@wali7, post #631
@mailman, post #1
@Softstudio, post #633
Nigdy nie zainstalowałbym go klientowi zamiast Windowsa i nie dlatego że nie spełniałby jakiś podstawowych wymagań. Po prostu musiałbym robić za darmowy serwis
@Softstudio, post #633
@Softstudio, post #633
@KJB, post #634
Jak coś padnie to nie mają uprawnień do jakichkolwiek instalacji, modyfikacji rejstru itd. Muszą wzywać serwis, który jest oczywiście płatny.
@Softstudio, post #637
Tutaj chodzi o prozaiczne sprawy typu zainstalowanie nowej drukarki
instalacja jakiegoś oprogramowania np. GG albo coś takiego.
Ile trzeba czasu stracić na szkolenia i wyjaśnianie podstawowych spraw ?
@Voyox, post #635
Ona na to, jak wyłączałam Windowsa powiadomił mnie żeby nie wyłączać zasilania bo instaluje.....powiedziałam dość i od tamtego czasu wybieram OpenSuse...
@Softstudio, post #639
@Softstudio, post #639
@Softstudio, post #639
Ale w Linuxie chodzi o sprzęt. Przykładowo kupujesz internet bezprzewodowy z aplikacją Playa w formie Pena na USB . Program jest na Winde ewentualnie na MAC OS X - na Linuxie tego nie zainstalujesz.
@Voyox, post #641
@Motyl, post #643
Nikt o zdrowych zmysłach nawet nie pomyśli o Linuxie w dużej firmie.
@Motyl, post #643
@wali7, post #640
@Motyl, post #643
@Softstudio, post #647
@gx, post #642
To co wypisujesz mialo miejsce dawno temu i juz nieprawda. Wiekszosc uzytkownikow po zainstalowaniu SUSE, Ubuntu itp. a nawet Archa., orzymuje na dzien dobry kompletne srodowisko do pracy z menedzerem pakietow (czyt. lista programow do instalacji na zasadzie clik and play, czyli nie ma nic prostszego!) ktory nie tworzy stosu smieci po usuwanych programach itd. itd.... Standardowo w kazdej dystr. jest jakis domyslny zestaw pakietow, takze np: instalacja Office, normalnej przegladrki internetowej
@Softstudio, post #647
Żaden producent komercyjnego oprogramowania nie myśli na serio o inwestowaniu w ten system
@Softstudio, post #650
Zapodam tylko jeden mały przykładzik. Programik voip discount
Dlatego ten system nie jest popularny bo w końcu kto by nie chciał mieć softu za free )
@grxmrx, post #652
Wcześniej pisałeś o programie do obróbki video, okazuje się, że np. taki OpenShot ludzie na tyle polubili, że zapragnęli zrzucić się (na Kickstarterze) na wersję multiplatformową.
--
@ZbyniuR, post #653
@wali7, post #649
Ale mi to nie przeszkadza, póki jest linuksowców niecałe 2%, póty będziemy mieć mało wirusów.
Zapodam tylko jeden mały przykładzik. Programik voip discount którego używam od 8 lat i swego czasu już "na dniach" miała być wersja na linuxa - nawet na nią czekałem.
Po 8 latach stan prac nad tą wersją jest taki jaki był czyli żaden http://www.voipdiscount.com/download
Niestety Linux to dużo słów a mało konkretów. Takich braków w oprogramowaniu Linuxa jest mnóstwo.
Dlatego ten system nie jest popularny bo w końcu kto by nie chciał mieć softu za free )
Jakieś 7 lat temu interesował mnie ten temat czyli obróbka wideo na Linuxie ale jak widze w temacie nic się nie zmieniło bo wprawdzie mamy jakiś nowy programik ale na poziomie dużo niższym od amatorskiego softu na PC czyli Magixa albo Pinnacle Studio. I to jest właśnie wkurzające że nie ma firmy która zrobiłaby wersje linuxową taniego programu za dwie stówki.
Przecież Linux jako system istnieje już ze 20 lat i mam wrażenie że soft nie rozwija się tak jak powinien.
Nowe dystrybucje Linuxa powstają jak grzyby po deszczu tyle że niewiele wnoszą a pisanie softu czy testowanie softu na zmieniający się ciągle system skutecznie odstrasza producentów. Bo dzisiaj jest modny Open Suse a za pół roku będzie co innego na topie )
Można się zastanowić dla kogo jest Linux? Dla graczy na pewno nie. Dla profesjonalistów z wielu dziedzin również nie bo taki poziom softu nie istnieje dla tego systemu. Biura i korporacje też nie temat już był wałkowany. Pozostaje mały procent ludzi korzystajacych z kompa tylko jako maszyny do pisania, przeglądania netu czy filmów.
Uważasz pewnie, że to byłaby sprawiedliwość dziejowa i zemsta na Microsofcie za zamordowanie Amigi, Atari itd?