[#167]
Re: Już za jakiś czas... będzie można narzekać na brak MorphOS-a 3.1
@Ender,
post #165
Mnie nie aż tak bardzo zależy na nowym numerku, czyli 3.0. Mogła by być to wersja 2.8 spokojnie. I na pewno nie zależy mi na obsłudze powerbooka. Mam jednego netboka firmy Asus eeepc i odpalam go raz na 2, 3 miesiące. Ale najbardziej zależy mi na obsłudze, albo nowszych drukarek, albo takiej drukarki pdf, abym mógł drukować do pdf-a różne rzeczy.
Przydał by się jakiś edytor tekstu, ale nie programistyczny tylko użytkowy, gdzie oprócz jego pisania, były by inne rzeczy, jak wytłuszczenie, pochylenie, różne przykłady akapitów, słownik i różne inne które w edytorach tekstu występują. I na dodatek aby operował na czcionkach wektorowych.
Przydał by się jakiś program do nagrywania płyt DVD. FryingPan jest, ale jest kulawy i już nierozwijany. Potrafi się powiesić, lub system powiesić.
Przydała by się w systemie obsługa płyt audio, natywna, tak aby gry z Amigi, które działają pod Morphosem umiały taką płytę w tle odtworzyć.
Jest tylko taki CD Player, w którym gdy zaznaczę Digital streaming, jakoś zaczyna płyty odtwarzać. Jednak nie umie uruchomić odtwarzania płyty, poprzez podanie sygnału do odtwarzania przez napęd jako analog, stąd i gry też tego obsłużyć nie umieją.
I widzę również, że dopóki, nie będzie MorphOS 3.0, to jakiś nowy sensowny program się nie pojawi, ponieważ programiści jeżeli już coś piszą to pod Osa 3.0, a pod 2.7 właściwie poza drobiazgami nic nie wychodzi.
Dla mnie obsługa systemu nie kończy się na przeglądarce internetowej. Są jeszcze inne potrzebne programy i funkcjonalności, jak wymieniłem wcześniej.