[#151] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #150

No ale porównanie mosa do windowsa to troszke inna historia ...
[#152] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Drako^lM, post #151

Ja wiem, czy inna. Inna, ale trochę podobna.

A propos systemów w wersji beta.
Pamiętam - jak Microsoft miał zamiar wydać Windows Server 2008,
też najpierw go sobie pobrałem, zainstalowałem
i zacząłem się jemu przyglądać oraz używać.
potem na stronie http://www.wss.pl/ zorganisowali konkurs z nagrodami.
wziąłem udział w konkursie - trzeba było w formie testów odpowiadać na zadawane pytania.
Był podzielony na kilka etapów.
Pytania dotyczyły serwera, usług sieciowych, active directory, i wszystkich innych rzeczy z nim związanych.
Gdy już przeszedłem przez wszystkie etapy, a zaszedłem w nim dość wysoko,
W nagrodę dostałem książkę (przysłali pocztą) oraz roczną licencję na system Windows server 2008 Enterprise. I to mi się podobało.

ps. Widzę, że teraz można już pobrać sobie Windows Server 2012 Release Candidate (RC). Też ciekawostka.
[#153] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #150

W systemie już taki program jest.

Microsoft wypuszcza bety, które trafiają do dziesiątków tysięcy programistów oraz administratorów - masz sensowną grupę docelową, któej feedback jest istotny, istotny jest feedback od korporacji, które Microsoftem stoją.

Wyobraź sobie, że MorphOS jest wykorzystywany komercyjnie, jest nawet spora firma, która pracuje głównie na Pegazosach i Mac mini z MorphOSem. Pracownicy tej firmy od dawna mają dostęp do MorphOSa 3.0 i są wśród naszych najcenniejszych testerów.
[#154] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Jacek Piszczek, post #153

...MorphOS jest wykorzystywany komercyjnie, jest nawet spora firma, która pracuje głównie na Pegazosach i Mac mini z MorphOSem.

Jest cień szansy żeby się dowiedzieć co to za firma? A jeżeli nie to przynajmniej co oni na tym sprzęcie/systemie robią? Jestem diabelnie ciekawy, bo sam uważam, że jest to możliwe tylko trzeba chcieć. No i czy można złożyć do tej firmy swoje CV? :)
[#155] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MDW, post #154

Myśle że chodzi o tą firme : http://www.rmsvideo.ch/ ;)
[#156] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Drako^lM, post #155

A co oni właściwie robią na MorphOSie? Gdzie bym na tej stronie nie kliknął to wszędzie muszę podać jakieś magiczne: name i password. Oczywiście ich nie znam więc nic się nie dowiedziałem ze strony.
[#157] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MDW, post #156

Jakieś terminale interaktywne (w jakiejś klinice, czy cośtam cośtam). Więcej tutaj.
[#158] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #150

Ile błędów zgłosiłeś do tej pory w systemie, korzystając z wbudowanej możliwości?
[#159] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@pampers, post #158

Sam nic. Bo nie wiem komu i którym programem i jak to się robi. Nikt nigdzie nic nie napisał. Jak będę miał instrukcję to chętnie zacznę to robić.

Chyba że system w tym wypadku Mos 2.7, sam śle błędy bez mojego udziału. Ale tego też nie wiem.

To wszystko. A zwisy systemu czasem się zdarzają. Tylko problem w tym, że jak jest zwis, to po restarcie w logach nic już niema. Tworzą się tylko w czasie zwisu, a potem gdzieś znikają.
[#160] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #157

Aaa to ci od tych prezentacji. No to już kumam. Fusko (taki grafik) tam coś robił. Tylko on jest raczej z obozu AmigaOS4. Chociaż to akurat nie ma znaczenia, bo Hollywood działa wszędzie. :)

Tak się zastanawiam co ich skłoniło do używania maszyn z MorphOS-em. Fanbojstwo szefa czy jakieś praktyczne przesłanki. Tak czy inaczej bardzo mi się to podoba.
[#161] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #159

Kto pyta nie błądzi. Wejdź w zakładkę o Morphosie i tam masz narzędzie do zgłaszania błędów. Polecam też ten programik: http://morphos-files.net/find.php?find=logtool, zapisuje debug do pliku.

Same zwisy to nie wszystko, trzeba się trochę naszukać błędów.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2012 13:43:18 przez pampers
[#162] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #159

Nie sądzę żeby było wiele zwisów spowodowanych jakimś błędem w systemie. Raczej 99% to wina aplikacji. Niestety to są uroki amigowych systemów. Źle napisana aplikacja może dużo złego zrobić i doprowadzić do katastrowy. Na szcześci teraz w świecie MorphOS-a pod tym względem jest setki razy lepiej niż na AmigaOS 3.x, który wieszał się z powodu często źle napisanych aplikacji, średnio stabilnego sprzętu i systemu połatanego setkami gryzących się ze sobą łatek. Jak na amigowe warunki to MorphOS zrobił wielkie porządki. Nigdy nie przypuszczałem, że ktoś kiedyś zrobi mi taki porządek w moim ami-systemie.
[#163] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MDW, post #162

... ale o co chodzi, o co chodzi? Pomyślcie jak szybko team dostarczył wersje od 2.0 do 2.7. Opóźnienie jest w stosunku do zapowiedzi, a czy my czasem nie wymusiliśmy na nich podanie jakiejś daty, a teraz wielkie halo, bo nie udało się dotrzymać. Przecież Morphos to projekt hobbystyczno-garażowy, więc tempo pracy jest jakie jest. Ech popatrzcie na fanów AOS 4.x oni sa chyba jakoś bardziej tolerancyjni w stosunku do swojego teamu, a i też czekają (czasem długo) na coś, co obiecano im dawno.
Podsumowanie, wkurzajcie więcej team to "rną to wszystko" i tyle będzie. Czego wam brakuje w 2.7? Nie da się go używać, ma jakieś błedy, wiesza się co chwila?
[#164] Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Ender, post #163

Podsumowanie, wkurzajcie więcej team to "rną to wszystko" i tyle będzie.

Spoko, team nie jest aż taki wrażliwy na narzekania. Po prostu chcemy wypuścić produkt przyzwoitej jakości, są błędy których nie można zostawić do testowania użytkownikom . To, że jakiś zdesperowany użytkownik stwierdzi, że "MorphOS przegrał" na pewno nie działa specjalnie demotywująco. A w 2.7 brakuje wszystkim rzecz jasna obsługi PowerBooka. I wcale się nie dziwię, bo MorphOS na cakiem fajnym lapku, jakim jest PowerBook, nabiera niezłej użyteczności.

No to kiedy? Data nie zostanie podana, bo wystarczy nie daj Boże jakiś w ostatniej chwili wykryty błąd, który spowoduje dwa dni opóźnienia i już się fora zagotują. Ale za to można się przygotować na kilka niespodziewanych drobiazgów... cool
[#165] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@krashan_, post #164

Ale za to można się przygotować na kilka niespodziewanych drobiazgów...

Zabawię się we wróżkę/wróża : obsługa drugiego procesora, sterowniki do kart graficznych Ati X1900, wersja na iBooka 1.42 Ghz. No to teraz będzie koncert życzeń. Szczerze nie wierzę, że to będą drobiazgi. OK
[#166] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Ender, post #165

Fantasta...

Zapomniałeś o sterach do R300 i wbudowanego w PB WiFi (albo chociaż podpinanych przez PCIMCIA bezprzewodówek).
[#167] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@Ender, post #165

Mnie nie aż tak bardzo zależy na nowym numerku, czyli 3.0. Mogła by być to wersja 2.8 spokojnie. I na pewno nie zależy mi na obsłudze powerbooka. Mam jednego netboka firmy Asus eeepc i odpalam go raz na 2, 3 miesiące. Ale najbardziej zależy mi na obsłudze, albo nowszych drukarek, albo takiej drukarki pdf, abym mógł drukować do pdf-a różne rzeczy.

Przydał by się jakiś edytor tekstu, ale nie programistyczny tylko użytkowy, gdzie oprócz jego pisania, były by inne rzeczy, jak wytłuszczenie, pochylenie, różne przykłady akapitów, słownik i różne inne które w edytorach tekstu występują. I na dodatek aby operował na czcionkach wektorowych.

Przydał by się jakiś program do nagrywania płyt DVD. FryingPan jest, ale jest kulawy i już nierozwijany. Potrafi się powiesić, lub system powiesić.

Przydała by się w systemie obsługa płyt audio, natywna, tak aby gry z Amigi, które działają pod Morphosem umiały taką płytę w tle odtworzyć.

Jest tylko taki CD Player, w którym gdy zaznaczę Digital streaming, jakoś zaczyna płyty odtwarzać. Jednak nie umie uruchomić odtwarzania płyty, poprzez podanie sygnału do odtwarzania przez napęd jako analog, stąd i gry też tego obsłużyć nie umieją.

I widzę również, że dopóki, nie będzie MorphOS 3.0, to jakiś nowy sensowny program się nie pojawi, ponieważ programiści jeżeli już coś piszą to pod Osa 3.0, a pod 2.7 właściwie poza drobiazgami nic nie wychodzi.

Dla mnie obsługa systemu nie kończy się na przeglądarce internetowej. Są jeszcze inne potrzebne programy i funkcjonalności, jak wymieniłem wcześniej.
[#168] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gilban, post #167

Nawet pod MPlayerem nie da się płyty DVD odtworzyć, bo się zaraz wiesza. Wysłałem autorowi loga, ciekawe co odpisze.

A czemu nazwa posta została zmieniona na: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1. ?

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2012 23:40:53 przez gilban
[#169] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gilban, post #168

A czemu nazwa posta została zmieniona

Każdy może zmienić tytuł swojego posta w czasie jego pisania...
[#170] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gilban, post #167

Zadziwiające jest to jak różne wymagania mogą mieć różni użytkownicy. :) Napisałeś czego byś potrzebował w MorphOS-ie i jest to lista będąca dokładną odwrotnością mojej. :)

Laptop bardzo chętnie przygarnę jak tylko będzie miał sterowniki 3D. Płyt już zupełnie nie nagrywam i dla mnie jest to tak samo nieistotne jak stacja dyskietek 3,5 cala. Płyty audio u mnie dawno wylądowały tam gdzie kasety magnetofonowe więc playera nigdy bym nie uruchomił nawet. :) Drukarkę gdyby miał to bym nawet raz nie włączył, bo dawno zrezygnowałem ze wszystkiego co papierowe i nie muszę nic drukować. Jakiś wordopodobny edytor tekstów - nie używam. A do tego co potrzebuję mam GoogleDocs.

Według mnie absolutnie obowiązkowo trzeba pod MorphOS-a przenieść (albo napisać od nowa) jakiś spory program graficzny będący na dzisiejszym poziomie. Od biedy mógłby to być ten nieszczęsny GIMP chociaż bałagan jaki w nim jest oraz podstawowe braki są dosyć uciążliwe. No ale powiedzmy, że mógłby być. Lepsze byłoby coś z interfejscem i elegancją ArtEffect ale bardziej rozbudowanego.

Absolutnie nie próbuję kogokolwiek do czegokolwiek przekonać. Po prostu rzuciło mi się w oczy to jak bardzo różne mogą być oczekiwania użytkowników co do funkcjonalności systemu.
[#171] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@krashan_, post #169

Wiem że może. Tylko jak się zmienia, to w jakimś celu. Stąd zadałem odpowiednie pytanie.

A w odpowiedzi na post 170 dopowiem, że z tego powodu do takiego systemu potrzebne są różne aplikacje, w zależności od zapotrzebowania użytkowników. A nie jeden rodzaj.

Ja z drukarką "zaprzyjaźniłem", jeszcze w czasach Commodore 64. Wówczas to sobie kupiłem pierwszą drukarkę firmy Commodore. Była nią drukarka igłowa MPS 1230. Miała złącze drukarkowe podpinane do złącza drukarkowego w Commodore 64, oraz miała złącze LPT, które w późniejszym czasie wykorzystałem przy Amidze. Do commodorka używałem programu Edytor PL na jednym kartridżu wraz z Warsaw Basic. Do programu na dyskietce był również dołączony program do sprawdzania pisowni.

I jak do tej pory nie umiem z drukarką się rozstać.

Co do Gimpa, jest to świetny program graficzny. Obok Corela uczę jego w szkole i uwierz mi: można wiele z niego wycisnąć.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2012 08:39:06 przez gilban
[#172] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gilban, post #171

Zapewne dlatego, ze na dniach/tygodniach wyjdzie MOS 3.0 :)
[#173] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1
[#174] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1
[#175] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1
[#176] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@gilban, post #167

Jeżeli nie zależy Ci na powerbookach to nowa wersja niestety Cię rozczaruje, bo nacisk jest położony na wsparcie powerbooków (chociaż innych ficzerów też będzie sporo).

Dla mnie obsługa systemu prawie, że kończy się na przeglądarce internetowej, to moje narzędzie pracy i Fab coraz bardziej je udoskonala.
[#177] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1
[#178] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@MDW, post #170

Witam wszystkich (po latach ;), stare twarze także ;) Krashan, MDW :)

Moim skromnym zdaniem Mos powinien zmienić platformę sprzętową. Przyznam, że sam bym go kupił jeśli by tylko oferował możliwość odpalenia na x86/x86_64.
[#179] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@spidi, post #178

[facepalm]

Ten temat wraca jak bumerang. Może faktycznie warto zrobić odpowiedni wpis w FAQ i mieć spokój?

x86 to nie jest magiczne rozwiązanie wszystkich problemów. Ludzie piszą: "gdyby oferował możliwość odpalenia na x86 to bym kupił" a myślą przeważnie: "jeśil zadziała na moim pececie to przetestuję". Nie jest możliwe przy takiej liczbie deweloperów obsłużenie wszystkich możliwych kombinacji sprzętowych. Nawet jeśli (powtarzam: jeśli) kiedykolwiek ukaże się MorphOS na x86 to będzie zapewne działał na konkretnym, wybranym spośród wielu dostępnych kombinacji sprzęcie (czyli np. na MacBooku air).

Jeśli chcesz zobaczyć post-amigowy system na swoim PC to zainteresuj się AROSem.
[#180] Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1

@recedent, post #179

I będzie powracał. W obecnych czasach "inność" to marka. Sprzęt jest wszędzie ten sam i nie ważne czy to telefon, komputer, notebook. Liczy się to co jest na nim napisane ICoś ;), Android, Windows i jak jest wykonane (wygląd). Niestety trzeba się z tym pogodzić. Co do architektury to w tej chwili liczy się x86/x86_64 i ARM, ot cała prawda. Za jakiś czas pewnie się to zmieni.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem