[#331] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@ZorrO, post #330

Na upartego 3, bo Linux.

Amiga 68k, "umie w Dooma", ale w jakiej rozdzielczości. To jest ból, że architektura wyrabia, ale w nieakceptowalnej dla mnie dzisiaj w FPS rozdzielczości.
Gry 2D lepiej się zestarzały i da się w nie pograć, wszelkie 3D/FPS na Amidze 68k to proszenie się o krytykę. Przykro mi to mówić.
[#332] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@KM_Ender, post #331

Bardzo źle się zestarzały także gry 3d z playstation 1.
1
[#333] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@karolb, post #319

temat wyczerpał

Albo temat się wyczerpał, albo ktoś z Konfy był.

[#334] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@ZorrO, post #330

Policz ile kosztuje A4000 w najmocniejszej konfiguracji, na niej też odpalisz te dwa systemy, i też sobie ikonki poprzesuwasz.

Możesz teraz się śmiać z Amig NG na równi z klasyczną A4000.

Dajesz, nie oszczędzaj sobie! OK
[#335] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Marcin27411, post #333

Za politykę bany lecą, chyba nowy jesteś na PPA.....
7
[#336] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@karolb, post #334

Możesz teraz się śmiać z Amig NG na równi z klasyczną A4000.

Gdyby nie psycho-fanatyczny konserwatyzm Amigowców, to Amigi NG byłyby porządnym sprzętem o porządnej wydajności i normalnej cenie. Nie byłoby się z czego śmiać. To Amigowcy doprowadzili że x5000 i jej podobne są pośmiewiskiem.
3
[#337] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@karolb, post #335

Sorry, sądziłem, że to zabawne. Dobrowolnie poddam się każe.
[#338] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Marcin27411, post #333

Nadaje się do tego ostatniego słowa.
[#339] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@rbej1977, post #336

Gdyby nie psycho-fanatyczny konserwatyzm Amigowców, to Amigi NG byłyby porządnym sprzętem o porządnej wydajności i normalnej cenie. (...)
To Amigowcy doprowadzili że x5000 i jej podobne są pośmiewiskiem

"Psycho-fanatyzm amigowców" doprowadził do upadku rozwoju Amigi? A może po prostu to, że na takim Windowsie możesz zrobić dużo więcej, dużo taniej?
[#340] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@rbej1977, post #336

Smieszy za kazdym razem, tylko nie wiem co bardziej, konfiguracja czy cena, czy stosunek jednego do drugiego

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2024 14:26:51 przez Azakiel
[#341] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Azakiel, post #340

tylko stosunek cena/możliwości. Jakbys miał taką płytkę za 200zł to też by się nabijał? Poza tym X5000 to 11 letnia płyta. Oczywiście możliwości oscylują koło 2008 roku, ale w momencie wprowadzenia betatestów (2013 rok) nie wyglądało to tragicznie.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2024 14:55:12 przez michal_zukowski
2
[#342] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@KM_Ender, post #331

A podobno najszybszy Mak to Amiga.
Czyli na nich też było tak kiepsko w 3D zanim nie przeszli na PPC?
[#343] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@ZorrO, post #342

Hmm, bo ja wiem? Jak uważasz.
1
[#344] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Azakiel, post #340

To jest słabe płacisz tyle kasy , a możliwości małe
to nie te czasy że amiga była numer 1 w komputerach .
To kompy dla prawdziwych fanatyk
Nie mam tam gier deskowanych tylko pc wtyczki
[#345] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Marcin27411, post #337

"karze"
[#346] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@KM_Ender, post #331

Podsumowując - Doom na Amigę był możliwy w 1993/1994 roku, ale wymagał bardzo mocnego konfigu. Słowa Carmacka zostały opacznie zrozumiane i źle odebrane przez fanatyczną amigową społeczność, a komputerowa prasa dolewała oliwy do ognia powielając fejka, że Carmack rzekomo powiedział, że się nie da. Nie dało się na najpopularniejsze modele Amig i proszę mi tu nie wyskakiwać z Grindem czy jak go tam zwał, bo to nie jest Doom i daleko mu do niego. Jednakże miało to swoje plusy, bo nastąpił wysyp ciekawych gier, które mniej lub bardziej udolnie naśladowały Dooma i amigowce mogły sobie pograć w to i owo.
Można zamykać.
[#347] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #346

Podsumowując 2 - Doom na PC był możliwy w 1993/1994 roku, ale wymagał bardzo mocnego konfigu. Takiego, jakiego większość userów nie miała, więc męczyli tego Dooma na 386 40 MHz.
3
[#348] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #347

W rzeczy samej :)
[#349] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #347

Za granicą pewnie wyglądało to "trochę" lepiej, i486DX2/66 miał premierę w 1992 roku.

Ot, ciekawostka:
3
[#350] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #349

Karta graficzna sporo zmienia na plus w kwestii wydajności. ISA to bida i dopiero karty VLB, EISA czy PCI dawały kopa Doomowi na PC. Na takim bidnym 486SX 25Mhz gra wyciągała 13-15 klatek na prawie całym ekranie.
[#351] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #350

No na 486DX/40 z VLB/PCI brakuje jeszcze trochę do oczekiwanej płynności, niesamowite są procki UMC, bo przy tej samej częstotliwości 40MHz są wyraźnie szybsze niż Intel/AMD (i o wiele szybsze od kiepskich Cyrixów/ST). Podkręciłem takiego UMC magistralą na 50MHz i w sumie Doom działał już jak na i/AMD DX2/66, czyli całkiem płynnie
1
[#352] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #351

Właśnie z moich obserwacji wynika, że minimum do płynnego Dooma to 486 z zegarem 50Mhz i dobrą grafiką na PCI/VLB.
A co tych procków UMC to nie miałem z nimi nigdy do czynienia, ale widzę, że masz rację:

9:45

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 10:24:34 przez sopel
[#353] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #352

Przecież wątek nie dotyczy ibm-pc.
1
[#354] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #352

Występują w malowaniach U5SX i Super (oba są bez FPU), maksymalnie 40MHz, ale kręcą się na 50MHz, tylko trzeba uważać też na kartę graficzną w przypadku VLB i tak szybkiej magistrali
1
[#355] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@amikoksu, post #353

Pośrednio dotyczy, bo porównujemy jaki procesor był w stanie Dooma uciągnąć na maxa na PC i odnieść to do Amigi, która jeszcze wlokła się jak żółw ze swoim sposobem generowania grafiki.
[#356] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #355

Postaram się w końcu wrzucić jakiś filmik z Dooma na CD32 z Fastem i użyciem C2P Akiko.
1
[#357] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #356

Byłoby miło z Twojej strony.
[#358] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #356

Nie zapomnij przy tej prezentacji dodać w którym roku powstała ta wersja na Akiko, ile to kosztowało razem z fastem i jakiego PC można było wtedy kupić za tyle samo siana.

@Jacques - Brakuje mi w tym porównaniu które prezentujesz informacji o cenie jaką trzeba było wydać na obie konfiguracje.
1
[#359] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@ZorrO, post #358

Bez komentarza
Osadź sobie sam w realiach, mi chodzi tylko o aspekt techniczny odpalenia DoomAttacka na CD32 z Fastem i wykorzystaniem C2P, a nie zaklinanie przeszłości.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 11:18:18 przez Jacques
3
[#360] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #359

Nawet nie wiem co to znaczy zaklinanie przeszłości.
Choć może mnie bardziej interesuje jakaś historyczna prawda a nie tylko czyste porównanie MHz-ów czy klatek, a tej prawdy o ówczesnych realiach nie ocenimy trafnie bez porównania także cen które sie zmieniały z czasem, ale także dat premier sprzętów i gier.

Bo wg mnie słabiej działający port na tańszej i łatwiej dostępnej platformie dawał radość większej liczbie ludzi niż taki który w czasach świetności tytułu miał mało kto.
A także wczesny port dawał więcej frajdy niż nawet lepszy ale taki co ukazał sie znacznie później gdy większość graczy jarała sie już zupełnie innymi grami. Ot ludzkie emocje mnie interesują bardziej niż czysta matematyka, nie wstydzę sie tego i możesz moje skłonności nazywać jak chcesz. :)

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2024 11:42:39 przez ZorrO
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem