@koczis, post #210
@koczis, post #210
@Alex, post #213
@Alex, post #213
@Phibrizzo, post #1
@prz, post #215
Bo o ile Amiga w momencie premiery była komputerem po prostu genialnymi i miała ogromne szanse na zdobycie rynku, to trwało to krótko bo w świecie komputerów czas płynnie szybko, a Amiga stała w miejscu.
@prz, post #215
Bo o ile Amiga w momencie premiery była komputerem po prostu genialnymi i miała ogromne szanse na zdobycie rynku, to trwało to krótko bo w świecie komputerów czas płynnie szybko, a Amiga stała w miejscu.
@Azakiel, post #223
z tą genialnoscią Amigi w momencie premiery to bym az tak nie przesadzał, była lepsza niz PC w roku w ktorym powstała i duzo słabsza niż maszyny arcade (nawet 1200-ka była duzo słabsza niz arcade) z przyczyn oczywistych. Genialna to była Playstation PSX w momencie premiery (prawdziwy salon arcade w domu, dobra w 2D i 3D)
@Azakiel, post #223
z tą genialnoscią Amigi w momencie premiery to bym az tak nie przesadzał, była lepsza niz PC w roku w ktorym powstała i duzo słabsza niż maszyny arcade (nawet 1200-ka była duzo słabsza niz arcade) z przyczyn oczywistych. Genialna to była Playstation PSX w momencie premiery (prawdziwy salon arcade w domu, dobra w 2D i 3D)
@sopel, post #224
@sopel, post #221
@prz, post #225
Ja mówię o Amidze jako komputerze, a nie jako zabawce do gry. Jeśli patrzy się na domową Amigę jako na odpowiednik salonowych maszyn na monety to niestety można dojść do dziwnych wniosków.
@Alex, post #213
Ok. wszystko się zgadza, tylko chodziło mi o to że z perspektywy amigowego gracza i producentów gier tego postępu nie było widać. Bo np. kupując amigę 500 w 1987 roku ona niczym się nie różniła od amigi 600 z 1991.
A zmiana kickstartu czy grafiki z ocs na ecs nie miała znaczenia, nie dostaliśmy lepszych gier.
@sopel, post #232
Co nie znaczy, że Amiga nie dałaby rady. DAŁABY
@Azakiel, post #230
Racja. I to był bardzo krótki okres (dłuższy subiektywnie w umysłach fanów z powodu nostalgii )
@KM_Ender, post #203
Czy da się zrobić Dooma w rozdzielczości 640 x 512 (16 kolorów) lub Overscan 768 x 564 (16 kolorów) i te 30 klatek (stałe)? Czy OCS/ECS da radę, bo AGA pewnie tak?
@Daclaw, post #238
Konkurencja w standardzie i bez łaski wyświetlała 256 kolorów. Osławiony flicker-fixer to była proteza. Nie wiem, jak z dźwiękiem u konkurencji, ale Paula łba nie urywała.