[#301] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #288

[#302] Re: wydajność procesorów

@zyga64, post #301

Leżę :)
[#303] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #299

Po coś tak rozbił się na wiele postów jak możnabyło to krótko w jednym streścić.
W sumie mądry producent zrobiłby na jednej płytce wersję na MacOS/Win/Lin

Na jednej płytce powiadasz? Gry się dawno przestały mieścić na jednej płytce (nie dotyczy PS3).

Jakbyś był tak elokwentny to byś załapał o co chodzi. Grafika, muzyka, filmiki itp są jednakowe dla większości systemów. A same pliki wykonywalne zajmują mało miejsca, więc nie problem zmieścić je na jednej płytce dla wszystkich systemów. Wiadomo że chodzi o Disc 1, choćby gra miała 7 szt. DVD. Zauważam iż prostoty przestają niektórzy rozumieć. Ale taka rola tych co pozjadali wszystkie rozumy...

Pozatym nikogo nie namawiam do linuxa, post jest o linuxie nie o windowsie. A wszystkie trollskie wypowiedzi jak mantra nawiązują do Windowsów (moje zresztą także)
Nie używam arkuszy kalkulacyjnych w domu, w pracy także, gram w starocie (Heroes III) a do tego w zupełności mi openSUSE wystarcza. Synki mają kompy z Win 7, żonka na lapku ma XP i nie próbuję im tego zmienić.
Opisałem tylko iż można inaczej, różnorodnie, i nie chodziło mi aby wszyscy się przesiedli na linuxa bo to także byłby monopol. Ale przewaga MS na świecie jest ogromna i wielokrość wynika z działań MS. Od samego początku firma ta robiła co mogła aby konkurencja znikała z pola.

Jestem świadom że w tej dziedzinie niczego nie zmienię, ale jak wzrośnie liczba ludzi używających inne systemów, będę bardzo rad...:P

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2013 11:11:24 przez Wojox
[#304] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #303

Jakbyś był tak elokwentny to byś załapał o co chodzi.

Załapałem, co nie znaczy że nie mogę się czepić. Taki kaprys mam.

PS. Może jeszcze dla obydwu konsol wersje zmieścić i sprzedawać Win/Mac/Lin/PS3/X360 w jednym opakowaniu. Faktycznie mądry byłby producent który by tak zrobił.
[#305] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #304

Rynek konsol to inna bajka. Poza tym PS/3 ma blu-ray więc chyba miejsca styka.
Moja konsola stoi nie odpalana ze 5-6 miesięcy, brak czasu niestety.
NIe obraź się ale mi po prostu przypadł do gustu OpenSUSE. Nie mam antyvirusa, wszystko śmiga od strzału. Ale w szufladzie jest drugi hdd z XP Prof. więc zawsze mogę w razie potrzeby podmienić dysk...
[#306] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #305

No wlasnie,zauwaz ,ze ty mozesz sobie pozwolic na linuxa i go nawet kochac poniewaz nie masz absolutnie zadnych wymagan co do komputera.Ot stara gierka,troche netu .To wlasnie sa domowi milosnicy tego systemu.OK
[#307] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #305

Rynek konsol to inna bajka.

Na rynku PC też się sprzedaje osobno wersję na Maca osobno na Win. I producent który by w jednej cenie sprzedał 3 wersje gry to raczej specjalnie mądry by nie był (bywają wyjątki, ale to są wyjątki i taka tendencja rynkowa nigdy nie nastanie). Do ukazania tego właśnie aspektu Twojego pomysłu zmierzałem.

Poza tym PS/3 ma blu-ray więc chyba miejsca styka.

Przecież ustalilismy, że to nie kwestia braku miejsca.
[#308] Re: wydajność procesorów

@Aniol, post #306

Wiesz, widzę że załapałeś, sarkazm czytam jak trzeba. Wyścig szczurów już przeszedłem. Mam już swoje latka, nie potrzebuję już peceta który wyciąga 105 fps/s w najnowszej gierce. Synki tak owszem, potrzebują Windowsa i 4 rdzeniowe procki, radeonki itd....
Mi sprawia przyjemność to co wielu userom z tego portalu. Nawet WHDLoad i 20 letnie gierki. Dojdziesz także do tego etapu.
Uważam że najnowsze dystrybucje linuxa, naprawdę dużo nadrobiły w stosunku do poprzednich...
A jak jest postę to jest dobrze....OK

GumBoy :
I producent który by w jednej cenie sprzedał 3 wersje gry to raczej specjalnie mądry by nie był

Nie łapiesz znowu. Co to za różnica ? Mam MACa idę po gre, na pudełku jest notka PC/MAC/Linux
Kupuję grę i działa. Mam PC podobnie i to samo linux. Nikt nikomu nie odbiera klienta, jeden komp jedna gra ??

A dodam więcej, nawet wzrosła by sprzedaż, użytkownicy linuxa zaczęli by kupować więcej dedykowanych gier...

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2013 12:29:46 przez Wojox
[#309] Re: wydajność procesorów

@Aniol, post #306

"ty mozesz sobie pozwolic na linuxa i go nawet kochac poniewaz nie masz absolutnie zadnych wymagan co do komputera"

I znowu niepotrzebne, personalne zaczepki zamiast merytorycznych argumentów.

A tak prymitywne insynuacje można obalić choćby udokumentowaną listą komputerów, które są przeznaczone tylko i wyłącznie dla tych "którzy mają wymagania co do komputera"
statystyki
ustaw sobie najnowsze statystyki pod względem systemu operacyjnego, widzisz tam gdzieś Windows? A Linux widzisz?
.
[#310] Re: wydajność procesorów

@zyga64, post #301

STARAŁEM SIĘ ODSZUKAĆ NA 2012 ROK
Ten jest ciekawy : Microsoft traci Rosję. Putin pogoni giganta z instytucji państwowychOK

linux-libreoffice-openoffice-monachium-migracja-oprogramowanie-darmowe-miliardowe-oszczednosci
link
/administracja-islandii-migruje-na-wioo
link
Ministerstwo obrony Finlandi migruje na OpenSUSE
link
Londynska.Gielda.Papierow.Wartosciowych.migruje.do.Linuksa
link
Ojczyzna-konkwistadorow-wdraza-Debiana
link
sprzedaz-pc-tow-z-ubuntu-poszybowala-w-gore
link
Microsoft traci Rosję. Putin pogoni giganta z instytucji państwowych
link

Myślę że instytucje państw dadzą dobry przykład !!
[#311] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #308

nie potrzebuję już peceta który wyciąga 105 fps/s w najnowszej gierce

Ja również, komputer mi nie służy do grania.

Mi sprawia przyjemność to co wielu userom z tego portalu. Nawet WHDLoad i 20 letnie gierki. Dojdziesz także do tego etapu.

Nie liczyłbym na to. Gram od ponad 25 lat i przeszedłem zapewne te same epoki co Ty. Niemniej jednak ja się nie barykaduje w getcie "Rero only". Kwestia gustu i mentalności. Potrafię grać zarówno w najnowsze jak i w najstarsze produkcje czerpiąc z tego jednakową przyjemność.

Nie łapiesz znowu. Co to za różnica?

Taka różnica, że nie rozdajesz softu za darmo. Dlaczego mam komuś kto kupi żeby grać pod Macosem dorzucić za free wersję pod Windows i Linux? Skoro to taki wspaniały pomysł to dlaczego wydawcy obracający milionami dolarów i mający ludzi od takich pomysłów jeszcze nie wpadli na to co wymyślił Wojox? Może idź do nich z CV i z tym wspaniałym pomysłem?
[#312] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #311

Może idź do nich z CV i z tym wspaniałym pomysłem?

No niestety wpadli na taki pomysł, są przecież gry w przeglądarce, a to rusza z każdego systemu. Mam kilka tytułów podać co na jednym pudełku mają PC/MAC ?
Wujek google już pracuje :
link

Tam na pudełku pisze jak byk PC/MAC, mogę Ci fotki telefonem porobić w angielskich sklepach, prawie wszystkie są wieloplatformowe...
link
Gra wydana jest po polsku na platformy PC i MAC. Do uruchomienia gry wymagane jest połączenie z Internetem oraz posiadanie konta Orig

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2013 13:02:44 przez Wojox
[#313] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #312

Świetne przykłady podałeś żeby zobrazować tendencję rynku. Gry flashowe (które są w większości darmowe) i produkcje dla dzieci. Chyba o innych rynkach rozmawiamy. Poza tym nie powiedziałem że to sie nigdy nie zdarza (Sony na przykład tak czasem robi), ale że to nie jest żadna tendencja rynku i uważam że do standardem nie będzie za moich czasów.
[#314] Re: wydajność procesorów

@zyga64, post #301

w Niemczech to raczej kwestia rozgrywek politycznych miedzy CDU/CSU, a SPD/Zieloni... :)
[#315] Re: wydajność procesorów

@rePeter, post #309

ustaw sobie najnowsze statystyki pod względem systemu operacyjnego, widzisz tam gdzieś Windows? A Linux widzisz?

przeciez Aniol to znany gracz komputerowy i tak tez rozumuje jak gracz

Z drugiej strony, obecnie wiekszosc domowych uzytkownikow potrzebuje komputer do internetu, stworzyc jakis dokument czy prezentacje, obejrzec film itp., od czasu do czasu pograc w jakas prosta gre, a to tez nic pewnego, bo internet to kolejna forma rozrywki i czesto zastepujaca gry. Nie ma w tym nic deprecjonujacego, ale pisanie w takich przypadkach o braku absolutnie zadnych wymagan od komputera swiadczy tylko o niezrozumieniu istoty roli domowego komputera masowo dostepnego we wspolczesnym swiecie, zreszta sam domowy komputer ulega swoistemu przeobrazeniu np: smartfon, tablet.. to tez juz domowe komputery :)
[#316] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #313

Gry flashowe (które są w większości darmowe) i produkcje dla dzieci.

bez przesady, gry w przegladarce to nie tylko gry dla dzieci np: wchodze na onet i na pierwszej stronie zapraszaja do zagrania w Forge of Empires, Drakensang, Empire itp.. to nie sa gry dla malych dzieci . Do tych gier chyba nawet flash nie jest potrzebny :).
[#317] Re: wydajność procesorów

@rePeter, post #309

Wojox sam opisal do czego jest mu potrzebny komputer.Nie wiem o co ci chodzi w dalszej czesci i jak to sie ma do tego co napisalem.Mniej nerwowo a bardziej merytorycznie pisz OK
[#318] Re: wydajność procesorów

@Aniol, post #317

Nie wiem o co ci chodzi w dalszej czesci i jak to sie ma do tego co napisalem

Już wyjaśniam, to proste, Linuksa wybiera się nie dlatego że się "nie ma absolutnie zadnych wymagan" wobec systemu, jak piszesz, lecz wręcz odwrotnie, co poparłem konkretnym przykładem.
.
[#319] Re: wydajność procesorów

@rePeter, post #318

Zauważ tylko,ze ja odniosłem sie do konkretnego przykładu Wojoxa . Kończąc tamtego posta dodałem ,ze chodzi mi o domowych userow.Oczywiście nie neguje tego,ze to system bardzo przydatny w pewnych zastosowaniach.
[#320] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #299

Na jednej płytce powiadasz? Gry się dawno przestały mieścić na jednej płytce (nie dotyczy PS3).

To niech będzie na jednym zestawie nośników, sens pozostaje ten sam :)

Nie widze w tym żadnego monopolu MS. To nie MS przygotowywał toole których używam, ani arkusze z design sheetami.

Tak, i program nauczania w szkołach też nie jest układany przez MS, ale mimo to są używane drogie MSOffice zamiast darmowych OpenOffice. A jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.

Jakimś cudem np. poczta polska używa windowsa, lotusa i innego drogiego softu, zamiast darmowego linuxa, To jest też ciekawe :)

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2013 15:55:20 przez kjb666
[#321] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #320

To jest też ciekawe

nima cudow, sa tylko naiwniaki wierzace w cuda
[#322] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #320

Bo ten "darmowy" Linux wcale nie jest darmowy, obsługa systemu na linuksie jest nawet 2-3 razy droższa niż systemu opartego na Windows.
[#323] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #322

Wiesz drukowałem ostatnio dokumenty spod Libre Office (problem druku rozwiązany, uszkodzony kabel usb miałem). Wydruki z darmowego programu się niczym nie różnią od tego z Windowsa, z tą różnicą iż na Windowsa trza było wybulić i na Office także, Więc nie wiem jak może być droższa obsługa systemu opartego na opensource.

Wiem ktoś zaraz wyskoczy że jak się linux zatka w jakimś zastosowaniu, to trzeba przestawić się spowrotem na windows i to są te podwójne koszty...
[#324] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #322

A ja wiem cos zupelnie odwrotnego, ze to jednak na windows jest drozej.
[#325] Re: wydajność procesorów

@gx, post #324

To podaj link do takich kalkulacji opartych na faktach, bo ja znalazłem kilka gdzie pisano tak jak podałem powyżej.
Można sobie samemu poczytać o problemach z przejściem na "darmochę", jest tego sporo.
A argument że jakiś tam program wypluwa wydruki porównywalne z office jest delikatnie mówiąc śmieszny, przejście jakiejś dużej firmy/instytucji na inny system to miliony problemów i kupa kasy.
[#326] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #325

To podaj link do takich kalkulacji opartych na faktach

ale Twoje fakty to zwykle fuckty, gdzie Ty wyczytales, ze 200-300% taniej wyjdzie Windows to ja doprawdy nie wiem, nawet najlepsze kalkulacje dla Linux'a to maks. 40% oszczednosci w pierwszych 3 latach , a Ty piszesz o oszczednosciach rzedu 200-300%!!!, to co, Microsoft doplaca ekstra do kazdej licencji i daje darmowy serwis na dekade

ps. oczywiscie o wdrozeniu systemu nie powinny decydowac tylko same koszty np: opensource to dosc istotny atut w tworzeniu wlasnego know-how...

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2013 18:48:01 przez gx
[#327] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #322

Bo ten "darmowy" Linux wcale nie jest darmowy, obsługa systemu na linuksie jest nawet 2-3 razy droższa niż systemu opartego na Windows.

1. GPL nie daje gwarancji darmowości tylko dostępu do kodu. To nie jest ot samo.
2. Administratorzy Linuksowi są zazwyczaj drożsi od ich kolegów Windowsowych - takie uczelnie wyższe mamy
3. 2-3 razy droższa to wyszło z badań na zlecenie microsoftu(ich fud)...
Wystarczy dobrze dobrać badanie i potem na pisać, że jest 3x droższy. Nie będę wskazywał paluchem kto dawał cytaty dotyczące rynku serwerów. Zapomniał dodać tylko drobnego faktu, że chodzi o pre-instalowane systemy...
Można sobie samemu poczytać o problemach z przejściem na "darmochę", jest tego sporo.
Każda zmiana to koszty i trzeba sobie przekalkulować czy się w danym przypadku opłaca i czy jest możliwe. Dotyczy to przejścia w którąkolwiek stronę. Nawet problem, że pracownicy przez jakiś czas będą mieli mniejszą wydajność trzeba uwzględnić.
[#328] Re: wydajność procesorów

@gx, post #326

Nadal nie podałeś źródeł tej "wiedzy" ok, racja
Peany na cześć linucha "bo filmiki chodzą, muzyczka gra" są śmieszne kiedy chodzi o informatyzację dużej czy nawet średniej firmy.
Trzeba znaleźć ekspertów którzy to zrobią, i ci co zrobią to dobrze na linuksie są zwyczajnie drożsi od tych co znają się tylko na Windzie.
Bo to muszą być eksperci, a nie firma krzak złożona z wybitnych teoretyków rodem z PPA która w pewnym momencie stwierdzi że zadanie ją przerosło i "muzyczka jakoś nie gra"
[#329] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #328

Nadal nie podałeś źródeł tej "wiedzy"

To Ty zaczales od 200-300% nie podajac zadnych zrodel , a teraz chcesz zebym to ja szukal linka ktora temu przeczy, chyba cos Ci sie pomerdalo w glowce.
[#330] Re: wydajność procesorów

@Tomahawk, post #327

Oto koszty obsługi Windowsów :
link
to objaw zmęczenia MS Officem
link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem