[#691] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@hrw, post #690

Jeżeli amiga phoenix a potem gba1000 to tylko a1000 z poprawkami, to jakim cudem ten Raven nie jest jakimś atari ste z poprawkami? No proszę, weź mi to wytłumacz.
[#692] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@hrw, post #690

Nie tak jak piszesz.
GBA1000 ma tyle wspólnego z A1000, że wchodzi do obudowy A1000. Chipset z A500+, do tego oryginalne karty: procesorowa z 68060, graficzna PicassoII++ (oparta na zupełnie innym układzie niż Picasso II, nowa konstrukcja) i USB oparta na starej karcie Thylacine. Jedyne co możesz wykorzystać w GBA z A1000 to obudowa, złącza, klawiatura i zasilacz. Aaaa, i jeszcze Paula będzie pasować. To wszystko.

A4000TX ma dodane interfejsy myszki i klawiatury PS2, do tego mod na dwa simmy 64 MB. 2000EATX wykorzystuje Agnus 8375 i ma 2 MB chip RAM (żadna A2000 nie miała takiej możliwości). No i oczywiście możliwość użycia popularnych obudów od PC, duży plus.
Do tego mamy A3000++ która jest próbą odtworzenia prototypowej Amigi od Commodore. Tu zmian jest więcej: kości AGA zamiast ECS, układ DSP, współczesny flicker ficker (bez Ambera) i inne rzeczy. No i wszystko wchodzi do budy A3000.
Ok... jak rozumiem inność Ravena polega na braku atarowskiego chipsetu. W minimigu też nie ma chipsetu, owszem, mamy emulację w FPGA, ale przecież nie oznacza to, że jest tam oryginalny chipset. Jakiś amigowiec (zapewne nieuk, leń i wiecznie kłócący się ) napisał w Verilogu co trzeba i hula to na oryginalnym CPU. W ostatnich wersjach minimiga można użyć kart turbo dla A500, albo nawet Pistorma i złożyć ciekawego potworka (przymierzam się, bo wczoraj przyszedł wreszcie zamówiony Spartan 3).
Inne podejście to A586 - trochę jak minimig, ale całość, włącznie z cpu siedzi w FPGA. Ciekawym ficzerem tej maszyny jest możliwość podpięcia fizycznego flopa. No i może emulować różne sprzęty (na razie poza amigowym corem jest jeszcze dla jakiegoś starego PC).
Czy któryś z opisanych modeli był? Moim zdaniem nie :)

Ale tu nie chodzi o spieranie się co lepsze: Atari, czy Amiga (ech), tylko o danie odpór napisanej bzdurze, że Amigowcy to tylko kłócą się nic nie umieją... pewnie jeszcze piją i kradną, bo każdy pijak to złodziej
Taką maszynę w rodzaju Ravena też bym kiedyś chętnie zrobił. Poza opisanymi amigowymi maszynami mam przecież trzy różne wersje Harlequina (128 i 48) i jeszcze fajny klon MSX (Omega), w kolejce czeka wiele rzeczy na zrobienie :)
A tutaj taka moja mała dygresja (możliwe że niesłuszna), kiedyś bardzo zazdrościłem atarowcom prężnie działających elektroników i domorosłych konstruktorów robiących na te maszyny różne cudeńka. Obecnie wydaje mi się, że amigowcy w tym aspekcie przegonili atarowców, i mamy wysyp masy kart turbo, różnych rozszerzeń, drobnych pierdółek, na wszelakich klonach skończywszy.... podczas gdy atarowcy trochę przysnęli. Ale może się mylę (nie chcę wszczynać wojny... też jestem trochę atarowcem, bo mam i XE, i STE, poza tym Atari XE to był mój pierwszy komputer... no i amiga koncepcyjnie ma najbliżej małego atari :) ... więc nie bijcie szeroki uśmiech ).

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2024 12:08:21 przez wali7
[#693] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #689

Przecież na SGI nie ma DOMYŚLNIE oryginalnej DOSowej wersji, więc skąd pomysł że na SGI nie może być akceleracji?
[#694] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@karolb, post #693

@karolb
nie karm trola - nie warto.
zrobię filmik o Doomie i nie tylko na SGI dla porównania bo wg mnie warto.
4
[#695] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@c64portal, post #694

Zaraz wycofam suba za tego trolla geniuszu.
[#696] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@karolb, post #693

A co kogo obchodzi SGI skoro jak sam twierdzisz nie ma natywnej wersji Dooma ? A skoro nie ma to i nie korzysta z ŻADNEJ AKCELERACJI o której śmiałeś wspomnieć. W całości jest renderowany programowa. I kto tu jest trolem ?
[#697] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #695

Wycofaj, wycofaj... nie jestem w stanie Ci niczym więcej zaimponować ani przekazać nowej wiedzy skoro wszystko wiesz najlepiej. Mam wrażenie że ogólnie tracisz tutaj czas dyskutując z nami. Być może znajdziesz hobby, które da Ci tyle fun'u co nam tutaj rozmawianie o Amidze.
Wszystkiego dobrego!
6
[#698] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@c64portal, post #697

Wcześniej nazwałeś mnie "trolem", a teraz "wszystkiego dobrego". Sub wycofany. Radzę zważać na to co piszesz i jak się w necie wyrażasz do innych osób.
[#699] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #692

Ale tu nie chodzi o spieranie się co lepsze: Atari, czy Amiga (ech), tylko o danie odpór napisanej bzdurze, że Amigowcy to tylko kłócą się nic nie umieją... pewnie jeszcze piją i kradną, bo każdy pijak to złodziej

Rozumem też nie grzeszą skoro czytać ze zrozumieniem nie potrafią....
[#700] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #696

Bye.
3
[#701] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #696

na sgi są takie same porty jak na amigę
[#702] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #701

https://doomwiki.org/wiki/SGI

Kurcze, czyli są wersje z akceleracją?
[#703] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #696

Poniewaz to moj watek i robicie w nim balagan wiec sie wypowiem.

A co kogo obchodzi SGI skoro jak sam twierdzisz nie ma natywnej wersji Dooma ?

Kolega wyzej napisal ze nie ma ORYGINALNEJ DOSowej wersji.
A to nie oznacza ze nie ma natywnej. Wersja natywna to taka ktora nie potrzebuje emulacji innego srodowiska do uruchomienia danego programu.

A wiec: Jesli maja wlasny port gry to oznacza ze moze kozystac z wszystkiego: akceleracji 3D, shaderow, AI itp.
Wiec Twoj wniosek, ze:
A skoro nie ma to i nie korzysta z ŻADNEJ AKCELERACJI...

jest stanowczo naciagany. Ba, nawet nie ma podstaw na ktorym mozna by taki wniosek wyciagnac.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2024 08:51:23 przez Phibrizzo
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem