[#511] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@RokiS, post #510

W sumie, to bylby fajny projekt, plyta a1200 upakowana do wsadzenie w obudowe a600. Bez lacza cpu, ale juz z rozszerzonym ramem i 030. Kto by nie chcial takiej a600?
[#512] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Ralpheeck, post #511

Płyta A1200, jeśli masz wersję z odłączanym modułem portu myszki, zmieści się do obudowy A600 tak jak jest Nawet złącze CPU mogłoby zostać - karty połówkowej długości też by się zmieściły.
[#513] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Daclaw, post #512

Mobo a600 kończy się na porcie ext fdd, a A1200 ma przynajmniej jeszcze port joya. Gdyby było tak jak piszesz to już bym miał A1200 w obudowie A600 szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 16:13:15 przez _tBn_
[#514] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Daclaw, post #508

Nastepny, ktory nie pamieta. A600 to byla beta wersja A1200.
Oprocz PCMCIA, IDE, obslugi 2 MB chip, A600 mialo i bylo testowane tez calkowicie przepisany system operacyjny,
z ktorym raczej nic nie moglo sie wtedy (w 1992 roku) rownac z zadnych owczesnych komputerow domowych.
Wiec te twoje "cost reduced" jest dosc zabawne, dodanie PCMCIA, IDE, 0.5MB chip, nowego systemu.
Typowe dzialanie z czasow PRL-u :)
I wcale sprzet Commodore to nie byl tani sprzet.
1
[#515] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #514

Ten "całkowicie przepisany system operacyjny" (2.04) był już wcześniej w A500+.
A600 była taką beta wersją A1200 jak Maluch był beta wersją Poloneza.
5
[#516] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #515

Naprawde? Nastepny, ktory sie nie zna.
Kickstart 2.0 i WB 2.0 ma obsluge PCMICIA i IDE.
A500+ nie ma ani IDE ani PCMCIA.
No ale moze ty bys potrafil testowac zlacza PCMCIA I IDE w A500+.
[#517] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #516

Po prostu miałem A500+, w której fabrycznie był montowany system 2.0
1
[#518] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #517

A tak dokładnie, to gdzie był montowany?
Przepraszam, nie mogłem się oprzeć.
[#519] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Gandalf, post #518

A tak dokładnie, to gdzie był montowany?
Przepraszam, nie mogłem się oprzeć

Mniej więcej tam gdzie w A600. Pytasz poważne czy udajesz, że dyskietki z Workbenchem to kompletny system żyjący niezależnie od kickstartu w ROMie?
[#520] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #519

Pamięć ROM, gdzie oczywiście jest część systemu dzisiaj modyfikowana na wszystkie możliwe sposoby, nie jest systemem jako takim. Dopiero dyskietki dodają ci całą resztę. Mało tego - zawartość dyskietek (lub HDD) może modyfikować/podmieniać zawartość ROM-u tworząc nowe możliwości systemowe.
Nic nie udaję, tylko twierdzę, że to jest całość jako taka. Nie powinieneś pisać, że w A500+ miałeś zamontowany system 2.0, bo miałeś Kickstart w wersji pozwalającej uruchomić system 2.0.
Tak to rozumiem.
[#521] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Gandalf, post #520

Pamięć ROM, gdzie oczywiście jest część systemu dzisiaj modyfikowana na wszystkie możliwe sposoby, nie jest systemem jako takim. Dopiero dyskietki dodają ci całą resztę. Mało tego - zawartość dyskietek (lub HDD) może modyfikować/podmieniać zawartość ROM-u tworząc nowe możliwości systemowe.
Nic nie udaję, tylko twierdzę, że to jest całość jako taka. Nie powinieneś pisać, że w A500+ miałeś zamontowany system 2.0, bo miałeś Kickstart w wersji pozwalającej uruchomić system 2.0.
Tak to rozumiem.

No winszuję tego genialnego i błyskotliwego wytłumaczenia słowa "zamontowany".

Ale widać, że i tak zrozumiałeś o czym było napisane tylko cyt. "nie mogłeś się oprzeć".

Czy to coś zmieniło w stwierdzeniu, że 2.0 był już w A500+, a nie dopiero w A600 jak twierdził przedmówca bo wpływu merytorycznego na ten wątek nie widzę?

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 18:41:28 przez prz
2
[#522] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@_tBn_, post #495

Dla mnie wbudowany kontroler dysku był i jest bardzo istotnym elementem wyposażenia, pozwalającym odróżnić komputer od zabawek pokoju A500.

Dziś jest dzień opowiadania dowcipów o A600 Po poprzednim, że A600 była zbyt nowoczesna na swoje czasy (tylko dlatego, że postawiono na odrealnione i ekonomicznie skrajnie niepraktyczne laptopowe interfejsy podłączenia osprzętu - co tam dziadek CPU i układy graficzne), teraz kolej na profesjonalizm A600 bez bloku numerycznego, bez wyprowadzenia złącza procesora, za to z komputerowo-profesjonalnym... modulatorem TV szeroki uśmiech

No nie, to A500 i A1200 są bardziej rasowymi komputerami ze względu na bardziej otwartą architekturę - łatwość rozszerzania o karty turbo (w przypadku A500 też zewnętrzne napędy SCSI/IDE do wyboru) i pełną klawiaturę.

W zabawkowej A600 producent nawet nie przewidział dodania FAST-RAMu czy karty turbo, dopiero producenci osprzętu wymyślili nieliczne w epoce "hacki". A dysk musiał być albo dodany przez serwis, albo wiązało się to z utratą gwarancji. 3.5" serwis autoryzowany by nie upychał, więc znów koszt.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 19:29:03 przez Jacques
2
[#523] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@RokiS, post #488

Odpowiedź na:

A uda się tego Quake sprawdzić w HAM-ie 640x400 AGA??

Cierpliwości, ciągnę trzy etaty i nie mam czasu nawet piwa się napić, bo po piwie trzeba mieć minimum 4 godziny przerwy by móc prowadzić pojazdy, a ja nawet tyle nie śpię. Za to jutro pochylę się nad tym by zaspokoić twą ciekawość.
[#524] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #522

Naprawde producent A600 nie przewidzial dodania fast ramu?
To jest chyba jedyny model Amigi, gdzie fast ram mozesz dodac od reki.
I gdzie ma to sens.
1
[#525] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #517

W takim razie wiadomo po co Commodore wypuscilo A500+.
I ile czasu zajelo mu samo doszlifowanie/testowanie A600, nim ten komputer pojawil sie na rynku.
O ile mnie pamiec nie myli (choc stary jestem) to w tym kicku juz byly stery do obslugi IDE i PCMCIA.
[#526] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #524

Naprawde producent A600 nie przewidzial dodania fast ramu?
To jest chyba jedyny model Amigi, gdzie fast ram mozesz dodac od reki.
I gdzie ma to sens.

SRAM na PCMCIA niby? Równie tanio mogłeś sobie dodać jednorożca
1
[#527] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #526

No patrz, czyli jednak da sie i to od reki.
[#528] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #527

Fajna ta A600, pełna teoretycznych zalet w epoce była
1
[#529] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@prz, post #521

Dziękuję. Gwoli ścisłości - montowany. Dotyczy sprzętu jako takiego. Nie mylić z komendą Mount.
Nie twierdzę, że nie było 2.0 w A500+. Rozróżnij jednak Kickstart od dyskietek z systemem jako takim. Muszę tłumaczyć jak dziecku?
Wpływu merytorycznego na ten wątek ta wypowiedź nie ma żadnego, podobnie jak twoja i wiele innych, bo jest on klasycznym biciem piany.
Najwyraźniej nie ogarniam tematów związanych z komputerem, którego użytkuję z różnym powodzeniem od ponad 30 lat.
[#530] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Gandalf, post #529

Najważniejszym elementem AmigaOS jest exec.library i jest on w Kickstarcie, podobnie jak kilka innych, najważniejszych rzeczy: intuition.library, dos.library, scsi.device, itd. Z dyskietki doczytywane są pomniejsze elementy. Zresztą nie ma to wielkiego znaczenia, skoro na AmigaOS składa się zawartość kickstartu i dyskietek, zaś Amiga500+ była fabrycznie wyposażona w AmigaOS 2.04.
https://bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=9
Nie jest więc prawdą, że system ten pojawił się najpierw w A600.
1
[#531] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@koczis, post #523

uuuaaa, nie widziałem że aż tak zrobiony jesteś... człowiek drogi :)
[#532] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #530

Nie jest więc prawdą, że system ten pojawił się najpierw w A600.

Wiem. Przecież ja tego nie twierdziłem.
Pisałem jedynie, że sam Kickstart nie jest w pełni systemem i wymaga części zawartej na dyskietkach.
Rdzeń/jądro jest tam zawarty, ale bez obudowania go resztą masz jedynie "żebrzącą łapkę", animację dyskietki, czy też inne logo.
Stąd moja wypowiedź o montowaniu systemu 2.0 w A500+, która z gruntu była niedokładna.
Zamontowanie Kickstartu w wersji 2.04 jest poprawną informacją.
Szczegół techniczny? Być może. Ale dość istotny.
[#533] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Daclaw, post #487

Ta wzmianka o 15 cm przypomniała mi że kilka miesięcy temu był na forum wątek o sensowności A600, zresztą nie jest on zamknięty i to tam można by kontynuować ten off top, a ten wątek zostawić Doomożercom. :)

https://www.ppa.pl/forum/komentarze/46346/kosztowna-pomylka-commodore-historia-a600

PS.: Myślałem że wersje beta tworzy sie w kilku egzemplarzach do testów, a nie sprzedaje sie ich milion sztuk. :D
1
[#534] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@ZorrO, post #533

Miałeś Amigę w latach 1991/1992?
[#535] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #534

Nie. CPC ze stacją miałem w 92-96, a A1230 w 96-02.
Bajtka i inne czytywałem od 86. :)
[#536] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@ZorrO, post #535

No to pewnie nie odczułeś na własnej skórze rozczarowania, gdy C= wypuściło A600. Nie przeczę, że obecnie ma ona wielu fanów ceniących sobie kompaktowe rozmiary i całkiem spory wybór rozszerzeń, natomiast wtedy A600 została pożarta przez prasę: że nienaprawialny SMD, że drogie dyski 2.5 cala, ale przede wszystkim dlatego, że wciąż ten sam, 7.14 MHz procek. A obok tych wad jeszcze kick 2.0, który nie jest wystarczająco kompatybilny z 1.3 (bardzo podobne zarzuty stawiano pół roku wcześniej A500+).
A600 - to nie było to, o czym marzą młode dziewczęta ;)
4
[#537] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #534

Ja miałem A500 od 91 i doskonale pamiętam pewne rozczarowanie kiedy C wypuściło A500+ i A600 a potem A1200, zamiast czegoś konkretnego.
Nie byłem jednak jakoś bardzo zdziwiony, pamiętając bezsensowne komputery typu Commodore +4, C116 itp które produkowano, bodaj razem z C64.
C128 to tez był model bez większego sensu, chociaż posiadałem jakiś czas po zmianie z C64.
Miałem zerową wiarę w firmę i z tego powodu przeskoczyłem szybko na PC.
[#538] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #536

Zdecydowanie to nie było to :) A600 to był niewypał i to totalny :

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2024 08:10:30 przez sopel
[#539] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #536

Tak jak już pisałem wcześniej, to był czy kiedy świat PC dostawał sporego kopa bo rynek został zalany tanimi chińskimi częściami i można było złożyć sobie samemu szybki komputer o dowolnej konfiguracji. W efekcie powstawało dużo coraz bardziej zaawansowanych gier. Amigowcy czekali na coś również szybszego od Commodore aby nadążyć za PC. I dostali A600. Czyli praktycznie to samo co komputer tłuczony od lat. A600 jako nowy podstawowy model nie dawał już nadziei, że na Amigę zaczną powstawać nieco lepsze produkcje. Użytkownicy Amigi poczuli się jakby Commodore z nich zakpił, a wręcz napluł w twarz. Tak było, sam pamiętam.
4
[#540] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #536

Pamiętam nagonkę na KS20 w czasopismach i w "poczcie pantoflowej", że to te spi..lone ROMy na których gry nie chodzą, i że trzeba je zmienić na stare KS13, co rozwiązywało problem w Plusce ale nie w A600, bo nadal SlowRAMu nie miała. Ale też reklamy przełączników KS13/20 dla tych co na A500 chcieli nowsze użytki uruchamiać. Choć takich pewnie było mniej niż tych co chcieli tylko grać.

W okolicach bodajże '92 A500 zarówno nowa goła jak i używana z dodatkami kosztowała ok 5mln. Pluska i A600 ok 6mln. A podobno niektórzy nieświadomi problemu z KS kupili A600 bywało że sprzedawali je jeszcze na gwarancji spuszczając cenę nawet do 4.5mln, byle by sie jej pozbyć i zmienić na A500 aby grać we wszystko a nie tylko w niektóre.

Nie wiem w którym roku pojawiła sie dyskietka z KS13.

Marginesem dla tych wojenek Kikstartowych była garstka uparciuchów co chcieli mieć w Amidze twardziele. A do A500 nawet nie marzono wtedy o tańszych IDE takich od PC. Te oryginalne Skaziki 20MB w tym czasie staniały do ok 50% ceny A500, ale kombinatorzy kupowali jakieś skazikowe sterowniki z firm garażowych i polowali na używane skazikowe Twardziele wyjęte z Makówek, ale w PL były wielką rzadkością i kto mógł to próbował sprowadzić sobie ze zachodu, ale wtedy nie było neta tylko ogłoszenia w papierowych gazetach i telefony do znajomych za granicą by to sprowadzili. Ciężko z tym było, a jak już miałeś w łapach to nie koniec trudności bo te skaziki często miały liczne bady i zaczynała sie zabawa jak i czym to sformatować. Skąd brać instalery w czasach gdy pirackie gry były hakowane tak że usuwano je z gier aby zmieścić interko z piracką reklamą i nieśmiertelnościami.

Najbardziej z tych desperackich męczarni o tanie HDD śmiali sie ci co uważali że lepiej sie przesiąść na PC. Ale byli i tacy co wbrew nagonkom na A600 kupowali je od razu z twardzielami, albo kupowali bez od tych desperatów co po 4.5mln sprzedawali zamiast za 6mln i wymieniali KS 204 na 205 aby twardziela wyrwanego z laptopa tam wstawić co też było w PL rzadkie ale nie aż tak jak skaziki, więc było znacznie taniej i nie trzeba było na to polować miesiącami, a i pojemności były w nich większe za te same pieniądze niż w skaziku. Nie wiem w którym roku pojawiły sie przejściówki do podłączania IDE 3.5cala. Często sie to także wiązało z koniecznością zmiany zasilacza na mocniejszy. Generalnie nie było lekko. A ptaszki ćwierkały że C= zdycha przez co niedługo do Amig nie będzie nowego softu, więc może lepiej przejść na PC póki Amigę da sie sprzedać za więcej niż flaszkę. ;)

Gdzieś w tle rosła świadomość że niektóre wersje złamanych gier działały także na KS20, choć większość posiadaczy A500 takich wersji nie miała, i trzeba ich było szukać u nielicznych ogarniętych piratów. Ci nieogarnięci jedynie powtarzali jak mantrę - zmień sobie KS, albo sprzedaj to G... (to o A600) i kup normalną Amigę. 95% Amigowców nie miała pojęcia o istnieniu takich wersji. To opinia wyczytana bo wtedy jeszcze nie siedziałem w środowisku Amigowców. Jeszcze mniej było takich co zauważyli że karty Pcimcia w sklepach z Laptopami taniały podczas gdy Chip pod klapkę do A600 trzymał cenę, a taki Fast rozwiązywał problem braku SlowRAM.

A o trudnościach w niektórych grach spowodowanych brakiem numerycznej po raz pierwszy usłyszałem dopiero w 2iej połowie lat 90ych. Gdy wszystkie Amigi ze 7MHz kosztowały już tyle co 8bit ze stacjami. I nie pamiętam bym mnie martwiła obecność na takich listach jakiegoś tytułu, tym bardziej że nie brakowało także tych co mieli A600 i rozwiązany ów "problem" albo zmodyfikowaną grą, albo łatką na systemie. Albo zwyczajnie zauważali że gra pozwala przemapować klawisze i grali nawet w to co podobno zdaniem większości sie nie dało na A600. :)
Ale IQ przeciętnego giercomana było takie że nawet dwufajerowego joya nie umieli do Amigi podłączyć. A ja od dawna miałem świadomość że powszechna opinia to niekoniecznie znaczy opinia słuszna. Dlatego zwykle nie wierzyłem gdy ktoś mi mówił że sie czegoś nie da, tylko szukałem dziwaków z inną opinią. :)

Marginesem Marginesu w 1ej połowie 90ych byli ci co mieli kasę na A1200 czy CDTV. Dziwne że z wyjątkiem braku klawiszy A1200 miała wszystkie te wady które miała A600, a nawet że procent gier z A500 który na niej nie działał był nawet większy bo dochodziły te co nie lubiły AGI albo nowego procka, i to przy niemal 2x wyższej cenie niż za A600. A jednak nie wieszano na niej psów tylko wieszano jej plakaty na ścianach jako marzenie do zrealizowania. I pewnie w zbyt biednym obracałem sie środowisku, ale wtedy nikt nie marudził na jakość gier na Amidze. Nawet bez twardziela i Megaherców biła na głowę jakością wszystkie 8bitowce oraz wczesne i tańsze PC. Na mojej planecie nie było takich co marzyli o trochę lepszych grach niż Amigowe. A info o grach na CD czytało sie jak Science Fiction.

Pamiętam że ludzie byli rozczarowani tym że nowe Spectrum 128K nie miało takich trybów graficznych jak miał Timex, że do C128 nie było lepszych gier niż do C64, że muza w grach na ST nie była równie ładna jak na Amie, że PC wogóle nie miały muzy, ale osobiście nie znałem nikogo kto był rozczarowany A600. Ci co ją mieli cieszyli sie że wreszcie sobie Amigę kupili, albo że wreszcie mają Amigę z twardzielem. :)

I nie wspomniałem o moim epizodzie z A600, to był rok '93, od roku miałem CPC 6128 ze zielonym, a jedyny kolor TV w domu był w pokoju rodziców. Miałem pożyczoną na kilka tygodni od takiego co zamierzał sie na PC przesiąść, i zamierzałem ją kupić, ale brakowało mi połowy kasy i liczyłem że jak sprzedam CPC to ją kupię. Ale klient sie nie zjawiał, za to zjawił sie ktoś kto miał całą kwotę i musiałem oddać A600 jemu. :(

Później miałem pilniejsze wydatki i Amstrad został ze mną jeszcze 3 lata, doczekał sie kolorowego ekranu i dużej stacji na tańsze dyskietki a nawet myszki. Potem zebrałem kasę na A1200 z HDD (3.5'), CD i Turbo 030. Nigdy nie uwierzyłem że A600 jest w czymś gorsza od A500. Osobiście jej ekran powitalny z tęczą i ruchomą dyskietką mnie oczarowywał, przeciwnie do białego ekranu z A500 którego moje wrażliwe na światło oczy nienawidziły. Równiaż rozmiary A500 wydawały mi sie jakieś takie zwaliste. Z estetycznego punktu widzenia była jak grubaska w porównaniu do zgrabnej A600. :)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem