[#571] Re: Popularność Linuksa

@gx, post #570

Różnie bywa z tym optymalizowaniem kernela i pakietów. Czasami człowiek wywali nie to co trzeba i zamiast rakiety ma kerlel panic chwila po starcie :(

Najlepszą metodą na mega szybki start systemu jest zainstalowanie go na dysku flash/ssd wpinanym w slot pcie - podobno nawet win 7 można zmusić do startu w ok 15s, choć potwierdzić tego info nie mogę ,nie miałem przyjemności mieć takowego dysku,przynajmniej jeszcze ^^ . Za to na własne oczka obserwowałem start freebsd z takiej zabawki - niecałe 10s do ekranu logowania gnome
[#572] Re: Popularność Linuksa

@binmoder, post #571

Jeśli dla kogoś szybkość startu systemu jest strategiczna może skorzystać z hibernacji lub uśpienia. Wtedy zacznie pracę w dwie sekundy i to przy uruchomionych wszystkich potrzebnych programach. Swego lapka restartuję może raz na miesiąc lub rzadziej, przy updacie kernela, więc rankingi szybkości startu systemu są dla mnie nieistotne.
.
[#573] Re: Popularność Linuksa

@rePeter, post #572

Robię podobnie jak ty, restartuję lapka z raz na 2 tygodnie, i choć mam go prawie 2 lata nie mam pojęcia w ile sekund się butuję. :)
[#574] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #543

[#575] Re: wydajność procesorów

@F7sus4, post #574

Też uważam że MacOS X jest prosty w użytkowaniu i intuicyjny. Jednak wymaga kupna drogiego komputera produkcji Apple (tak, tak, wiem, że da się również na zwykłym PC, tyle że jakby mniej legalnie).
Ja za to postanowiłem powrócić kilka lat temu do Windows XP. Przez miesiąc męczyłem się i wróciłem do OpenSuse. Czy mógłbym przeskoczyć na MacOS? Nie wiem, MacOS niewątpliwie jest wygodniejszy w obsłudze od Win, więc być może. Ale jak wspomniałem, maki są dosyć drogie, a eksperymentów z piraceniem OS X na pececie robić nie zamierzam.
[#576] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #575

Nowe Maki faktycznie są drogie, ale ja kupiłem jeden nowy komputer Apple, reszta to używki. Poniżej 500 kupisz mini G4 na którym uruchomisz Leoparda, poniżej tysiąca mini z C2D (pójdzie Lion a i Mountain Lion po małych zabiegach), w okolicach tysiąca Macbook z C2D. Nie trzeba wydawać 10 klocków na Maka Pro czy Macbooka Pro. Używanie hackintosha jest dobre na początek do poznania systemu i sprawdzenia czy Ci odpowiada, do dłuższego używania nie polecam - problemy z update'ami, sterownikami itp.
A jeśli lubisz linuksa to w OSX będziesz czuł się prawie jak w domu (w końcu to BSD). A przy zakupie G4/G5 jest jeszcze ten plus że możesz uruchomić Morphosa (na G5 wkrótce) ale to wiesz ;)

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2013 15:12:00 przez Jenot
[#577] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #575

Czy MacOS jest wygodniejszy ? Jak zwykle jest to kwestia przyzwyczajenia. Nic więcej.

I cytat z MyApple.pl

Na zamowienie Myapple sporzadzono ekspertyze prawna i przerowadzono szereg konsultacji z prawnikami. Wyniki byly juz podawane ale zrobie to jeszcze raz, ostatni:

Lamanie simlocka w iPhone jest wg. przepisow polskiego prawa LEGALNE.
Instalacja legalnej kopii MacOSX na PC jest LEGALNA.

Oba powyzsze zalozenia lamia licencje Apple i nikt nie ma z tym watpliwosci. Jednak nie lamia polskiego prawa.
[#578] Re: wydajność procesorów

@Jenot, post #576

68k - MacOS jest prosty ale jak dla mnie ograniczony w porównaniu z AmigaOS, system wszystko wie lepiej itd.

MacOSX - system zbudowany na Linuksie, więc dla guru nie ma problemu, ja miałem tylko przyjemność na PPC w czasie gdy system przestał być wspierany, więc komunikaty "wymagana nowsza wersja systemu" lub "wymagane x86".

Linux spoko, ale znowu na ppc np. skype nie istnieje itd.

Jeśli Mac g4 do Amigowania, to tylko MorphOS, olać resztę bo szkoda nerwów :)
[#579] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #578

Nie no ale żeby takie herezje głosić, że OSX jest zbudowany na linuksie? Doczytaj.
[#580] Re: wydajność procesorów

@Jenot, post #579

Nie no ale żeby takie herezje głosić, że OSX jest zbudowany na linuksie?

Wnioskuję po shellu :)

Może źle nazwałem? Nie jest zbudowany na Linuksie, ale postawiony na nim?

No bo jak inaczej to nazwać? Ale tak żeby miało sens...

Jak uważasz?
[#581] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #580

Raczej i linux i OSX są zgodne z POSIX - czyli jakimś tam standardem UNIXa. Ale korzenie mają zdecydowanie inne - Linux to autorski projekt Linusa bazujący w jakimś stopniu na starszym systemie Minix a OSX to w zasadzie BSD Unix. Owszem, większość softu konsolowego wszystkich uniksów (i nie tylko) jest kompilowana z tych samych źródeł, ale jądro to zupełnie coś innego. A system to jądro. A shella (pytanie jakiego?? bash, tcsh, ksh, sh, csh, ash, rsh?) możesz sobie skompilować pod Windows/Cygwin a pewnie da się i pod AmigaOS4.
[#582] Re: wydajność procesorów

@Jenot, post #581

OK, czyli nie na Linuksie ale na Uniksie?

MacOS podobał mi się za czasów Amigi 68k i ShapeShiftera z powodu dostępu do softu, ale nie jako system który pokazuje wszystko co w nim jest, np. ten dziwny zapis plików jako dwa pliki... . Tak na dzisiejsze czasy tylko na G4 próbowałem, więc nie jestem w stanie ocenić jak na x86 wypada w porównaniu z innymi systemami.
[#583] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #578

Skype dla MacOS X PPC istnieje. Używałem na moim miniaku.
[#584] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #583

Ja też używałem na miniaczu :) ale dla samego skype nie bede systemu trzymał :)
[#585] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #582

np. ten dziwny zapis plików jako dwa pliki...

W sumie AmigaOS/Workbench też zapisuje plik jako dwa pliki - plik właściwy + ikonka.
[#586] Re: wydajność procesorów

@krru, post #585

ciekawe rzeczy waść prawisz
[#587] Re: wydajność procesorów

@krru, post #585

Może jakiś program jak np. Dpaint dodaje ikonkę do pliku, ale wcale ta ikonka nie jest potrzebna aby plik był używalny.
[#588] Re: wydajność procesorów

@michalmarek77, post #4

Popularnosc linux'a nie wzrosnie bo to system stricte nerdowski, ktorego uzytkowanie jest nieporownywalnie bardziej skomplikowane od Windows

LOL Co Ty panie powiesz. Ciekawe co na to osoby, których zainstalowałem Linuksa i korzystają i nie chcą wracać do Windy
Generalnie po cholere sie z ty meczyc skoro na Win jest lepiej

Lepiej
A ze drozej, no coz, moze i system M$ cos tam kosztuje, ale masz za to 24/7 profesjonalny support i aktualizacje.

Profesjonalny support 24/7 Niech mi ktoś powie czy zna kogoś kto zgłosił błąd do M$ i został on naprawiony w szybkim czasie. Aktualizacja które zamiast poprawiać zamulają system
Steam na Linuksie to raczej opcja zarobienia na obecnych uzytkownikach niz cos co przyciagnie do systemu nowe osoby

Spotkałem się z wieloma opiniami, że tylko brak gier blokuje ludzi na Linuksa.
Skad wiesz , ze nie mam doswiadczenia z Linuxem Niektorzy z nas pracuja, i niestety, profesjonalnie musza sie z tym "czyms" stykac

Pewnie należysz do ludzi którzy na widok mrygającego kursora dostają fobii. Ja mam całkiem odwrotnie, też pracuje w "branży" niestety muszę czasem znosić Windowsa, tfu.
[#589] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #586

Wali dzięki za OpenSuse12.3.
Wrosłem w system i korzystam z większości programów.
Dla mnie obecnie to no.1 na jedynie słuszny typ cpu....Oczywiście na PPC MorphOS no.1

Mam jeden problem. Zassałem taki pakiet : Unigine_Heaven-4.0.run,, odpaliłem i nie mogę zapuścić bo w okienku OPEN GL jest "mglisto", tzn opcja nie posiada wyboru ?? Na forach piszą że odpalają to na linuxach... help me...

link

link

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2013 21:29:42 przez Voyox
[#590] Re: wydajność procesorów

@Voyox, post #589

Może masz za słabą kartę graf, lub zły driver. Wymagania są takie:
GPU:
ATI Radeon HD 4xxx and higher
NVIDIA GeForce 8xxx and higher
Intel HD 3000 and higher
Video memory: 512 Mb
Disk space: 1 Gb
Operating system:
MS Windows XP / Vista / 7 / 8
Linux (proprietary video drivers required)
Mac OS X 10.8+ (Mountain Lion)
Na moim laptopie na 100% nie pójdzie.
Ale na filmikach ładna grafika :)

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2013 22:40:54 przez wali7
[#591] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #590

Powinno śmigać bez problemu...
My config.....
GPU:
ATI Radeon HD 4670 PCI-ex
Video memory: 1024 Mb
4 gb ram i dobry procek....
OpenSuse 12.3 linux...

Mesa 9.02 drv..
Kombinuje z gallium 3D ??ok, racja
[#592] Re: Popularność Linuksa

@mailman, post #1

pomyślałem sobie że używanie win7 na moim tableto-laptopie to nuda i zainstalowałem Ubuntu 12.4 bo wszędzie pisali że wszystko związane z tabletem Wacom-a działa. Oczywiście nie działa. Instalacja czegokolwiek nic nie daje i jest absolutnie nielogiczna jakimiś poleceniami beznadziejnymi które kończą się błędami hide2

linux jest beznadziejny i dlatego ma tak mało użytkowników czerwona kartka
[#593] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #592

Mnie od wielu lat nieustannie zadziwia to naiwne przekonanie pewnych ludzi, że garstka amatorów zrobi im za darmo coś lepszego (!) , niż bądź co bądź poważna firma z ogromnym zapleczem i funduszami...
[#594] Re: Popularność Linuksa

@Motyl, post #593

Mnie od wielu lat nieustannie zadziwia to naiwne przekonanie pewnych ludzi, że garstka amatorów zrobi im za darmo coś lepszego (!) , niż bądź co bądź poważna firma z ogromnym zapleczem i funduszami...

IBM, Google, Novell itp. to według ciebie amatorzy?
Znasz jakiś inny system operacyjny, który stosowany jest zarówno w routerach, smartfonach, desktopach i superkomputerach?
[#595] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #592

Instalacja poleceniami? Może w Ubuntu, bo w OpenSuse nie używam żadnych poleceń do instalacji :)
Każdy używa to co mu bardziej odpowiada. Na każdy z moich komputerów (z wyjątkiem maca mini :) ) posiadam legalną licencję któregoś z Windowsów. Jednak pracuję na OpenSuse. Bo lubię, pracuje mi się lepiej, mam też wieksze poczucie bezpieczeństwa (wirusy pod Win!) bez potrzeby dokupywania zamulającego softu antyvir (jak ktoś zna jakiś niezamulający, to proszę o namiary - chętnie zainstaluję na moim desktopie z Win7).
W odróżnieniu od większości domorosłych wielbicieli Windows, używam komputerów z Win od co najmniej 15 lat aż do teraz, od jakiś 7-8 lat używam OpenSuse, również w wielu konfiguracja (także na PPC). Mam więc możliwość porównania i dokonania ŚWIADOMEGO wyboru. Nie muszę nikomu nic udowadniać - chcecie - pracujcie na Win. Mojej żonie przykładowo nie spodobał się OpenSuse i wróciła do Win, jej wybór. Z kolei kilkunastu innych użytkowników którym zainstalowałem susła chwali go sobie do dziś (jeden ostatnio mi się pochwalił, że wrócił do XP.... po tygodniu okazało się, że OpenSuse jednak wrócił).
Tak więc każdy używa co lubi: Windows, Dos, Solaris, AmigaOS, TOS, Morphos czy OS4, skoro potrafi dany system przystować pod swoje potrzeby i efektywnie wykorzystać - chwała mu za to. Publiczne chwalenie się, że jest się lamerem i nie potrafi sobie poradzić z jakąś instalacją zakrawa na jakiś masochizm. Jeżeli takie są ograniczenia sprzętu lub systemu to OK, ale najczęściej użytkownik nie potrafi tego zrobić i potem mamy:
"Komputer SAM się zawiesił", "Komputer SIĘ pomylił", "Linux mi się zawiesza", "Zamiast Windowsów mam wciąż BSOD".... tacy użytkownicy sami sobie wystawiają ocenę. Ale dlaczego jeszcze tym się chwalą? Nie wiem :)
[#596] Re: Popularność Linuksa

@rePeter, post #594

Tu dla Motyla i Xora znalazłem przez przypadek wypowiedź jednego gościa. Zgadzam się z nim w 100 %..

Cyt :
Realnie (niezalogowany) | 18.02.2013 15:15#42

Tryb XP jest darmowy tylko dla najdroższych edycji Windowsa7. Użytkownicy pozostałych muszą znowu płacić. Raz kupili Windows XP i np. MS Word (pod XP), który teraz nie chodzi pod bublem Windows7, który niedawno zakupili, więc teraz mają po raz kolejny zapłacić za wirtualny Windows XP... to jakaś parodia chyba. Dlatego omijam szerokim łukiem wszystko co nosi znamiona złodziei z Redmond, żerujących na frajerach, którzy zasilają ich obrzydliwie wypasione konta. Linux, na którym Microsoft wzoruje się od lat (małpując i plagiatując co się da), jest bezpłatny (za wyjątkiem kilku edycji). Pod Linuxem chodzi wszystko szybciej (programy windowsowe też), a już na pewno jest lepszy do typowej pracy, nauki i internetu. Dla pozostałych zastosowań polecam tzw. Mac'a, czyli Apple Macintosh. Tu już nie ma żadnej ściemy, jak raz zapłacisz to działa wszędzie i zawsze. Jednak ponieważ to kosztuje sporo, proponuję Mac OS X wypróbować na swoim PC.

Oto źródło : link

Wszystko się zaczęło dzisiaj, kupiłem za 2 ft, 3 gry stare klasyki (Rally Championship, Comandos 1 i GTR Fia GT Racing Game), Tą ostatnią koniecznie chciałem zobaczyć i pograć. Niestety żaden tryb zgodności z Win 7 nie pozwolił na odpalenie tej gry. Jedyny sposób wg. Microsoftu to instalacja wirtualnegoWindowsa XP na Windowsie 7 Ultimate. Oprócz wspaniałych nazw firma z Redmont oszukuje od lat oszołomów (mnie także nabrała, kilka kopi Windowsów w karierze zakupiłem). Link do gry : link

Teraz większość czasu spędzam na OpenSuse 12.3 i po odpalaniu WIn7 mam problemy ze stanem emocionalnym.
Odpalam tylko jak muszę i w pierwszej kolejności updetuje antywira.

Dodam iż gra odpaliła się na Wine spod linuxa...;)

Myślałem jeszcze o sprawdzeniu systemu Solaris 11

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2013 23:46:16 przez Voyox
[#597] Re: Popularność Linuksa

@rePeter, post #594

[#598] Re: Popularność Linuksa

@Motyl, post #593

mnie od lat nieustanie zadziwia taka niewiedza, bo to nie jest juz garstka amatorow, moze kiedys na samym poczatku tak bylo, po latach, obecnie to najlepsi specjalisci :) i za linux'em stoja duze firmy z funduszami itd. np: swego czasu przeniesiono numa z systemow sgi/irix do linux'a, przykladow mozna mnozyc... generalnie nic tu nie jest const., wystarczy przesledzic rozwoj...

--
nie jest tez prawda jakoby linux byl za darmo np: w przypadku przeroznych wdrozen...
[#599] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #592

linux jest beznadziejny i dlatego ma tak mało użytkowników

linux to tylko kernel z "przyleglosciami", moze stanowic podstawe tzw. dystrybucji gnu/linux, ale takze jakby zupelnie innego systemu np: Android, ktory ma mnostwo uzytkownikow
[#600] Re: Popularność Linuksa

@XoR, post #592

jest absolutnie nielogiczna jakimiś poleceniami beznadziejnymi które kończą się błędami

eee, przesadzasz, to raczej przyzwyczajenie z dos/win :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem