[#121] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #120

Byc moze trafiles na dziwna dystrybucje, ktora wymuszala koniecznosc istnienia jakiegos sterownika lub domyslny kernel byl skompilowany bez jakiegos podstawowego sterownika... Trudno zgadywac :)

Na sprzecie na ktorym uruchomi sie instalacja WinXP na pewno uruchomi sie instalacja prawidlowo wykonanej dystrybucji, natomiast w druga strone to juz nie jest takie pewne, bo Linux czesto nawet instaluje sie na sprzecie ktory dla Windowsa jest juz popsuty - wali bluescreenami instalka kazdego Windowsa (od XP do 8)...
[#122] Re: wydajność procesorów

@gx, post #121

aa, instalacja sterow ati/nvidia, znow jeden klik, system sam nawet informuje, ze sa do danego urzadzenia wlasnosciowe stery... jeden klik i sa, potem aktualizuja, jeden klik.. itd..

Tiaa...chyba że karta to Radeon 9700 którego już nie wspierają, i wtedy system będzie bez 3D.
[#123] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #118

A jak brak sterownika uniemożliwia instalację systemu ? Już to raz przerabiałem.

To wtedy mozesz zrobić to, co już napisałem parę razy wcześniej :)
Czyli - wybrać inną dystrybucję, oczywiście możesz też spróbować wcześniejszą wersję.

I to wszystko masz za free :) Nie wiem jak by było, gdybyś wrócił do sklepu z systemem Vista, i powiedział że nie prądzi, więc niech Ci wymienią na inną, a Ty sobie sprawdzisz i jakby co to wrócisz po jeszcze inną :)
[#124] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #123

Dlatego nigdy nie wróciłem ze sklepu z jakimkolwiek systemem.
Poza tym to trochę bez sensu kombinować aż któraś dystrybucja zatrybi.
[#125] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #124

LOL.
To, że jakaś dystrybucja zarzuciła wspieranie czegoś nie oznacza, że nie można tego w niej używać.

Zgadzam się z wypowiedzią kolegi Dark_luke, że bezsensem jest kombinowanie, aż któreś distro nam zatrybi/przypasuje już na starcie - to mija się z celem i filozofią GNU. Mamy starą kartę graficzną i lubimy GNOME2, a jednocześnie chcemy korzystać z dobrodziejstw Ubuntu 12.10, które zarzuciło wspieranie jednego i drugiego?
No problem, wrzucamy sobie najnowszą wersję systemu, a Gnoma i sterowniki z pozasystemowych repozytoriów. I wszystko trybi. W bardziej elastycznych dystrybucjach można to zrobić już na etapie instalacji systemu. Bez mielenia stacją dyskietek.

Co do gier...
Poza Wine jest jeszcze Steam na Linuksa, dysponujący natywnymi grami na tenże system. W pierwszej zamkniętej becie dostał na starcie więcej gier niż beta w momencie wydania na MacOS. Poza tym Wine to nie jedyny program realizujący API Windowsa w Linuksie - jest jeszcze na przykład Cedega czy CrossOver - forki WIne, mające zapewnić kompatybilność z DirectX.

Szczególnie ten drugi jest interesujący - w czasach, kiedy celowany był na oprogramowanie biurowe i kosztował majątek (obecnie kilkadziesiąt USD), był w stanie uruchomić Internet Explorera i MS Office, a całość działała szybciej/stabilniej niż na systemie, na który powstała

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2013 15:30:00 przez Geekboy68k
[#126] Re: wydajność procesorów
Tak nawiasem mówiąc - jest sobie niewielki kraj, którego calutka infrastruktura informatyczna opiera się na Linuksie pomysł
http://pl.wikipedia.org/wiki/Red_Star_OS

Korea Północna to naprawdę fajny kraj - jeden z największych producentów energii ze źródeł odnawialnych na świecie, wspiera open source i podkreśla swoją indywidualność/niezależność - szkoda tylko, że system polityczny kuleje pomysł
[#127] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #122

Tiaa...chyba że karta to Radeon 9700 którego już nie wspierają, i wtedy system będzie bez 3D.

tylko czego to byc moze dowodzi, ze wlasnosciowe stery maja swoje kaprysy jak nie przymierzajc Windows XP na ktorym DX10 oficjalnie nie ma, o DX11 nie wspomne, choc to nawet nie jest sterownik od producenta tylko element systemu
[#128] Re: wydajność procesorów
Temat jest o linuxie, więc powiem tyle. W związku z tym zainstalowałem na Power Macu G4-1000Mhz z 2 GB Ram, Debiana 6.06 pl. Ogólnie fajnie, ale oto linux się zawiesza i to nagminnie w przeglądarce internetowej. Najczęściej na stronie youtube.

Druga porażka nastąpiła podczas odczytu filmu (prywatne nagranie z kamery do formatu zwykłego Video). Mac posiada dwa kanały IDE, ale drugi jest jakiś powolny, chyba tryb PIO. Początkowo idzie normalnie, później zaczyna haczyć, aż do zwiechy. Myślałem że płytka, ale z innymi to samo. Jutro potestuję jakieś proste gry.
Ale jak na linuxa, to porażka niestety. Jeszcze jeden mały szczegół, próba wysuniecia płytki z napędu kończy się komunikatem iż system "zapisuje" dane na ?DVD?, na guzik też nie reaguje. Jedynie reset.
No jest jeszcze nad czym pracować....
[#129] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #128

Jeśli już mówimy o Linuxie to porównujmy z najlepszymi dystrybucjami, a niestety najbardziej dopracowane są dla x86, nie dla PPC. Od wielu lat używam Linuxa i widzę jaki postęp zrobił ten system - przykładowo Ubuntu 12.10 na Intelu Sandy Bridge i po małej konfiguracji sterowników - zero problemów. Jedyne co mi się nie podoba to zbyt duży wzrost zajętości procesora przy Flashu, ale nic się nie zawiesza, wszystko działa normalnie. A na drugim komputerze z AMD używam Debiana + oprogramowanie do muzyki i też nie ma problemów, są nawet sterowniki do średnio popularnych interfejsów audio (w porównaniu do zwykłych kart dźwiękowych). A jak szybciutko działa :) Zresztą u mnie w rodzinie większość osób używa różnych Linuxów (trochę pod moim wpływem) i nie ma większych problemów. Wszystko zależy od konkretnych potrzeb, nie ma i nie będzie złotego środka.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2013 19:22:38 przez xtrend
[#130] Re: wydajność procesorów

@xtrend, post #129

Chciałem koniecznie sprawdzić czy procesor PPC jest lipny czy może się nadaje ! Dlatego wybrałem Maca G4. Pozatym niedawno (ze 8 miesięcy temu) ściąganą wersją była 5.07. Skoro jest juz wersja 6, więc usprawniają. Uważam Debiana za dobrą dystrybucję. Mają serwer plików i gier, instaluja się menu. Na x86 miałem różne dystrybucje i wszystko śmigało bez zacinania. Tylko najsłabszy PC na jakim instalowałem to Athlon XP 3200+ z 2 GB DDR400, więc sprzęt i płyta główna dużo nowsza niż ta z G4. Ale też pod AGP.
Pobadam może z kontrolerem IDE do portu PCI, może on lepiej zadziała i DMA obsłuży.

W tym wypadku linux dużo mi powie na temat architektury PPC. ;)
[#131] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #130

Chciałem koniecznie sprawdzić czy procesor PPC jest lipny czy może się nadaje

A sprawdziłeś co najwyżej jakość Linuxa dla PPC. :)
[#132] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #130

Też mam Debiana 6 ale takich problemów nie zauważyłem. Jedyne co mnie wkurza to fakt, że na laptopie sprzed kilku ładnych lat na procku 1,4 i pod windą i pod Debianem 6 Open office zapiernicza aż miło. Na moim mini 1,33 tenże OO obrabiający TEN SAM plik z tymi samymi makrami to muł, że aż strach... Dopowiem, że ilość pamięci i tu i tam to 1 giga.
[#133] Re: wydajność procesorów

@xtrend, post #131

A sprawdziłeś co najwyżej jakość Linuxa dla PPC

I to jeszcze w segmencie w który Linux niespecjalnie kiedykolwiek celował :)

Linux na PPC to w zasadzie tylko serwery. To, że jest na desktopy to raczej "wpadek" przy pracy. Inna sprawa, że takich problemów z przeglądarką jakie ma @Wojox być nie powinno...

Też mam Debiana 6 ale takich problemów nie zauważyłem. Jedyne co mnie wkurza to fakt, że na laptopie sprzed kilku ładnych lat na procku 1,4 i pod windą i pod Debianem 6 Open office zapiernicza aż miło. Na moim mini 1,33 tenże OO obrabiający TEN SAM plik z tymi samymi makrami to muł, że aż strach... Dopowiem, że ilość pamięci i tu i tam to 1 giga.

O OO.org/LibreOffice można powiedzieć wiele dobrego, ale na pewno nie to, że są szybkie ;(
Inna sprawa, że aktualnie wydali LibreOffice na Raspberry Pi:
http://blog.documentfoundation.org/2012/12/17/libreoffice-runs-on-the-raspberry-pi/
http://store.raspberrypi.com/projects/libreoffice
Ciekaw jestem jak to chodzi. Trzeba będzie zrobić sobie prezent w postaci malinki na urodziny w tym roku :D

Pozdrawiam
[#134] Re: wydajność procesorów

@Tomahawk, post #133

Nie sądzę iż linux na PPC, to jakaś wpadka. Mam ze 10 płyt instalacyjnych na PPC, wszystkie są rozwijane i to dla użytkownika nie do serwerów. Skoro są wersje na PPC w numerach 9.0 i wyżej to znaczy że muszą być dopracowane.
OTO PRZYKŁAD :

link

UBUNTU 12.04 na PPC. Już zasysam.... Musi działać !!
[#135] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #128

linux się zawiesza i to nagminnie w przeglądarce internetowej. Najczęściej na stronie youtube.

no to wyłącz flasha i przełącz na html5 lub wymień na inną wersje lub inny to nie będzie się wieszał.
[#136] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: wydajność procesorów
[#137] Re: wydajność procesorów

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #136

[#138] Re: wydajność procesorów

@mailman, post #137

Pozwoliłem sobie przekleić moją jak najbardziej merytoryczną i wewnątrzwątkowotematyczną odpowiedź na pytanie Adama Mierzwy:
Używam wyłącznie repozytoriów z listy zalecanej przez twórców OpenSuse - z poziomu Yast jest programik do konfiguracji repozytoriów, wybieram opcję "dodaj repozytorium społeczności" i ściąga listę - dodaję sobie z niej repozytoria Packmana (mnóstwo dodatkowych pakietów), oprogramowanie naukowe, gry. Od 2-3 lat nie miałem sytuacji gdy jeden pakiet wykluczał inny niezbędny do instalacji jakiegoś softu (może własnie dlatego, że są to repozytoria "z błogosławieństwem" Novella - właściciela OpenSuse). Używam jednak oprogramowania typowego: LibreOffice, Firefox, Opera, Skype, VMWare, Wine, GIMP...
Od zawsze używam KDE.
Raczej nie deinstaluję niepotrzebnych rzeczy, na razie nie miałem z tego powodu problemów. Pewnie niejeden znawca Linuksa powie, że to lamerskie itp., ale moim zdaniem OpenSuse jest takim łatwym środowiskiem dla ludzi którzy nie chcą/nie lubią/nie umieją/nie mają czasu na konfigurację wszystkiego od zera. Na dzień dobry system ma wszystko co trzeba do pracy, dodaję sobie Skype, Operę. I chyba tyle. Resztę w razie potrzeby.
W Linuksie podoba mi się to, że nawet jak wybiorę kompletną reinstalację systemu, to zachowuje ustawienia i wszystko co miałem przedtem, czyści tylko partycję systemową. To oczywiście efekt wydzielonej partycji /home (mam 220 GB dysk SSD, z czego 25 GB na root, 2 GB na swap i reszta na /home - dzieki SSD na Core2Duo 2.2 GHz z 2 GB RAM system wstaje coś około 15 s, wszystko zasuwa aż miło usmiech ).
Fajne tez jest to, że w repozytoriach jest naprawdę mnóstwo softu - ostatnio szukałem dla córki pod Win odpakowywaczkę do rar. Pierwszy znaleziony program był płatny, drugi działał źle i musiałem się przebić przez kilka spamerskich stron www, dopiero trzeci działa ok, jest za free, przy instalacji musiałem tylko odhaczyć opcję instalacji jakiegoś niepotrzebnego mi ekstrasoftu. Pod Linuksem ostatnio potrzebowałem 7zip - klikam na "Dodaj/usuń programy", przez jakąś minutę ściąga aktualne listy z pakietami (mam sporo repozytoriów, więc to trwa), wpisuję w oknie wyszukiwarki softu "7zip", zaptaszkowuję w wynikach wyszukiwania ten pakiet, daję OK i system ściąga pakiet, instaluje. Za 30 s jest gotowy. Od tego czasu systemowa odpakowywaczka Arch obsługuje już 7zip. Trochę jak Datatype w Ami usmiech
[#139] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #138

Trochę przeraża mnie sytuacja w której ktoś wyedukowany informatycznie ma problemy z rozpakowaniem archiwum RAR pod Windowsem.
[#140] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #139

Rany boskie Winrara instaluje jeszcze chyba przed sterami grafiki przy stawianiu systemu.
[#141] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #139

Serio? Bo mi się zawsze wydawało, że do tego trzeba jakiś program, np. unrar, jak rozumiem, prawdziwi wyedukowani informatycznie wielbiciele Win piszą sobie taki program w Visual Basicu w przerwie między pierwszym a drugim daniem. Jednak dla mojego dziecka chciałem czegoś wyposażonego w GUI i aby był freeware, i najlepiej aby był już napisany. Wujek Google skierował mnie jak opisałem. Nie używam Win na co dzień (poza pracą, gdzie jednak nie skupiam się na zaletach codziennej instalacji WinRar czy innego WinShitu, tylko na ustawieniach ElectroSprayInterface, czy m/z kolejnych wykrywanych jonów).
To nie był opis problemów które miałem z rozpakowaniem rar, tylko opis upierdliwości szukania i instalacji darmowego oprogramowania pod Windows.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2013 22:31:05 przez wali7
[#142] Re: wydajność procesorów

@Aniol, post #140

Jakoś przez trzy lata wspomniany pecet radził sobie bez softu do odpakowywania archiwów rar. I nadal by sobie radził, gdyby moje dziecko nie ściągnęło jakiegoś archiwum w tym formacie.
WinRar jest programem płatnym, obecnie jego archiwa spotyka się dużo rzadziej niż np. zip. Nie widzę potrzeby kupowania go, cracków nie instaluję, stąd szukałem jakiegoś narzędzia freeware. Co zresztą znalazłem, jednak opisałem całą procedurę, normalną obecnie przy poszukiwaniu i instalacji darmowego oprogramowania dla Windows. Co przeciwstawiłem prostocie procedury pod Linuksem. OK
[#143] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #141

wiekszosc dystrybucji linux ma na std. najwazniejsze depakowaczki :), std. nie trzeba tez ich na dzien dobry uzywac, bo jakies sterowniki z sieci sa w takim formacie udostepnione, czy to uznac za cos normalnego, chyba tylko w swiecie dos/windows
[#144] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #142

No ale... tak jak w linuxie wpisałeś 7zip, tak samo na pececie w wyszukiwarce google wpisz "7zip", znajdziesz pod pierwszym linkiem to czego potrzeba :P

Zainstalowałem OpenSUSE z Gnome i aż mnie odrzuciło, spróbuję jeszcze raz ze lżejszym gui :)
[#145] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #144

Nie dziwię się, że Cię odrzuciło. Gnome jest brzydkie :)
Ja używam KDE.

A tak z ciekawości, co Ci się najbardziej nie podobało w tym Gnome? Coś z prędkością, ergonomia, czy estetyka?

Co do programu pod Win, to nie chodziło o 7zip, który jest jest na licencji GNU i znajdziesz freeware bez problemu. Chodziło mi o rozpakowanie archiwum rar. Problem rozwiązałem - w 3 minuty znalazłem potrzebny program. Jednak w całej tej procedurze pod Windows nie podoba mi się:
- dużo pierwszych linków może prowadzić do programów płatnych (tak jest w przypadku WinRAR)
- szukając przez Google można trafić na jakiś malware (w linuksie ustawiam sobie pewien zamknięty zbiór repozytoriów, trafienie na coś paskudnego jest minimalne)
- obecnie bardzo wiele programów zawiera oferty "programów sponsorowanych", zarówno jako olbrzymie przyciski na stronie z danym archiwum, jak i jako zaptaszkowana domyślnie opcja podczas instalacji. Mało doświadczony użytkownik szybko obrośnie w jakieś dodatkowe paski zadań i inny dziwny, nikomu niepotrzebny soft.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2013 11:05:44 przez wali7
[#146] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #142

Wali7, 7zip rozpakuje Ci zarówno archiwum 7zip, RAR (multi-part, zahasłowane), ZIP, LhA, LZX i pewnie milion innych...
[#147] Re: wydajność procesorów

@mailman, post #146

Warto wiedzieć. :)
Dla mnie obecnie Windows stanowi wyłącznie platformę do odpalania specjalistycznego softu w pracy, oraz gier w domu (tylko kiedy ja ostatnio grałem w coś pod Win - nie pamiętam :( ). Od dobrych paru lat przestało mnie obchodzić co się dzieje w świecie Win - zapomniałem skąd kiedyś ściągałem sprawdzony soft freeware, gdzie szukałem sterowników, itp. Teraz stałem się (w przypadku Win) typowym "użytkownikiem końcowym".
[#148] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #145

I o to chodzi w porównaniach Linux Windows. Przy codziennym użytkowaniu każdy ma swoje upodobania, przyzwyczajenia. W momencie jak wieloletni użytkownik Windowsa próbuje w swoich sił w Linuksie po prostu jest zagubiony. Mimo, że większość aplikacji Windowsowych ma funkcjonalne zamienniki pod Linuksem, świeży użytkownik nie zna ich nazw i czuje się zagubiony. Rozpoczyna się googlanie, poszukiwania. Nie każdemu się chce. Identycznie jest gdy zatwardziały linuksowiec siada do windowsa i nie wie czym to się je. Doskonałym przykładem jest kolega i jego problem z RAR-em. Użytkownik windowsa automatycznie sięga po 7-zipa, a kolega swój problem z rozpakowaniem archiwum przedstawia jako no nie wiem, minus dla Windowsa ?

W tym wszystkim chodzi o przyzwyczajania i o nic więcej. Dlatego w/w dyskusja o wyższości jednego nad drugim to o kant tyłka rozbić.

Parę dni temu z ciekawości zainstalowałem polecane OpenSUSE i właśnie tak się czuje, mam goły system i nie wiem za bardzo co na nim robić. Wszystko jest jakieś inne. Na linuksa przesiądę się jak mnie policja spałuje za moje pirackie Windowsy.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2013 12:08:03 przez TomcioPaluszek
[#149] Re: wydajność procesorów

@TomcioPaluszek, post #148

W sumie to masz rację :) Każda zmiana boli - nawet ta na lepsze (czyli Win>>Linux :P ), bo przyzwyczajenie drugą naturą człowieka.
Co do tego pałowania za pirackie Win, to byłoby pół biedy - siniaki pobolą kilka dni i zejdą. To raczej pociąga za sobą konsekwencje finansowe, a nawet teoretycznie grozi więzienie (chociaż nie sądzę, aby kogoś posadzili za pirackie Win). Niefajne jest też to, że każdy wyrok orzekający o winie (nawet ten w zawiasach) oznacza w papierach "bycie karanym". A to utrudnia szukanie pracy - nawet na głupiej stacji benzynowej gdzie mają maszynę Lotto wymagają papierka o niekaralności (kolega miał krótki epizod pracy na stacji benzynowej, stąd wiem).
[#150] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #147

Dla mnie rasowy amigowiec zaczyna od menadżera plików. Skoro się używa/ło Opusa/DosControla to pod Windows zacząłem szukać coś podobnego i od lat używam Total Commandera, teraz w wersji 7.52. To narzędzie odpakowuje prawie wszystko.
I pod windows nie szukasz całego programu pakującego tylko w gogle trzeba wpisać unrar/unzip lub unlha. Jeżeli Total Cmd czegoś nie odpakuje podpinasz pod niego jako unpack/wtyczka takiego programiku i już po bólu.
Niepamiętam jak było pod linuxem ale też czegoś nie mogłem odpakować i znalazłem bezpłatne programy.
Muszę znów ostro się "zagnieździć" w linuxie. Na razie nie mam czasu...ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem