[#91] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #90

Scribble w porównaniu z innymi platformami może nie zabija ale jak na amigowe warunki jest przecudowny. Odkąd go dodano do MOS SDK nie odpaliłem CubicIDE i piszę tylko na MorphOSie (a mogę to samo robić pod Windows i OSX, bo tak to sobie zorganizowałem).

A co do oczekiwania na nową wersję MorphOS-a. Jak będzie 3.0 to będzie wielki krzyk "kiedy 3.1?". Jak będzie 3.1 to będzie "kiedy 3.2?". I to najwięcej będą krzyczeć ci co nie używają. :) Jak dla mnie obecny MorphOS jest spełnieniem amigowych marzeń. Na 3.0 czekam faktycznie bardziej ale tylko dlatego, że wtedy mógłbym zacząć się zastanawiać nad przesiadką z Pegasosa 2 G4 na PowerBooka. Nie żeby mi Pegasos nie pasowal czy był za wolny. Po prostu przestałem być fanem wielkich klocowatych komputerów i bardzo chętnie wziąłbym sobie czasem MorphOSa na balkon i coś popisał. :)
[#92] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MDW, post #91

Dokladnie tak, ja czekam na support dla PB. Konciaste, duze skrzynki zostawiam fanom tychze. Moc drzemiaca w takim PB jest wystarczajaca do Mosowania, no i frajda ze ma sie laptopa amigowego na ppc. Poza tym PB bedzie najmocniejszym sprzetem na MOS-a :D
[#93] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #90

Masz rację, ale do MosTeamu należy dopracowanie systemu druku oraz (nie ma jak to Amiga :D) "łatek" pozwalających na prawidłowe działanie starszego SYSTEMOWEGO oprogramowania. Wtedy praca ze starym amigowym "officem" byłaby do przyjęcia.
[#94] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Pero, post #93

Dopracowanie drukowania faktycznie by się przydało. Tylko, że ja akurat jestem w tej dobrej sytuacji, że zupełnie nie potrzebuję drukowania. Nie czuję potrzebny przelewania czegokolwiek na papier i wszędzie gdzie się da "cyfrowieję". :) Długopisu używam raz w roku - do podpisania PITu. :D
[#95] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: MorphOS 3.0 za rogiem?
[#96] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: MorphOS 3.0 za rogiem?
[#97] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MDW, post #94

Z drukowaniem nie jest tak źle - HP 5N z modułem postscriptu podłączona przez sieć, netprinter i hula. :)
Mi bardziej brakuje portu TeXa/LaTeXa - walczyłem z PasTeXem/m68k przez kilka dni i ostatecznie się poddałem.
[#98] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Jenot, post #97

No ale wiesz, to już jest trochę kombinowania - a starczyłoby, żeby poczciwy Turbo Print lepiej działał pod MorphOS. Port LaTeXa owszem, byłby bardzo przydatny, ale... No trudno chcieć od razu wszystkiego. Ja jestem zadowolony z faktu, że sporo "biurowego" softu pisanego dla Klasyka sprawnie chodzi na MOS. Soft biurowy nigdy nie był mocną stroną Amigi, ale nawet na dzień dzisiejszy takie procesory jak Final Writer czy Wordsworth nadają się spokojnie do domowych (a nawet lekko poza domowe wykraczających) zastosowań.
Sprawne działanie tych klasycznych programów plus poprawa funkcji drukowania - i już można, w warunkach domowych/"półbiurowych" używać MorphOS jako podstawowego systemu. A kto wie - może z czasem pojawią się inne, fajne rzeczy. Zapewne do Open i Libre Office dla MorphOS droga jest daleka i wyboista, ale kto wie... Generalnie jestem dobrej myśli i z optymizmem patrzę w przyszłość

Serdeczności
Des
[#99] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Jenot, post #97

Latex by się przydał rozwiązał by dużo problemów.
[#100] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MDW, post #94

Długopisu używam raz w roku - do podpisania PITu.

No wiesz co - tutaj dałeś ciała.
Ja PIT-a nie podpisuję - wysyłam go do US elektronicznie bez podpisu długopisem. OK\

Edit:
Ok, przeczytałem offtopy, wszystko jasne. ;)

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2012 20:17:42 przez stachu100
[#101] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@MDW, post #94

eee, to ja wole wieczne pioro, olowek i ksiazke papierowa :), chociaz teraz malo kto czyta ksiazki - polowa Polakow w zeszlym roku nie przeczytala nawet jednej. wszystko anplak. skrzypce tez mam anplak, innych sobie nie wyobrazam. moze nie calkiem cyfrowieje, ale chyba z tego powodu calkiem nie zglupieje OK
[#102] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Sventevith, post #84

x86 to będzie masakra pod względem sterowników. nawet jak będzie na wąski wachlarz sprzętu to nie będzie na laptopy bo te mają znowu różne konfiguracje. Ewentualnie aby okroić wachlarz możliwości pozostają znowu strucle w x86.

nie zgodze sie z tym. po pierwsze. mozna wykorzystac istniejace kody sterownikow. latwiej to przystosowac niz pisac od zera. po drugie. co juz pisalem. sterownik do plyt sa w zdecydowanej wiekszosci praktycznie takie same, czy to stacjonarka, czy laptop. pozostaje glownie kwestia sterownikow do innych ukladow tj. grafiki, dzwieku, sieci... tego sprzetu wbrew pozorom nie ma az tak duzo i nie ma sensu patrzec w przeszlosc.

open source był lekarstwem na wszystko dla mnie jest drogą do dziadostwa i komuny

tutaj mozna polemizowac. model ten ma swoje zalety i wady. to sa zbyt mocne slowa nie poparte zadnym dowodem.
[#103] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@gx, post #102

MorphOS powinien byc aplikacja pod windows, wszystkie problemy sprzetowe rozwiązał by directx.
[#104] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Aniol, post #103

Jak na razie to pod windowsowym emulatorem odpala się AmigaOS.
MorphOS daje radę na tanim i dobrym sprzęcie ze stajni Apple :)
[#105] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Aniol, post #103

Tylko kto by go wtedy normalnie używał? Pewnie kilka osób odpaliłoby to w niedzielę, poprzestawiało ikonki i potem się chwaliło jacy to są undergroundowi, bo "używają" czegoś o czym 99.9% ludzi nie słyszało.

Poza tym to tak jakbyś powiedział wędkarzowi żeby nie tracił całych dni na moczeniu kija, żeby nie kupował drogiego sprzętu, że by się tak strasznie nie męczył, bo przecież jak kupi w sklepie rybnym kilka ryb to mu wyjdzie setki tysięcy razy szybciej, wygodniej, taniej.

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2012 07:58:14 przez MDW
[#106] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Aniol, post #103

Jak zwykle najwięcej do powiedzenia na temat „co MorphOS powinien” mają ci, którzy go nie używają...
[#107] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@krashan_, post #106

Ej no,piszac taka herezje nie sadzilem ,ze ktos ja wezmie jako wypowiedz serio ;)
[#108] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@AmiChris, post #92

Takich co czekają na 3.0 bo mają PB jest więcej. Ja mam ochotę poużywać, tym bardziej że wcześniej miałem Pega2, a teraz mam niestety tylko PB.
[#109] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Kwiatki, post #108

Stety, moj kolego, stety. Peg2 to wolniutki sprzet gdy porownamy go do PB.
Chociaz, gdy widzialem Valwitowa efike z mosem, musze przyznac, ze nawet ten slabiutki sprzecik wydaje sie wydajny.
[#110] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Kwiatki, post #108

Ja chcę MOSa na iBooka G4 OK
[#111] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@altcomputing, post #110

Ja chcę MOSa na iBooka G4

Ponoć (gdzieś wyczytałem, teraz nie pamiętam gdzie) działa MorphOS na tej maszynach tyle że bez obsługi klawiatury oraz touchpada. Ten notebook ma bardzo podobne komponenty do Maca Mini (mowa o nowszych iB G4). W iBookach jest zastosowany interfejs ADB do którego sterowników brak. Miałem iB 12" G4 1.33GHz, kupionego zresztą do właśnie takiej zabawy ale bidulek zszedł przedwczesną śmiercią...a to już inna historia.
[#112] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@altcomputing, post #110

a ja chcę morphOSa na mojego PMa! :P No to kiedy będzie?
[#113] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@Mayolika, post #112

PM = PowerMac, czyli już masz więc w czym problem? :P
[#114] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@pampers, post #113

Pewnie ma wersję z G5.

Pozdrawiam
[#115] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@RadoslawF, post #114

Wnoszę inaczej, patrząc na jego stopkę ;)
[#116] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@pampers, post #115

A może chodziło mu o wersję 3.0 na jego PowerMaca :Ppomysł
[#117] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@altcomputing, post #110

Na moim ib 1.42ghz bootowanie niestety nie poszlo :(
Dziwne, nie ? ;)

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2012 22:55:22 przez eastone
[#118] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@eastone, post #117

Może przez to że Twój iBook ma Radeona 9550 pomysł;)
[#119] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@waldiamiga, post #118

zgadza sie.
[#120] Re: MorphOS 3.0 za rogiem?

@pampers, post #15

A ja jednak z chęcią zamienię mojego PB 1.67 na macamini 1.5 lub go spieniężę .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem