[#61] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #59

Ten Hyundai Super-16V to koło Amigi nawet nie stał. Xt, 640kb ram, grafika EGA
16 kolorów. Polecać ten zestaw jako lepszy zakup niż Amiga to, moim zdaniem,
duża przesada.
1
[#62] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Marcin27411, post #61

Piszesz totalnie obok tematu obecności HDD w PC, także odpadam.
2
[#63] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Marcin27411, post #61

No ale jak kupiłeś ten Hyundai Super-16V to miał twardy dysk i był profesjonalny przez to. Do Amigi ich nie montowano, tzn. według opinii z tej dyskusji 0,1% amigowców je miało... Tak więc kupując ten Hyundai Super-16V miałeś 99,9% szans że kupisz HDD, a kupując A1200 miałeś 0,1% szans, że dokupisz HDD do tego. Mamusię oszukasz, tatusia oszukasz, ale statystyki nie oszukasz
Że nie rozumiesz? Ja też nie, ale według kilku osób to ma głęboki sens.
2
[#64] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Marcin27411, post #57

Akurat ten jutuber to żaden autorytet ani wyrocznia. Często się myli, zapomina, nie dopowiada itd
Rozumiem, że ma swoją widownię dzięki nostalgii, ale przestałem go oglądać kiedy po raz enty walnął jakiegoś babola.
[#65] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #63

Temat obecności HDD w przytłaczającej większości PC od 286 wzwyż załatwiało oprogramowanie dla tych komputerów, gdzie użytki i wszystkie ciut większe gry dostawało się w wersji instalacyjnej na dyskietkach, a nie bootowalnej z prośbą o zmianę dyskietki Ot, taki psi(kuta)s pomysł
Ktoś widział grę na PC 286+ z requesterem o zmianę dyskietki? Dobra, nie będę już się pastwić, niech będzie, że 386SX bez HDD nie był jednorożcem
Swoją drogą był w C&A artykuł porównujący A1200 z 386SX, ciekawe czy ten pecet z testu nie miał przypadkiem HDD. Tak tak, oczywiście jeśli miał, to zaburza realia ery 386 jakże skąpej w twardyski
Koniec "srakazmu", sorry

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2024 15:58:19 przez Jacques
[#66] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #65

Jednak nawet w pc dysk HDD nie był dokładany gratisowo a kosztował
podobnie jak dysk do Amigi, warto zauważyć.
[#67] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Marcin27411, post #61

Xt, 640kb ram, grafika EGA 16 kolorów

Tragikomiczny komputer.
1
[#68] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Marcin27411, post #66

"Eureka! Eureko, podaj mi szampon..."
Nie żeby do PC ze względu na soft dysk był praktycznie obowiązkowy, a w Amidze stawano na rzęsach by dało się działać z dyskietek. Coś pisałem powyżej o prośbie o requester zmiany dyskietki w grze na PC powiedzmy wymagającej 286 wzwyż. No czekam

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2024 16:14:34 przez Jacques
[#69] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #68

Wiele starych gier na PC mieściło się na jednej dyskietce. Podobnie jak na ówczesnej Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2024 16:18:31 przez wali7
1
[#70] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@wali7, post #69

Tak, bardzo starych... Ale gdy już objętość wykraczała powyżej 1 dyskietkę, to raczej towarzyszył temu instalator na HDD lub raczej tylko taka forma była przewidziana. Ewentualnie także na 1 dyskietce, bo dane były skompresowane i instalator rozpakowywał w locie na HDD.

Soft nie przymuszał amigowców do kupna HDD, więc co w PC stało się szybko standardem, w domowych Amigach długo pozostawało ekstrawagancją.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2024 16:35:00 przez Jacques
[#71] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #65

A w którym C&A było to porównanie A1200 z 386? Może sobie poczytam. :)

@Marcin @amikoksu - EGA ma w palecie 64 kolory. Więc wiecie, nieco szacunku. ;)
A te 16 kolorów to miała w 640x400 na rok przed pojawieniem sie Amigi.
[#72] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@ZorrO, post #71

Szacunku do czego? Przedmiotów martwych? Nie oszalałem.
[#73] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@ZorrO, post #71

7/94
1
[#74] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #73

Amiga spokojnie zadowala sie 80MB twardego. Hehe taki felietonik ku pokrzepieniu serc.
[#75] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #39

Obejrzałem i widzę średnio 30FPS, czyli tyle ile na 486DX4/100Mhz dobrą grafiką na PCI/VLB.
Dziękuję i doceniam, że Ci się chciało wrzucić ten materiał.

Jakis czas temu robilem testy wydajnosciowe, udalo mi sie wykrecic: 2115 tiksow.
Tutaj mozna sprawdzic miedzy jakimi sprzetami sie to plasuje.
1
[#76] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #68

Moonstone na przykład ;)

Zajmował 2 dyskietki i prosił o zmianę, kiedy chciał zaczytać brakujący plik.

Było jeszcze parę takich gier. Jeden z moich kolegów dość długo operował na zestawie AT 12mhz, hercules i 2 stacje dysków. Bez hdd ;)

Ale racja, to raczej rzadkość była.

Pzdr
Bartek
[#77] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Bartek_S, post #76

Oczywiście, że rzadkość, a 386 bez hdd wręcz nie do pomyślenia jeśli ktoś miał tego używać. Weźmy na przykład Commodore (żeby było śmieszniej ) PC/286:
link
Każdy jak jeden z HDD

Fajny przykład z Moonstone na PC, dzięki OK

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2024 23:07:54 przez Jacques
[#78] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #77

Każdy jak jeden z HDD

A później gry wychodziły na płytach cd a HDD był potrzebny tylko do trzymania
plików konfiguracyjnych i save'ów.
[#79] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Marcin27411, post #78

W erze gier PC CD-ROM przeważnie instalator dawał wybór rodzaju instalacji (SMALL/MEDIUM/FULL) i od tego zależało jak duża część gry była skopiowana na HDD.
[#80] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #79

Dooomy dooomy, doomy wszędzie, co to będzie, co to będzie ?
A tak w ogóle to jedną z moich ulubionych gier doomo podobnych od samego początku był Gloom Deluxe. Na moje 030/50 bardzo dobrze to chodzi, Zauroczyla mnie ta gra choć zebrała też masę batów. Od tygodnia nie wyłączałem Ami i w końcu postanowiłem ją skończyć. Niestety im dalej w las tym poziom trudności staje się absurdalny i o ile dwa pierwsze "światy" udało się pokonać, to ostatni - Hell jest nie do przejścia jak dla mnie na 3 życiach, nie mówiąc o ostatecznym bosie.
Koniec końców w piekle musiałem użyć czita ale GD wydany w 1996r w końcu "przejsznięty" :>>>>>

Teraz przyjdzie czas na Genetic Spiecies bo to druga z moich ulubionych FPS Amigowych.
1
[#81] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #59

Zgadzam się: nie ma co kreować rzeczywistości, dlatego napiszę o tym jak była rzeczywistość wokół mnie do ok 92 roku.
Jedyny PC z twardym dyskiem jaki spotkałem to komputer nauczyciela informatyki/matematyki w mojej podstawówce w sali komputerowej (386, kolorowy monitor, "nowoczesna" stacja 3,5cala, bez karty muzycznej).
Pozostałe 5 stanowisk komputerowych to były max 286, albo niżej, monitory bursztyn, bez HHD, z stacją 5,25 ok, racja
U znajomych, którzy mieli "profesjonalne" komputery też HDD nie uświadczyłeś.
Sytuacja delikatnie zaczęła drgać po 93 roku- 2 kumpli miało cholernie drogie "profesjonalne" komputery 386 z kolorowymi monitorami i HDD.
Sytuacja diametralnie zaczęła się zmieniać po 95 roku, pojawiło się sporo sprzętów 486 i P100 w profesjonalnych zestawach wraz z "profesjonalnymi" biurkami i krzesełkami obrotowymi szeroki uśmiech
[#82] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@BULI, post #81

Jakieś wczesne AT w pracowni rozumiem, natomiast tak jak pisałem, jakikolwiek 386 bez HDD to już byłby niezły wybryk natury.
[#83] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@BULI, post #81

Taa... a u mnie w szkole informatyka odbywała się na Elwro 800 Junior.
W szkołach brakowało kasy na wszystko, więc nie dziwota, że oszczędzano na zakupie komputerów do salek informatycznych. Co nie znaczy, że w domach dyski twarde w pecetach były rzadkością.
[#84] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@mikecios, post #80

W Gloom można grać na dwie osoby na podzielonym ekranie, dlatego tę grę stawiam wyżej jak dooma. Gloom mało doceniony tytuł, ale daje dużo frajdy szczególnie w trybie na dwóch.
3
[#85] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #83

Doczytaj do końca mój tekst:
U znajomych, którzy mieli "profesjonalne" komputery też HDD nie uświadczyłeś.

Mowa o mojej okolicy do 92 roku.
[#86] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@BULI, post #85

Doczytałem, ale może Ty sprawdź ile czasu od momentu zakupu komputera minęło do modernizacji w postaci zakupu dysku twardego :) Idę o zakład, że niedużo.
W 1992 moi koledzy którzy mieli PC (większość to 386, jeden mocarny 486 i ze dwa 286 uznawane za przestarzałe)) to posiadali dyski twarde. Tylko jeden z 386SX nie miał go od razu, ale wyprosił na urodziny i jakoś po 3 miesiącach od otrzymania komputera dostał też dysk twardy. Prędzej brak kart dźwiękowych był częstszym zjawiskiem w pecetach w 1992/93 roku niż brak dysku twardego
[#87] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@sopel, post #86

Drogi kolego, po to jest mój wpis, żeby powiedzieć ci jak było w mojej okolicy do 92 (jak po 93 i jak po 95).
Co do rozbudowy, to te PCty z przed 92 u moich kolegów nie zostały rozszerzone o twarde dyski tylko zmienione (po 93, po 95) na mocniejsze maszyny już z twardymi dyskami ok, racja
[#88] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@amikoksu, post #84

Zgadza się, tryb 1 na 1 też bardzo lubię.
[#89] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@mikecios, post #88

Kurcze, a może jakiś turniej by zrobić 1 na 1 w Glooma Deluxe?
Można też spiąć 2 Amigi serialem w GD ok, racja
[#90] Re: Doom na Amidze - czyli "Krotki film o zabijaniu"

@Jacques, post #41

To jak wyciąganą są wyższe wyniki niż 35 ?
link

lub

link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem