@Softstudio, post #681
Pytanie brzmi dlaczego Linux który jest darmowy ma tak małą popularność ?
@adam_mierzwa, post #682
Można latami wycierać sobie gębę Open Officem i Gimpem
@gx, post #689
jezeli masz to samo oprogramowanie, to nie ma roznic... na Linuxie jest to samo co na Windows i vice versa, wiec pisanie w tym przypadku, ze nie ma startu, to kolejna tutaj bzdura
Rozpatrujemy raczej wariant porownania roznego oprogramowania, pod katem określonych zastosowan, mozliwosci, ceny itp. itd.
@gx, post #692
Trudno sobie wlasciwie dzisiaj wyobrazic rozwoj jakiegokolwiek oprogramowania bez opensource itp..
W tej dekadzie zmieni sie takze pojecie komputera domowego.
@gx, post #684
@KJB, post #691
@Olo, post #696
@adam_mierzwa, post #693
To samo ale w kategorii open source. W kategorii oprogramowania komercyjnego jest bieda.
twierdzą, że Gimp ma te same możliwości co Photoshop
ulubiona gierka komuś we flashu nie pójdzie, bo wymaga nowszej wersji flasha która się na linuksa nie ukazała
nie zainstaluje sobie programu typu "PC Suite" do smartfona
ogólnie gry najnowsze te które wychodzą na PC i konsole ("pójdzie mi to"?)
oprogramowanie do peryferiów - kupił sobie najnowsza kamerkę czy skaner z dodatkowym oprogramowaniem - czemu miałby z tego zrezygnować bo "linuks lepszy"?
"jestem na studiach, linuks jest spoko ale ja potrzebuje konkretnego programu CAD"
przegrywa głosem ludzi, nie ekspertów
Wiele razy podchodziłem do linuksa i ZAWSZE wychodziła sytuacja, że musiałem przełączać się na Windows. Dzień w którym nie będę musiał tego robić (i milony innych ludzi) - o, to wtedy będzie można mówić że linuks odniósł sukces.
@adam_mierzwa, post #694
StarDivision (który stworzył wersje pakietu na dość egzotyczne platformy) i gest Suna - dziś linuks dreptałby na poziomie AbiWord i Gnumeric.
Z całym szacunkiem dla ludzi rozwijających otwarte oprogramowanie, ale komercyjne projekty osiągają efekty w krótszym czasie i przy mniejszej liczbie osób.
Ja tam jestem sobie w stanie wyobrazić, pamiętam (jak i większość obecnych tutaj) świat bez open source.
@adam_mierzwa, post #693
- ulubiona gierka komuś we flashu nie pójdzie, bo wymaga nowszej wersji flasha która się na linuksa nie ukazała
- ogólnie gry najnowsze te które wychodzą na PC i konsole ("pójdzie mi to"?)
- nie zainstaluje sobie programu typu "PC Suite" do smartfona, bo jest wersja tylko na Windows
- można kogoś przekabacić by zrezygnował z MS Office i GG na rzecz zastępników, ale naprawdę różnych ulubionych programów które ludzie mają jest zbyt wiele, by przekonać ich do odpowiedników czy działania w trybie emulacji
- oprogramowanie do peryferiów - kupił sobie najnowsza kamerkę czy skaner z dodatkowym oprogramowaniem - czemu miałby z tego zrezygnować bo "linuks lepszy"?
Ja tam jestem sobie w stanie wyobrazić, pamiętam (jak i większość obecnych tutaj) świat bez open source
Informatykiem nie jestem usmiech , ale systemów i komputerów w życiu już trochę miałem, i jedno powiem - Linux NIE jest prostym systemem . Instalacja sterowników to koszmar , a to nie działa, a to jakieś magiczne komendy w konsoli trzeba wpisać, a to jakieś kosmiczne kompilowanie jądra, bo czegoś tam nie ma itd.
CO jak co ale ten znienawidzony windows aż taki zły nie jest. Klikam, czekam, mam - w 99% przypadków zero problemów .
I będą wymagać, bo użytkowników windowsa jest dużo więcej. Dodatkowo z linuxem jest jeszcze inny problem - Pierdyliard dystrybucji, często całkowicie niekompatybilnych ze sobą , na Linuxie X ten program zadziała, a na Linuxie Y już nie, bo to nie ta wersja .
Nie zapominajcie , że dla przeciętnego kowalskiego, samo podpięcie myszy pod USB to już jest wielki informatyczny sukces. Dlatego Windows jest robiony tak, aby nawet małpa go mogła obsłużyć, z linuxem tak nie jest .
@Waroth, post #701
W obróbce grafiki czy video rzeczywiście linux ma jeszcze sporo do nadrobienia.
Pamiętaj tylko, że świat to nie tylko obróbka tych materiałów.
Większość stron WWW jest "serwowana' przez OS: Apache, Nginx, PHP, Python itd.
Praktycznie cały backend internetu to urządzenia z unix-like systemami.
@gx, post #699
oj biedne masz urojenia
Dzisiaj "tanie" oprogramowanie komercyjne niejednoktotnie okazuje sie slabsze od bezplatnego opensource albo raptem niewiele lepsze i nie warto wydawac tych kilkuset zlotych czy kilkunastu dziesiat tysiecy vide np: Blender 2.6x..
nie gram w toto(...)
przegrywa glosem handlowcow
wg. tej miary sukcesu jaka sobie uroiles.
@gorzyga, post #702
@gx, post #699
@Softstudio, post #705
. Generalnie na tym polega oprogramowanie Open Source - jest zbyt słabe aby można było wołać za niego $$$ ale jako produkt darmowy może sie przydać ludziom.
@Waroth, post #706
Red Hat generuje piękne przychody.
@Softstudio, post #707
Tyle że dla przeciętnego użytkownika RedHat jest takim samym linuxem jak inne
To już nie jest OPEN SOURCE tylko OPEN $$$ )
@Waroth, post #704
@Softstudio, post #681
MAC OS X jest jeden ale nie przeszkadza mu to być najbardziej zaawansowanym systemem na świecie.
@Waroth, post #708
Czekaj bo nie rozumiem.
Zarabiają na Open Source poprzez certyfikaty, szkolenia, wsparcie techniczne. W czym problem bo się pogubiłem?
@XoR, post #711
Upada więc mit systemu Linuxowego jako taniej czy darmowej alternatywy dla Windowsa w zastosowaniach profesjonalnych.
@adam_mierzwa, post #703
Nie istnieje (albo ja nie znam) na dziś żaden "killer app" dla użytkownika "domowego" pod linuksa.
KS i innych gazetek które za małe pieniążki oferują komercyjne oprogramowanie - fakt że nie najnowsze, ale o sporych możliwościach.
Poza tym nie uwzględniasz cały czas potrzeb innych ludzi
PC z linuksem wróciłby po godzinie ("panie, co mi pan tu za bubel wciśnął, na tym mi CS 5 nie zainstaluje się nawet"
A jaka jest twoja miara sukcesu linuksa?
@gx, post #714
co to jest "killer app" ?. to pewnie kolejny marketingowy belkot zeby zwabic jeleni. wlasciwie moglbys podac taki przyklad "killer app", to moze byloby mi latwiej ten zwrot ze slownika nowomowy "specjalistow" w jakims kontekscie umiescic
@Softstudio, post #712
@rePeter, post #716
Uważam, że Linux ma dużo większe ambicje i jest obecnie w takich miejscach, w których Windows nie ma szans.
.
@gx, post #642
@Softstudio, post #656
Jakieś 7 lat temu interesował mnie ten temat czyli obróbka wideo na Linuxie ale jak widze w temacie nic się nie zmieniło bo wprawdzie mamy jakiś nowy programik ale na poziomie dużo niższym od amatorskiego softu na PC czyli Magixa albo Pinnacle Studio.