WINE wszystko się odpala. Chodzą wszystkie gry z linuxowego DosBOXa. Ale to mała strata, poczekam aż dociągne poprawki, może później rusząe programiki.
Mam teraz OpenSUSE na dwóch kompach. Wersja 32 bit i 64 bit. Znalazłem dużo link programów.

Mam mały problemik, zainstalowałem fajny "launcher" Doomsday Engine, do uruchamiania starych gierek typu Heretić 1. Wywala mi komunikat że mam 1.3 open gl, a potrzeba 1.4. Nie umiem znaleźć jakiegoś .rpm czy repo z open gl

Wali pomóż... ok, racja

Pytanie dodatkowe, w zdobytym kompie (P4-2,66/1GB ram/intel 865G) mam tylko 2 sloty PCI (a i tak są na mostku wsadzone do jedynego PCI na płycie), jaką najlepiej kartę grafiki zapodać na PCI. Zaznaczę że wyłącznie będzie tu rządził OpenSuse. Ale gram czasami........OK

:P

Znalazłem takie coś i testuję : link
ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2013 23:03:52 przez Wojox
[#535] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #502

Zapewne w jakichś zastosowaniach (serwery) jest obiektywnie lepszy, skoro specjaliści decydują się właśnie na niego.

Byłbym ostrożny z tym stwierdzeniem o specjalistach, bo "sewery" to jest szerokie pole IT. Pracuję na wielu infrastrukturach serwerowych w o wielkościach idących w setki maszyn i mógłbyś się zdziwić co specjaliści wybierają. Mało tego, widziałem już infrastruktury bez nawet jednego Linuxa...
[#536] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #535

Mało tego, widziałem już infrastruktury bez nawet jednego Linuxa...

Może to wynik czyjejś niewiedzy lub finansowania z budżetu? :)
[#537] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #536

Nie w tych, które ja widziałem.
[#538] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #535

Jednak statystyki, które są publikowane w internecie nie pozostawiają wątpliwości który system jest wybierany najczęściej do zastosowań serwerowych.
[#539] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #538

Po pierwsze, nie napisałeś "częściej decydują się właśnie na niego", tylko "decydują się właśnie na niego". Te dwa sformułowania znaczą co innego, dodatkowo to co napisałeś implikowało, że Windowsa żaden specjalista (architekt) nie wybiera.

Po drugie, statystyki internetowe bazują na danych jawnych (mała niespodzianka, nie każde przedsiebiorstwo ujawnia jakiekolwiek dane o swojej strukturze serwerowej, mało tego, śmiem twierdzić, że wiekszość tego nie robi), nie wspominając o tym, że wynik zależy od tego kto je sporządza i jak rzetelnie oraz obiektywnie to robi.

Także Ty widzisz statystyki, ja widzę praktykę. Ktoś inny może się zetknąć ze strukturami zgoła odmiennymi, z totalna dominacją Unixa, a prawdziwego stanu rzeczy nie zna nikt, bo nie jest to możliwe.
[#540] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #539

Napisałem że specjaliści decydują się właśnie na niego, a wcześniej był tam taki nawias, w którym było słowo "serwery", czyżbyś go nie zauważył? Architekci odpadają, bo oni co najwyżej biorą udział w projektowaniu budy na serwerownię, ale wybór OS pozostawiają komuś innemu. ;)
Praktyka którą widzisz jest próbą rzeczywistości przefiltrowaną przez filtr Twojej specjalności, co więcej na stosunkowo niewielkiej próbie. Ogólnodostępne statystyki są jednak dalece bardziej reprezentatywne z uwagi na: (a) dużo większą próbę, (b) mniejsze ukierunkowanie na czyjeś zainteresowania.
Nie jestem przekonany, że tak trudno jest ocenić ilość zamontowanych Windowsów do zastosowań serwerowych. Być może firma X nie jest zainteresowana dzieleniem się szczegółami dotyczącymi budowy ich systemu serwerowego, ale chociażby sam Microsoft podaje informacje o sprzedaży systemów w wersjach serwerowych. Podaje je choćby dlatego, że to ważna (i chyba wymagana prawem) informacja dla udziałowców firmy. MS w końcu jest notowany na giełdzie. A zapewne ilość sprzedanych systemów w przybliżeniu równa jest ilości działających systemów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem