[#181] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@spidi, post #180

Sprzęt nie wszędzie jest ten sam i nie ważne czy to telefon, komputer, notebook. There, i fixed it for you.
[#182] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@recedent, post #179

A zamiast Macbooka Air, czy podobnego "zwierzaka" nie można by wybrać rozwiązania w oparciu o procesory intel Atom ? Te płyty są dosyć tanie oraz w nowych modelach dużo się nie zmienia. Moim skromnym zdaniem, jeżeli padnie na sprzęt Appla, który jest dosyć drogi, to system kupi kilka osób i tak się to skończy. Uważam, że jeżeli chcemy, aby użytkowników systemu było dużo, musi być on i sprzęt łatwo dostępny i niedrogi. Jeżeli zostanie wybrany drogi sprzęt, system kupi i zarejestruje tylko garstka ludzi.

Takie jest moje zdanie.

Inna opcja, to poszukać faktycznie komputer (laptopa) na bazie procesora ARM, tylko szybszy niż 800 MHz, to też jest tanie i o niego oprzeć cały system. W sumie, jak cena będzie przystępna, to mnie to nie będzie przeszkadzało, że to nie jest procesor x86.

Mam obecnie Smartfona (Samsunga Wave 3), z systemem Bada 2.0 i całość działa jak rakieta, z tym że procesor (ARM) ma 1,4 GHz.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2012 17:05:51 przez gilban
[#183] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gilban, post #182

Drogi to jest sprzęt pod os4. Jeśli kogoś nie stać na sprzęt za kilkaset złotych to tak naprawdę nie jest zainteresowany.
[#184] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Sventevith, post #183

Tak, tylko że Macbook Air kosztuje kilka tysięcy, a nie kilkaset złotych. 3 tys, 4 tys, 5 tys.
[#185] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gilban, post #184

Masz rację, nie zauważyłem, że odnosisz się do wypowiedzi innej. Miałem na myśli obecny sprzęt PPC.
Tak daleko jak port na x86 nie ma co wybiegać. Jeszcze sporo czasu upłynie zanim, zostanie zagospodarowane do końca poletko Mac PPC. Jeszcze brakuje sterowników 3d dla PB oraz WiFi, później może iBook, a i o G5 można pomyśleć. Wszystkie opcje z PPC są łatwiejsze, niż x86.

Zresztą propozycja x86 tutaj padła w kontekście wypowiedzi http://www.ppa.pl/forum/morphos/24898/morphos-3.0-za-rogiem/6#m335803. Czemu nie może zainstalować teraz bo nie ma pieniędzy na PPC za kilka stów czy chciał by zainstalować na obecnym sprzęcie który ma ? Pewnie i tak MOS nie obsługiwał by jego konfiguracji. Do tego przejście na x86 oznacza, stratę softu 68k. To takie gdybanie nostalgika. Jeśli zmieniać architekturę to albo ARM albo MIPS, aby zachować soft 68k.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2012 11:29:09 przez Sventevith
[#186] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Sventevith, post #185

Oznacza brak kompatybilnosci z calym softem ktory mozna teraz uruchomic pod MorphOSem. tak jak AROS. Bez rekompilacji nie pojedziesz.
[#187] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@kiero, post #186

No właśnie to miałem ma myśli, więc jakoś nie jestem zwolennikiem x86 po co komu drugi AROS. Napisałem jednak tylko o 68k, zakładam że PPC (pomijając WOS i PoweUP) to w miarę nowy soft i często są to porty więc jest duża szansa na rekompilację. W przypadku 68k często już takiej możliwości nie ma, bo nie ma źródeł lub programiści którzy je posiadają nie są już aktywni w środowisku amigowym. MIPS i ARM jednak są bigEdian więc to kwestia przepisania JIT 68k na ARM/MPIS.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2012 11:55:37 przez Sventevith
[#188] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Sventevith, post #187

To tylko potwierdza moją tezę, że przejście MOSa na x86 nic by nie dało, a tylko obecni "pececiarze" mają pretekst, aby go nie zarejestrować. Przecież logicznie: jak ktoś ma dobrze wypasionego PeCeta, to niekoniecznie MOS na niego będzie przeportowany (brak programistów do obsługi całego pecetowego sprzętu). Trzeba będzie kupić jakiegoś PeCeta pod MOSa, a to będzie wydatek w najlepszym przypadku około 1000 zł. To jeśli obecnie mamy Maki PPC po 200-500 zł i to jest za drogo, to później będzie lepiej jak będzie drożej?
A jeszcze lepszy pomysł wydania MOSa na Atoma. To już zupełna farsa, bo PeCety z atomem są droższe od obecnych Maków PPC, a wydajność ich jest cieniutka. Gdzie sens, gdzie logika
[#189] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@AS, post #188

Jestem dokładnie tego samego zdania. Lepiej skupić się na dopracowaniu tego co brakuje w obecnym systemie i ewentualnie na G5 jak komuś brakuje fullHD. ARM to jest dobry na tablety, a MOS do tego się nie nadaje. Filozofia systemów na urządzenia mobilne obecnie jest całkiem inna i niewiele by z MOSa zostało.
[#190] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Sventevith, post #187

jednak są bigEdian więc to kwestia przepisania JIT 68k na ARM/MPIS

w przypadku portu na x86 to musi byc emulowany nie tylko 68k, takze PowerPC, nowy soft musialby byc kompilowany juz na x86. takze pewnie dzialaloby to co jest plus nowy soft na x86.
[#191] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@AS, post #188

To tylko potwierdza moją tezę, że przejście MOSa na x86 nic by nie dało, a tylko obecni "pececiarze" mają pretekst, aby go nie zarejestrować. Przecież logicznie: jak ktoś ma dobrze wypasionego PeCeta, to niekoniecznie MOS na niego będzie przeportowany

to kupi sobie wypasionego PC juz z mysla o MOS, a inne przeciez bedzie dzialac na tym, w czym problem :). ze sterownikami to moze byc lepiej niz na ppc, bo sterownikow w wersji zrodlowej, nawet z dokumentacja, na x86 jest najwiecej. a za 200-500 zl to kupi sie uzywanego o wiele lepszego pc niz makppc g4/g5.

co do portu na arm lub mips, to wydjanosc, dostepnosc, cena... nie sa zadawalajace. wlasciwie tylko x86 spelnia wszelkie kryteria, poza jednym, opor Amigowcow
[#192] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #191

To podaj mi specyfikację PeCeta na której będzie chodził w przyszłości MOS. I ciekawe, czy na Twoim PeCecie będzie ten MOS chodził, czy jednak będziesz muiał kupić nowego.

poza jednym, opor Amigowcow
argumenty PeCetowców, którzy i tak nie zarejestrują MOSa jak wyjdzie pod x86, bo nie na ich sprzęt, tylko akurat sterowniki są na inny, albo cena za wysoka, albo za słabo oprogramowany, a przeciez choćby darmowy Linux jest bardziej ...

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2012 09:51:10 przez AS
[#193] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gilban, post #167

Przydał by się jakiś program do nagrywania płyt DVD. FryingPan jest, ale jest kulawy i już nierozwijany.

no i jest program do wypalania płyt CD/DVD, a czy jest lepszy od FryingPan?
[#194] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@AS, post #192

Nie jestem jasnowidzem :). Moze inaczej napisze. Wypowiadacie sie zbyt hurraoptymistycznie. Na razie MOS ma na czym dzialac i jest to wzglednie tani dobry jeszcze dzisiaj wystarczajacy sprzet zarowno uzytkownikowm i developerom. W przyszlosci opieranie sie na bazie sprzetowej PPC jest bez przyszlosci, bo tej bazy nie ma juz od kilkunastu lat, dlatego trzeba juz dzisiaj ogladac sie za czyms innym zeby na tym wystartowac za x lat, moim faworytem jest niezmiennie x86_64. Jaka to bedzie specyfikacja, trudno mi dziaisja powiedziec.

Dzisiaj do wyboru sa wlasciwie dwa kierunki x86 dajace najlepszy stosunek ceny do wydjanosci/jakosci. AMD APU lub Intel Sandy/Ivy Bridge (Intel HD). Przez najblizsze kilkanascie lat nie powinno sie tutaj wiele zmieniac w sterownikach... Sa dziesiatki typow laptopow kilkunastu firm ktore wlasciwie niczym sie nie roznia od tej programowej strony.

ps. G5 to raczej taka droga ostatnia.. i niewiele lepsza od G4, nawet chyba laptopow juz na tym nie bylo...

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2012 11:28:29 przez gx
[#195] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #194

"W przyszlosci opieranie sie na bazie sprzetowej PPC jest bez przyszlosci, bo tej bazy nie ma juz od kilkunastu lat"

Sugerujesz że ostatnie PPC lub komputer z PPC wyprodukowano w ubiegłym stuleciu ?

"dlatego trzeba juz dzisiaj ogladac sie za czyms innym zeby na tym wystartowac za x lat"

Ile wyniesie to x lat ?

"moim faworytem jest niezmiennie x86_64"

Po co ładować się na platformę która jest zagospodarowywane przez AROSa ?

Na pozostałe Twoje propozycję odpowiem Twoim cytatem "Nie jestem jasnowidzem" i to chyba powinno skończyć dyskusję.

Pozdrawiam
[#196] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #194

Cosik mi się wydaje że zapominasz że większość ludzi zainteresowanych MOSem szczerze nienawidzi X86, a reszta co aż takich żalów nie ma też chce coś innego od X86 więc przejście na tą architekturę to samobójstwo. Tutaj żadne AMD APU z X86_64 nie pomoże bo to dalej zwykłe X86 Śpioch

Argumenty za X86 typu że najszybszy, najtańszy i zdecydowanie wydajność/cena były już obecne na początku 00" i jakoś nikomu nie udało się przekonać środowiska do zmiany nastawienia do X86. Już wtedy powstanie pierwszych płyt z G3 było bez sensu skoro za tą cenę można było kupić płytę z najszybszym Pentium4 albo cały kompletny komputer na Athlonie K7. Nic te fakty nie zmieniły wtedy i nie zmienią nic teraz...

Na chwilę obecną jednak lepiej skupić się na porcie dla G5 i czekać na rozwinięcie się sytuacji z ARMem. Albo lepiej: zacząć coś już dłubać. Są dostępne płyty developerskie a'la Pandaboard czy nawet tanie Raspberr-Pi. Myślę że większe zainteresowanie wzbudziłby MOS na ARM niż X86 mimo że X86 zawsze będzie tańszy i szybszy...

ps.
oto najnowszy Cortex-A15. Wygląda znajomo, prawda?

...wygląda to jak 386SX

Nie ma to jak oryginalność

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2012 13:08:26 przez XoR
[#197] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@XoR, post #196

Wszystko poza PPC spowoduje brak kompatybilności wstecznej co za tym idzie brak softu. Będzie to tak użyteczne jak AROS.
[#198] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@RadoslawF, post #195

Na pozostałe Twoje propozycję odpowiem Twoim cytatem "Nie jestem jasnowidzem" i to chyba powinno skończyć dyskusję.

Przyczyna i skutek, myslisz troche ?. Skoro od bodaj 7 lat nie wychodzi zaden masowy sprzet PPC (nie liczac 2 konsol, ktore i tak sie nie nadaja..), to chyba jasne jak slonce na niebie, ze zadnej bazy sprzetowej PPC nie ma na przyszlosc dla MOS'a, no chyba, ze zrzucicie sie na sprzet za 12 tysiakow ala x1000 w oparciu oooo, no wlasnie, nawet nie ma o co ???
[#199] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #198

Patrząc ile dobrego sprzętu wyszło z Apple - mamy spokój na ile? 20 lat? To szmat czasu. Tylko trzeba zrobić zapasy zanim przyjdzie moda na "retro maki PPC" i zdrożeją x5 :)
[#200] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #198

"Skoro od bodaj 7 lat nie wychodzi zaden masowy sprzet PPC"

No zobacz a poprzednio pisałeś o kilkunastu latach, robisz postępy.

Pozdrawiam
[#201] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@RadoslawF, post #200

robisz postępy

Ty za to nie, ale to juz nie moj problem
[#202] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@kjb666, post #199

mamy spokój na ile? 20 lat?

jeszcze 20 lat ???, to nie ta technologia co 20 lat temu.

Uzywanie G4/G5 za 20 lat bedzie czysto hobbystyczne, a przeciez po to Amiga kiedys wyszla z 68k zeby byc w miare na czasie z wydajnoscia, a nie tylko retro, prawda ?.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2012 15:52:40 przez gx
[#203] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@XoR, post #196

zainteresowanych MOSem szczerze nienawidzi X86

niezrozumiala to nienawisc, jezeli prawda jest to co napisales :)
[#204] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #202

"Uzywanie G4/G5 za 20 lat bedzie czysto hobbystyczne"

A dzisiaj nie jest hobbystyczne ?

Nie licz że nagle objawi się bogaty wujek z ameryki (może Join Venczer) i sfinansuje napisanie Amigowego systemu na x86 i jeszcze dołoży na pisanie oprogramowania pod ten system.

Pozdrawiam
[#205] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #201

"Ty za to nie, ale to juz nie moj problem"

Bo skoro bzdur czy kłamstw nie wypisywałem to i nie będzie postępu jak je zacznę prostować jak to było w twoim przypadku. Na szczęście to nie mój problem.

Pozdrawiam
[#206] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@XoR, post #196

Hmm, używam MorphOSa na codzień jak i peceta z x86 (a raczej x64) i jakoś nie nie nawidze PC. Jestem świadomy słabości MorphOSa i jeżeli nie jestem w stanie ich obejść to używam innego komputera, nie winię tutaj architektury.
[#207] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #202

Uzywanie G4/G5 za 20 lat bedzie czysto hobbystyczne

No to mamy jeszcze 19 lat :)

A doprawdy nie wiem po co większa moc niż g4/g5. Jak kogoś stać na kupowanie filmów HD, to na odtwarzacz też :)
[#208] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@XoR, post #196

Cosik mi się wydaje że zapominasz że większość ludzi zainteresowanych MOSem szczerze nienawidzi X86

Mi się natomiast wydaje, że to taki stereotyp, który wziął się nie wiadomo skąd i jest bezmyślnie powtarzany.
[#209] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@RadoslawF, post #205

Prawde mowiac, nie wiem do czego pijesz, ale mam to nosie
[#210] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@kjb666, post #207

A doprawdy nie wiem po co większa moc niż g4/g5

Bill Gates tez nie wiedzial, ale inni juz wiedzieli OK . Nie tylko do ogladania filmow fullHD, przeciez komputer jest narzedziem i moze np: posluzyc do montowania materialow w jakosci HD itp. Czekac 2 dni, a czekac 10 minut, to jest roznica :). To tylko jeden przyklad.

Pojedynczy G5 to chyba nie styknie do odtwarzania wysokiej jakosci fullHD ???.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem