Dziękuje Kefirowi za przysłanie do nas gry. Jump! jest po prostu wybitny, całościowo oceniam na Medal, czy tam 10!na 10 (za każdy aspekt, od grafiki, muzyki, do grywalności). Wypiję kawę i idę zakupić preorder!
Co do faktu, że Atarowiec ogrywa gry na Amigę to buhehe, tak Atari130XE (i pozostaje moim ulubionym z tego powodu) był moim pierwszym komputerem, Amiga500 drugim. Na Amidze skończyłem najwięcej tytułów ze wszystkich systemów, a w SWOSa skopałbym dupsko 99% śmiszków z forum, co zresztą uczyniłem na ostatnim SACPie

. Posiadam ACD32 od lat.
Tu zresztą wykaz moich ulubionych gier na Amigę:
http://www.retronagazie.eu/przeglad-ulubione-gry-wszech-czasow-retroborsuka-4-amiga/
Co do słabego scrolla na Atari to nie jest prawdą bo Ataryna ma scroll sprzętowy, to jak on może być słaby... Słabo to w Atarynie jest z duszkami i tu C64 ma dużą przewagę. Tak Yoomp! był pierwotnie na Atari jako tytuł ekskluzywny, później go Zbych Ross skonwertował na C64 i on robi też wersję druga na A500.
A wracając do Jumpa! Dodałbym na miejscu Kefia jeden level o niższym poziomie trudności dla lepszego poznania zasad i mechaniki. Poziomu trudności gry bym nie zmieniał, bo po trudnym początku udało mi się przejść 7 plansze nawet. Zresztą jest wyzwanie to i jest zabawa.
Ta gra to must have dla wszystkich posiadaczy Amig, które spełniają jej minimalne wymagania. Arcydzieło. Zresztą na każdej platformie, na której wyszła była świetna. Pozdrawiam
PS. Aha i zastanowiłbym się nad ulepszeniem skakania za pomocą przycisku fire, teraz trzeba to planować z dużym wyprzedzeniem, a to chyba najbardziej dynamiczna wersja Yoompa i nieraz ewidentnie naciskaliśmy fire w momencie odbicia (tuż przed skokiem) i nie załapywało.
Ostatnia aktualizacja: 30.12.2021 07:51:34 przez RetroBorsuk