[#211] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #210

Pojedynczy G5 to chyba nie styknie do odtwarzania wysokiej jakosci fullHD ???.

Pod MorphOSem bez problemu obejrzysz filmy w Full HD. Sprawdzaliśmy.
[#212] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #209

"Prawde mowiac, nie wiem do czego pijesz, ale mam to nosie"

Do twoich kłamliwych wypowiedzi.

Pozdrawiam
[#213] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@RadoslawF, post #212

Do twoich kłamliwych wypowiedzi.

i nadal nie wiem do czego , chodzi Ci o to, ze nie ma od ok. 7 lat masowo produkowanego sprzetu PPC (pomijajac konsole) ktory moglby stanowic baze dla MOS'a, nie ma, gdzie w tym klamstwo ?. system chocby nie wiem jaki musi na czyms dzialac :)

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2012 22:12:28 przez gx
[#214] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #213

system chocby nie wiem jaki musi na czyms dzialac

No i ???? I w czym jest problem skoro jest w obiegu masa applowego sprzetu?

Pozdrawiam,
RadziN
[#215] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@RadziN, post #214

No i ???? I w czym jest problem skoro jest w obiegu masa applowego sprzetu?

pewnie, jest tez masa piecsetek, problemu nie ma :)
[#216] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Jacek Piszczek, post #211

bez problemu obejrzysz filmy w Full HD

sadze, ze moze byc z tym roznie. mam wydajniejszego laptopa niz g4, a jednak, nie zawsze jest bez problemu. zalezy ktory format i profil...
[#217] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #213

"i nadal nie wiem do czego , chodzi Ci o to, ze nie ma od ok. 7 lat masowo produkowanego sprzetu PPC"

Wcześniej pisałeś o kilkunastu latach, wyjaśnisz dlaczego raz piszesz siedem a raz kilkanaście, kłamiesz czy fantazjujesz ?

Pozdrawiam
[#218] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@RadoslawF, post #217

o rany, masz sie czego czepiac hehe , od kilku, errata, zadowolony ?:), ale zeby robic z tego od razu takie wyrzuty, to juz nie moj problem

ps. ale za to G4 to juz konstrukcja sprzed kilkunastu lat, okolice Pentium III i IV.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2012 23:16:13 przez gx
[#219] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #218

ale zeby robic z tego od razu takie wyrzuty, to juz nie moj problem

Problem jest w tym, ze strzepisz jezyk bez sensu i co z tego ze G4 to konstrukcja z przed dekady? I tu Cie zaskocze - moze wkoncu wydusisz z siebie jakas puente?

Pozdrawiam,
RadziN
[#220] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@RadziN, post #219

i co z tego ze G4 to konstrukcja z przed dekady

ano nic, podobnie nie widze problemu w tym, ze piecsetka jest sprzed prawie trzech dekad, a moja A1200 sprzed dwoch dekad... :), tylko jak minie kolejna dekada to ja moge jeszcze pouzywac Amigi 500, a nawet Amigi 1000, rozumiesz ?:), ale nie o to przeciez chodzi w przypadku MOS'a... inaczej nie porzuciliby A1200/4000 :)
[#221] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #220

Zaprzestali wydawać system na A1200/A4000 z powodu braku mocy, wąskiego gardła itd.
Maki G4/G5 mają wystarczająco tej mocy, jedyne do czego brakuje to strony wwww z jednoczesnym wyświetleniem reklam we flashu. No ale bez reklam da się żyć :)
Zobaczymy za parę lat jak się zmieni internet i jego zawartość.

A tymczasem - Power Without Price! :)
[#222] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #216

mam wydajniejszego laptopa niz g4, a jednak, nie zawsze jest bez problemu

Pewnie masz na tym lapku mniej wydajny od MorphOS-a system operacyjny.
[#223] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #220

nie o to przeciez chodzi w przypadku MOS'a...

Byłoby fajnie, gdybyś z mniejszą swadą wypowiadał się o co chodzi w przypadku MorphOS-a, co MorphOS Team powinien i co jest dla tego systemu najlepsze. Zwłaszcza jako osoba a) niezainteresowana, b) mająca o MorphOS-ie jedynie pobieżną wiedzę.
[#224] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@kjb666, post #221

Flash to nie tylko reklamy. To także duży rynek gier przeglądarkowych. Gdyby chodziło tylko o wyświetlanie reklam nikt by się nie zajmował tworzeniem wersji na niszowe systemy. Jest masa ludzi którym to jest potrzebne.
A jak się zmieni internet za parę lat? Myślę że będzie coraz więcej ograniczeń (cenzura), przełomów technologicznych nie przewiduję.
[#225] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@adam_mierzwa, post #224

OWB zamulało mi zawsze przy reklamach, yt chodził znośnie. Za parę lat na yt będą same filmiki w HD, ale z drugiej strony może flash odpadnie na rzecz innego wynalazku.
[#226] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@kjb666, post #207

A doprawdy nie wiem po co większa moc niż g4/g5. Jak kogoś stać na kupowanie filmów HD, to na odtwarzacz też
jak się nie widzi tej zamuły wynikającej z wolnego procesora to spoko OK

No to mamy jeszcze 19 lat
MOS na makach to nie AOS na klasyku. Za te 15 lat nikt nie będzie go używał bo albo całkiem ten projekt padnie albo przeniesie się na inną platformę...
[#227] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@XoR, post #226

MOS na makach to nie AOS na klasyku. Za te 15 lat

No właśnie za te 15 lat może się okazać, że więcej będzie na chodzie maszyn z AOS4/MOS/AROS niż klasyków.
[#228] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@krashan_, post #223

Byłoby fajnie, gdybyś z mniejszą swadą wypowiadał się o co chodzi w przypadku MorphOS-a

no najlepiej gdybym w ogole nic nie pisal :), analogicznie, nie przymierzajac, moge powiedziec, ze Opel Insignia to przereklamowany niemiecki shit, choc nie jestem osoba zainteresowana tym autem oraz z pobiezna wiedza na temat tego auta, ale wiem jedno, psuje sie moim znajomym non stop :)
[#229] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #228

no najlepiej gdybym w ogole nic nie pisal

W ogóle jak w ogóle, ale znasz to stare powiedzenie, że lepiej milcząc wydać się ignorantem, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości...
[#230] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@krashan_, post #222

Pewnie masz na tym lapku mniej wydajny od MorphOS-a system operacyjny.

bez przesady :), oboje wiemy, ze sa pewne granice wydajnosci sprzetu ktorych nawet genialny system nie przeskoczy.
[#231] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@kjb666, post #221

Zaprzestali wydawać system na A1200/A4000 z powodu braku mocy, wąskiego gardła itd.
Maki G4/G5 mają wystarczająco tej mocy

a G4 nie ma waskich gardel i zawsze bedzie mial extra dodatek mocy, nie to co A1200 :)
[#232] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #231

Moc G4 o taktowaniu 1,67 Hz wystarcza do większości codziennych zadań. Zobacz, że moc procesorów (rdzeni) już nie roście znacząco. Dodawane są kolejne rdzenie, swoją drogą nie wiele to wnosi. Xp na jednym rdzeniu działał mi szybciej niż W7 na 4.

Dlatego takie g4/g5 spokojnie wystarczy do zadań domowych. Liczyć na tym 3d nie trzeba, aby się modelować dało a to już kwestia bardziej sterowników 3d.
[#233] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@kjb666, post #227

No właśnie za te 15 lat może się okazać, że więcej będzie na chodzie maszyn z AOS4/MOS/AROS niż klasyków.

Nie pisz tak, bo zasmucisz Andrzeja, przeciez chyba za 15 lat juz Natami bedzie mozna kupic na gwiazdke :)
[#234] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #231

Zadam głupie pytanie: pracowałeś kiedyś na Morphos-ie, czy tylko używałeś go przez pół godziny? Naprawdę chciałbyś mieć Morphos-a, AmigaOS-a na A1200 z PPC 233 mhz zamiast na w miarę szybkich sprzętach PPC? I co jak wypada porównanie z takim MM, SAM440/460?
Zawsze jest tak, że w pewnych pracach posiadany sprzęt okaże się za słaby. Amiga klasyczna ma swój czas za sobą. Super gry działały na A500/A600 i rzadko wychodziły wersje na AGA. Ludzie mimo to kupowali A1200 jak myślisz po co? Wiadomo, chcieli szybszy sprzęt od posiadanego. Podobnie jest teraz wielu osobom klasyk już nie starcza. To co oferują komputery PPC na chwilę obecną wystarczy. Nasze systemy rozwijają się wolniej niż cały świat IT. Takie prawo systemów hobbystycznych. Postępu nie powstrzymasz.
Zresztą Natami też ma iść do przodu, a nie tkwić w ograniczeniach klasyka. Z klasyka najbardziej podoba nam się część klasycznego oprogramowania, głównie gier i dlatego z taką nostalgią spoglądamy w przeszłość. Porównując sprzęt z PPC i klasyka narażasz się chyba na śmieszność. Warto swoją pozycję na forum rozmieniać na drobne?

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2012 22:48:45 przez Ender
[#235] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Sventevith, post #232

Moc G4 o taktowaniu 1,67 Hz wystarcza do większości codziennych zadań

na ten czas jeszcze tak.

Zobacz, że moc procesorów (rdzeni) już nie roście znacząco.

zalezy co rozumiesz pod pojeciem "znaczaco", bo roznice w wydajnoscia sa znaczace w niektorych programach, nawet przeliczajac na 1 rdzen.

Liczyć na tym 3d nie trzeba, aby się modelować dało a to już kwestia bardziej sterowników 3d

zyjemy w czasach takich silnikow renderujacych jak Octane Render i zwykly sterownik to za malo:), choc taki stary lightwavowy fprime dziala only cpu i tez daje rade, czyli pewnie z altiveca tez da sie sporo wyciagnac.. chodzi mi o to, ze modelowanie dzisiaj bywa czesto od razu polaczone z renderingiem, to jest pewna jakosc i wygoda... "zwykly" OGL to juz dzisiaj za malo, to byl hit 12 lat kiedy najczesciej modelowalo sie na druciakach, bo tylko takie modelowanie odbywalo sie w miare sprawnie... wszystko oczywiscie tez zalezy od zlozonosci scenek nad jakimi sie pracuje...

interesuje sie nieco 3D :)
[#236] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #231

a G4 nie ma waskich gardel i zawsze bedzie mial extra dodatek mocy, nie to co A1200

Na dzień dzisiejszy nie ma :)

A teraz patrz - A1200 nie wystarcza, bo mało ramu, mało mocy (pomijam duża cena),nie wystarcza bo... filmy, internet (yt) itd.

Powiedz mi, co takiego w przyszłości będzie miało aż tak olbrzymie wymagania, że G4/G5 to za mało?
Przecież MorphOS to nie windows, MOSTeam nie wyda nowego systemu z pulpitem 3D, który będzie wymagał najmocniejszego G5 z wypasioną grafiką.

Wiesz do czego może zabraknąć mocy? Do aplikacji w XAMOS i Hollywood super

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2012 00:32:31 przez kjb666
[#237] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #230

sa pewne granice wydajnosci sprzetu ktorych nawet genialny system nie przeskoczy

Jaca Ci powiedział, że filmy HD można pod MorphOS-em oglądać. Problemy jakie masz ze swoim laptopem mają się do tego nijak. No ale oczywiście musisz swojej błędnej racji bronić do upadłego. Broń zatem...
[#238] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@krashan_, post #237

Jaca Ci powiedział

watpie zeby chcial to gwarantowac. Proponuje przeprowadzic na MOS rzetelne testy mozliwosci odtwarzania filmow fullHD, a nie wprowadzac ludzi w blad.
[#239] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gx, post #238

Dla mnie tekst brzmi jednoznacznie:

Pod MorphOSem bez problemu obejrzysz filmy w Full HD. Sprawdzaliśmy.

Nie wiem gdzie tu jest wprowadzanie w błąd, podziel się tą tajemnicą :)
[#240] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@kjb666, post #236

Na dzień dzisiejszy nie ma

jak komus nie przeszkadzaja :), to nie ma, wszystko zalezy do czego uzywasz komputera. Dla mnie coraz czesciej moj smartfon nie ma waskich gardel, poza tym, ze jest waski :)

Wiesz do czego może zabraknąć mocy? Do aplikacji w XAMOS i Hollywood

jest wiecej aplikacji do ktorych mocy bedzie duzo za malo, tylko takich aplikacji nie ma na MOS.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem