Wątek zamknięty
[#1081] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Daclaw, post #1079

Fakt, że Doom chodził zupełnie przyzwoicie na A1200 z 68030 50 MHz świadczy o tym, że konwersja c2p nie była aż tak istotnym wąskim gardłem.
[#1082] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Jacques, post #1073

Komputery Commodore też dają radę na małym okienku

[#1083] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@HOŁDYS, post #1076

Niezłe, ale to nie chodzi na gołym C64, wymaga SuperCPU v2 i 16MB RAM.
[#1084] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@wali7, post #1081

Jest, dla słabych procków. Ale tak samo wyzwaniem dla nich jest logika gry, kopiowanie danych, etc... Już gdzieś tam było podane, że na 060 czas konwersji c2p zaczyna być pomijalny, ważniejsze są optymalizacje dostępu do chip ramu.
[#1085] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@wali7, post #1081

A1200 z 68030 50 MHz jest jakies 8 razy szybsze niz goła A1200, tu c2p pewnie juz zaczyna byc pomijalny.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2021 13:13:49 przez michal_zukowski
[#1086] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@HOŁDYS, post #1076

To co pokazles na Atari to samo demo bez logiki bez wrogow bez paska zycia bez dzwi ..od takie demko oskryptowane (ladne nie powiem)
Ale sa lepsze komputery 8 bitowe na szczescie niż żałosne ATARI

Tego niemal monochromatycznego Wolfa z C64 na YT pokazałeś działającego na Super CPU (jeśli jesteś świadomy). To tyle w teorii lepszych komputerów czy "żałosnej" palety C64 i jego wolniejszego podstawowego procka. Myślałem, że jesteśmy tu dorośli i epitety pod kątem komputerów są zbędne i potrafimy docenić ciekawostki i świetny efekt na innych platformach
To co pokazałem, choć nie jest pełną grą, działa na stockowym 6502 @ 1.77 Mhz, jest płynne i kolorowe. I oczywiście są drzwi, otwierane zbieranymi kluczami, ale nawet nie chciało Ci się spojrzeć.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2021 13:18:19 przez Jacques
[#1087] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@recedent, post #1

Także powoli dojrzewam do stwierdzenia, że goła A1200 była za cienka w uszach, aby mogła spełnić wymagania technicznie nadchodzących gier AAA. A jak dodać do tego bankructwo Commodore, to kaplica.
[#1088] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Jacques, post #1086

Szczególnie że to Atari 8bit to przodek Amigi a C64 to ma więcej wspólnego z Atari ST
[#1089] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@HOŁDYS, post #1076

Ooo, tego to nie widziałem.
[#1090] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@XoR, post #1088

A można tu w ogóle wykazywać jakieś pokrewieństwo? Dla mnie 8 i 16 bit to dwie kompletnie różne rodziny komputerów (za wyjątkiem PC XT/AT).

A duże Atari przypominało mi zawsze takiego bieda-Maca.
[#1091] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Daclaw, post #1090

Ta:
1. Architektura wieloprocesorowa
2. Programowalny układ graficzny
3. Wpolna szyna danych CPU/grafika
4. Ten sam projektant
[#1092] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@XoR, post #1088

Amiga ma CIA po C64, co ma fizycznie po Atari?
[#1093] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@michal_zukowski, post #1092

Zaczyna sie na A.
[#1094] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@michal_zukowski, post #1092

Copper to rozbudowany ANTIC. Nic dziwnego, bo oba zrobił Miner.
[#1095] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@wali7, post #1094

To, że oba zrobił Miner niczego nie dowodzi. Ktoś analizował faktycznie czy te kości są takie same? Jakiś dokument/wątek?
[#1096] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@michal_zukowski, post #1095

Nie, no oczywiście, że to zupełnie co innego. Jednak sama koncepcja działania chipsetu i jego elementów (np. Copper) w Amidze jest bardzo podobna do tej w małym Atari, dużo bardziej odmienna od tej w C64. Ale to naprawdę nic dziwnego, bo projektował to ten sam człowiek i widać wyraźnie ciągłość i rozwój koncepcji.
Commodorek był produkowany przez zupełnie inny zespół ludzi.
Co do użycia tych samych chipów, to trudno oczekiwać, że w maszynie 16/32 bit jaką jest Amiga, zostaną użyte takie same układy co w 8 bitowym, dużo starszym Atari XL/XE. No chyba że 74xx
[#1097] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@wali7, post #1096

Mam! Porty Joya
[#1098] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@marianoamigo, post #1097

Nie do końca, Amiga ma wykonane częściowo z metalu, Atarynka w całości z plastiku
Commodorek chyba też plastikowe.
[#1099] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Hexmage960, post #1074

Przyspieszenie akiko nie jest 35-krotne, w porywach ze 2 razy w stosunku do 020+Fast. Już Ci pisałem że porównywanie wyników z systemowej funkcji WriteChunkyPixels() nie ma sensu ponieważ po pierwsze nie wiadomo jak ta funkcja działa a po drugie żadna gra jej nie wykorzystuje.

W ogóle to akiko to najgłupszy sposób konwersji jaki można było wymyślić. Już mogli to zrobić żeby działało jak blitter tzn. wskazujesz adresy i odpalasz żeby w tle sobie konwertowało. W tym czasie liczysz kolejną klatkę w fast a akiko konwertuje poprzednią.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2021 14:59:52 przez Kefir_Union
[#1100] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Kefir_Union, post #1099

Przyspieszenie akiko nie jest 35-krotne, w porywach ze 2 razy w stosunku do 020+Fast. Już Ci pisałem że porównywanie wyników z systemowej funkcji WriteChunkyPixels() nie ma sensu ponieważ po pierwsze nie wiadomo jak ta funkcja działa a po drugie żadna gra jej nie wykorzystuje.

Przyśpieszenie oryginalnej funkcji WriteChunkyPixels() z Amiga OS 3.1 implementowanej - softwareowo na gołej Amidze 1200 oraz za pomocą Akiko wynosi ok. 35x - to zdanie jest prawdziwe.

Jakieś gry korzystają z tej funkcji bo m.in. jest implementowana w ROMie więc wykonuje się szybciej niż w CHIP.

Oczywiście zoptymalizowana wersja tej funkcji może powstać - zarówno dla A1200 jak i CD32.

W ogóle to akiko to najgłupszy sposób konwersji jaki można było wymyślić. Już mogli to zrobić żeby działało jak blitter tzn. wskazujesz adresy i odpalasz żeby w tle sobie konwertowało. W tym czasie liczysz kolejną klatkę w fast a akiko konwertuje poprzednią.

No więc w istocie tak też mogłoby być. Ale - wtedy dane źródłowe musiałyby być brane z pamięci CHIP. Zauważ, że Akiko otrzymuje dane od procesora, więc może też brać z jego rejestrów.

Procesor może sobie załadować do swojego rejestru danych jakieś dane graficzne z różnych źródeł za pomocą rejestrów adresowych - np. A0: Tło, A1: Pierwszy plan i bezpośrednio wrzucić do rejestru Akiko przez MOVE.L D0,(A3) Otrzymuje w ten sposób dane planarne, które wkleja do pamięci CHIP: MOVE.L (A3),(A1)

Zatem Akiko udostępnia kilka różnych sposobów pracy i daje oszczędności, bo: np. bufor chunky nie musi zajmować dużo pamięci.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2021 18:31:58 przez Hexmage960
[#1101] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@HOŁDYS, post #1076

Tą wersję można też odpalić w kolorze

[#1102] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Solo Kazuki, post #1101

Tyle że SuperCPU przyspiesza c64 20 razy.
[#1103] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@wali7, post #1102

No i co z tego, bo nie rozumiem co to ma do tego co napisałem?
[#1104] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Solo Kazuki, post #1103

No i fajnie, w kolorze o wiele lepiej

Tyle, że na Super CPU to w sumie żadne halo, skoro Wolf3D działa też na Apple IIGS z 16-bitowym 65816, podobnie dałoby się zrobić na małe Atari z dopałką Rapidus.
Tym nie mniej to grywalne tech-demko Project-M (do pochodzenia i zbierania kluczy) na Atari działa na standardowym 6502 i wg mnie wyszedł najbardziej efektowny, kolorowy i płynny raycaster ze wszystkich seryjnych 8-bitowców.

Aż dziwne, że scena amigowa się nie uporała z Wolfem na gołą A1200, a dostępne porty są bardzo wolne

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2021 19:15:14 przez Jacques
[#1105] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Hexmage960, post #1100

No ale kogo interesuje szybkość działania funkcji WriteChunkyPixels()? Jeżeli chcemy ocenić przyspieszenie akiko do standardowej A1200 to trzeba je porównać z typową techniką konwersji stosowaną w grach czy demach a nie z prawie nieużywaną funkcją, która w dodatku robi systemowy narzut bo używa Rastport.
[#1106] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Kefir_Union, post #1105

Oczywiście. To wymaga już skorzystania z gotowych procedur c2p typu BlazeWCP. Tak jak pisałem, BlazeWCP nie działa u mnie na Amidze 1200 z wyłączoną kartą turbo.

Porównanie identycznej funkcji daje już jako taki pogląd na szybkość Akiko w stosunku do gołej A1200. Dlatego porównałem funkcję systemową.

Narzut RastPort tutaj nie ma miejsca, ponieważ wykonałem go na RastPorcie ekranowym (bez warstwy). Zresztą warto według mnie korzystać z takich funkcji na RastPorcie, bo są bardziej wszechstronne - np. uwzględniają regiony.

Poza tym tak jak wspomniałem, samo WriteChunkyPixels() czasami nie wystarczy, bo potrzebujemy np. łączyć pierwszy plan i tło i jest to najczęstsza operacja rysująca. Wówczas korzystamy z własnej funkcji i tu Akiko sprawdza się, bo dane raz wczytane nie musimy już zapisywać w buforze chunky w CHIP.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2021 19:53:07 przez Hexmage960
[#1107] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Hexmage960, post #1106

To że funkcja się tak samo nazywa to nie znaczy że jest identyczna. Na możliwości A1200 i CD32 patrzymy pod kątem tego co da się wycisnąć w grach, chodzi o porównanie tego co maksymalnie da się wycisnąć z tych komputerów. Nie jest tutaj miarodajna systemowa funkcja używana do wyświetlania grafiki pod Workbenchem.
[#1108] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Kefir_Union, post #1107

"Serce" funkcji, czyli sam proces zapisywania pikseli jest inny na A1200 i CD32, bo CD32 ma Akiko, ale sama konstrukcja jest na pewno identyczna.

Funkcja na RastPorcie ma następujące cechy:

- Jeżeli RastPort ma warstwę (i opcjonalnie zainstalowany region przycinania ClipRegion), dzieli operację rysującą na rozłączne prostokąty (ClipRect) i wykonuje tę samą operację dla każdego z nich,
- Uwzględnia parametry RastPortu takie jak: WriteMask, czyli które bitplany objąć operacją,
- Automatycznie zapisuje piksele pod podaną pozycją X i Y,
- Obsługuje modulo, czyli szerokość bufora z pikselami chunky.

Ponadto nie służy wyłącznie do rysowania na Workbenchu. Żeby z niej skorzystać, wystarczy zadeklarowana/zaalokowana BitMapa systemowa i deklaracja struktury RastPort i wywołanie funkcji InitRastPort(), ewentualne podpięcie warstwy.

Może zatem służyć do narysowania grafiki na własnej niestandardowej BitMapie, View itp.

"Goła" funkcja wklejania pewnie będzie szybsza.

Poza tym warto zapisać funkcję o której już wspominałem - łączącą tło i pierwszy plan - będzie to bardziej przydatne niż WriteChunkyPixels() w praktycznym rysowaniu obiektów na ekranie.

P.S. Każdą funkcję rysującą możemy podpiąć pod RastPort używając DoHookClipRects().

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2021 20:28:54 przez Hexmage960
[#1109] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Hexmage960, post #1108

Dobra, ale Akiko to po pierwsze układ integrujący funkcje innych chipów. Samo C2P zostało wymyślone podczas wcinania kanapek, o czym mówi pani Beth Richard, która maczała w tym palce pracując w C=. Jakiejś wielkiej filozofii za tym nie było, ale marketing sprzedał to prasie jakby to dodatkowe GPU było. A prasa całej reszcie. Realny uzysk kilku klatek w grach 3D nie uczynił z CD32 konsoli nadającej się do tego typu gier.

link do fragmentu o Akiko:
https://youtu.be/eOJ7XVQlnB8?t=2518
całość:
[#1110] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@wali7, post #1081

Konwersja c2p to jedno, ale dochodzi jeszcze przesłanie gotowych danych do chip ramu.
Ktoś już kiedyś pisał na forum ile czasu to zajmuje. Nie pamiętam dokładnie ile, ale na pewno odbija się na ilości FPS

Tutaj ADOOM na mojej ACA1233@50mhz 12MIPS. Nie będę tutaj wchodził w polemikę czy chodzi "zupełnie przyzwoicie", bo tuataj każdy ma swoją skalę "przyzwoitości". Powiem tylko, że działa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem