[#121] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Kwiatki, post #120

Dlaczego? Jeżeli chcesz mam mini 1.5, odezwij się na priva (mail w profilu).
[#122] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@pampers, post #121

Chyba jestem zbyt niecierpliwy , a do wieczornego czytania prasy wystarczy moj pseudomini tablet GalaxyNote.
PS PW poszedl
[#123] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Kwiatki, post #122

Będziesz żałował jak już 3.0 wyjdzie :)
[#124] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@pampers, post #123

Tia za rok może i wyjdzie :P a do tego czasu pobawi się mosem 2.x ...
[#125] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Kwiatki, post #122

Trzymaj tego PB, do czytania masz galaxy, a do zabawy pewnie inne makowki.
Nic ci sie nie stanie, gdy poczekasz jeszcze troche. Miniacz to slabiutki sprzecik w porownaniu do PB. No i masz mobilnosc w mosie.
[#126] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #125

Eee tam mini 1.5 z 64 vram jest spoko .... i to nawet bardzo :)
[#127] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Drako^lM, post #124

Właśnie to czekanie mnie rozbraja - jak kupowałem Pega2 to Mos był potem musiałem sprzedać , teraz chętnie bym wrócił ale to "dwa tygodnie" czekania ........
[#128] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Kwiatki, post #127

Ale przecież oczekiwania możesz sobie umilać używająć MorphOSa 2.7.:)
[#129] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Kamul, post #128

Ciekawe po jakim czasie od wydania 3.0 będzie lament, gdzie jest 3.1 ;)
[#130] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@pampers, post #129

Jak to po jakim ... dwa tygodnie
[#131] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@pampers, post #129

To zależy co będzie obiecane na 3.1? Stery dla R300? To dosyć szybko. Z dwa tygodnie obstawiam, może miesiąc.
[#132] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Kamul, post #128

Trzeba mieć na czym stąd ewentualne rozmyślania na temat zamiany PB na miniPPC 1.5.

Jeśli ktoś chciałby PB 1.67 to pisać
[#133] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@pampers, post #129

PB suxx bo brak 3d wiec do pojawiania sie 3d dla r300 nawet nie ma co się zastanawiać ....
[#134] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #1

I co z tym Mosem 3.0 ? Ktoś widział, ktoś słyszał? Bo jak na razie nic się nie dzieje.

Kolejne dwa tygodnie minęły i dalej cisza.

Mam wrażenie, że część z Guru jedzie na wersjach beta i się nikomu nie spieszy do wydania fulla.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2012 19:39:48 przez gilban
[#135] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #134

Dokladnie. Przeciez byl watek z linkiem obrazu ico 3.0 beta... trzeba bylo sciagnac i testowac ...
[#136] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #134

Mam wrażenie, że część z Guru jedzie na wersjach beta i się nikomu nie spieszy do wydania fulla.

Szkoda, że masz takie wrażenie. Na szczęście dla wszystkich użytkowników jest to wrażenie mylne .
[#137] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #134

Mos 3.0 ma wyjsc w 3 kwartale 2012. Kiedy dokladnie nikt nie wie, poza ludzmi z MOST ;)
Kiedys na MOSa (owczesnego) v1.5 czekalo sie 5 lat :D
[#138] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #137

Ło, a ten "trzeci kwartał" to z jakiego źródła wyciągnąłeś?
[#139] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #138

Podobno padl ten termin na #morphos. Kiero rowniez o tym wspomnial gdy sie go zapytalem na #ppa.
[#140] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #139

Nie chce mi się w to wierzyć. Wydaje mi się, że gdyby 3.0 miał wyjść między lipcem a wrześniem to mielibyśmy już choćby nową wersję OWB.
[#141] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #137

bez sensu. Skoro system jest i dziala to po ki grzyb trzeba jeszcze czekać? bugów i tak będzie całe zatrzęsienie w finalnej wersji to mogli by wydać system i potem łatać.

Konkurencja bez problemu puszcza sprzęt bez dopracowanego oprogramowania i sie sprzedaje mimo to...
[#142] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@XoR, post #141

Coz, MOST stara sie zawsze dostarczyc jak najbardziej gotowy produkt, spelniajacy ich wysokie standardy. Zeby wlasnie nie bylo tak jak u konkurencji, totalny blamaz.

Ja wiem, ze aktualnie sie wydaje gry w ten sposob ale to jednak jest inna sprawa, system jest podwalina oprogramowania, wyobraz sobie bugi w nim uniemozliwiajace uruchomienie jakichs wczesniejszych programow. W grze po prostu odlazylbys ja na pozniej.
[#143] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #140

Wierz w co chcesz albo nie wierz ;)
Nie rozumiem co ma OWB do wyjscia MOS-a, oswiec mnie?
[#144] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #143

Spodziewam się, że nowa wersja OWB będzie w nowym systemie. Fab wspominał, że 1.17 (która niedawno ukazała się dla AROSa i której bugtesting trwa dla OS4) jest dość stara i już nieaktualna. Jeśli tak, to po co czekałby z releasem (jak dotychczas - najdłużej w całej historii OWB)?
[#145] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@recedent, post #144

Bo moze termin wydania nowego mosa wymaga jego pelnego zaangazowania. Poza tym, moze sa jakies zmiany w samym silniku OWB lub testuje akceleracje sprzetowa dla niego.
Zatem taki nowy OWB bedzie wymagal MOS 3.0 stad nie ma sensu go jescze wypuszczac.
[#146] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #145

A nie mógł by taki MorphOS i taki OWB wychodzić w wersji beta czy nawet alfa ? Inni wydawcy wypuszczają takie wersje i jakoś nikt nie lamentuj, że są nie stabilne. A jak lamentuje, to najwyżej na forach. Taki Linux wychodzi w wersji beta, czy to fedora, czy Ubuntu, czy różne inne. Taki Windows wychodzi w wersji beta i to nawet można go używać za darmo przez określony czas, np. pół roku. Jakby taki MorphOS wyszedł i umożliwiał działanie przez pół roku, to i użytkowników więcej by nałapał, którzy w przyszłości by kupili licencję. A tak jak działa pół godziny, to część sobie odpuszcza, bo aby poznać system to trzeba go poużywać trochę dłużej, niż pół godziny z co półgodzinnymi restartami.

A wiadomo, że jak jest wersja beta, to użytkownik nie może składać reklamacji, tylko używa jej na własne ryzyko.

A tu na oficjalnej stronie, żadnych informacji, co się dzieje z systemem. Nikt się nie chwali jak idą postępy prac. Jakby się wszyscy zapadli pod ziemię.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2012 14:49:17 przez gilban
[#147] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #146

Zgadzam się zupełnie z Tobą w sprawie wersji pre-release.
Ale odnośnie Morphosa to przynajmniej możesz potestować sobie system w jakiejś już wydanej wersji, ja chciałbym pooglądać sobie przed zakupem OS 4.1 dla klasyka na moim sprzęcie... i ... nie mogę...
Popatrz... nawet nie wypuścili torrenta :(
[#148] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@mallorn, post #147

No i dlatego tu użytkowników pewnie jest jeszcze mniej.

To znaczy najwięcej jest ich na Amigach klasycznych z PPC. Kupuje na Amigę klasyczną jedna osoba wersję 4.1 i dzieli się nią ze znajomymi. Przynajmniej w polskich realiach. A dlatego tak się da. ponieważ, wiadomo - system nie jest przypisany do sprzętu. I można kopii robić ile wlezie.

Gdyby również i właściciele Amiga OS 4.1 jakąś modyfikację tego by wprowadzili (wersja trial systemu) plus rejestracja na konkretnym sprzęcie - sytuacja by się zmieniła.

Oczywiście ceny płyt głównych powinni obniżyć, bo obecne są zaporowe i dlatego nawet nie mażę o os 4.1. Za to zaczyna mi po głowie chodzić aby zmontować sobie dodatkowego PC do Arosa. Tak to wygląda.
[#149] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gilban, post #146

OWB akurat w wersji beta wychodzi - dla betatesterów, podobnie MorphOS. Bety testowane są przez sztab kilkudziesięciu osób, w tym naszych tłumaczy. Publicznych testów nie przewidujemy, taka beta to by było przynajmniej tyle samo pracy co zwykły release, nie ma sensu. Betatesterzy mają bardzo często dedykowany sprzęt do testów i gdy im IWizard rozwali zawartość dysku przy próbie instalacji, to idzie zwykły bugreport, a nie płacz, zgrzytanie zębami i oskarżenia na forach. Nasi testerzy mają też sporą wiedzę o systemie i potrafią robić użyteczne raporty o błędach - zwykły użytkownik przeważnie takich nie dostarcza... więc jaki cel miała by mieć taka beta?
[#150] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Jacek Piszczek, post #149

Zapoznawczy na pewno.

Po za tym zwykły użytkownik takie raporty też mógłby dostarczać - nie ma z tym problemów.
Mógłby to robić sam, a mógłby być w systemie program, który by pomagał przesyłać takie raporty.

W takim razie powiedz mi po co Microsoft wypuścił wersję beta Windowsa 8?

Tu daję linka: Link do pobrania Windowsa 8 w wersji beta 32 i 64 bit
Można się z nim zaznajomić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem