[#661] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@rbej1977, post #658

Czyją Amigę zabił playstaton? Moja nietknięta.
2
[#662] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@rbej1977, post #658

Raczej odwrotnie. Dokupienie Playstation do Amigi pozwalało dłużej trzymać sie Amigi a tym samym z dala od PC. Przynajmniej tym co nie potrzebowali profesjonalnego i kompatybilnego ze światem biurowego softu. Bo gierkowo to po premierze PSX, PeCety musiały parę lat gonić i tanieć aby posiadacz PSX spojrzał na PC ze zazdrością. A zabawy kulturalno artystyczne Amiga zaspokajała dopóki AVI nie wyparł VHSa.
1
[#663] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@ZorrO, post #662

Niecałe 2 lata, do premiery 3dfx Voodoo w 96.
[#664] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Private_Public, post #663

W '96 to tylko Virge S3 można było kupić w cenie takiej jak PSX za sama kartę, a reszta PC to w sumie ze 4x tyle co PSX.
A Voodoo w sklepach (a nie na targach) był w '97 i więcej czasu spędzałeś na konfigurowaniu niż na graniu. To były czasy gdy odwiedzali nie posiadacze takich drogich kart i nie mogli uwierzyć że na PSX za ułamek tego co wydali gry chodzą płynniej i mają ładniejsze tekstury. A połowa najlepszych gier na PSX nigdy sie nie ukazała na PC. Żaden nie wychodził po tym co mu prezentowałem z dumą z tego co ma u siebie.
Kolejne 2-3 lata musiały minąć żeby posiadacz PSX czuł sie przy posiadaczu PC jak ubogi krewny. No chyba że zainwestował w PS2 który kosztował na starcie tyle co topowy PC. Więc tym razem konsola nie była tak super korzystna cenowo jak w PS1.
1
[#665] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@rbej1977, post #650

Może jakiś Amigowiec wymyśli coś podobnego co jego odwieczny rywal:

https://www.exxosforum.co.uk/forum/viewtopic.php?f=18&t=6940

GBA1000 - mówi ci to coś?
Tu masz moje stare (kręcone z ręki i bez montażu) filmy o tym:
https://youtu.be/g0St_akTFeA
https://youtu.be/kYa_gVsIAPE

Z nowszych projektów:
A4000TX https://amitopia.com/the-amiga-4000tx-rev-1-1-motherboard-is-finally-ready/ - mam jeden egzemplarz, ostatnio zrobiłem mu kartę SCSI A4091
A2000EATX - https://github.com/jasonsbeer/Amiga-2000-EATX - też mam, bardzo lubię ten komputer :)
A3000++ - https://www.ppa.pl/graffiti/obrazek/5350/aa3000 - mam, ale nie skończyłem jeszcze
Czy zalinkowana przeze mnie Amy - https://www.enterlogic.se/?page_id=75 - tego dla odmiany nie mam, i nie planuję
... tyle z pierwszych lepszych oryginalnych klonów z Amigi z ostatnich lat
Do tego są jeszcze repliki: A4000B by Acill, A4000cr, ReA500+, RaA1200...
No i cała masa maszyn opartych o FPGA: różne mutacje minimiga, czy A586 (fajny multiplatformowy projekt)

Nadal twierdzisz że Amigowcy nie potrafią? Czy zamierzasz jeszcze wyskoczyć z równie marną prowokacją? Na przyszłość zapoznaj się z faktami i dopiero wtedy zabieraj głos.....

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 23:32:10 przez wali7
6
[#666] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Daclaw, post #660

I znowu mylisz pojecia.
Wprowadzenie czegos nieistniajacego wtedy jak USB i SD, od tego co bylo prawie niewykorzystywane wtedy w komputerach choc juz istnialo jak naped CD w CDTV czy zlacze PCMCIA w A600/A1200.
2
[#667] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Don_Adan, post #666

Nie. Ironizuję z wizjonerów i wyprzedzania epoki.
1
[#668] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #665

Twierdzę że jedyne co potraficie robić dobrze przez ostatnie lata, to kłócić się, podczas gdy inni twórczo działają.
1
[#669] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@rbej1977, post #668

Aha, jakoś post który napisałem przeczy twoim słowom. Ale przecież zawsze można udawać że nic tam nie ma...
2
[#670] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@rbej1977, post #668

Głodny myśli o jedzeniu.
[#671] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@ZorrO, post #662

Tak właśnie zrobiłem. Do A1200 PPC BVision dokupiłem sobie PSX`a i tak przetrwałem jeszcze do lata 2004 r. :)
[#672] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@aMifan, post #671

A co było po 2004 ?
[#673] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #672

2005
6
[#674] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #673

Dziękuję :) To wiele zmienia

Wracając do Dooma, to nie wiedziałem, że ten z Saturna taki bidny. Działa jak na Amidze

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 12:52:22 przez sopel
[#675] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #674

Na PSX był nawet Quake 2, nazwany portem niemożliwym.
[#676] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@rbej1977, post #675

Twierdzę że jedyne co potraficie robić dobrze przez ostatnie lata, to kłócić się, podczas gdy inni twórczo działają.

a ty tu jeszcze?
Przecież my amigowcy nic twórczego nie robimy tylko się kłócimy...
To jak, przeczytałeś mojego posta i zmieniłeś zdanie? Czy nie..
Czekam na odpowiedź. Wystarczy napisać, że pomyliłeś się, także amigowcy twórczo działają.... pokłony

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2024 15:39:15 przez wali7
2
[#677] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #674

1
[#678] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #677

ooo, na takiej stacji graficznej miałem zajęcia z "Fizycznych podstaw modelowania dynamiki układów molekularnych"... tytuł pamiętam do dziś, materiał już jakby mniej ;)
Ale te SG naprawdę były wtedy super...
1
[#679] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #678

Jak na Politechnice wyrzucali jakiś większy system, oparty na czymś podobnym do SGI Onyx (taka skrzynia, wielkości małej lodówki), to przygarnąłem trochę. Raczej nie do użytku, bardziej jako gadżet i do dekoracji. Wylew kondensatorów jest w tym taki, że są normalnie plamy na podłodze. W więc, nie tylko Amiga ma ten problem. ok, racja
[#680] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #678

No za każdym razem jak ktoś tutaj albo na innych forach wrzuca coś o SGI to mnie jakoś tak motywuje...
Zatem zapowiadam, że ... Planuję w te wakacje wrzucić coś na kanał gdzie opowiem o silikonach i pokażę silikony. bez skojarzeń proszę ;)

a co do dooma na SGI to na takim jakimś podstawowym Indigo2 to pewnie ze 4 na raz można odpalić w okienkach i będą działać w 30 FPSach :)
Dodam że Doom na SGI działa softwarowo bez sprzętowego wsparcia (no bo nawet jak miałby działać sprzętowo?) Co do Quake'a to oczywiście też jest i działa. Q2 i Q3 już ze wsparciem sprzętowym.
1
[#681] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@c64portal, post #680

OOoo - dawaj ok, racjaOK
[#682] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@amikoksu, post #661

Czyją Amigę zabił playstaton? Moja nietknięta.

Traitor'a z gry Zdrajca.
[#683] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@c64portal, post #680

Dodam że Doom na SGI działa softwarowo bez sprzętowego wsparcia

A jakie to wsparcie sprzętowe ma na PC czy Amidze ? Doom nawet z koprocesora nie korzysta.
[#684] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@c64portal, post #680

A jakie masz? Kilka lat temu uratowalem jednego z elektrosmieci.
Czy mozna tam zainstalowac jakiegos puppy linuxa?
[#685] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #683

Nie słyszałeś o glDoom.
1
[#686] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Ralpheeck, post #684

no mam kilka ;), a instalowanie linuxa to świętokradztwo na tym sprzęcie ;)
ale nie róbmy offtopa
2
[#687] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@karolb, post #685

I gdzie ? GDZIE ? Gdzie masz na powyższym filmie z SGI Dooma w wersji GL ? Po co tak bredzisz ?
[#688] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #687

C64portal napisał, że na SGI działa tylko softwarowo, ty odpisałeś że nie było innej wersji na PC, ja udowodniłem że była.

Kurtyna.
1
[#689] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@karolb, post #688

Co ty człecze bredzisz ? Gdzie napisałem, że nie było innej wersji ? Napisałem, że nie było sprzętowego wsparcia dla DOMYŚLNIE oryginalnej DOSowej wersji na której opiera się amigowy port. Czytaj człecze ze zrozumieniem i nie przypisuj mi rzeczy których nie napisałem.
Kantyna
[#690] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #665

@wali7 Nieco inna kategoria nadal.

GBA1000 to nadal Amiga 1000 z poprawkami.
A3000++ podobnie.

A4000TX to płyta A4000 poprawiona tak by do obudowy ATX weszła. Tak samo A2000EATX.

Te projekty poszły o krok/dwa względem ReAmiga1200 ale nadal są to prawie te same płyty co C=/ESCOM wypuściło.

Przy Raven ktoś się pokusił by zrobić model którego nie było. Bazuje na częściach z któregoś modelu i popularnych rozszerzeniach do nich. Pewnie sporo roboty zanim to będzie chodzić ale zainteresowanie w społeczności jest.

Przy Amidze robienie takiego kolejnego Draco nie ma raczej sensu bo tu płyta A4000TX pozwala zrobić sobie amigę w dowolnej obudowie, dołożyć którąś z istniejących kart z 68060 i użyć istniejących kart Zorro.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem