[#61] Re: wydajność procesorów

@OSH, post #57

Nie musisz instalować, możesz uruchomić z płytki CD, a jeśli się spodoba wtedy zainstalować bezpośrednio z niej (również na maszynie wirtualnej):
obrazy dystrybucji Fedora
Jeśli masz słabszy sprzęt, polecam środowisko graficzne XFCE (funkcjonalne, bez wodotrysków), jeśli natomiast komputer współczesny możesz wybrać np. KDE (trochę cukierkowy a'la W7).
Powodzenia.
.
[#62] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #60

Piszesz tak jakby graficy nie pracowali na Makach, a ja niemal co chwila natykam sie na grafikow na Makach, w DTP, w montazu video, a takze w 3D... :D. Ty uzywasz 3dsmax, wiec jestes przyklejony do PC/Windows ok, racja. Pisalem Ci juz, ze zaden prof. grafik nie liczy finala na sprzecie na ktorym pracuje ok, racja . Po pierwsze, ile mozna czekac (na tych swoich 2 xeonach to pewnie czekasz po tygodniu na 1s animacji w prof. jakosci i wymiarach ), a po drugie, to spowalnia prace, prawda ok, racja

---
Linux to tez wazna firma w swiecie 3D. Houdini jest na Linux'a, a to jeden z obecnie najlepszych softow dla profesjonalistow, oprocz tego Renderman itp.. sa na Linux.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 09:12:39 przez gx
[#63] Re: wydajność procesorów

@OSH, post #57

Ja proponuję (jak zauważył gx :) swoją): OpenSuse.
Gdy zaczynałem z tym Linuksem kilka lat temu, to zadałem koledze (administrator naszej sieci osiedlowej) to samo pytanie co i Ty dzisiaj: "Jakiego Linksa poleciłbyś całkowicie zielonemu użytkownikowi". Odpowiedzą był właśnie OpenSuse
[#64] Re: wydajność procesorów

@gx, post #62

Pracują, a ci którzy je mają strasznie się plują jakie to one wspaniałe tak jakby Mac sam robił grafikę, a prawda jest taka że beztalenciu to żaden Mac nie pomoże.
Pisalem Ci juz, ze zaden prof. grafik nie liczy finala na sprzecie na ktorym pracuje ok, racja . Po pierwsze, ile mozna czekac (na tych swoich 2 xeonach to pewnie czekasz po tygodniu na 1s animacji w prof. jakosci i wymiarach

Człowieku, masz takie pojęcie o "profesjonalnej" grafice jak świnia o gwiazdach
Kto w Polsce liczy coś takiego pracując na własny rachunek ? Myślisz że Peter Jackson szukał talentów u nas ?
W Polsce robisz wizualki i najwyżej jakąś animację osiedla tudzież spacer wirtualny po mieszkaniu, to wszystko da się zrobić na tym "śmiesznym" sprzęcie jaki posiadam, render farma by u mnie zarosła kurzem bo nie miałbym jej do czego wykorzystać.
Pracując w AE też robię stosunkowo proste animacje, i mój sprzęt wystarcza mi na podgląd w czasie rzeczywistym praktycznie każdej animacji, liczenie też trwa najwyżej kilka godzin przy Full HD.
Sprzęt dobiera się według potrzeb, nie ma sensu kupowanie czegoś na wyrost bo zbańczysz w tydzień, jak mnie WETA weźmie na etat to sobie założę farmę
Rynek w Polszy popsuły debile z Evermotion i im podobni dobrodzieje, wrzucili w świat gigabajty obiektów, i teraz każdy obszczymur może się nazwać GRAFIKIEM 3D bo całe "tworzenie" grafiki polega na wrzuceniu obiektów do sceny, czyli wszystko co trzeba zrobić to stworzyć jakieś tam ścianki.
Nawet presety do V-Ray'a są gotowe, co by się tłuki nie musiały męczyć ucząc parametrów programu.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 11:11:44 przez marcolini
[#65] Re: wydajność procesorów

@OSH, post #57

może zainteresuj się czym z rodziny BSD, na początek polecam PCBSD

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 12:32:43 przez dario35
[#66] Re: wydajność procesorów

@gx, post #38

bez bicia się przyznaję że dźwięk na Linuxie nie działał prawie nigdy, to samo grafika z pełną akceleracją 2D i/lub 3D

dźwięk pamiętam konfigurowałem w jądrze aby zadziałał i się rwał wtedy. Potem jeszcze z 95% czasu gdy testowałem Linuxa dźwięk rwał na róznych dźwiękówkach. Ten system chyba tak poprostu ma że nie potrafi odtwarzać dźwięku bez rwania Oczywiście nic się z tym zrobić nie dało. Zresztą jeśli by się dało to odrazu by ktoś to dobrze ustawił ...

grafika 2D nie działała na S3 Virge mimo specjalnej wersji XFree S3...
Voodoo3 tez nie działało ani w 2D ani tym bardziej 3D
GeForce dopiero na driverach closed source od Nvidii zadziałało z tym że działało to niezbyt fajnie na CRT bo nie można było normalnie zmienić tylko dodawać magiczne linie do plików konfiguracyjnych...

raz ustawiłem wszystko prawie ok (dźwięk był 16/48 bitów maksymalnie) to się system zepsuł od wyłączenia kompa z gniazdka

jedyne dobre Linux experience moje to było ustawianie serwera na Tiny Core Linux na terminalu. Nie było tam mowy o żadnym dźwięku a grafika szła przez XVesa. Dlatego imho Linux dobry na serwer (koniecznie gdy są USPy ) a do domu itp to lepiej się odrazu zacząć chlastać głową w mur

ps. kiedyś koledze zainstalowałem Linuxa jak mu policja skasowała kompa za pirackiego XP. Wyłączał kompa wyłączając listę tak jak robi zwykle i system padł po dwóch tygodniach. Z 98 i XP tak robił zawsze i nigdy mu się nic nie zepsuło. 98 to pamiętam ze 4 lata miał te same

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 12:48:52 przez XoR
[#67] Re: wydajność procesorów

@dario35, post #65

Mit stabilnego systemu linux jak go nazywano upadł 20 lat temu. Jako laik w linuxie zawiesiłem serwer w szkole po przez wyciągniecie dyskietki bez jej odmontowania. Późniejsze próby z innymi dystrybucjami kończyły się zwiechami, brak możliowści instalacji, brak sterowników a nie miałem internetu itd. Dla mnie linux jest zabawką albo narzędziem pracy dla profesjonalistów. Dla normalnego użytkownika się nie nadaje brak gier itd. Tak wiem jest parrrę portów.
[#68] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #67

Dla mnie linux jest zabawką albo narzędziem pracy dla profesjonalistów

Moje słowa ;)
[#69] Re: wydajność procesorów

@XoR, post #66

Smutne masz doświadczenia z Linuksem. Ale kiedy to było, skoro piszesz o systemach na S3Virge albo Voodoo3? 10-15 lat temu?
Moje doświadczenia (na poważnie) z Linuksem są od 2006 roku. Używam wyłącznie OpenSuse w najnowszej, stabilnej wersji (żadnych wersji roboczych). Zainstalowałem tę dystrybucję na:
- laptopach Fujitsu-Siemens od S4546 (Pentium III), S6010 (Pentium M), S7010 (DualCore2), S7110 (DualCore2), S4610 (DualCore2)
- stacjonarnym PC z AMD Phenom 3.2 GHz i Radeon 6770
- stacjonarnym PC z Pentium IV 2 GHz i GeForce440
- koledze na laptopie HP z jakimś DualCore i Acerze z i5
- Pegasosie II z G4 i Radeonem 9250
- Asusie eePC z Atomem N270
Na żadnym z komputerów nie było problemów z dźwiękiem tzn. nie było, charczał, albo były jakiekolwiek zniekształcenia. Poza Pegiem, na każdym działało 3d (wiadomo - na PPC nie było sterowników 3d, podobno da się skompilować, ale jestem zbyt dużym lamerem na to), w systemie z GeForce musiałem zamienić X11 na wersję od NVidii - z oficjalnego repozytorium Novella.
Na pierwszym laptopie miałem problemy z kartą WiFi Atheros. Wymieniłem na intelową. Potem z ciekawości sprawdziłem tę samą kartę atherosa na kolejnej wersji Susła - ruszyła od kopa.
U wspomnianej teściowej wielokrotnie padło zasilanie domu, system (ten z PIV) zaliczył dziesiątki raz power down w czasie pracy. Działa do dziś, nigdy nic się nie zepsuło.
Drukarki działają zazwyczaj od kopa (czyli po podpięciu do USB system ją wykrywa i sam instaluje), chociaż czasem jest niemiła niespodzianka. Jednak zawsze udaje się to obejść. Bywa problem z kamerkami internetowymi, przed zakupem warto upewnić się, czy dany model działa. Teraz w suśle raczej działają od kopa (tzn. nie trzeba instalować nic dodatkowo, jak dawniej).
Może jak ktoś ma problemy z jakąś dystrybucją, to zamiast ogłosić że Linux jest do kitu, lepiej poszukać dystrybucji bardziej lamerskiej? W końcu nie każdy z nas jest drugim Thorvardlsem, nie musi pokazywać światu, że pracujemy wyłącznie na dystrybucji dla hardkorowców. :)

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 13:26:35 przez wali7
[#70] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #67

Tu jest zawartość oficjalnego repozytorium z grami dla OpenSuse12.2, wersja 586:
http://download.opensuse.org/repositories/games/openSUSE_12.2/i586/
Oczywiście są jeszcze inne ropozytoria z grami, jest też Wine, który pozwala na uruchomienie wielu tytułów (tu mam małe doświadczenie, bo nie mam zbyt wiele czasu na gry, pod Wine tylko katowałem Starcraft Broodwar - działało b. dobrze).
[#71] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #69

A ja mam same jazdy z linuxem . Od lat robię tak, że przy każdym nowym komputerze oprócz windowsa w ramach zabawy isntaluje Linuxa. Ostatnio to był Ubuntu 11.10 i za nic na świecie nie mogę uruchomić swojej karty muzycznej - ASUS XONAR DX . W teorii w sterowniku ALSA 1.0.22 są pliki dla mojej karty, no ale to teoria, praktyka mówi coś innego. Po kilku godzinach udało mi się zmusić kartę do grania, ale tylko w trybie 2.0, o 5.1 pod linuxem mogę zapomnieć . Oczywiście pod windowsem ZERO problemów . Instalka sterowników - mniej niż minuta, potem ustawienie trybu 5.1 i tyle.

Dlatego czasami się zastanawiam w czym Linux jest lepszy od windowsa , bo jak na razie z mojego punktu widzenia, to do Linuxa trzeba kupować odpowiedni sprzęt, konkretnie pod ten system a i tak jest szansa że coś nie zadziała .
[#72] Re: wydajność procesorów

@rePeter, post #61

Nie musisz instalować, możesz uruchomić z płytki CD

Dokładnie! Uruchamianie na wirtualnej maszynie jest totalnie bez sensu, bo to nie pokaże jak system będzie się zachowywał w rzeczywistości.

Są wersje Live które mają installery, sprawdź jak najwięcej dystrybucji, nie zniechęcaj się :)
[#73] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #70

To tylko tle? Phi.
[#74] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #69

U wspomnianej teściowej wielokrotnie padło zasilanie domu

Ja czasami miałem pady na ext2 i ext3 po "wyłączaniu z kopa". Nawet raz mi się udało naprawić jakąś komendą fsck :)

Jaki system plików u teściowej ? Może teraz już tego problemu nie ma?

Bywa problem z kamerkami internetowymi, przed zakupem warto upewnić się, czy dany model działa.

Parę lat temu było tak, że jeśli firmy Creative - wystarczy doinstalować stery i zadziała. Osobiście dokonała tego moja siostra na ubuntu, jako osoba totalnie zielona w temacie. Wystarczyło znaleźć na forum przepis, skopiować ze 4 linijki do shella i wojla :)

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 13:51:15 przez kjb666
[#75] Re: wydajność procesorów

@Olo, post #71

Dlatego dalej uważam że linux nie jest dla Kowalskiego.
[#76] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #73

Tylko tyle, bo połowa tego sprzętu to albo było kiedyś moje (np. wszystkie te lapki FS), albo moich znajomych/rodziny. Nie zajmuję się tym zawodowo, ani nie posiadam muzeum komputerów. Co i chyba w tym wypadku jest pewnym argumentem, bo pokazuje, że Linux może służyć jako desktopowy system instalowany przez laika dla laików. ;)
[#77] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #75

Nielogiczny wniosek w świetle faktów.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 14:04:03 przez wali7
[#78] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #75

Dlatego dalej uważam że linux nie jest dla Kowalskiego.

Dokładnie! Linux jest dla kogoś bardziej ciekawego komputerów, niż zaśniedziały ograniczony Kowalski, który nie potrafi nawet windy zainstalować w inny sposób niż automatyczny podział dysku :)

Linux to jest wpaniały świat, w którym nie trzeba żyć, ale warto go poznać! :)
[#79] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #78

Masz rację. To chyba chodzi o tego Kowalskiego:

[#80] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #77

Jakich faktów? Zainstalujesz nie będzie jakiegoś sterownika dla jakiegoś sprzętu i kombinuj.
Instalowałem wile dystrybucji i zawsze coś nie tak. A to nie było sterowników dla SBlive. A to dla grafiki. A to problem z ustawieniem odpowiedniej rozdzielczości. A to brak obsługi SATA. Itd.
A producenci sprzęt jakoś się nie kwapią z dodawaniem sterowników dla linuxa ze sprzętem.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 14:17:42 przez Dark_luke
[#81] Re: Kowalski

@wali7, post #79

Kowalski, don't make village! Smiech
[#82] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #80

Osobiście mam kartę wifi, do której znalezienie sterowników w internecie (winXP) graniczy z cudem, mi zajęło godzinę, i jak dobrze pamiętam, znalazłem dopiero wśród krzaczków na chińskiej stronie.

Dlatego jak chcesz instalować Linuxa, to raczej nie robisz tego na najnowszym sprzęcie, liczysz też się z tym, że będziesz musiał wymienić jakiś chiński badziew za 30 zeta.

A jak nie zaprądzi? To masz do wyboru więcej linuxów :)
Jak ci nie zaprądzi Win7, to jestes w pupie i za kasę :)
[#83] Re: wydajność procesorów

@kjb666, post #82

Na razie to znalazłem sterowniki do dziwnych sprzętów na Win7.
Poza tym doinstalowanie sterowników dla linuxa to tragedia.
[#84] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #83

doinstalowanie sterowników dla linuxa to tragedia.

Nie zawsze, np. instalacja sterów do kamerki Creative to parę copy/paste do termianala z forum. Kiedyś miałem problem ze starą kartą dźwiękową, to wystarczyło jedno polecenie modprobe.

A jak już napisałem - masz więcej dystrybucji do wyboru, poza tym są odpowiednie fora gdzie znajdziesz pomoc :)
[#85] Re: wydajność procesorów

@Skotos, post #50

No nie, żadnych bajek nie opowiadam, Nero wersja 6.6.0.12 lapek Acer Externsa 5220/2.5 gb ram/ Core2Duo T7500 Windows XP Profesional SP2. Ani jednego problemu z nagrywaniem kolego. Pozatym tej wersji Nero używałem na stacjonarnych dwóch kompach i także bezproblemu.

K3B, Brasero i inny softok, racja umarł na dwóch linuxach, Bedianie i Ubuntu 11. Ten sam objaw na dwóch różnych komputerach. Nie był w stanie nagrać płytki z grami WHDLoad. Gry były wypakowane. Przecierz nie wymyślam, wiem co używam.

Wypowiedziałem się że linux poległ, bo tak było, nie po to żeby poniżyć system. Lubię się bawić z nudów i często go instaluje. Mam 3 "skrzynki (2 PC i PM G4 więc jest na czym się bawić).
[#86] Re: wydajność procesorów

@Wojox, post #85

Gdyby ktoś chciał zainstalować i wypróbować linuxa na płytach Sam 440/460 oto link

link

CRUX PPC is a port of CRUX for the Power ArchitectureŽ platform. It's a GNU system with a Linux kernel and runs on Apple NewWorld (both 32 and 64bit) PowerPC, YDL Powerstation, Genesi PegasosII and EFIKA, ACube Sam440ep and Sam460ex, IBM Power Systems servers. CRUX PPC includes support for laptop-specific features, extended hardware support and server tools.

Ciekaw jak testy by wypadły i jak 3D na Radeonach PCI-EX. Są wymagające gry 3D które spod linuxa chodzą bez problemu.OK

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 15:58:16 przez Wojox
[#87] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #67

1. W czasach kiedy zawiesiłeś Linuksa "po przez wyciągniecie dyskietki bez jej odmontowania", Windows zawieszał się sam z siebie, bez wyraźnego powodu. (tylko po co komu takie legendy?)

2. W Windows też brakuje niektórych sterowników, ale odwrotnie niż w Linuksie, zazwyczaj do starszego sprzętu, praktycznie przy każdej nowszej wersji systemu, stykam się z tym na co dzień w firmie.

3. Skąd twierdzenie, że normalny użytkownik to tylko gracz???? Może z przekonania, że każdy Amigowiec to gracz? Różnimy się, ponieważ jako normalny użytkownik Amigi moimi głównymi programami były użytki, arkusz kalkulacyjny zgodny z Lotus 1-2-3, Page Stream, Aztec C i wiele innych, a kartę turbo i HD dokupiłem głównie dla komfortu ich używania.
Ograniczenia co do gier w Linuksie są, nie neguję, ale trochę tego jest. Gram w Wine w ostatnie wersje Half Life, Star Craft , Warcraft, Unreal i parę innych. Valve przenosi właśnie Steam na Linuksa bo doskonale obsługuje nVidie i Intele. Gorzej obsługuje ATI, ale skoro nVidia potrafi... niech AMD traci.

4. Głupoty o niestabilności Linuksa w zasadzie można pominąć milczeniem, skoro Linux jest instalowany na prawie wszystkich superkomputerach z Top500 i zdecydowanej większości serwerów internetowych, routerów, na których stabilność to priorytet. Skoro firmy płacącą miliony za sprzęt zapłaciłyby też trochę za lepszy system, prawda? Podobnie smartfony z Androidem.
Co do desktopów, mój działa non stop, w razie potrzeby usypiany, a restartować muszę raz na ruski rok po aktualizacji jądra. Co do użytkowników nieinformatycznych, córka od jakichś dziesięciu lat ma do wyboru Windows XP lub Linux, Windows w zasadzie przestała uruchamiać już dawno. Tam gdzie się da instaluję Linuksa by mieć komfortową obsługę i serwisowy spokój. Windowsa też używam i cieszę się, że jest rozwijany, bo rozwój każdego systemu jest z pożytkiem dla konkurencji a tym samym dla użytkownika.

Chciałbym też uświadomić, że dzięki rozwojowi Open Source, użytkownicy Windows mają np. tańszy system, dużo tańszy pakiet biurowy a Microsoft w końcu liczy się ze standardami. Zdajcie sobie sprawę, że rozwój konkurencyjnych systemów jest w waszym najlepszym interesie.
.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2012 16:09:09 przez rePeter
[#88] Re: wydajność procesorów

@Olo, post #71

Mam podobnie. Dzieje się tak dlatego że linuks jest zlepkiem różnych rozwiązań. Zazwyczaj Live CD jest świetny, po instalacji na dysku "zaczyna się".
Moment kluczowy to poprawna instalacja sterowników grafiki i dźwięku. Jeśli system jest dobrze postawiony, to wystarczy go potem nie zasyfić ściągając wszystko jak leci. Czyli nie dawać za dużo repozytoriów. Nie ściągać i próbować wszystkiego, bo to wiąże się z dociąganiem kolejnych blibliotek (zależności).

Ja przygodę z linuksem zacząłem od Red Hata z CD Entera (bodajże wersja 5, okolice 98) i wtedy to jakiś koszmar był (montowanie płyty CD żeby móc z niej skorzystać, edycja plików konfiguracyjnych itd). Dystrybucji było sporo, najlepiej wspominam Auroxa, Suse, Ubuntu i PCLinuksOS. Są wypasione edycje (Sabayone) ale odpadają z powodu niedopracowania (ot, u mnie wyłożył się na sterownikach do NVidia Quadro).
Patrząc na dzisiejsze linuksy - rozwijają się szybciej jak Windows. Na dziś są dystrybucje wręcz cukierkowe. Potwierdzam ze dla osoby nie obeznanej z komputerem dzisiejszy Linuks jest prostszy jak Windows - oczywiście chodzi o codzienną prostą obsługę, nie konfigurację itd.

Nie warto brać nic spoza pierwszej dziesiątki DistroWatch. No i wypada się określić jakie środowisko graficzne. Czołowe programy i gry są te same.
[#89] Re: Popularność Linuksa

@mailman, post #1

Ten temat dowodzi tylko, że ile ludzi tyle opinii i nic więcej.
[#90] Re: wydajność procesorów

@Dark_luke, post #80

Wymyślasz. Sterowniki do SB Live to są nawet w AmigaOS
Brak obsługi SATA to jest w WindowsXP. Weż niemodyfikowaną płytę instalacyjną (od Microsoftu) WinXP i zainstaluj na laptopie z SATA. Powodzenia. :) Dlatego właśnie kolega nie mógł zainstalować Win u siebie na lapku (jakoś nie dostał płyty w komplecie, a z oryginalnych płyt MS nie szło go zainstalować), jako człowiek niecierpliwy chciał coś mieć, to założyłem mu Suse. Od trzech lat używa go i nie wyobraża sobie, że wcześniej mógł męczyć się z Win.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem