[#151] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #145

Nie dziwię się, że Cię odrzuciło. Gnome jest brzydkie
Ja używam KDE.

A tak z ciekawości, co Ci się najbardziej nie podobało w tym Gnome? Coś z prędkością, ergonomia, czy estetyka?

Wtrącam się - prędkość, następnie ergonomia (często konfiguruję okna tak jak w AmigaOS - zamknięcie z lewej, reszta ikon z prawej).

Odnośnie prędkości - szczególnie starsze maszyny strasznie mulą w KDE od wersji 3.xx, a takich mam kilka. Gnome zwłaszcza 2.xx jest szybszy, chociaż najczęściej przy słabych konfiguracjach mam LXDE.

Nie uważam Gnome za brzydkie ale ja się mało znam, mnie szarości AmigaOS 3.x zawsze się podobały, a ergonomię gołego systemu Amigi + MUI uważam za wzorcowe.
[#152] Re: wydajność procesorów

@Skotos, post #151

kiedys uzywalem FluxBox'a i WindowMaker'a (na PentiumMMX/III), obecnie uzywam Xfce zarowno na Linux i OpenBSD, chociaz nadal mam tamte, jakby co... :).

KDE i Gnome sa dla mnie przekombinowane, o tym Unity nie wspomne. To jest piekne, nie jestem skazany na explorera jak windowsowcy i chociaz tam sa inne menedzery to prawie nieuzywalne, bo kiedys probowalem, wiecej z tym problemow niz korzysci, bo ten system jest zwyczajnie rypniety projektowo, ot chocby taki juz banal, jak przechowywanie ikonek programu w exe'ku, bez sensu to cale laczenie zasobow z kodem, potem sie to ciagnie za wszystkim jak glut...
[#153] Re: wydajność procesorów

@gx, post #152

Nie wiem na jakim sprzęcie odpalacie te KDE, Gnome, czy inne wynalazki, w każdym razie na moim lapku (Core2Duo 2.2 GHz, 2 GB RAM i chipset 965 GM) KDE zasuwa aż miło. Na pewno nie gorzej od standardowego interface WinXP.
[#154] Re: wydajność procesorów

@Skotos, post #151

Gnome było fajne, ale to w openSUSE jest przekombinowane, za dużo niepotrzebnych bajerów.
Podobało mi się kiedyś xfce i icewm :)
[#155] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #141

Niepotrzebnie się ciskasz. Jak tylko zwróciłem uwagę na fakt, że robisz z igły widły. Opisałeś to jakby karkołomną czynnościa było dokonanie tego o czym piszemy. Pierwszy hit z Google na zapytanie "rar archive windows" prowadzi do WinrRARa którym rozpakujesz każde archiwum. Nie jest freeware ale można swobodnie używać. Dodanie słowa "free" do zapytania wypluwa 7zip w pierwszym hicie. Jak się pewnie domyślasz, darmowego. Ot i cała mecyja. Jakbym chciał Twoją retorykę zastosować to bym napisał że pod Linuksem jestem skazany na programy którę są w repozytoriach (bez względu na ich jakoś) i udawał głupiego, że nie potrafię sobie dowolnego innego softu z dowolnego innego źródła wygooglać.

Jak rozumiem, że są rzeczy które mogą być pracochłonne w zestawieniu z lekkim łatwym i przyjemnym Linuksem, ale archiwa RAR? Dowolne archiwa? Proszę Cię...
[#156] Re: wydajność procesorów

@gx, post #143

Sterowniki akurat są jako wykonywalny pakiet instalacyjny, albo w archiwum SFX najczęściej, więc nie demonizuj.
[#157] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #145

- dużo pierwszych linków może prowadzić do programów płatnych (tak jest w przypadku WinRAR)

"rar archive windows free" - pierwszy hit, darmowy 7zip...
[#158] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #141

No właśnie tak to wygląda to szukanie. Podobnie z programami typu "przerób wav na mp3" itd. Często są jakieś syfy które instalują toolbary i ściągają spam, albo płatne kombajny które zawierają tę jedną opcję która potrzebuję i masę innych których nigdy nie użyję. Dlatego jak znajdę jakiś fajny program to jak działa dobrze nie zmieniam na nowszą wersję i trzymam dobrze opisany w katalogu "niezbędnik".
Z perełek to pamiętam program do konwersji filmów który wykorzystywał kodeki w systemie i służył do konwersji na różne formaty, To pikuś przy dwóch kolejnych cechach: możliwość nakładanie na film filtrów z PhotoShopa i rozmiar programu (plik instalacyjny mniejszy jak 2 MB).
Przykładowo teraz szukam programu który obróci mi filmik o 90 stopni (chodzi o nagrania z telefonu).

Co do archiwów - Total Commander ma wbudowane, można tez dopiąć zwykłe bez GUI (podajesz ścieżki do exe) i można pod TC wchodzić w archiwa jak w normalne katalogi i rozpakowywać kliknięciem (albo wchodząc w katalog i kopiując F5 rozpakowuje w locie). Goły TC uzupełniony sensownie o wtyczki jest genialnym kawałkiem softu (ale TC nie przerośnięte twory typu TC Ultra Prime itp). Bo można TC rozbudować o wtyczki nawet do obsługi telefonów, amigowych formatów, i in..

Wracając do Linuxa - kiedyś wybór systemu był dla mnie istotny, obecnie wszystko jest tak przerośnięte internetem, że łapię się na tym że nie wiem pod jakim systemem np. piszę tego posta.
[#159] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #156

nie zawsze tak jest, czasami masz archiwum, czasami sfx po rozpakowaniu ktorego nic sie nie dzieje :), a czasami po wejsciu do srodka widac tylko magiczne .inf i nic nie dziala, bo trzeba wejsc do menedzera urzadzen itd.. Od jakiegos czasu wszystko stara sie byc easy automatic instalujac przy okazji tone toolbarow itp.., ale to i tak nie zmienia faktu, ze Windows to jeden wielki burdel.

Moze nie pamietasz, ale kiedys wyciekly do sieci kody zrodlowe sporych fragmentow systemu Windows NT4/2000 i to dopiero byla polewka
[#160] Re: wydajność procesorów

@gx, post #159

nie zawsze tak jest, czasami masz archiwum, czasami sfx po rozpakowaniu ktorego nic sie nie dzieje

A co się ma dziać po rozpakowaniu archiwum oprócz jego rozpakowania?

Od jakiegos czasu wszystko stara sie byc easy automatic instalujac przy okazji tone toolbarow itp..,

Samoczynnie nic nie instaluje. A głupota usera który kilka nie patrząc co zatwierdza, to nie jest wada systemu (podobnie jak dołączanie przez producenta softu dodatkowego oprogramowania 3rd party).

Nie będę ubolewał nad tym, że ktoś nie ogarnia takiego czy innego systemu.

Niektórzy śmieja się z amigowców że bronią godności Amigi jakby ich dziewczyną była, a sami to samo robią tylko pod inną flagą...
[#161] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #160

A co się ma dziać po rozpakowaniu archiwum oprócz jego rozpakowania?

chociazby powinien od razu uruchomic instalator, bo bywalo, ze rozpakowywal, ale bezposrednio na C:, a nie na pulpi, i amba :).

Samoczynnie nic nie instaluje. A głupota usera który kilka nie patrząc co zatwierdza, to nie jest wada systemu

wada systemu jest tutaj tylko dopuszczanie mozliwosci instalowania czegos innego poza samymi golymi sterownikami... A samoczynnie to instaluje sie wiele rzeczy np: jakies bzdetne uslugi, panele ustawien itp.. czesto dublujace to co jest juz w golym windows i zarazem od razu uruchamiajace sie przy starcie systemu i to bez mozliwosci ich wyrzucenia bez grzebania w poparanym rejestrze...
[#162] Re: wydajność procesorów

@gx, post #161

chociazby powinien od razu uruchomic instalator, bo bywalo, ze rozpakowywal, ale bezposrednio na C:, a nie na pulpi, i amba .

To straszne! I to na pewno wina Windowsa jest!

wada systemu jest tutaj tylko dopuszczanie mozliwosci instalowania czegos innego poza samymi golymi sterownikami...

Chcesz powiedzieć, że na Linuksie mogę zainstalowac tylko sterowniki i nic więcej, nawet jakbym chciał? To jakis dziwny ten Linuks na którym codziennie pracuję. Może dlatego, że komercyjny, więc na pewno zły.
[#163] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #162

To straszne! I to na pewno wina Windowsa jest!

piszesz, ze to takie fajne pod Windows, to Ci napisalem jakie pulapki moga czekac na zwyklego uzytkownika :). czy to wina windows, to juz inna kwestia.

Chcesz powiedzieć, że na Linuksie mogę zainstalowac tylko sterowniki i nic więcej

to zalezy od dystrybucji, ja tam zadnych sterownikow nie instaluje
[#164] Re: wydajność procesorów

@gx, post #163

Wyciąłeś dosyć znaczący warunek z mojego pytania ("Nawet jakbym chciał") i przez to jakby zmieniłeś kierunek rozmowy na tor "jakie (i czy w ogóle) sterowniki trzeba doinstalowac do systemu". A ja chciałem się dowiedzieć, czy Linuks zabrania upakowania w instalator sterowników dodatkowego softu, bo jeśli nie, to również jakby nie jest winą Windowsa to, że producent tak a nie inaczej oprogramuje swoje produkty (nota bene wypruć z takiego pakietu sam goły sterownik to nie jest jakis wielki problem, ale zapewne o tym wiesz). A jeśli zabrania to cóż, dla jednych to będzie zaleta, dla innych wada.
[#165] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #164

uwierz mi, na linuxie jest to problem, bo częstogęsto, binarne pliki zaszyte są w skrypt basha
[#166] Re: wydajność procesorów

@michal_zukowski, post #165

Czyli problemem jest dołączenie dodatkowego softu do pakietu sterowników?
[#167] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #164

A ja chciałem się dowiedzieć, czy Linuks zabrania upakowania w instalator sterowników dodatkowego softu

teoretycznie niczego nie zabrania. praktycznie nie znam takiego przypadku :)

natomiast ja sterownikow nie instaluje, nawet do grafiki, bo mam intel'a. tak poza tym, to ile znasz takich binarnych sterownikow do linux'a w arch x86 (32bit i 64bit) - bezwzglednie wiekszosci koniecznych, bo ja tak ad hoc wymieniam dwa i to tylko opcjonalnie, od ukladow ATI i NVidia. Dawno temu mialem winmodem, ale to byla zupelnie inna "sztuczka". Czy ktorys z tych binarnych sterownikow instaluje jakies toolbary itp. ?
[#168] Re: wydajność procesorów

@gx, post #167

a ja nie znam przypadku aby w sterowniku były toolbary. Jak ktoś jest idiotą i instaluje jakieś "Driver Agent"y bo nie potrafi inaczej sterowników zainstalować to ma potem dziesiątki trojanów, toolbarów i inne wynalazki i go nie szkoda :)
[#169] Re: wydajność procesorów

@XoR, post #168

No właśnie, po linuksem nie ma tego typu wynalazków (driver agent), więc nawet początkujący użytkownik jest bezpieczny.

PS. Nie używałbym określeń "idiota" - każdy z nas był kiedyś początkujący.
[#170] Re: wydajność procesorów

@XoR, post #168

Jak ktoś jest idiotą i instaluje jakieś "Driver Agent"y bo nie potrafi inaczej sterowników zainstalować

jak inaczej... biore jakies tam pierwsze z brzegu, akurat do tej plyty co mam, Realtek Azalia, instalka zajmuje, o malo nie spadlem z krzesla, bo to przeciez prosty przetwornik..., 115MB, instaluje i co mam, jedna usluge, cholera wie po co, do czego, jakis jeden program w tray, zupelnie zbedny bubel, oraz ukryty proces... pomijam juz, ze binarki sterownika to kilkumegabajtowe pliki .sys

przyslowiowe toolbary przy tym to pikus
[#171] Re: wydajność procesorów

@gx, post #167

teoretycznie niczego nie zabrania. praktycznie nie znam takiego przypadku usmiech

Czyli co, kształt pakietów instalacyjnych dostarczanych przez producentów sprzętu to również wina Windowsa?
[#172] Re: wydajność procesorów

@XoR, post #168

a ja nie znam przypadku aby w sterowniku były toolbary.

Ciii, nie psuj zabawy ;)
[#173] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #169

No właśnie, po linuksem nie ma tego typu wynalazków (driver agent), więc nawet początkujący użytkownik jest bezpieczny.

Z góry zakładasz, że "driver agent" to jakieś niebezpieczeństwo? Bo mi się osobiście mikser z managerem realteka czy panel ATI bardzo przydają. No, chyba że to nie jest "driver agent", bo tak naprawdę to nie wiem co to pojęcie oznacza dla Ciebie.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2013 08:30:54 przez GumBoy
[#174] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #172

Nie psujemy zabawy ta kupka wyschnietego guwna polanego drogimi perfumami, wszystko jest OK!ej
[#175] Re: wydajność procesorów

@gx, post #174

Jeśli mowa o użytkowniku typu "next, next...finish" to jest to akademicka dyskusja bo i tak nie sięgnie on po żaden system wymagający choćby szczątkowej inwencji.
Mnie też nigdy nic niechcianego się nie zainstalowało, ale już syn ma w przeglądarce z pięć "toolbarów" które pewnie do niczego nie są przydatne.
To jednak nie wina systemu że ludzie próbują zarabiać na czym się da, takie czasy i tyle.
Na linuksa też są programy komercyjne i jakoś nikt nad tym nie płacze, nie chcesz to nie używasz i zostajesz przy darmowych.
Swoją drogą popularność linuksa na portalu przypomina mi czasy dowolnego "copy party" z lat 90-tych gdzie też zwolenników "wolnego oprogramowania" nigdy nie brakowało, i piracili na potęgę biorąc co tylko w łapy wlazło (nawet jak taki Lightwave na ich "super pincecie" i tak by nie ruszył).
A dzisiaj pierwsi krzyczą że "piractwo be"
[#176] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #175

Mnie też nigdy nic niechcianego się nie zainstalowało

chyba nie bardzo wiesz o czym napisales, dalem przyklad Realtek Azalia, instalujesz oprocz sterownikow, jedna usluge (niepotrzebna), program do autostartu tzw. panel (do niczego), zeby sobie byl i przypominal klientowi o realteku ok, racja ...powiedzmy, ze jestes cfany user windowsa i instalujesz z menedzera urzadzen, to i tak to wszystko dostaniesz gratis, bo tak jest juz skonstruowany .inf sterownika, pomijam juz rozmiary niektorych plikow...

A tak jak piszesz o swoim synu to tak jakbym Gumboya widzial, wszystko OK!ej, lajcik

--
System obslugi sterownikow w Windows, podziwiam... i nie psuje zabawy

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2013 15:42:28 przez gx
[#177] Re: wydajność procesorów

@gx, post #176

Ja mam Windows 7 i wszystkie stery miałem w systemie, niczego w zasadzie doinstalowywać nie musiałem ale zainstalowałem sterowniki do kart graficznych bo warto mieć jednak najnowsze.
Także w trayu mam tylko ikonkę NVidii, jeśli chodzi o kontrolki podzespołów.
A rozmiary plików mi zwisają, mam kilka terabajtów przestrzeni na dyskach więc stery mogą mieć nawet po pół giga
[#178] Re: wydajność procesorów

@marcolini, post #177

Takie połtaragigowe stery to trochę RAMu zajmują, i trochę czasu się wczytują.
No chyba że już teraz masz 64 GB RAM, to rzeczywiście żaden problem.
W końcu 64 GB powinno wystarczyć każdemu
[#179] Re: wydajność procesorów

@wali7, post #178

Wali, czy ty naprawdę myslisz, że oprogramowanie wciąga tyle ramu ile waży jego paczka instalacyjna? Nie wierzę, myslę, że żartujesz.
[#180] Re: wydajność procesorów

@GumBoy, post #179

Wiadomo że żartował, ale podaj szczerze, co takiego jest w sterownikach np. do NVidii że zajmują nierzadko ponad 200 MB ?? To jest właśnie to o czym ja ciągle mówię x86, nędznych parę rejestrów i trzeba kombinować.

Dodam że to jest jeszcze spakowane, więc po wypakowaniu waży jeszcze więcej,,, więc co tam się znajduje ? W 200 MB można zmieścić cały system operacyjny....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem