[#31] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MDW, post #29

do MDW - poczekaj najpierw na 3.0 dwa tygodnie i potem dolicz kolejne dwa ;)

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 10:08:28 przez Pero
[#32] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MDW, post #29

A może właśnie to opóźnienie MorphOSa 3.0 spowodowane jest dołożeniem sterowników 3D dla rodziny ATI R300 pomysł :)
[#33] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Benedykt Dziubałtowski, post #30

KJB666 i Recedent maja racje. Jezeli twoim targetem jest morphos to kupno PC nie wchodzi w rachube.
Pomijam fakt, ze mos na klasyka to marnowanie zasobow programistycznych.
Bardzo sie ciesze, ze zaprzestano wersji na klasyka.
[#34] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@waldiamiga, post #32

ciekawe czy bedzie wsparcie dla Shader Model 2 from ATI, wtedy daloby rade przeportowac np: Doom 3

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 11:10:12 przez gx
[#35] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #33

Kompletnie nie zrozumieliście tego co napisałem.

Benedykt Dziubałtowski
[#36] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #33

Pomijam fakt, ze mos na klasyka to marnowanie zasobow programistycznych.

mos na ppc to tez marnowanie zasobow programistycznych :), bo ppc to juz od dawna piesn przeszlosci, podobnie jak klasyk. mos na sprzecie ppc firmy apple ma tylko obecnie wieksza wartosc uzytkowa w porownaniu do klasyka.
[#37] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gx, post #36

Przeciez od dawna bylo wiadomo,po upadku PPC, ze ppc jest przejsciowym CPU dla MOS, zapewniajacacym wsteczna kompatybilnosc z softem powstalym dla kart PPC.
Jak na razie mocy wystarczy. Przyszlosc to x86(x64), MOS Team wspominal o tym niedawno.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 11:48:50 przez AmiChris
[#38] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #37

Przyszlosc to x86(x64), MOS Team wspominal o tym niedawno.

"Choix de l'architecture : X64 ? ARM ? ."
[#39] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@widelec, post #38

ARM, z jednej niszy w druga :P
[#40] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #37

Raczej w wypowiedzi nie było, że x86, ale że MOSTeam zastanawia się nad innym procesorem. Ponadto moim zdaniem - przeciwnie do pecetowców, którzy mają chandrę, że przeszli na PC i zostawili Amigę, a teraz chcą udowodnić, że to był dobry pomysł i wszędzie piszą, że tylko x86 to przyszłosć dla Amigi - przejście na x86 to samobójstwo dla systemu. Dlaczego? bo na ten procesor jest kilka lepiej oprogramowanych i tańszych systemów i nikt nie kupi droższego i gorzej oprogramowanego systemu, jeśli może mieć lepiej. Przy systemie zostaną tylko obecni użytkownicy pomniejszeni jeszcze przez zawiedzionych. No chyba, że MOS będzie za darmo, to może kilka osób zainstaluje go z ciekawości. Natomiast inny procesor przyciąga innością, innymi rozwiązaniami i będzie miał poparcie choćby przez tych, którym nie podoba się monopol. Nie wiem czemu tak chętnie wielu uśmierciło PPC, który trzyma się całkiem dobrze.

No i kij w mrowisko :D
[#41] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AS, post #40

No tak, przeciez grono uzytkownikow PPC rosnie tak drastycznie, ze az zal byloby przechodzic na x86 (bo znowu Widelec bedzie marudzil: x64). Zdradzic ta grupe az 2000 osob, ktore i tak bylyby zapewne chetne Mosowi na x64.
G5 bylo porazka, liczac per MHz, nie wytrzymalo konkurencji wiec musialo umrzec.
Chodzi o latwy dostep do hardware, a tego stricte PPC nie przybywa.
[#42] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #41

Masz rację jeśli chodzi o dostęp do sprzętu. Ale uważam, że pzejście na x86 to dla MOSa samobójstwo, z powodu o którym pisałem wyżej. I myślę, że po przejściu na x86 zmniejszy się jeszcze te 2000 osób. Wiem o kilku takich.
[#43] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AS, post #42

Przeciez to bez sensu,kazdy w kazdej chwili moze sie przesiasc na pc i win.Dla programistow jak Krashan przejscie mosa na x86 to zapewne male trzesienie ziemi.Ale dla userow to zupelnie bez znaczenia co tam pod maska warczy skoro system dziala jak wczesniej.No chyba ze ktos jest fanatycznie koszerny i boli go,ze moc plynie z przekletego x86;)
[#44] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AS, post #42

No ale strucle wiecznie dzialac nie beda, pakowanie sie w ARM-y to nieporozumienie. Ja znam kilku takich, ktorzy by sie mosem x86 zainteresowali. W wiekszosci, kazdy kto ma MOS-a ma takze Intele, wiec nie rozumiem tutaj pojecia "samobojstwa".
Jakie AOS-y NG sa - kazdy wie, chyba nie myslisz powaznie, ze one moglyby konkurowac z Windowsami czy Linuxami?

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 12:33:52 przez AmiChris
[#45] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Benedykt Dziubałtowski, post #35

To napisz jaśniej. Bo z tego co napisałeś w tym wątku (w odpowiedzi na to, że MOS3 na klasyka jest bez sensu):

"Idąc tym tokiem rozumowania, Amigowanie nie ma sensu. Za 200 pln kupisz peceta na którym za emulujesz sobie maca i amigę razem wziętych.

Odpowiedź dziwna, bo na żadnym pececie nie da się uruchomić MorphOSa. Jeśli interesujesz się tym systemem, to "inwestujesz" w sprzęt, na którym można go uruchomić i tyle. To tak jakbym obrażał się na Hyperion, że OS4 nie zadziała na mojej Amidze 500.

MorphOS 3 dla klasyka jest bez sensu, przynajmniej z punktu widzenia deweloperów systemu. To niepotrzebne marnowanie ograniczonych zasobów teamu na obsługę starego, niestabilnego i potwornie pokanapkowanego sprzętu, na którym system (nawet jeśli ktoś go przeportuje) będzie działał z prędkością praktycznie uniemożliwiającą komfortową pracę.
[#46] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #44

No ale strucle wiecznie dzialac nie beda(...)

Amigi Classic już działają wiecznie więc jest to możliwe. :) ;)
[#47] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MDW, post #46

Pamietaj, ze kiedys robilo sie bardziej wytrzymale urzadzenia i stopien ich komplikacji tez byl mniejszy.za 5-10 lat to takie x1000 czy PB to bedzie archaizm, taki jak teraz klasyk. :D
[#48] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Aniol, post #43

Dla programistow jak Krashan przejscie mosa na x86 to zapewne male trzesienie ziemi.

Dlaczego, przecież piszę w C?
[#49] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #41

Dokładnie to samo myślę o x86(64 bit). Już chyba zamiast ARM to wolę te x86. No i przy przejściu jest marna szansa, ale jest, że zwiększy się ilość programistów, userów, softu.

A tak serio to ja chcę SH5 wielordzeniowego z DSP, do tego XDR2 jako pamięć dla procesora i układu grafiki, a sama grafika to mix PowerVR i Matrox. pomysł
[#50] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@krashan_, post #48

Fakt , wydawalo mi sie,ze jezeli juz to tylko programistom moze byc zal PPC.No i hobbystom,ale to juz sa poza racjonalne powody i nie warto ich roztrzasac;)
[#51] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: MorphOS 3.0 za rogiem?
[#52] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: MorphOS 3.0 za rogiem?
[#53] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: MorphOS 3.0 za rogiem?
[#54] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #44

No ale strucle wiecznie dzialac nie beda, pakowanie sie w ARM-y to nieporozumienie. Ja znam kilku takich, ktorzy by sie mosem x86 zainteresowali. W wiekszosci, kazdy kto ma MOS-a ma takze Intele, wiec nie rozumiem tutaj pojecia "samobojstwa".

Założę się, że jak dojdzie do czegokolwiek i trzeba będzie zapłacić za MOSa, to Ci zainteresowani nim obecnie na x86 zrezygnują bardzo szybko. A tłumaczenie będzie w rodzaju, że aż tyle kosztuje, to taniej mają windowsa, czy zupełnie darmowego linuxa, które są dużo lepiej oprogramowane. Tutaj inność sprzętu może rekompensować pewne braki programowe. Nie wierzę, że przejście na x86 zaowocuje wysypem oprogramowania, gdyż nikogo tak niszowy system nie zainteresuje, poza nami oczywiście.
Natomiast zgadzam się, że problem sprzętowy jest. I można tłumaczyć, że tanie Maki PPC jeszcze pochodzą, ale wielu ludzi chce mieć nowy sprzęt. Przydałoby się mieć nowy sprzęt (w dobrej cenie oczywiście, gdyż za drogi też nie zachęci) i do niego dopracowany system.
Jeśli chodzi o przejście na x86 to zacznie się problem ze sterownikami, na pewno trzeba się ograniczyć do konkretnej płyty i grafiki, patrząc na ilość tego sprzętu. Zaraz okaże się, że ciężko ją kupić, bo już jest za stara (raczej ciężko będzie dopracować sterowniki do nowoczesnej płyty w tak krótkim czasie, jak one są na rynku "nowe" - gdy w końcu się pojawią, to ten sprzęt będzie już stary) i ceny zaczną windować się w górę. A braki sprzętowe szybciej się okażą niż jest obecnie z Makami PPC.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 17:09:51 przez AS
[#55] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #44

Strucle wieczne nie są, ale pożyją na tyle długo, że nim znikną ze starości, twórcy MorphOS zdążą zdecydować się na inny, współcześniejszy procesor. Stara strucla z PPC powinna pożyć dłużej, niż współcześnie produkowany sprzęt.

Mnie osobiście x86 średnio bawi, bo "inność" platformy sprzętowej swój urok ma. Jakąś tam frajdę sprawia mi fakt, że obok komputerów z Intelem stoi u mnie na biurku (chwilowo tylko "pożyczak") Mac mini z PPC i MorphOS.

Ale jeśli pokaże się MorphOS na x86, to się na ten system nie obrażę i chętnie zań zapłacę. Co z tego, że Windows, że darmowe Linuxy, że to bardziej funkcjonalne, lepiej oprogramowane. Tego klimatu, który ma MOS, nie wyczaruje mi żaden inny system.
Sama funkcjonalność i ilość oprogramowania o niczym nie przesądza, gdyby tak było, to nikt nie używałby Linuxów, no bo po co? Wiadomo, że Winda jest ekstremalnie oprogramowana, że działa z Oknami wszystko, że nie ma problemów ze sterownikami.
A mnie się wczoraj, po aktualizacji, posypał Ubuntu 10.04 - oślepł i nie widzi NVIDIA GeForce 210. Jednakowoż nie zraziłem się, nie zamierzam z Ubuntu rezygnować - ot, po prostu, pora pożegnać 10.04 i zainstalować najświeższą wersję.

Tak samo, a nawet tym bardziej, nie zrezygnuję z MorphOS, tylko dlatego, że nie do wszystkiego ma stery. MOS, tak samo jak Klasyczny AOS 3.0/3.1 to przecie hobby. MOS to wysoce rajcujący system - zainstalowany na Mac mini daje masę radości - retro klimat plus wydajność/funkcjonalność nie do uzyskania na najbardziej wypasionym Klasyku. Jeśli w wersji na procesory x86 będzie miał ten sam feel, co obecnie - na pewno chętnie kupię licencję. Zapewne nie jestem w swoim podejściu odosobniony.

A póki co - kupię makówkę z PPC, MOS pod PPC i będę się świetnie bawił w oczekiwaniu na coś nowego. Pewność, że się doczekam, mam niewzruszoną, albowiem nie wierzę, by twórcy MorphOS dali temu świetnemu systemowi umrzeć.

Zapotrzebowanie na alternatywne, niszowe platformy i niszowe systemy będzie zawsze. Taka to natura człowiecza, że czegoś innego, nowego, ciekawego pożąda bezustannie. Dlatego właśnie "Amiga wciąż śmiga". Bo to już nie tylko o sentymentalne wspomnienia z lat młodości durnej i chmurnej chodzi - po prostu - coraz więcej jest ludzi takich, którzy nie chcą być lemingami dążącymi ślepo za świętym Windowsem z Microsoftu, sektą roszczącą sobie prawo do monopolu na Jedynie Słuszną Drogę Ku Komputerowemu Zbawieniu.
PRAWO DO BYCIA IDIOTĄ

Serdeczności serdeczne
Des

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 19:27:26 przez Des

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 19:28:15 przez Des
[#56] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AS, post #54

Jeśli chodzi o przejście na x86 to zacznie się problem ze sterownikami, na pewno trzeba się ograniczyć do konkretnej płyty i grafiki

do plyty nie, 98% plyt ma ten sam sterownik, do grafiki tak, choc zawsze pozostaje awaryjnie tryb vesa :). dzisiaj wszelkie pc to coraz czesciej soc, co ulatwia osterownikowanie. mos jednak stanie przed nowymi wyzwaniami np: wiele rdzeni..
[#57] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Aniol, post #43

jest jeszcze jeden problem z X86: AROS
niby teraz nikt o nim poważnie nie myśli bo jest właśnie na x86 i kilka rzeczy nie działa jak należy aczkolwiek jeśli wyjdzie MOS X86 to naturalne będzie porównywanie tych systemów

oba więc by były na x86. AROS obsługiwałby więcej przętu i był za free. MOS mniej sprzętu i płatny. Zostałaby kwestia oprogramowania: naprawde programiści MOSa musieli by się mocno przyłożyć i np. dać takie coś jak rosetta czy coś bo inaczej to kaplica

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 23:41:19 przez XoR
[#58] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@XoR, post #57

Nikt o AROS poważnie nie myśli - bo mamy do dyspozycji Klasyka, AOS 4.x, MorphOS.
Klasyk jak to Klasyk, zawsze będzie wiecznie żywy. Ale gdyby z jakiegoś powodu (co nie daj Boże) zabrakło MorphOS i AOS 4.x, to uwaga programistów przesunęłaby się w stronę AROSa, tak sądzę.
Póki co - potrzeby koncentrowania się na AROS nie ma - ale fajnie, że jest "w zapasie" ten system, tak na wszelki wypadek,

Serdeczności
Des
[#59] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Benedykt Dziubałtowski, post #35

Interesują Ciebie systemy które możesz uruchomić na Amidze Classic.
Fakt że wydanie MOSa 1.x na Classica jest stratą czasu - Ciebie nie interesuje. Ty chcesz uruchamiać to co chcesz i na czym chcesz.

A więc - kompletnie zrozumieliśmy co napisałeś, ale próbujemy wytłumaczyć że MOS na Amidze classic to jak Windows XP na Penitum 400Mhz + 128MB Ram. Niby działa, ale brak przyjemności z korzystania. Więc po co miałby wyjść na classica ? Strata czasu.
[#60] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@kjb666, post #59

Exactly.
A tak w ogóle - Klasyk to Klasyk, Ja bym nie chciał na swoich Amigach niczego więcej, nad 3.0/3.1. MorphOS na Klasyku to - IMHO - totalne nieporozumienie. MOS to postamigowy system dla postamigowych rozwiązań sprzętowych. Klasyczny AmigaOS plus Workbench połatany rozmaitymi bajerami daje tyle radości/przyjemności, że się we łbie kręci. Można się tym bawić w nieskończoność i wciąż odkrywać coś nowego.

Serdeczności
Des
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem