[#1471] Re: Zapowiedzi nowych gier

@R222, post #1470

Autor podał także planowane wymagania. Powinno zadziałać na każdej Amidze z 1MB CHIP.
[#1472] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #1466

O Matulo Przenajświętsza, co to jest??
Jedno jest pewne, ktoś musiał się nad tym napracować, ale pomysł kosmiczny. Jak bałagan w głowie twórcy
[#1473] Re: Zapowiedzi nowych gier

@kwaku85, post #1472

Parodius to świetna seria gier z Mega drive i Snes. Można się nieźle pośmiać, jest to głównie parodia kilku serii gier ale sama w sobie jest także bardzo dobrą serią czerpiącą z gier typu Darius,Gradius i innych horyzontalnych shooterów.
Wolałbym żeby zamiast słabych/średnich gier na które twórcy marnują sporo czasu powstały konwersje najlepszych gier z konsol 16bit,w końcu Mega Drive jest maszynką 68k i szkoda że tak mało jest konwersji ze świetnej biblioteki gier z MD a jak się już ukazywały to była to bida z nędzą.
Green Beret przedstawia bardziej poziom gier 8bit ale nie wygląda to najgorzej.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2017 23:19:03 przez FeRu
[#1474] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #1465

11 FACTS about Tower 57 - premiere date trailer

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2017 18:47:47 przez philipo
[#1475] Re: Zapowiedzi nowych gier

@philipo, post #1474

No w końcu!
[#1476] Re: Zapowiedzi nowych gier

@FeRu, post #1473

Po co konwersje jak mozna pograc w oryginaly na innym sprzecie? Nigdy nie rozumialem po co ludzie traca czas na robienie takich konwersji. Jesli ktos robi gniota to znaczy ze musi sie bardziej przylozyc i tyle. Odnosze wrazenie ze wiekszosc tworcow ma pomysl a potem brakuje im albo pomyslow albo umiejetnosci zeby przekuc to na dobra gre. Zamiast spedzoc nad gra 10x wiecej czasu to udostepniaja "byle jakos bylo"... I stad te gnioty w porywach do sredniakow.
[#1477] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Axi0maT, post #1476

Moja pierwsza gra na Amigę to miał być port Clock Tower ze SNESa wzbogacony o exclusive'owy content z PSXa, zrobiony w trybie EHB na A500. Potem przyszedł Proxy i pomysł został porzucony na rzecz CastleHacka.

Moja motywacja z CT była taka, że po pierwsze to by było dobre ćwiczenie żeby spróbować napisać grę o bardziej złożonej mechanice niż pong i przy okazji odgórnie mieć już specyfikację, przez co mógłbym się skupić tylko na pisaniu. Dwa, były widoki by parę rzeczy poprawić i dodać. Trzy, miałem pomysł żeby potem zrobić CT2 nie w wersji 3D tylko na tym samym engine, bo wersje trójwymiarowe nigdy do mnie nie przemawiały.

Niektórzy nie chcą tworzyć wiekopomnego dzieła na swoje konto a po prostu chcą się pobawić programując. Najprostsza droga to napisać grę, której brakuje na danej platformie.
[#1478] Re: Zapowiedzi nowych gier

@teh_KaiN, post #1477

Ok, nie oczekujmy od kazdej gry ze bedzie to wiekopomne dzielo, niemniej powielanie czegos co juz jest - slabe. Nie pojmuje dlaczego jesli ktos potrafi odtworzyc caly silnik gry to nie wykorzystuje go do czegos wiecej. Oczywiscie nie ujmuje nikomu umiejetnosci, wiem ze ktos tez w taki proces wklada sporo pracy, ale... Majac taki gotowy silnik az sie prosi zeby cos do gry dodac, zmienic, poprawic (przeciez te gry ktore ludzie portuja to idelane nie sa). Sugeruje zeby wzorowac sie na najlepszych ale tworzyc gry wlasne, wykazywac sie inwencja, kreatywnoscia. Dlatego np. Twoj Open Fire KaiN podoba mi sie, bo nie poleciales na kopiowanie pomyslu a wlasciwie sie wzorowales tylko na czyms. O to wlasnie chodzi zeby brac to co najlepsze i dodawac cos ekstra, wlasne pomysly i zeby powstawalo cos nowego i exclusive na dana platforme.
[#1479] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Axi0maT, post #1476

Rowniez uwazam, ze "portowanie" gier 1:1 jest bez sensu. To lepiej napisac taka sama gre ale w innym klimacie czy po prostu "ulepszona" wersje.
Tak czy siak mam nadzieje, ze nikt nie bedzie portowal gier z Atari XE na Amige w wersji 1:1.. a czasem mam takie wrazenie, ze to sie dzieje.
[#1480] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #1479

Alco-copter

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2017 20:00:23 przez R222
[#1481] Re: Zapowiedzi nowych gier

@R222, post #1480

Późną porą malutki gameplay z Alco-copter:
[#1482] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #1481

Schütze Mike and the Treasure of the Inkas

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2017 19:01:37 przez R222
[#1483] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #1479

zależy co , taki Yoomp ! albo Crownland to nie wstyd ...

Tak się dzieje wszędzie , na Atari koledzy już zatoczyli koło tzn po wyżej wymienionych ślad się zatarł ,takie sprzężenie zwrotne które owocuje,kolejnymi wersjami Pac-Man/a itp ,zero świeżych pomysłów do tego takie tytuły zgłaszają i mają szanse w ABBUC/u ...

Kurcze ,Amiga ma spore możliwości i aż dziw bierze że nie ma nowych gier(albo nie znam) w stylu "Alfabet Śmierci" czy "Zdrajca" ,nie wiem jak dla kogo ale dla mnie te tytuły miały w sobie coś,może chodzi mi o tę magiczną granice która została przekroczona a dzięki nim zobaczyłem że grę na ten komputer może zrobić każdy ,podobnie jak z polskimi grami wydawanymi pod koniec polskiego żywota95r Atari(na zachodzie już o nim zapomnieli ) .

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2017 21:58:04 przez IRATA4
[#1484] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Spencer dla AmigaOS 4 - preview, film.
[#1485] Re: Zapowiedzi nowych gier

@IRATA4, post #1483

Zapomniałeś jeszcze o doskonałym Ridiculous Reality czy Laurze na małe Atari :)

Niestety, jak na każdy "stary" komputer (ZX, Atari 8 bit, ST, Amstrad etc.) na Amigę powstaje także sporo potworków, które poza tym, że są "nowe", niczego sobą nie reprezentują, może poza wygórowanymi wymaganiami sprzętowymi ;). Oczywiście nie mówię o takich produkcjach jak Lumberjack czy Tanks Furry, bo one SĄ dopracowane, a do tego jeszcze ładnie wydane.

Ja oddałbym wiele, mogąc zagrać w Where is My Heart lub Ridiculous Reality czy coś podobnego na Amidze :) Myślę, że i A500 z 1MB dałaby tu radę. Na razie z nowych gier zaciekawiło mnie Impsbru.

Co do tego, co napisałeś o Alfabecie Śmierci - nigdy nie grałem, dam jej szansę. Przypomina nieco czeską Okuldeje III - jeśli ktoś nie grał, polecam, bo gra ma fajny klimat, a czarno-białe zdjęcia robią robotę.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2017 14:00:38 przez Drakon
[#1486] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Drakon, post #1485

Wiesz, wydaje się, że ludzie którzy zabierają się za gry na Amigę raczej nie mają żadnego kontaktu z bazą, tzn. tym co dzisiaj powstaje w tzw. indie-gamedevie. A nawet świadomie się na niego zamykają. Trochę szkoda. A z drugiej strony jakoś ciągle nie potrafię wyobrazić sobie 30/40/50-latków pykających w jakiegoś klona Ricka Dangerousa, powielającego stary schemat w innej 'skórce'.
[#1487] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1484

Całkiem ładne
[#1488] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1484

O i to rozumiem (nowa jakość- przynajmniej wizualnie) OK
[#1489] Re: Zapowiedzi nowych gier

@waldiamiga, post #1425

Mały gameplay z Retro Wars....
[#1490] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #1489

A zgodnie z zapowiedzią jest wersja angielska.
Zassałem, ale jeszcze nie odpalałem...

EDYTA:
Wersja pudełkowa wygląda tak:

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2017 21:21:24 przez waldiamiga
[#1491] Re: Zapowiedzi nowych gier

@waldiamiga, post #1490

SpeedGrid AGA - kolejna nowa gra.

Info na temat gry:

SPEEDGRID - new AGA game in the works
Hi all,

aAfter about 12 years (happily) spent making games for the Commodore 64, AmigaOS 4 and other PC systems, I'm returning to the "classic" Amiga - something I've been itching to do for a long, long time. In the last 10 days or so I have created the core of a new game for standard A1200s - and that's what you can see in this video.

The game, called SPEEDGRID (working title), is going to be of the casual, score-attack type based on the catching/dodging of hexagonal cells representing various bonuses and maluses.

Technical bits shown in the video:
* 3 parallax layers scrolling at a variable speed (up to 16 pixels/frame - such limit is not technical, but only to keep the game playable);
* 1 fixed layer for the HUD (and possibly other graphical effects);
* real transparencies (any color can be freely assigned an opacity value between 0 and 255);
* a 16 colors sprite + a 3 colors sprite.

Things I plan to add:
* occasional meteors zipping by;
* bosses to fight against when time expires;
* procedural generation of the middle layer graphics;
* some "special" music (if I manage);
* any other cool feature that will come to mind.

Note: the current tune is just a placeholder, and it's the fabulous tracker module "Cortouchka" by El Mobo (Frédéric Motte).

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2017 19:02:56 przez Sir_Lucas
[#1492] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Sir_Lucas, post #1491

hmm...

co to jest za gatunek gry?
[#1493] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #1492

za trzeźwy na to jestem...
dlaczego on jedne gwiazdki zbiera a inne takie same celowo omija?
[#1494] Re: Zapowiedzi nowych gier

@softiron, post #1493

Coś takiego jeszcze się pojawiło.
[#1495] Re: Zapowiedzi nowych gier

@R222, post #1494

Ten calyRedPill to chyba wyglada sensownie jako narzedzie do robienia gier. Obejrzalem pare filmikow co to robi i chyba nawet taki lamer jak ja byby w stanie cos tam zrobic. Ktos sie tym bawil i moze podzielic wrazeniami?
[#1496] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #881

W sprawie Proxima 3: Red Dwarf Star, dostępne są screeny z grafiką wszystkich 6 poziomów.

[#1497] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #1496

[#1498] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #1496

A to ładne jest.
[#1499] Re: Zapowiedzi nowych gier

@nogorg, post #1498

Jezus Maria, pojawił się port gry Bermuda Syndrome w wersji dla WarpOS. Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem coś nowego na WarpUP-WarpOS. To zrekompilowana wersja z AmigaOS4x

EDYTA: W Zone EAB leży Bermuda Syndrome WIP w wersji 68k.

Aghh... Wcześniej pojawił się ExultWOS czyli Open Source Engine Ultima 7.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2017 21:20:13 przez waldiamiga
[#1500] Re: Zapowiedzi nowych gier

@waldiamiga, post #1499

O żesz- coś na WOS!!!!

SUPER!!!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem