[#241] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #240

Ile masz RAMu, że zdecydowałeś się na wersję 64 bit? Ja mam póki co 2 GB, co wystarcza całkowicie i jadę na 32 bitach. Najwięcej RAMu zużywa maszyna wirtualna, bo tam XP dałem do dyspozycji 1 GB, ale i tak chyba nigdy mój Susek nie był zmuszony do korzystania z partycji wymiany.
[#242] Re: wydajność procesorów

@Motyl, post #235

Uważasz że sumienne wykonywanie swoich obowiązków jest powodem do wstydu? Jeśli od teraz parę pokoleń Polaków będzie sumiennie wykonywać swoje obowiązki (tzn. będzie pracować w wyznaczonych godzinach, nie będzie brać łapówek i kraść, itp.....), a naszej Ojczyźnie się poszczęści tzn. nikt nas nie najedzie, nie będzie jakiejś katastrofy wojennej, czy ktoś nie narzuci nam jakiegoś odrealnionego systemu społeczno-ekonomicznego, to będziemy mieć w większości (poza skrajnymi nierobami) dochody jak ci z najbardziej rozwiniętych państw (dzisiaj Niemcy, Francja, W. Brytania...). Bo oszukiwanie wszystkich i wyciąganie ręki nie po swoje skończy się w najlepszym wypadku jak w Grecji. A w najgorszym? Dna nie ma. Spójrzcie na Afrykę.
Nie używam Win na większości moich komputerów nie dlatego że mnie nie stać, każdy z moich pecetów (ew. mojej rodziny) ma licencję na któryś z Windows (dwa XP, dwa Vista i jedna siódemka), jednak większość z nich ma zainstalowany tylko OpenSuse. Dlaczego? Bo lepiej się sprawdza od Windows. Dokonałem świadomego wyboru, od lat używałem (i nadal używam do obsługi aparatury w pracy) różnych wersji Windows, jednak przekonałem się do OpenSuse i używam go z powodzeniem od 5 lat. I przekonałem do tego systemu kilka osób. Kolejna w drodze. Powinni mi dać order Honorowego Dawcy Linuksa
[#243] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #241

Mój lapek to extensa 5220 rozbudowany, Core2Duo 7500(2,2 GHz) oraz 3 GB ram (2+1) najgorsza jest grafika GMA965 lub X3100 jak kto woli. Linux openSUSE pokazuje taki stan pamięci itp:
Informacje o procesorze
Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7500 @ 2.20GHz
Prędkość: 800,00 MHz (działa funkcja "oszczędzania" hehe !)
Liczba rdzeni: 2
Informacje o pamięci
Całkowita pamięć (RAM): 2,9 GiB
Wolna pamięć: 1,6 GiB (+ bufory 650,5 MiB)
Wolna pamięć wymiany: 2,0 GiB

Chyba nie jest tak źle.
Inf o systemie :
Informacje o systemie operacyjnym
System operacyjny: Linux 3.4.11-2.16-desktop x86_64
Bieżący użytkownik: wojox@linux-p7w8.site
System: openSUSE 12.2 (x86_64)
KDE: 4.8.5 (4.8.5) "release 2"OK

Chciałbym aby AROS był tak funkcjonalny, ale każda próba AROSA kończyła się zwiechami....

Mam pytanie do użytkowników klasyka. Czy ktoś próbował zainstalować linuka na kartach PowerPC ?
Ciekawi mnie czy jest jakaś dystrybucja na ClassicAmigaPPC ?:P

@Wali7 a jak się przedstawia sprawa z wirusami w linuxie ?

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 13:53:41 przez Wojox
[#244] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #243

No to mamy podobny sprzęt. Ja mam Fujitsu-Siemens Lifebook S 4610. CPU Core2Duo T7500 (2,2 GHz), 2 GB RAM, grafika 965 GM. Czyli bebechy te same. Podczas normalnego użytkowania najczęściej CPU jest taktowany 800 MHz, od czasu do czasu pogania go na pełne 2,2 GHz. Mam już dosyć zjechaną baterię, ale i tak na baterii ciągnie mi ponad 2 godziny. Niedługo kupię nową baterię.
Używam 32 bit wersję OpenSuse 12.2.
Z tego co wiem, był jakiś linux działający pod PPC na klasyku. Nie pamiętam nazwy tej dystrybucji.... hmm - może APUS?

Co do wirusów, to wiem że pod Linuxem też są. Jednak większość zagrożeń, zwłaszcza te związane ze stronami www czyhają na użytkowników Windows, bo ten system jest (dzięki Bogu ;) ) najbardziej rozpowszechniony. Gdyby Linux w zastosowaniach domowych zaczął zyskiwać większą popularność, to na pewno byłoby gorzej. Są programy antywirusowe dla Linuksa, kiedyś zainstalowałem sobie mojego faworyta z Win - Avast. Jednak ten antywirus w wersji Linuksowej nie ma funkcji monitora, tylko można sobie przeskanować dyski. Zrobiłem to parę razy, nigdy nie znalazł żadnego robala. Najbardziej mnie cieszą te fake-strony internetowe wyświetlające niby komunikaty od systemu operacyjnego, gdy pojawiają się jakieś niby-okna w stylistyce XP lub siódemki informujące, że wykryto jakieś straszne rzeczy w C:\windows .... czyli root zapewne pozostaje bezpieczny :P Póki co nie korzystam z żadnego antywirusa. Mam tylko włączonego firewalla.
Zakładam sobie zawsze konto użytkownika na którym działam, konto root jest osobne, loguję się do niego tylko w wyjątkowych przypadkach (np. prawidłowa instalacja pakietu VMWare wymaga przeprowadzenia tego pod root-em, w zwykłych przypadkach wystarczy wykonać daną operację poprzez su lub sudo). Moim zdaniem, nieprawidłowe jest to, że OpenSuse domyślnie proponuje konto usera będące jednocześnie kontem root-a. Zawsze to wyłączam.
Zobacz sobie, jak fajnie można spersonalizować OpenSuse - zakładka "programy" - "ustawienia systemowe" (są na samym dole listy).
Działa Ci wszystko? (filmy avi, mpeg, DVD, muzyka MP3). Ustawiłeś sobie automatyczną aktualizację? Warto, bo różne drobne poprawki są prawie codziennie. W razie problemów - pytaj. Jak będę potrafił, to na pewno odpowiem :)

Cieszę się, że podoba Ci się OpenSuse. Na pewno nie jest to idealna dystrybucja, zapewne należy do tych bardziej przeładowanych, ale jednocześnie jest chyba najbardziej przyjazną dla użytkownika. Pewnie jest w tym również zasługa dużej i doświadczonej firmy Novell, która jest jego właścicielem.
[#245] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #244

Moja bateria trzyma może 1 minutę i 30 sekund, ledwo zdążę zamknąć system. Ale nie planuję na razie zakupu. I tak zawsze ciągam kabel, z tym że laptop jest prawie zawsze w jednym miejscu....

W zasadzie działa wszystko, dziś trochę powalczyłem. Są jednak pewne problemy. Lubię nero, dla linuxa jest 4.000 i w żaden sposób nie szło zainstalować, jakiś błąd "powiązania". Wszystkie stronki kierowały mnie zawsze na serwer nero i tamte pliki to kiszka....
Instalacja innych programów np. k3b trochę mnie przerasta, jeżeli mam wypakowany katalog nie wiem jak przeprowadzić instalację. To mnie najbardziej boli, bo Windowsy nauczyły ludzi naciskać na setup.....

Jest także serwer z oprogramowaniem : http://www.linuxsoft.cz/pl/
Jednak cokolwiek chcę ściągnąć, link nie działa, chyba nikt już nie dba o zasoby serwera...

Bez problemu zainstalowałem renomowane programy, np. Opera

@Wali : OpenSuse domyślnie proponuje konto usera będące jednocześnie kontem root-a.
Tak oczywiście zrobiłem, ale myślę że tak zostawię.OK
Mam problem z dostępem do CD/DVD z windowsowym oprogramowaniem pod WINE, po prostu nie widać zawartości płytki...
Szukałem OpenSUSE na PPC i nie mogę znaleźć, jeśli wiesz gdzie jest jakaś dystrybucja podaj link...
[#246] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #242

Jeśli od teraz parę pokoleń Polaków będzie sumiennie wykonywać swoje obowiązki (tzn. będzie pracować w wyznaczonych godzinach, nie będzie brać łapówek i kraść, itp.....), a naszej Ojczyźnie się poszczęści tzn. nikt nas nie najedzie, nie będzie jakiejś katastrofy wojennej, czy ktoś nie narzuci nam jakiegoś odrealnionego systemu społeczno-ekonomicznego, to będziemy mieć w większości (poza skrajnymi nierobami) dochody jak ci z najbardziej rozwiniętych państw (dzisiaj Niemcy, Francja, W. Brytania...)

pomarzyc dobra rzecz , tylko ja wiem, czy akurat ta trojka to najlepszy przyklad, a czemu nie USA, przeciez tam byles ?
[#247] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #245

Staraj się instalować z oficjalnych repozytoriów - to zapewnia chyba najlepszą zgodność. Instalowane ze źródeł może np. nie instalować ikonek do menu i wszystko trzeba robić na piechotę.
Repozytoria instalujesz za pomocą YAST (zakładka "komputer", ikonka YAST). Już w oknie YASTa klikasz na ikonkę Repozytoria Oprogramowania. Potem klikasz w oknie "YAST - Repozytoria oprogramowania" na "Dodaj" i wybierasz "Repozytoria społeczności". Wtedy chwilkę pobiera z netu listę i wyświetla dostępne repozytoria. Wybierasz te które chcesz i klikasz OK. Po aktualizacji ich zawartości (to trwa chwilę) możesz zacząć instalować soft. Ja mam repozytoria: "Education", "Wine z CVS", "Gry", "libdvdcss" (do odtwarzania amerykańskich DVD), "Packman" i szereg repozytoriów "OpenSuse......" - Debug, update-debug, OSS, non-OSS, update i source. Wyłączam repozytorium na płycie instalacyjne DVD (bo nie lubię wachlowania płytami), zamiast tego mam któreś z tych "OpenSuse..." - zamiast z płyty dociąga pakiet z sieci - wygodniejsze.
Jak już masz repozytoria dodane to klikasz w YASTcie na "Zarządzanie oprogramowaniem" (to samo robi wprost z menu "Dodaj/Usuń programy" i w okienku wyszukiwarki wpisujesz np. k3b. Pojawia się lista pakietów, wyszukujesz i zaptaszkowujesz to co chcesz, w tym wypadku jest to po prostu "K3b" (posiłkujesz się opisem na dole, gdy nie wiesz do czego służy dany pakiet), jeżeli trzeba jakieś pakiety doinstalować, on sam je zaznaczy. Wtedy klikasz Akceptuj i instalacja zaczyna się. Jeśli dla odmiany chcesz coś odinstalować, to w tym samym oknie, gdy wklepiesz nazwę programu do wyszukania, odptaszkowujesz (wtedy pojawia się czerwony krzyżyk). Instalacja czy deinstalacja trwa zazwyczaj nie dłużej niż 2-3 minuty, chyba że musi ściągnąć np. 100 MB jakiś pakietów, wtedy dłużej.
W ten sposób zainstalowany soft jest w menu, zaraz po instalacji przez jakiś czas znajdziesz go dodatkowo w pozycji "ostatnio zainstalowane programy". One gdzieś tam siedzą w menu, dla mnie szybciej wpisać trzy pierwsze litery w wyszukiwarce menu - od razu pojawia się lista tego co chcę. Jeśli instalowałeś coś ze źródeł, to zazwyczaj nie masz tych ikonek automatycznie.
Reasumując: jak tylko masz ustawione repozytorium, to instalujesz prościej niż w Win: w oknie instalacji softu wpisujesz nazwę, jeśli jest w repo to klikasz na nim, dajesz "akceptuj" i po paru chwilach masz soft zainstalowany.
Nie pamiętam która wersja susła była ostatnia dla PPC, 10.3 masz tutaj: http://ftp5.gwdg.de/pub/opensuse/discontinued/distribution/10.3/ . Tam masz iso i repo. Pewnie da się skompilować ostatnią wersję ze źródeł, ale ja tego nie potrafię.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 17:01:59 przez wali7
[#248] Re: wydajność procesorów

@gx, post #246

gx - właśnie dlatego że mieszkałem i pracowałem w USA ten model i kierunek rozwoju nie jest dla mnie pożądany, bo go poznałem bliżej. W USA widać wyraźne rozwarstwienie społeczeństwa, obok ludzi bardzo bogatych, czy rozwiniętej i licznej klasy średniej, jest sporo ludzi naprawdę biednych. Żebrzących na ulicach jest sporo. Oficjalne statystyki podają spory odsetek ludzi żyjących na skraju nędzy. Widziałem wielu polskich mędrków internetowych piszących jak to wspaniale musi być takiemu amerykańskiemu biedakowi z rocznym dochodem na rodzinę rzędu 20 000$ (wtedy zazwyczaj piszą ironicznie o "zielonej wyspie" i "rządzie Tuska" ), nie wiedzą tylko, że mieszkając z rodziną w USA musisz zapłacić miesięcznie 1000$ za mieszkanie (z karaluchami :) ) w dzielnicy gdzie nie strzelają się codziennie, czy handlują dragami za rogiem, na wyżywienie tejże rodziny miesięcznie wydasz nie mniej niż 1000$ (chyba że będziesz przetrząsał śmietniki w poszukiwaniu odpadków)... już przekroczyliśmy 20 000, a gdzie ubezpieczenie medyczne, gdzie paliwo, ubezpieczenie samochodu (obowiązkowe - jak u nas), gdzie prąd elektryczny, gdzie ubranie? Koszty życia tam i tu są nieporównywalne (koszty życia to nie tylko benzyna i koszt używanego sprzętu elektronicznego na eBay). Oczywiście globalnie społeczeństwo amerykańskie jest bogatsze od naszego, ale życie tam to nie jest sielanka. Zdecydowanie bardziej podobało mi się w Danii, gdzie miałem okazję mieszkać i pracować (krócej niż w USA).

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 17:16:08 przez wali7
[#249] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #243

"Czy ktoś próbował zainstalować linuka na kartach PowerPC ?
Ciekawi mnie czy jest jakaś dystrybucja na ClassicAmigaPPC ?"

Ja kiedyś zainstalowałem debianaPPC, ale działało to niestabilnie. Podejrzewam, że przez jakiś sprzętowy problem z PPC u mnie...
[#250] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #245

Instalacja innych programów np. k3b trochę mnie przerasta, jeżeli mam wypakowany katalog nie wiem jak przeprowadzić instalację. To mnie najbardziej boli, bo Windowsy nauczyły ludzi naciskać na setup.....

Zawsze staraj się korzystać z repozytoriów. Jest to naprawdę wygodniejsze (pojawia się nowa wersja programu to nie musisz szukać i instalować sam, aktualizuje Ci się wszystko w w systemie).

@Wali7 a jak się przedstawia sprawa z wirusami w linuxie ?

Może nie jestem Wali7, ale coś dopowiem ;) Nie tylko fakt, ze Linux jest mniej popularny niż windows, ale fakt, że jest to system od podstaw budowany jako wielo-użytkownikowy bardzo mu pomaga w "obronie". Nawet jeżeli pojedynczy użytkownik odpali coś "lewego"(tak, większość wirusów na Linuksie wymaga samodzielnego odpalenia :)) to co najwyżej może sobie nabruździć w swoim katalogu home...

@Wojox - z tego co widziałem starasz się wiele programów odpalać na Wine. nie jest to dobre podejście. Trzeba się pogodzić z faktem, że Linux to nie jest taki Windows tylko, że gorszy bo nie wszystkie programy działają, ale zupełnie inny system ze swoją bazą oprogramowania. Wiem, że na początku może być ciężko i pokusa sięgnięcia po znane narzędzie przez Wine jest duża. Ale warto się starać odciąć. Wine to jakby nie patrzeć proteza pisana trochę po omacku i zawsze coś tam będzie szwankować.

Powodzenia OK

Pozdrawiam
[#251] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #248

tylko coraz blizej do tego mniej pozadanego modelu, kierunek juz jest ...

Niestety, takich antyetatystow jak Motylek w tym kraju jest coraz wiecej. Pogardy dla zawodow etatystycznych i srednio platnych choc ze spolecznego punktu widzenia o wiele wazniejszych niz np: wysokoplatne posadki maklerow z polskiego "wall strett" itp. jest tutaj coraz wiecej...

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 21:42:16 przez gx
[#252] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #247

Wg. mnie najwiekszym sukcesem desktopowego GNU/Linux ostatniej dekady sa dystrybucje w ktorych niemal wszystko daje sie juz wyklikac :). Mi osobiscie to nie pasuje, tak jak nie pasuje mi KDE/GNOME itd. itp., ale mamy wybor i nie jestesmy skazani na jedynie sluszne rozwiazania
[#253] Re: wydajność procesorów

@Tomahawk, post #250

Tomahawk dziś spędziłem cały dzionek na openSUSE_64 bit. Ani jedna zwiecha. Dodam iż WINE działa bardzo stabilnie. Co odpaliłem to działalo bez problemu. Posłuchałem się Wali7, zasysam teraz programy YASTem2 i wszystko się odbywa automatycznie. Wypaliłem openSUSE for PPC z linka od wali7, za pomocą K3B, mam też Brasero i masę przeglądarek do fotek.
Jest w czym wybierać. Jestem zadowolony. Myślę że jak dłużej pomęczę mojego lapka to wrosnę w linuxa, a to dobry objaw....OK
[#254] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #253

Jeśli zamierzasz bawić się starszymi wersjami susła, to czeka Cię trochę zabawy np. nie ma obsługi mp3 - oni wtedy podchodzili do spraw licencji strasznie rygorystycznie i OpenSuse miał zainstalowany pakiet xinelib w wersji bez komercyjnych kodeków - w tym mp3 i wielu popularnych filmowych. Ja sobie wtedy kompilowałem xineliba ze źródeł i było OK. Po jakimś czasie pełny xinelib był już na packmanie, a ostatnio na dzień dobry są już wersje pełne (czyli albo znaleźli jakąś lukę w licencjach, albo doszli do porozumienia ze swoim sumieniem ;) ). Tak czy inaczej, jeśli będziesz chciał pod 10.3 słuchać muzyki/oglądać filmy, to kompilacja xinelib Cię raczej nie ominie.
Drugą sprawą są sterowniki 3d PPC do grafiki. Nie wiem jak jest w przypadku innych kart, ale do Radków (a taką kartę miałem w Pegasosie) sterowników 3d nie ma. 2d oczywiście działają.
Ogólnie PPC i Linux to nie jest optymalne połączenie. Chociaż pod G4 1 GHz pracowało mi się bardzo fajnie.
[#255] Re: wydajność procesorów

@gx, post #252

Chłopie, ja od jakiegoś czasu mam telefon z Windows Phone 7.5, o ile w przypadku komputerów Winda daje się ujażmić i wykorzystać, to to co uczyniono z jego mobilną wersją wołą o pomstę do nieba. Bez tweaków i szwindli, które w desperacji udało mi się znaleźć, oddałbym ten telefon bez wahania sprzedawcy. Zaczynam tęsknić za Symbianem z poprzedniej Nokii. Jestem totalnie przeciwny jedyniesłuszności. To co MS wyprawia, bo ma monopol wynikający z debilizmu większośći jego klientów, jest po prostu frustrujące. To tak może niezupełnie w temacie, ale musiałem się wygadać.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 22:55:21 przez mccnex
[#256] Re: wydajność procesorów

@Tomahawk, post #250

Nie tylko fakt, ze Linux jest mniej popularny niż windows, ale fakt, że jest to system od podstaw budowany jako wielo-użytkownikowy bardzo mu pomaga w "obronie".

Po zainstalowaniu Linuxa zazwyczaj doinstalowywuję coś, konfiguruję, non stop muszę wpisywać hasło root'a, co jest tak wkurzające, że zaczynam się logować na root'a już na starcie i mam świecki spokój.

Albo taki przypadek - podczas instalacji Suse mam opcję dodawania userów, nie dodaję żadnego, tylko ustawiam hasło dla roota. Po instalacji na ekranie logowania nie mogę wejść na roota bo to jest zabronione ze względów bezpieczeństwa, a innego konta nie stworzyłem przecież przy instalacji! Fajny bez sens, bo muszę instalować system od nowa :)
[#257] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #256

Jeszcze w suśle 12.1 przy każdym ściąganiu poprawek prosił o hasło root-a, co było wkurzające, obecnie (12.2) już nie trzeba. Muszę podać je właściwie tylko przy uruchomieniu YASTa, ew. "Dodaj/Usuń Programy". Co zdarza się nie częściej niż raz na miesiąc.
Hmmm, z tego co pamiętam, to nawet jeśli w oknie logowania nie ma ikonki root-a, to możesz w polu z nazwą użytkownika wpisać root i podać hasło - bezproblemowo loguje jako root.

A co do logowania, to mój najnowszy lapek (S6410) ma wbudowany czytnik linii papilarnych. OpenSuse ma pakiet do obsługi czytników (libfprint), u mnie na razie nie działa, ale pewnie dlatego, że nie chcąc instalować systemu od nowa, gdy lapek przyszedł, po prostu przeniosłem dysk ze starego (a stary nie miał czytnika) :) . Jak tylko pojawi się wersja 12.3 (ma być w marcu 2013) to zainstaluję ją z płytki - może skonfiguruje mi automatycznie to ciekawe urządzonko :) . Teraz pokazuje je w konfiguracji komputera, ale nie wiem co dalej. Liczę na to, że przy instalacji od zera poprowadzi mnie za rączkę. Wg tego co wyczytałem, to powinien logować do YASTa po przesunięciu palca przez czytnik. Jeśli się nie uda, przekopię googla i znajdę rozwiązanie. W marcu, teraz mi szkoda na to czasu.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 23:35:40 przez wali7

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 23:39:55 przez wali7
[#258] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #257

PS. Rzuciłem okiem na YASTa, i pojawił się moduł do obsługi linii papilarnych (na 100% go wcześniej nie miałem). Bawię się w jego konfigurację. Fajne :)
[#259] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #257

Mam problem z odczytem oryginalnych filmów DVD, wszystkie playery powiadamiają że brak jakiś plików do odczytu, kieruje mnie do repozytoriów i tam lipa, nie wiem skąd wziąść to repozytorium....

Wali podaj linka jakiegoś do repozytorium...OK

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2013 23:52:27 przez Wojox
[#260] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #257

to możesz w polu z nazwą użytkownika wpisać root

Wpisywałem, ale nie dało się zalogować. :)
[#261] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #260

hmmm, może z hasłem coś nie tak? Bo ikonki root to zazwyczaj nie pokazuje (czasami pokazuje, ale nie wiem od czego to zależy), ale nigdy nie miałem problemu z zalogowaniem się jako root.
Możesz też próbować (w razie problemów z X11) przełączyć się na konsolę - w dowolnym momencie ctr-alt-f1 (kolejne konsole masz pod kolejnymi f..., wciśnięcie alt-ctr-f7 powoduje powrót do ekranu X11), zalogować jako root i pomajstrować z użytkownikami w trybie tekstowym. Po reboocie powinno grać.
[#262] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #259

Musisz dodać libdvdcss (pakiet dekodujący te parszywe zabezpieczenia regionalne DVD - filmy bezregionowe powinny chodzić bez tego). Najpierw dodajesz repozytorium społeczności "libdvdcss", a następnie instalujesz (zwykłą metodą) pakiet libdvdcss. Po tej operacji płyty DVD powinny zacząć normalnie działać w Kaffeine.
Co do multimediów, to polecam też Amarok - rewelacyjny (moim zdaniem najlepszy ze wszystkich platform) grajek i program zarządzający muzyką (mp3 i inne formaty).
PS. Cały ten cyrk z osobnym repozytorium dla libdvdcss wynika z tego, że według prawodawstwa niektórych krajów (np. USA) instalowanie oprogramowania znoszącego zabezpieczenia producenta, nawet na własny użytek domowy, jest nielegalne. Chyba przy dodaniu repozytorium zostaniesz o tym ostrzeżony. Ale żyjemy w Europie, i tutaj z kupioną płytą możesz zrobić co chcesz (poza skopiowaniem jej i sprzedażą na bazarze).
Napisz czy pomogło.
[#263] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #261

No właśnie w trybie tekstowym jestem laik :P
Tak samo jest z logowaniem pod ubuntu że nie można z roota, z tym że tam musisz ustawić konto użytkownika na starcie, a potem już tylko "sudo passwd", ustalam hasło roota i potem w ustawieniach dodaję możliwość logowania na roota przy starcie :)
[#264] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #262

Pomogła ta stronka :
link
Robię dalej,,,,
Przydała się też ta stronka :
link

Amarok już jest,
Mam problem z wydrukiem. HP 1018 widziana przez system ale cisza z wydrukiem...spod Libre Office...
[#265] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #263

Co do logowania na konto roota w ubuntu - jako że system ten jest skierowany do początkujących użytkowników wyłączono tę możliwość. W debianie logowanie na root z poziomu GDM można wymusić, choć nie jest to zalecane ze względu na możliwość uskodzenia systemu właśnie przez poczatkujących.
Osobiście nie używam zadnej graficznej nakładki w stylu GDM - loguje się z czystej konsoli:
login, hasło i startx.
Moim skromnym zdaniem to najwygodniejsza metoda dla osób obeznanych już z linuxem
[#266] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #233

Zupełnie nie mam pojęcia co chciałes napisac i jak sie odnieść do mojego argumentu (abstrachując że w Twojej wypowiedzi brakuje co najmniej jednego czasownika, co czyni ją niezrozumiałą).
[#267] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #234

A słyszałeś powiedzenie "oszczędzają bogaci - i nam się opłaci"?

Słyszałem. Niemniej jednak dalej uważam, że w Wojoxa wypowiedzi zabrakło najważniejszego argumentu o który generalnie dyskusja się rozbija (czyli, że Linux jest lepszy). Zdziwiłem się, że po tylu postach na chwałę Linuksa, na koniec poleca go bo jest tańszy albo jako poletko dla Gates hatingu, a nie wspomina o tym, że jest po prostu lepszy.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2013 08:55:55 przez GumBoy
[#268] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #267

Architektura GNU/Linux'a pomijajc juz zalety samego opensource jest duzo lepsza od tego co prezentuje soba Windows i co do tego nie ma zadnych watpliwosci... Kwestia sporna jest tylko uzytecznosc obu systemow i to juz zalezy generalnie od osoby.
[#269] Re: wydajność procesorów

@gx, post #268

Już Ci pisałem, że na innych falach nadajemy, więc nie wiem czemu uparcie próbujesz ze mną dyskutować.
[#270] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #269

Mozesz sie nie wypowiadac nt. Linux'a skoro o tym systemie malo wiesz, zreszta o Windows tez malo wiesz . Ty w ogole masz o czyms jakies pojecie w tej informatyce, bo mam jakies watpliwosci po tym co napisales ?

---

Naprawde jestem w stanie przyznac kazdemu windziarzowi piatke z plusem jezeli chociaz rozumie zawilosci konfiguracyjnego tego systemu, bo mysle, ze 99.99999% uzytkownikow Windows nie ma pojecia "co z czym sie tam lepi" , mysle nawet, ze Microsoft tez ma z tym problem, skoro ich serwis nie potrafi rozwiazac czasami podst. problemow.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2013 09:15:24 przez gx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem