[#421] Re: wydajność procesorów

@TomcioPaluszek, post #410

Powyrywam trochę z kontekstu, ale co tam ;)

Straszne badziewne te okrojone dystrybucje.

Być może, nigdzie nie napisano że są w stanie zastąpić pełnowymiarowe distro lub windows, za to wspominane było że trzeba je sobie dostosować.

Jedyne co otrzymałem od Puppy to kernel panic, niezależnie od wersji czy komputera.

Być może pobrałeś uszkodzony obraz płyty, lub któreś z niestabilnych wydań. Czasem po prostu tak jest.

Slitaz nie okazał się lepszy. Na starym laptopie zamiast x-ów kaszana na ekranie.Na stacjonarnym PC przywitał mnie czarny ekran.

Kwestia kluczowa: Na starym laptopie - czasem pomaga wymyszenie używania fbdev bo archaiczne sprzety sypią sie na sterowniku vesa. Najlepsza metoda to szukanie w goglach fraz typu: 'slitaz on my_archaic_shitty_laptop'. w przypadku mojego ibm tp600 pomogło.

Zmarnowałem kilka płyt i utwierdziłem się w przekonaniu, że to szajs dla fanatyków.

Osobiście mam w zwyczaju sprawdzać sumy kontrolne pobranych obrazów i przetestować je np na qemu (wiekszosc distro debianopochodnych ma sprawdzanie integralności nośnika). po wypaleniu obrazu tez sprawdzam sumy kontrolne, tak na wszelki wypadek.

Stwierdzenie że distro którego nie potrafiło sie uruchomić to szajs dla fanatyków ...

edit:
ok. doczytałem, ze miało być odrobinę humorystycznie

:D

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 19:59:20 przez binmoder
[#422] Re: wydajność procesorów

@TomcioPaluszek, post #420

No właśnie, wystarczy przestać się sprzeczać i od razu są pozytywne skutki :) :
szukałem jakiegoś fajnego systemu media center, i mam - ten XBMC wygląda bardzo interesująco. Nie wiem tylko na czym go zainstalować, pod Win raczej nie, OpenSuse jest zbyt duże i zawiera sporo niepotrzebnych rzeczy, czy dobrze rozumiem, że XBMCbuntu to jest gotowy, prosty Linux z ustawionym XBMC na tym? Jak wygląda ilość obsługiwanych urządzeń?
Ja chcę zbudować możliwie najmniejsze urządzonko, obecnie mam w tym celu przygotowane: płyta główna od lapka Fujitsu S7100 (Core2Duo1.6 GHz), dysk 2.5 cala, nagrywarka DVD podpięta poprzez USB. Chcę do tego dokupić jakiś tuner DVB-T na PC-Card, można gdzieś znaleźć compatibility list? Jak wygląda sprawa z pilotami? Na tej płycie jest odbiornik IR, będzie chodzić? A jak wygląda sprawa z Bluetooth czy kartami WiFi?
Widzę, że będąca w fazie RC3 wersja 12 jest pierwszą z funkcją PVR. Czyli dobrze trafiłem. Chyba ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2013 20:36:08 przez wali7
[#423] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #422

OpenSuse jest zbyt duże i zawiera sporo niepotrzebnych rzeczy, czy dobrze rozumiem, że XBMCbuntu to jest gotowy, prosty Linux z ustawionym XBMC na tym? Jak wygląda ilość obsługiwanych urządzeń?

Wygląda tak jak na Ubuntu

Możesz też zainteresować się dystrybucją OpenELEC.
http://xbmc.org/natethomas/2012/10/18/openelec-2-0-now-available-now-with-pvr-support/
Link do strony z newsem na XBMC bo z tego co widzę oficjalna akurat leży.

Jak się dobrze poszuka i ma jakiś ciekawy sprzęt to można znaleźć kompilacje OpenELEC(lub zrobić samemu - to nietrudne ;)) pod konkretną konfigurację. Np. istnieje coś specjalnie pod moje E350M1 :)

Pozdrawiam
[#424] Xbmc

@wali7, post #422

U siebie mam zainstalowaną, którąś z wersji XBMCbuntu i działa to świetnie na platformie Atom+ION. Pilot-a mam PCMAK na USB. Parę godzin mi zeszło, aby ten pilot zadziałał tak jak chciałem. Jako nałogowy torrentowiec najbardziej w XBMC cenie sobie funkcję rar streaming. Nie potrafie bez niej żyć
[#425] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #409

W moim przypadku trzymam wszystkie dane (nie licząc kopii bezpieczeństwa na nośniku zewnętrznym) na mojej partycji /home, zwirtualizowany Win (a konkretnie jakikolwiek malware na nim) im nie zaszkodzi.

Abstrachując od tego, że nigdy nie miałem wirusa pod Win, to nie prościej po prostu postawić dwa systemy obok siebie, tak żeby wzajemnie nie miały dostępu do swoich dysków.

To jedna sprawa. Druga jest taka, że w razie jakichkolwiek problemów z Win, mam kompletne, zainstalowane środowisko do pracy Win zrzucone jako plikopartycję,

Wiesz, że są tanie jak barszcz narzędzia które zrobią to samo z systemem działającym natywnie a nie pod wirtualizacją?

Jedyna zaleta wirtualizacji w zwykłym domowym zastosowaniu to fakt, że dwa systemy mogą działać równocześnie. Ja osobiście używam jej w domu do stawiania testowych maszyn i środowisk, na których większość aspektów codziennego użytku ma drugorzędne znaczenie (w dodatku wirtualizuję Windows Servery a nie desktopowe wersje). Ale zwykłego systemu do użytku osobistego codziennego to bym nie wirtualizował.

ale nie muszę kupować, lub szukać w pełni funkcjonalnych darmowych zamienników całego dodatkowego softu do tych rozwiązań (który na dodatek lubi przymulić Windowsa - patrz Kaspersky AV).

Tego do końca nie kumam. Jakiego soft poza wymienionym antywirusem nie potrzebujesz pod wirtualką, a potrzebowałbyś pod natywnym hostem?

Aha. Kasperky śmierdzi.

PS. To, że zwirtualizowanego hosta coś Ci przymula to akurat mnie nie dziwi...
[#426] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #425

Ja też nie miałem wirusa pod Win... do czasu. To było coś w okolicach 2003, to był słynny robal wykorzystujący jakiś exploit w jadrze NT i zarażający bez ingerencji usera (a mi się wydawało wcześniej, ze jak masz zdrowy rozsądek i nie otwierasz podejrzanych rzeczy, to jesteś bezpieczny). Potem komputer wieszał się od czasu do czasu. Dopiero instalacja jakiejś szczepionki od Nortona wykryła dziada i rozwiązała problem. Nawiasem mówiąc podobnie myślałem o możliwości skopiowania twojej karty bankomatowej przez nakładkę na bankomacie. Do ostatniej wiosny, gdy jednej nocy z mojego konta zniknęła pensja moja i żony (wypłacona w stolicy Peru - Limie). Rozmowa z gościem na Policji od tych spraw otworzyła mi oczy - powiedział mi, że widział tyle perfekcyjnie wykonanych nakładek, że jedyne co może cię ochronić, to dokładna znajomość danego bankomatu, gdy zobaczysz że coś mu "przyrosło". Zakrywanie ręką klawiaturki też nic nie daje (robiłem to), od jakiegoś czasu przestępcy nie potrzebują już kamerek aby poznać pin. Nakładek na klawiaturkę też nie. Postęp Panie ;) Ale tyle tytułem dygresji, do rzeczy:
Kasperskiego używam w pracy. Mamy licencję na wszystkie maszyny. Ten antywirus przymula system, na pewno w porównaniu do Avasta (którego dla odmiany używam w domu).
Na wirtualizowanej maszynie nie używam Kasperskiego. M.in. dlatego żeby nie przymulała. Gdzieś czytałem, że VMWare (którego używam) należy do dość wydajnych środowisk wirtualizacyjnych. U mnie działa bardzo ładnie.
Używam wirtualizacji z uwagi na wygodę: możliwość odpalenia systemu-gościa wewnątrz własnego systemu operacyjnego, z minimalnym wpływem na jakość pracy w multitaskingu (spokojnie można zminimalizować takiego XP w VMWare i OpenSuse pracuje nadal bardzo ładnie). Gdybym musiał komputer dwukrotnie rebootować celem zrobienia jakieś pierdółki w innym systemie operacyjnym, to by mnie chyba trafiło.
Owszem, osobna instalacja ma sens, gdy potrzebujesz max wydajności - co ma sens chyba wyłącznie dla gier, w normalnych warunkach wolę 3x lepszą wygodę od 50% lepszej wydajności. Zresztą to jest rozwiązanie typowo do pracy, na lapku, gdzie odpalenie np. Wiedźmina II nie ma kompletnie sensu. Do tego celu mam stacjonarnego PC z czterordzeniowym CPU, Rakiem HD 5770 z Win7 i podpiętego do 32 calowego TV. Sprawdza się :) tyle, że czasu nie mam na to :(

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 10:40:25 przez wali7
[#427] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #409

po co wirtualizowac Windows jak jest Wine , to rozwiazanie na wiekszosc problemow, takze nie widze sensu jezeli jakis niezbedny z win program dziala pod wine, niedlugo moze i ReactOS bedzie coraz bardziej uzywalny. Mi wirtualizacje przydaja sie do testowania... choc znam przypadek kiedy wirtualizacja byla rzeczywiscie niezbedna na Win7, bo program dzialal tylko poprawnie na XP i zadne tryby zgodnosci z XP w Win7 nie dzialaly dobrze z tym programem, a akurat uzytkownik nie chcial wywalac kolejnych tysiecy zlotych na nowa wersje programu lub wracac do XP...

Z zasada "security through obscurity" bezpieczenstwo pod Windows mozna wlozyc miedzy bajki i jest to tylko strata czasu i pieniedzy, gorzej gdy to pieniadze publiczne :). Najlepiej zablokowac internet dla takiego wirtualnego Windowsa, uzywac internetu pod Linuxem itd.., zrobic sobie dwie plikopartycje, jedna z systemem Windows (wraz z kopia), druga z Programami i danymi, wyl. firewalla w win, niepotrzebny, nie instalowac antywirusow tylko od czasu do czasu poleciec jakims skanerem, po co jeszcze spowalniac tego mula, niedlugo na Win programy antywirusowe beda marnowac zasoby na ciagle porownywanie wzorcow przy kazdej operacji jak utrzyma sie takie tempo przyrostu szkodliwego oprogramowania ;)...
[#428] Re: wydajność procesorów

@gx, post #427

XP Mode pod Windows 7 nie zadziałało...? Niemożliwe...

Co do bezpieczeństwa, podstawa to jest backup. Nawet najlepszego Linuxa szlag trafi po awarii dysku ...
[#429] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #426

Wali, miałem sytuację pod Avastem u klienta że komputer się sam resetował. Klient szukał przyczyny w zasilaczu i chłodzeniu kompa. Ja mówię poczekaj,,, na szybkiego doinstalowałem AVG i co ?? wykrył robala, zneutralizował. Po skanie dysku wyczyścił wsio. Od paru lat na Win instaluję wyłącznie dwa programy, AVG oraz SpyBot. Idealny duet dla domowego usera...OK

Motyl,,,ok, racja
Nawet najlepszego Linuxa szlag trafi po awarii dysku .
Udało mi się parę razy "ukatrupić linuxa" resetem. Po którymś resecie już nie wstawał.
Ale myślę że podobnie było z Windowsami, zwłaszcza podczas pracy hdd, jak padł reset to klapa się robiła...ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 17:31:36 przez Wojox
[#430] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #426

Gdzieś czytałem, że VMWare (którego używam) należy do dość wydajnych środowisk wirtualizacyjnych.

Bo jest. Ale pewnych technologii które o tej wydajności decydują, w domu nie zastosujesz (i na pewno nie pod Playerem czy Workstation, trzeba się ESX/ESXi zainteresować), choćby ze względu na wymagania sprzętowe.
[#431] Re: wydajność procesorów

@Motyl, post #428

XP Mode pod Windows 7 nie zadziałało...? Niemożliwe...

mozliwe, ten program to PRO100, tylko nie w najnowszej wersji (tzn. program uruchamia sie w trybie zgodnosci, ale rozwala projekty, kaszani wyswietlanie itp.)... wiem skadinad, dok. od programisty w MS, ze ten tryb nie zapewnia 100% zgodnosci...

Co do bezpieczeństwa, podstawa to jest backup.

backup to stosuje sie od lat 60/70, wiec to nie jest zaden wyczyn w temacie bezpieczenstwa, zreszta backup zabezp. tylko przed utrata danych i powien przydac sie tylko w sytuacji powaznej awarii sprzetu, a nie oprogramowania...

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 20:24:12 przez gx
[#432] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #429

Wiem, że Avast nie jest najlepszym antywirusem. Ale radzi sobie w większości wypadków nieźle, a do tego nie obciąża tak systemu. No i jest darmowy OK
Niestety czasami zdarzają się robale na które trzeba coś cięższego... na razie jednak, odpukać, Avast u mnie się sprawdza. Pod Windows, bo pod Linuxem od 6 lat obywam się bez antywirusa :)

PS. A jak OpenSuse? Rozwiązałeś już wszystkie problemy z nim? Mam nadzieję, że spodoba Ci się tak jak mi :)

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 21:40:46 przez wali7
[#433] Re: wydajność procesorów

@TomcioPaluszek, post #415

co nie jest w stanie zainstalować sterowników do win98, bo dziwne opisy i niejasności zniechęciły kolegę do zabawy.

Normalnie ściągając sterowniki do laptopa HP 700MHz, miałem ładnie podzielone na stronie i opisane, co do czego itd. Zaś do tego ThinkPad 500MHz niejasne opisy, nie wiem co ściągać a co nie. Szkoda nerwów :) Linux mi odpalił i jest lepszy od win98 :)

Na tym HP mam XP bo córka na nim gra w swoje Cliffordy i inne gry. Na linuxie wątpię abym je odpalił, wine wcale takie różowe nie jest, a lepsze rozwiązania są płatne.

Puppy Linux 5.4 mi śmiga i jest git :)
[#434] Re: wydajność procesorów

@gx, post #427

wyl. firewalla w win, niepotrzebny, nie instalowac antywirusow

Ja tak mam XP'ka na HP PIII 3GHz, bez firewalla i antywirusa, system działa o wiele wydajniej i nic nie wybuchło :)
[#435] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #434

tez kiedys mialem XP (oczywiscie wlasnorecznie zmodyfikowanego, instalka iso 200MB - nie spotkalem prog. ktory nie dzialalby na tym!, ze sterami do tego lapka...) na laptoku bez antywirusa, tylko skanowanie raz na jakis ruski rok, ale firewall to jednak podstawa, ot chocby ten http://programy.di.com.pl/opis/53,Kerio_Personal_Firewall_215.html

nie zamuli nawet kiepskiego kompa, a kontrola ruchu wte i nazad pelna OK , polecam, skasowac wszystkie std. reguly i ustawic od zera w trakcie z dok. wskazywaniem portow dla niektorych programow czy uslug :)

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 23:00:30 przez gx
[#436] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #432

Na razie mam ciągle na moim lapku OpenSUSE, jedyny problem, ze mną raczej nie z systemem, że jak coś zainstaluję z repozytoriów to nie wiem gdzie to jest. W menu "ostatnio zainstalowane" program znika i później nie umiem znaleźć ikonki do startu tego programu.
Teraz zaraz po zainstalowaniu kopiuję sobie skrót do katalogu na pulpicie, np. gry czy programy....
No lata zabawy na XP odbijają się brakiem obycia w innym środowisku, ale powoli dochodzę...OK
[#437] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #436

Ja też mam problem z tym "znikaniem" ikonek w czeluściach menu. Na co dzień działam tak, ze potrzebny w menu program wyszukuję wpisując trzy pierwsze litery nazwy w okienku "Znajdź" w menu - ikonka pojawia się w ułamku sekundy.
[#438] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #437

Ja w szale chęci testowania nie zapamiętałem co poinstalowałem, a na drugi dzień z 20 pozycji widniała tylko jedna i powiedź co mam wpisać w wyszukiwarce ?
Żeby choć był docelowy katalog, ala Program Files, to tam bym szperał i skrót bym zapodał na pulpit.
[#439] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #438

Możesz ewentualnie wejść w program od edycji menu, wszystko przeszukać i porządnie poukładać. Programy najczęściej używane możesz wrzucić na pierwszą stronę menu, ew. dać jako ikonki na pasku lub ustawić sobie coś na panelu KDE. Zwróciłeś uwagę, że do dekstopa KDE masz całą masę appletów - różne zegarki, pokazywaczki obrazków, pogody, kalkulatorki, wykresy akcji giełdowych, temperatury CPU, sporo można zaciągnąć z net, albo i samemu napisać, bo to są skrypty. Cały desktop składasz jak z klocków, przesuwasz i ustawiasz jak chcesz.
[#440] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #439

Możesz ewentualnie wejść w program od edycji menu, wszystko przeszukać i porządnie poukładać.

A czy menu KDE (bo chyba o nim piszesz) nie obsługuje drag'n'drop?

Zwróciłeś uwagę, że do dekstopa KDE masz całą masę appletów

A nie widgetów czasem? Pytam poważnie, bo nie znam nomenklatury KDE.
[#441] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #440

Rzeczywiście, masz rację - programy w menu można przenosić, nie wiedziałem.
Tak, to są widgety, też nie byłem pewien nomenklatury, teraz sprawdziłem w Wiki :)
[#442] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #441

Rzeczywiście, masz rację - programy w menu można przenosić, nie wiedziałem.

A ponoć na Amidze wychowany ;)
W Windowsie od samego początku używam drag'n'drop do układania menu.
[#443] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #442

W sumie na Win że działa drag&drop w menu też nie wiedziałem :) . Człowiek uczy się całe życie.
[#444] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #443

W sumie na Win że działa drag&drop w menu też nie wiedziałem

Od nastu lat i nie tylko w menu ;)
[#445] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #444

Ja to już robiłem od pierwszego Win95, ale wolałem sobie otworzyć TotalCommandera i menu start porobić wg. mojego uznania....Te całe drag,n,drob czasami używałem do pozycjonowania programów.ok, racja
[#446] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #445

A W95 to nie jest naście lat?
[#447] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #438

Nie pamietam dokladnie, ale cos jak /usr/bin.
[#448] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #445

Gumboy nie wie, ze akurat Win95 nie ma dnd w menu start, tylko otwiera sie eksplorator i tam sie obsluguje, baa, nawet w XP i 7 nie dziala to idealnie. Dam prosty przyklad, robisz sobie na partycji D katalog .start ze skrotami do uzywanych programow wg. wlasnej kompozycji... skrot do tego kataogu umieszczasz w menu start windowsa, i teraz zaleznie od windowsa, w XP po najechaniu wyswietla ikonki, ale nie dziala w tym menu dnd, a w 7 nawet ikonek nie wyswietla, tylko pokazuje sam skrot, takze kompletna lipa...

Mnie co prawda takie menu start nie ruszaja, mi wystarcza menu z programami bez ikonek, wlasciwie minimalizuje na swoim desktopie liczbe ikonek, dlatego lubie fluxboxa i jeszcze xfce (taki minimal)... Poza tym uwazam przechowywanie ikonek w pliku wykonywalnym programu za jakis totalny idiotyzm...
[#449] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #438

Generalnie na Unixach i w GNU/Linux obowiazuje standard FHS

http://pl.wikipedia.org/wiki/Filesystem_Hierarchy_Standard

ale jak mozesz tam przeczytac, mozna inaczej vide GoboLinux (chyba juz nierozwijany)
http://jakilinux.org/linux/gobolinux-dystrybucja-alternatywna/

to tylko pokazuje, ze mozna... chociaz jak widac, bez aplauzu :)

, albo mieszac FHS z wlasnymi rozwiazaniami, jak w MacOS lub BeOS...

ps. generalnie wszystko ma jakies swoje podloze w pewnych standradach np: sposob org. skryptow startowych, moze byc rozny w roznych distro itd.. osobiscie korzystam ze standradow i mozliwosci stosowania wlasnych rozwiazan... :)

ps2. jak widzisz FHS podopowiada jak najlepiej org. sobie podzial dysku, zamiast wrzucac wszystko w jedna partycje... co prawda linuxowe fs nie defragmentuja, ale lepiej podzielic :)

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 08:54:32 przez gx
[#450] Re: wydajność procesorów

@gx, post #449

Pomóżcie mi w odpaleniu Amigi na Linuxie (Napisałem Amigi rozmyślnie dla heretyków moralnych ).

FS - UAE wywala mi w okienku napis BRAK PLIKU KONFIGURACYJNEGO, jak to w ogóle ustawić.
WinUAE spod Wine podczas odpalania wylogowuje mi linuxa, po zalogowaniu wszystko się wczytuje jakbym zrestartował kompa spod OpenSuse... ??
Powolutku wszystko tu ogarniam....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem