No więc zacznę od tego, że Morphos to nie AmigaOS :) . Jest dosyć kompatybilny z OS3.1 - nawet bardziej niż AmigaOS4. W praktyce wygląda to tak, że systemowy program dla AmigaOS3.1 68k (albo starszych), odpalasz po prostu klikając na jego ikonce (np. ImageFX, PersonalPaint). System sam tłumaczy kod 68k na PPC . Bez sprawdzenia tego (jest pozycja w menu), nie dowiesz się czy dany program jest w wersji AmigaOS 68k, AmigaOS PPC, czy MOS PPC. W każdej wersji działa bardzo szybko - dużo szybciej niż na najszybszym realnym 68k. Żadnego emulatora 68k nie musisz odpalać - on w systemie jest, gdy system wykryje kod 68k, to sam go uruchamia. Co więcej, można w systemie dowolnie mieszać komponenty (np. biblioteki) 68k i PPC. System od tego nie zgłupieje.
Dla porządku dodam, że w OS4 wygląda to podobnie.
AROS nie ma emulatora 68k. Więc system może mieć komponenty wyłącznie AROSOwe dla x86, za to jest E-UAE, i jakoś go tam próbowali lepiej zintegrować z systemem. Ale kompatybilność AROSA ze starym oprogramowaniem jest zdecydowanie najbardziej ograniczona, ale chyba nie była ona celem twórców tego systemu. O szczegóły pytaj kolegów od tego systemu.
Kości specjalizowane nie są w MOS (i OS4 także) emulowane. Więc na makach, czy innych maszynach z PPC (np. Pegasos) program wymagający AGA, czy OCS nie uruchomi się, albo będzie działał źle. Jeżeli masz MOSa na klasyku, to wtedy taki program będzie działał, bo kości AGA nie są przez Morphosa blokowane (niektóre dema wymagające 68060 chodzą najszybciej na klasyku właśnie pod MOSem). Czy w OS4 na klasyku tak jest - nie wiem, bo tego systemu w tej wersji nigdy nie widziałem.
Na maszynach "nowych" można odpalać takie stare programy (np. niedosowe gry z A500) poprzez emulator E-UAE. Po odpowiedniej konfiguracji po prostu klikasz na ikonce ADF i gra otwiera się w oknie, albo na całym ekranie.
Morphos w wersji na klasyka jest w starej wersji 1.4 (obecnie najnowsza to 3.1), a najgorsze jest to, że nie ma sterowników 3d dla BVision. Jedynie dla dosyć egzotycznych mostków GRexx są sterowniki 3d dla Voodoo3 (niestety, popularniejszy Mediator nie jest obsługiwany). Tu OS4 ma lepiej (chociaż też nie znam szczegółów). Jednak obydwa systemy zdecydowanie lepiej chodzą na czymś lepszym od 603e 200 MHz i 128 MB RAM. Dla Morphosa rozsądne minimum to G4 kilkaset MHz i 512 MB. Morphos i klasyk to nieporozumienie.
Jądro MOSa jest tylko w wersji dla PPC. Nawet na maszynach z 68k kod 68k pod MOSem jest tłumaczony na kod PPC i wykonywany na nim. Działa to szybciej niż oryginalny 68k (zdaje się Skolman robił testy). 68k jest całkowicie wyłączony. Jedyna przewaga klasyka, to obecność oryginalnych kosci. Ale wobec tego, że Morphos jest nierozwijany na już dla klasyka (a zdaje się OS4 także już nie... zresztą to co jest na klasyku działa powoli), a emulacja jest zadowalająca, nie ma co sobie zawracać głowy Mosem na klasyku. Najlepiej znaleźć jakąś kompatybilnego maka, ściągnąć MOSa ze strony producenta, zainstalować. Jedynym ograniczeniem jest to, że system mocno zwalnia zawsze po 30 min od włączenia. Po zakupie klucza ograniczenie znika. Poza tym jednym, taki MOS Demo ma wszystkie cechy pełnej wersji, można instalować soft i potestować sobie. Jeśli Ci się spodoba - kupisz, jeśli nie, oddasz maka i zaczniesz zbierać na wypasionego klasyka, lub X1000. Zależy który rodzaj skrzywienia u siebie odkryjesz: niebiesko-motyli, czerwono-piłeczkowy, czy klasyczny

Myszka jednoprzyciskowa nie wiem... ale chyba da się. Najprościej mieć dowolną pecetową. To przycisków nie brakuje, ja mam taką z moim mini makiem.
Kodeki/datatypy dla nowych formatów są, ale nich ich nie wykorzystuje. System datatypów wymaga załadowania danych do pamięci, a potem konwersję, nie obsługuje strumieni. To w przypadku filmów byłoby kłopotliwe, na MOSie jest (obok wbudowanego amigowego systemu datatypów) wbudowany system obsługi mediów strumieniowych Reggae. Do oglądanie filmów nadaje się jednak najbardziej MPlayer. Ma on wbudowane kodeki do większości spotykanych formatów. Na maszynie z G4 1.67 chodzą nawet HD z gorszym bitrate. Te lepsze chyba już nie. W rozdzielczości DVD na G4 1.5 GHz można puścić 3 filmy naraz bez utraty płynności. Sprawdzałem :)
Przeglądarka dla MOSa to Oddysey - dawny OWB http://pl.wikipedia.org/wiki/Origyn_Web_Browser . Obsługuje ona HTML 5 (wersja MOSowa ładnie sobie radzi z filmami na stronie np. youtube), java script.... Samej javy nie ma i nie będzie (dla Sun rynek z 2000 użytkowników to nic), jest jakiś kulawy plugin flasha - chodzą na nim głównie reklamy, czasem (rzadko) jakiś filmik, zdarzają sie proste flashowe gierki. Jednak najlepiej dać sobie spokój z flashem, na szczęście w dobie HTML5 powoli się od flasha odchodzi. OWB działa bardzo szybko i sprawnie.
Ostatnia aktualizacja: 18.10.2012 14:58:04 przez wali7