[#1] MorphOS 3.0 za rogiem?
Wygląda na to, że jeszcze tylko przysłowiowe "dwa tygodnie" czekania. Chyba że znowu ktoś się rozchoruje/połamie/wyjedzie :P
[#2] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #1

Ja sądzę że póki co Skyrim :) A do tego Revision.
[#3] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #1

No to czekamy cierpliwie.
[#4] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #1

Super wiadomość OK
[#5] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #1

byle to nie barani róg...
[#6] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Sventevith, post #4

Super wiadomość

Hehe, dobre .
[#7] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #1

Kilka dni temu zastanawiałem się czy MorphOS 3.0 w końcu wyjdzie, mój PowerBook od jakiegoś czasu leży zapakowany tak jak go dostarczył kurier. Miejmy nadzieję że za te dwa tygodnie będę mógł odpalić ulubiony system na nowej maszynce.
[#8] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@waldiamiga, post #7

Obys sie nie zdziwil jak ci padnie po kilku tygodniach uzytkowania :P (oczywiscie nie zycze tego Tobie ani nikomu innemu, ale ...)
Moj tez czeka ale jest codziennie uzywany ... zeby potem nie byl ozdziwka ze cos padlo cos nie dziala bo to przeciez sprzet z drugiej reki...

No przynajmniej nikt nie wypisuje na forum, ze juz, ze zaraz ze jeszce chwilke ze "za dwa tygodnie" ... :P

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2012 21:53:17 przez MaveRick
[#9] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Pero, post #5

Takie rozumowanie może nas zapędzić w kozi róg. Lepiej od razu wziąć byka za rogi.
[#10] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MaveRick, post #8

No i co, że z drugiej ręki? Polecałbym Wam w czasie oczekiwania rozebrać swoje zabaweczki, zrobić im kąpiel w środku i zaaplikować nowe pasty termalne - zawsze to spora szansa na przedłużenie żywotności sprzętu.
[#11] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MaveRick, post #8

"Jakiś czas" to ok. 3 tygodni. Mój PB jest w świetnej kondycji więc nie obawiam się że szybko "zejdzie" :)
Przymierzałem się do zakupu dyski SSD P-ATA Transcend 64GB ale cena skutecznie mnie odstraszyła. :/
[#12] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@waldiamiga, post #11

Jak na zart prima aprilisowy to dosc pozno, moze rzeczywiscie jest cos na rzeczy? Ja swojego uzywam regularnie, ma sie dobrze i chyba jeszcze troche 'pociagnie' :)
[#13] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #1

finalizowac można nawet przez rok ale optymistycznie podchodząc lepiej żeby to było "dwa tygodnie"
Już miałem wizje pozbycia się mojego PB , ale w takim razie jeszcze poczekam..
Pozdrowienia dla wszystkich czekających
[#14] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #1

cóż to? MorphOS 3 za rogiem? Zakrztusiłem się pierogiem! Cały talerz z pierogami czeka na Natami. Kiedy MorphOS 4 wyjdzie na Natami, pierogiem niejeden się udławi!
[#15] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Kwiatki, post #13

Trzymaj go trzymaj, zapomnisz o OSX po tym, jak odpalisz MorphOSa na tym PB :)
[#16] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #1

Wie ktoś czy 3.0 będzie wspierać 3d na radeonie 9600?
[#17] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@mikser, post #16

MorphOS 3.0 pewnie nie będzie miał sterów 3D do R300 ale 3.1 być może będzie je już miał.
[#18] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #1

No i te dwa tygodnie minęło, a nawet więcej, a Mosa 3.0 jak nie było tak nie ma. A może już nigdy nie będzie, bo ja zaczynam wątpić że się jeszcze kiedyś pojawi.
[#19] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #18

Jak nie ma, to "jeszcze dwa tygodnie" i w końcu będzie :P
[#20] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #18

Cykl wydania MorphOSa to sporo pracy - zmiana numerka z 2 na 3 też się z czegoś bierze. Dużo nowych i mocno zmodyfikowanych starych komponentów to także dłuższy czas poświęcony na testy oraz poprawki. W ostanim okresie nasi tłumacze mają też sporo pracy.
[#21] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Jacek Piszczek, post #20

Czy będzie wersja dla klasyka?

Benedykt Dziubałtowski
[#22] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

Dobre pytanie. Ale obstawiam że nie będzie, skoro nie było wersji 2.x dla klasyka.

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2012 16:51:20 przez waldiamiga
[#23] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

Nie ma sensu, za 200zł kupisz maka na którym będzie śmigać MOS.
Porównując, za tyle kupisz gołą, używaną i żółtą A1200.

32 MB VRAM to jest mało, a co dopiero 8MB na jakieś Permedii...
[#24] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@kjb666, post #23

permedia pod mosem i tak działa bez 3D, więc 8MB jest wystarczające.
[#25] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

Nie, nie będzie już więcej wersji dla klasyka.
[#26] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: MorphOS 3.0 za rogiem?
[#27] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@kjb666, post #23

Nie ma sensu, za 200zł kupisz maka na którym będzie śmigać MOS.

Idąc tym tokiem rozumowania, Amigowanie nie ma sensu. Za 200 pln kupisz peceta na którym za emulujesz sobie maca i amigę razem wziętych.

32 MB VRAM to jest mało, a co dopiero 8MB na jakieś Permedii...

W klasyku można mieć radeona co ma 256 mb ramu.

Benedykt Dziubałtowski
[#28] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Benedykt Dziubałtowski, post #27

Idąc tym tokiem rozumowania, Amigowanie nie ma sensu. Za 200 pln kupisz peceta na którym za emulujesz sobie maca i amigę razem wziętych.

To nie tak. Ten tok rozumowania leci tak:

Chcę uruchomić najnowszego MorphOSa - nie działa na mojej Amidze - kupuję za grosze komputer na którym najnowszy MorphOS zadziała.

Natomiast Twój tok rozumowania to:

Chcę uruchomić najnowszego MorphOSa - nie działa na mojej Amidze - kupuję PC i używam Windows.

Co do Radeona zaś - szkoda, że na skutek polityki Elboxu użytkownicy MorphOSa na Amidze klasycznej musieli zapomnieć o sterownikach dla Mediatora.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 08:45:03 przez recedent
[#29] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Jacek Piszczek, post #25

Jaca:
Jesteś w stanie w dużym przybliżeniu określić jak długo po wypuszczeniu oficjalnej wersji MorphOS 3.0 wyjdzie update dodający obsługę 3D z Radeona 9700 (tego z PowerBooka)? W ogóle da się to opóźnienienie określić?
[#30] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #28

Natomiast Twój tok rozumowania to:

Mój tok rozumowania leci tak. Nie ma Mosa 2x, 3x, na klasyka to tego nie używam.

Co do Radeona zaś - szkoda, że na skutek polityki Elboxu użytkownicy MorphOSa na Amidze klasycznej musieli zapomnieć o sterownikach dla Mediatora.

Nie wiem jak wyglądały faktycznie relacje elboxMos Team. Ale na któryś amizaduszkach pan z Elboxu twierdził, że Mos Team dostało dokumentację do mediatora. Za tą teoria stoi fakt, że dokumentację do medka może dostać każdy chętny.

Benedykt Dziubałtowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem