[#631] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Merlin_PL, post #630

Mój post akurat nie było odpowiedzią na Twój więc nie oczekiwałem polemiki z Twojej strony, akurat przycisk był najbliżej Napisałem tylko o tym jak wtedy ja i koledzy pochodziliśmy do tematu

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 14:09:25 przez Madman
[#632] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Merlin_PL, post #628

I w tym zakresie z racji, że to był mniej więcej ten okres co wydanie DOOM-a publicystyczny tytuł, że DOOM zabił Amigę jako , że wymieniał grę jednak przełomową i do tego wyszedł pod pasującym tytułem był w jakimś stopniu uzasadniony.

Doom to jeden z tytułów. Ujmijmy to inaczej - rewolucja 3D w grach zabiła Amigę, bo Amiga za nią nie podążyła i nie nadążyła. Co jest o tyle paradoksem, że wcześniej to dzięki Amidze ray-tracing zszedł pod strzechy. Czyli grafika 3D, jak najbardziej. Wiele znakomitych programów do tego wywodzi się z Amigi.

Tak samo znamienne jest to, że Amiga, jako komputer słynący niegdyś znakomitą grafiką, czarny koń w dziedzinie multimediów i DTV (także profesjonalnie, w TV) w najmniejszym stopniu nie nadążył za cyfryzacją video. Tu jest nawet gorzej, niż z grami 3D. Nadludzkim wysiłkiem, za ciężkie pieniądze, dawało się pobawić w cyfrowe video na poziomie VideoCD, rzeźbiąc na portach ffmpega i jakiś pchełkach.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 14:15:15 przez Daclaw
[#633] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #621

Tak Wolfenstein 3d chodzi na Atari STE - 68000 8 MHz
[#634] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #633

No tak właśnie chodzi, znam go od lat. Płynności brakuje, przy czym ST(E) ma 8MHz i nie wymaga konwersji C2P. Poprawia sytuację low-detail i zmniejszenie ekranu, jest to i tak duże osiągnięcie, ale to tylko potwierdza to co napisałem wcześniej o Wolfensteinie 3D na Amidze 000@7MHz.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 15:12:08 przez Jacques
[#635] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #634

Z tego co czytałem, to jednak wymaga jakiejś formy konwersji, bo AtariST także ma grafikę bitplanową, tylko trochę inaczej zorganizowaną, więc narzut na konwersję do bitplanów też jakiś jest.
http://s390174849.online.de/ray.tscc.de/wolf3d.htm

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 15:15:06 przez wali7
i jeszcze to:
https://www.atarilegend.com/interviews/41#10

Kiedyś czytałem dokument wyjaśniający dlaczego na Atari ST jest szybciej niż na Amidze, i bynajmniej nie ma to nic wspólnego z MHz procka, czy czymkolwiek związanym z mocą hardware. Tam chodziło o jakis aspekt organizacji bitplanów w Atari ST, które bardzo ułatwiało konwersję c2p w porównaniu do Ami. Jeśli znajdę to zalinkuję. Zdaje się, że bitplany były zorganizowane w przeplecione linie, a nie całe płaszczyzny bitowe, jak w Ami.

A tak ogólnie to 68000 jest szybszym CPU od 286 przy podobnych zegarach. Prawie 2x szybszym.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 15:26:38 przez wali7
[#636] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #633

Bidnie chodzi :) Ciekawi mnie czemu zdecydowano się na konwersję z macowej wersji.
[#637] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #636

W końcu to tylko 8 MHz, do tego musi być tam konwersja c2p (chociaż prostsza niż na Ami).
A z Maca pewnie dlatego, że CPU ten sam i odchodzą różne problemy związane np. z endianami.
[#638] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #603

jakie to brzydkie....
[#639] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #636

Bidnie chodzi :) Ciekawi mnie czemu zdecydowano się na konwersję z macowej wersji.

wali7 wkleił powyżej link, w którym masz to wyjaśnione
http://s390174849.online.de/ray.tscc.de/wolf3d.htm
1
[#640] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #638

Uroda to rzecz wtorna. Podobno to jest od MacBook-a? Nie lubisz design Apple?
Liczy sie to, ze ktos zrobil obudowe laptop do A600.
I ze to dziala.
Co czyni taka A600 najwygodniejsza Amiga w historii do uzywania.
Zawsze mowilem, ze A600 wyprzedzala swoja epoke o lata.
A jak ktos woli ladniejsza obudowe, to niech znajdzie taka, ktora mu pasuje.
Albo sie zglosi do Phila od obudow.
1
[#641] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #640

Bez przesady. Jeśli do Malucha wsadzę jutro silnik elektryczny to będę mógł powiedzieć, że przez to Maluch w latach dziewięćdziesiątych wyprzedził epokę ?
[#642] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #640

Rzeczywiście ma to coś Applowego w formie... Kiedyś mi się te grube PowerBooki G4 strasznie podobały (sam mam jednego do Morphosa), ale mi przeszło ;)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 16:40:10 przez wali7
[#643] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #641

Jest taki maluch z silnikiem elektrycznym, gościu na YT ma swój kanał. Tam wszystko jest zrobione po taniości, dużo DIY i jakoś to jeździ :)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 16:38:19 przez wali7
[#644] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #640

Nie pierwszy zrobił...

https://bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=53

Skoro się nie przyjęło, to znaczy, że wygląd i elementarna ergonomia mają jednak znaczenie i nie było chętnych na coś aż tak groteskowego.

A600 niczego nie wyprzedzała. Po prostu, czasy mamy takie, że można kupić, zrobić, zamówić wszystko u wujka z Chin. Równie dobrze, możesz powiedzieć, że Syrena (samochód) wyprzedziła epokę, bo jak się dzisiaj pokręcisz po szrocie, pozbierasz w miarę współczesne komponenty i do niej wsadzisz, to będzie lepsza, niż była, a nawet całkiem znośna.
[#645] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #641

ZX Spectrum jeszcze bardziej wyprzedziło epokę niż A600: jeszcze mniejsza obudowa, jeszcze mniejsza płyta główna i na pewno da się do niego podczepić współczesny reaktor jądrowy (zupełnie jak do A600)

Słowem...
1
[#646] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #643

No ok, ale to nie oznacza, że sam Maluch wyprzedził epokę. W przypadku A600 to po prostu była mała płyta i tyle . Ale to już takie OT gadki-szmatki.
[#647] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #646

no przecież to jasne szeroki uśmiech
[#648] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #646

Skoro robi się repliki amigowych płyt głównych, to nie można jakiejś przeprojektować i doposażyć tak, żeby pasowała normalnie do obudowy jakiegoś laptopa?
[#649] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Daclaw, post #648

Można, chociaż pewnym problemem jest chipset, który jest stosunkowo spory (jednak przykład Amy pokazuje że się da wcisnąć prawdziwą Ami na małą płytkę).
https://www.enterlogic.se/?page_id=75

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 16:57:18 przez wali7
[#650] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #649

Może jakiś Amigowiec wymyśli coś podobnego co jego odwieczny rywal:

https://www.exxosforum.co.uk/forum/viewtopic.php?f=18&t=6940
[#651] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Daclaw, post #644

Ja mowie o dzialajacym laptopie, a nie o komputerze wygladajacym jak laptop.
Tutaj chodzi o baterie i zuzycie energii.
AmigaBook 600 dziala przez 3h.

Naprawde?
To od kiedy domowe PC-ety mialy zlacze PCMCIA ?
[#652] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #641

Nie zrozumiales widze.
Zlacze PCMCIA cos ci mowi?
Albo brak klawiatury numerycznej?
[#653] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #652

Ale powiedz, Ty chyba nie mówisz serio .
Ponad dziesięć lat wcześniej ZX81 miał nawet bardziej miniaturową klawiaturę niż A600 i miał do tego złącze krawędziowe, którego nie miała A600 . Do A600 nawet nie podłączysz magnetofonu. A kalkulator Bolek to w ogóle nie wymagał podłączania monitora bo miał własny zminiaturyzowany ekran .
[#654] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #653

Widac, ze inaczej rozumiemy, ze cos wyprzedza epoke.
Po prostu w 1992 roku w przypadku A600 zarowno zlacze PCMCIA jak i brak klawiatury numerycznej bylo tzw. fanaberia inzynierow Commodore.
Bardzo mocno krytykowana wowczas.
A po 10-30 latach okazuje sie byc czyms (bardzo) prrzydatnym.

Troche podobnie bylo z Amiga CDTV, ktora tez wyprzedzala swoje czasy z powodu uzycia CD i pilota.
[#655] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #654

Czyli A600 była projektowana z myślą o jej używaniu w 2024 jako retro-zabytek? No to Commodore faktycznie był wizjonerskią firmą .

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 19:36:05 przez prz
1
[#656] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@rbej1977, post #650

Skoro myślisz, że wejdziesz nam na ambicję pokazując klon płyty Atari sądząc, że w światku Amigi nie ma czegoś podobnego to nie masz pojęcia o czym piszesz.

I ja nie mam nic do Atari. Fajnie, że też się dobrze bawią.

Pierwszy klon Amigi powstał już 1994 roku (DraCo).
[#657] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Daclaw, post #632

Doom to jeden z tytułów.

Dokładnie Doom to wisienka na torcie bo już sporo przed nim Amigę zaczęły omijać duże tytuły. Nie było Ultimy Underworld, Alone in the Dark, X-Winga, Lands of Lore, Shadowcastera, Comanche, Wing Commandera 2, Strike Commandera, Sierra powoli przestawała wydawać przygodówki. Długo by wymieniać, ale czuć było że PC przegania na polu gierkowym.
3
[#658] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Private_Public, post #657

Zgadza się ale moim zdaniem w Polsce to PSX a nie PC zabił Amigę.
[#659] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@rbej1977, post #658

PS1 to już 1996, wtedy było dawno po Amidze.
[#660] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #654

Ależ Ty ciśniesz ekwilibrystyki myślowe...
"W epoce" raczej każdy by się ucieszył, gdyby A600 w tym miejscu miała złącze CPU, rodem z A500. Dzisiaj... no fajnie, że ta PCMCIA jakoś się daje wreszcie wykorzystać, ale skoro inżynierowie z C= byli wizjonerami na miarę Nostradamusa, to chyba każdy by wolał raczej USB, albo SD.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 20:09:08 przez Daclaw
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem