[#361] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@jimiche, post #360

Tylko Adlib.
1
[#362] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #352

Nie rozumiesz że mówimy tu o całej dekadzie i że nie trzeba ani niczego zmyślać ani mylić by skupiając sie na różnych fragmentach historii przedstawiać różne sytuacje? I że jak sie właściwie te kawałki opowieści ułoży zamiast doszukiwać się dziury w całym, to nie ma w nich żadnych sprzeczności?
Tych znajomych bez dżwiękówek miałem w pierwszej połowie 90ych gdy sam miałem Amstrada. A gdy kupiłem Amę to już dźwiękowa zintegrowana z płytą główną była normą, dlatego nie miałem trudności znaleźć PeCetowców z którymi sie wymieniałem MP3kami.

Jeszcze coś? Czy w każdej sytuacji potrafisz sobie wyobrazić że inni są głupsi i mniej szczerzy od ciebie?
Dobrze wychowana osoba powiedziałaby sorry, źle cie zrozumiałem. Twój ruch.

Proszę uprzejmie... mój ruch.
Być może jesteś chaotyczny i samodzielnie należy składać Twoją opowieść do kupy - jednak, czytając ją jako tekst, a nie traktując tego jako puzzle - podważam to co nie pasuje, a nie pasowało mi przedtem, jak i nie pasuje mi teraz generalizowanie.
Czy można było mieć Amstrada w pierwszej połowie lat 90tych? Teoretycznie tak, bo kto i komu zabroni, jeżeli nawet uznamy rok 1990 za pierwszą połowę owych lat.
Znów jednak pojawia się generalizowanie, że kiedy kupiłeś Amigę (brakuje jak dla mnie roku zakupu, a nie chce mi się przekopywać przez cały ten wątek ponownie) - to sugerujesz, że zintegrowana karta dźwiękowa była normą - normą według kogo?

Nie sugeruję tego, że Ty jako osoba jesteś głupi, tego nie napisałem - nie napisałem, że jesteś mądry - ja Ciebie nie znam, ale odnoszę się do konkretnych rzeczy, które piszesz, a nie prowadzę wycieczek osobistych. /end of mój ruch.
[#363] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Nasedo, post #362

to sugerujesz, że zintegrowana karta dźwiękowa była normą - normą według kogo?

Jak to było w kabarecie: "Bo normą to jest ogół, a nie margines" xD
[#364] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@karolb, post #363

Piękny wątek! Amigowcy tłumaczą ile cukru jest w cukrze i jaki to jest klasyczny pecet :(
2
[#365] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Hubez, post #361

Oboje się mylicie...
Tylko emulacja adliba na SB 128 PCI rotfl
Nikt nic w sumie już gorszego nie wymyślił. Choć jak testowałem różne karty dźwięku to były i takie które mnie bardziej zbliżały do utraty słuchu
No tak to było w PC że dźwięk to nie był pewnik a potem większość ludzi miała totalny badziew, jakieś tanie karty gdzie tak im PCB było szkoda że trójkątne karty wychodziły a w DOSie grały mizernie. W Windows zresztą też.

Moja ulubiona karta do starych gier to ESS ES1688 czyli taka sama jak miałem kiedyś. Ustawiasz IRQ 5 albo 7, 220 port i DMA 1, BLASTER w autoexeku i jazda.

Synteza FM gra trochę inaczej niż OPL2/3 ale w przyjemny sposób. Usuwa trochę takie Yahahowe zawodzenie jakiego nigdy np. nie lubiłem w dźwięku z 16-bit SEGA a za to dźwięk jest taki bardziej skonkretyzowany. Zapewne synteza ESFM używa większej ilości operatorów przy emulacji OPL.

Do szybszych PC i nowszych gier z MIDI zawsze bardzo dobrą opcją były Sound Blaster 128 PCI czyli ES1371. Pełna obsługa 16-bit i całkiem sensowne MIDI. Może jakość sampli nie powala ale w domyślnym presecie 2MB były na tyle sensowne że każda gra brzmi poprawnie czego o jakichś AWE32 i podobnych powiedzieć nie można. GUS też miał słabe sample, zarówno jakość i ich brzmienie. Choć w GUSie to przynajmniej te gry które chciały mogły je podmienić... wychodziło jednak że używało się tych domyślnych chyba że ktoś sobie jakieś inne załatwił.

GUS to coś czego jako tako nigdy nie miałem i tylko na DOSBoxie się bawiłem. Poluję na taką kartę ale o ile jakiegoś SB 2.0, 16 itp idzie kupić z całym komputerem tanio to GUSa nigdy nie widziałem. Cena na ebayu zabija. Choć w sumie jeśli tyle kosztują to tyle kosztują, może sobie kupię pomysł

Dzisiaj to tak dumam sobie Rolanda SC-55 nie kupić z ebaya czyli de facto najlepszej opcji. O dziwo dźwięki mniej pasują do gier niż te z SB 128 PCI ale da się przyzwyczaić. Albo jakiegoś DreamBlaster X2 lub X2GS i założyć na kartę dźwięku. Z drugiej strony mi się naprawdę podoba dźwięk z SB 128 PCI i potrzeby używać innej karty nie mam. Do szybszych niż Pentium 1 PC można sobie też dać SB Live! albo Audigy i tam MIDI gra tak samo jak na 128PCI a za to poprawiona jest emulacja Adliba i gra to już zdaje się identycznie z Adlibem. Problem z Live! jest taki że ta emulacja Adliba bardzo mocno obciąża procesor. Nie jest to jednak problem na dużo szybszych komputerach, szczególnie że Adlib jako taki jest dobrą opcją do starszych gier bo nowsze zawsze praktycznie miały MIDI. Też taki szybki PC jest do Windowsa a tutaj EAXy są bardzo mile widziane.

No i jeszcze raz. Jak ktoś nie słyszał a ma zajawkę na retro gry tak ogólnie a nie tylko Amigowe i składa DOSowy PC to polecam zainteresować się tym ESSem. Do nowszych komputerów które mają tylko PCI to kartą jaką się kupuje to ESS Solo-1. Późniejsze Allegro czy inne Maestro mają teoretycznie taką samą kompatybilność w DOSie ale nie mają już ESFM więc to bardzo słaba opcja. Wręcz te późniejsze ESSy są jednymi z tych bardziej zawodzących w OPL. Solo-1 natomiast gra pięknie. Najlepiej jednak tego ES1688 i najlepiej wersję non-PnP ze zworkami - wkładasz do kompa i działa, real plug and play ok, racja Jak się ma ESS na ISA który nie ma zworek to kartę inicjalizować najlepiej driverem unisound. Mniej zabawy i działa od strzała przypisując IRQ 5 lub 7 bez zajmowania pamięci konwencjonalnej gdzie te oryginalne drivery są dość kapryśne jednak. Unisound potrafi inicjalizować wiele rodzajów różnych kart ISA PnP pomysł
1
[#366] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@XoR, post #365

Poluję na taką kartę ale o ile jakiegoś SB 2.0, 16 itp idzie kupić z całym komputerem tanio to GUSa nigdy nie widziałem. Cena na ebayu zabija. Choć w sumie jeśli tyle kosztują to tyle kosztują, może sobie kupię pomysł
Faktycznie, ceny na eBay powalają
Trzeba zejść do piwnicy i sprawdzić czy nie zawieruszyła się tam gdzieś taka lokata kapitału
Zawsze można zapolować na Primax'a SoundStorm'a (AltraSound'a) klona Gravis'a - idą o wiele taniej
[#367] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@AmiClassic, post #366

OMG

Był Gravis Ultrasound Extreme z ESS ES1688 yippee
Widzę w historii ebay-a że czasami są. Wiem już co kupię sobie za silną wolę ok, racja
[#368] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@XoR, post #365

(...) Pełna obsługa 16-bit i całkiem sensowne MIDI. Może jakość sampli nie powala ale w domyślnym presecie 2MB były na tyle sensowne że każda gra brzmi poprawnie czego o jakichś AWE32 i podobnych powiedzieć nie można

Tylko tak zapytam... a jaki problem był z brzmieniem MIDI na AWE32? Z tego co pamiętam, miałem do niej 8MB RAM - i podkreślam (jak na tamte czasy) - czyli czasy AWE32 to karta grała całkiem przyzwoicie pliki MIDI - zatem, bardzo ciekaw jestem zastrzeżeń jakie masz / miałeś do tamtej karty.
I aby nie było nieporozumień - nie uważam tej karty ani za profesjonalną, ani swoim brzmieniem mogącej zagrozić porządnym klawiszom.
[#369] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Nasedo, post #368

To ja odpowiem. Midi na tej karcie brzmią wspaniale, ale nienaturalnie sterylnie. Gus to zmienił, i nawet nudne midy można było wtedy słuchać jak mody. Taka moja opinia.
[#370] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Ralpheeck, post #369

To ja odpowiem. Midi na tej karcie brzmią wspaniale, ale nienaturalnie sterylnie. Gus to zmienił, i nawet nudne midy można było wtedy słuchać jak mody. Taka moja opinia.

Nieco wyżej próbowałem zrozumieć przewagę brzmienia Sound Blaster 128 PCI w MIDI - nie zaś porównywać do GUSa.
Porównanie GUS i SB to już nieco inna historia i jak to co mówisz, już wkracza w sferę gustu.
[#371] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Nasedo, post #368

Tylko tak zapytam... a jaki problem był z brzmieniem MIDI na AWE32?

Nie mam zastrzeżeń żadnych. Karta całkiem fajna technicznie i ma fajne możliwości.
Oprócz braku OPLa (były wersje z OPL3 ale nie wszystkie, chyba ta twoja jak mówisz 8MB miałeś miała CQM zamiast OPL3) jedyny problem taki że domyślne soundfonty na niej jak i w większości kart i większość soundfontów ogólnie nie są specjalnie uniwersalne.

Nawet SC-55, świetnie grający sprzęt (też w postaci sf2 ok, racja) trochę jednak miejscami wypadałoby poprawić aby zagrał trochę bardziej muzycznie bo pojedyncze dźwięki potrafią nie pasować do reszty.

Mało jest sound fontów którym się udaje być uniwersalnym. SB 128 PCI ma taki preset i choć nie najwyższej jakości sample to ogólnie nigdy zastrzeżeń nie miałem co do jej muzykalności. Jakoś to w Eqsonic'u dobrze wszystko zgrali. W sensie instalujesz, odpalasz MIDI i się dalej nie zastanawiasz. W sensie że odpalasz jakikolwiek MID i zagra dobrze.

Technicznie jak ktoś chce zcustomizować brzmienie to SB 128 PCI za dużo nie pozwala. W zasadzie nic nie pozwala. Oprócz domyślnego presetu 2MB są jeszcze tylko presety 4MB i 8MB które niestety nie są tym samym presetem co 2MB i one już nie grają imho uniwersalnie wcale. Nawet powiedziałbym że lepiej jakby ich nie było bo ludzie często zmieniali domyślny i potem uznawali że to słaba karta Sama karta ma jeszcze gorszą emulację Adliba od AWE i jeszcze sterownik wymaga emm386 więc z automatu na części gier w DOS nie działa. Za to do nowszych komputerów z PCI jak znalazł, szczególnie obok czegoś na ISA z dobrym Adlibem.

Składając retro PC taki AWE do MIDI może być. Osobiście bardziej bym szedł dzisiaj w DreamBlaster X2 w celu customizacji dźwięku MIDI. Tutaj dokładnie to samo zastrzeżenie.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2022 18:35:11 przez XoR
[#372] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@XoR, post #371

Oprócz braku OPLa (były wersje z OPL3 ale nie wszystkie, chyba ta twoja jak mówisz 8MB miałeś miała CQM zamiast OPL3) jedyny problem taki że domyślne soundfonty na niej jak i w większości kart i większość soundfontów ogólnie nie są specjalnie uniwersalne.

Doprecyzuję. Moja karta AWE32 nie miała w ogóle pamięci sama z siebie - dołożyłem 2x4MB. Domyślny soundfont mnie nie satysfakcjonował, chociaż znałem osoby, które wtedy miały tylko 2MB (2x1MB) i też były na swój sposób zadowolone.
Obecnie nie mam już ani retro-pecetów z tamtej epoki, ani retro-Amig również - to akurat tylko wspomnienie kombatanckie.
[#373] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Hexmage960, post #357

Ja kupiłem w roku 1997 Amigę 1200 Magic w firmie TOMS, po tym jak mój brat sprzedał naszą Amigę CDTV.

Nie ulegałem propagandzie Marka Pampucha, bo jej zwyczajnie nie było. Kupowałem Magazyn Amiga oraz Amiga Computer Studio ze zwyczajnej sympatii do Amigi.

1. A od kiedy miałeś Amigę CDTV ?
2. Czy miałeś kolegów z PC-tami, czy widziałeś co się dzieje w świecie PC, oraz jak coraz lepsze gry i programy tam wychodzą ?
3. Czy zakup A1200 w 1997, to nie było spełnienie wcześniejszych marzeń o posiadaniu A1200 ?
4. Miało być pytanie o kasę , ale sam przyznałeś, że jej nie miałeś.
5. Czy gdzieś widzałeś, jak szybko byle jaki 486Dx wczytuje obrazki jpg, a ile to trwa na Amidze, nawet z HDD i kartą turbo 030/50 ? Czy widziałes, jak ślimaczy się byle filtr w Image F/X, albo przeliczanie obiektow 3D na Amidze, a jak szybko to liczy byle Pentium 166 MMX ?
6. Czy wiedziałeś, że w 1997 był emulator Fellow na PC, który doskonale emulował Amigę i jej gry ?

Co do propagandy Marka Pampucha - była wręcz potworna i ulegał jej zapewnie każdy, kto czytał Magazyn Amiga. Ja też
2
[#374] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Nasedo, post #372

Około 1999r bawiłem się soft emulatorami MIDI, jeden z nich to był Yamaha XG-50 i grał bardzo dobrze.

Microsoft download CAB update files for Yamaha S-YXG50:
http://www.download.windowsupdate.com/msdownload/update/v3-19990518/cabpool/1415885.cab

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2022 20:37:08 przez Motyl
[#375] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Motyl, post #373

6. Czy wiedziałeś, że w 1997 był emulator Fellow na PC, który doskonale emulował Amigę i jej gry ?
W 1997 Mathias Ortmann zapoczątkował WinUAE (samo UAE było już chyba w 1995/6), a pod koniec roku pałeczkę przejął Brian King

Co do propagandy Marka Pampucha - była wręcz potworna...
Dokładnie OK

P.S. Na początku 1997 wyszło WinUAE 0.6.8 R11, więc pierwsza wersja mogła wyjść już w 1996.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2022 21:13:12 przez AmiClassic
1
[#376] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ligant, post #1

Pięć dyskietek naraz wsadził
DooMny z siebie zatarł ręce
Komunikat go ostudził
“Nie odpalisz na tym sprzęcie?"
Począł modlić się w te słowa
Rzucać czary i zaklęcia:
“ależ jak to?, skąd ta mowa?
nie zostawiaj w poniewierce?"
Amigowiec nasz kochany
Zatarł stację, przegrzał RAMy
Nawet korbą jak zakręcił
Nie przybyło mu pamięci
Amigowcze!
Nie rżnij głupa
DooM nie chodzi
No i dupa.
1
[#377] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ligant, post #376

Osobiscie nigdy nie byłem fanem Dooma. Większość posiadaczy
pc przeszła nad nim do porządku dziennego, rzekłbym.
Trawa jest zawsze bardziej zielona na trawniku sąsiada, także
Amigowcy zazdrościli Dooma, który miał wspracie medialne
jak chyba żaden inny program rozrywkowy wcześniej.

Zresztą, pomyśl, gdyby Doom był system sellerem, to taki
Atari Jaguar dostał najlepszą konwersję Dooma. I co?
[#378] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Motyl, post #373

Ad.6. odpal sobie tego super emulatora Amigi na Pentium 166 i sam zobacz jak działa. Serio....
[#379] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@karolb, post #378

Ciekawostka. Port Dooma na Snesa był robiony na Amidze szeroki uśmiech

The port was developed by Randy Linden using the Amiga. He has previously also programmed an Amiga port for Dragon's Lair and its sequel, Escape from Singe's Castle.

Premiera wersji na Snesa odbyła się 1 września 1995. Powazne zadania robiło się tylko
na Amidze, nawet w tak już pecetowym czasie jak 95r., wtajemniczeni wiedzieli, o co
chodzi szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2022 21:48:54 przez mmarcin2741
[#380] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@karolb, post #359

AGA była fajna w 93 roku jak się o niej czytało w gazecie. Gierki jednak raczej były cięte w dół do ECSa. Ewentualnie wypuszczano 2 wersje ECS i AGA bo jakoś posiadacze A500 i dopiero co kupionych A600 nie rzucili się na A1200.

W 94 po upadku C= platforma stała sie ryzykowna. W 96 upadł Escom. Mało kto chciał stawiać na kulawego konia. Można jeszcze było zarobić na fanach marki. Rozwój turbo był opóźniony względem PC i PSX no i kosztowny.

I teraz, żeby nie być źle zrozumianym, byli fani marki co w to brneli. Byli też tacy to dali się oszukać i dzięki nim szybko pojawił się rynek używanych dopalaczy.

No i byli tacy co nie mieli na rozbudowę, ani kupno PC czy konsoli i tak zostali z golasami. Grali w wormsy i lemingi ale po cichu marzyli i oglądali gazetki.

Nagle nie mogłem kupić dyskietek DD, a HD miały błędy przy pierwszym formatowaniu. Środowisko Amigowe mi się wykruszyło. Było to chyba gdzieś w okolicach 98 roku.

a o dźwięku to za każdym razem sobie obiecywali że następnym razem ją kupią. A w praktyce odkładali to nawet z dekadę, aż dźwięk stał sie integralną częścią płyt głównych.

W 98 dźwiękówkę ISA można było kupić za 30zł. Integry jako standard to tak epoka socket 370 i Socket A

Ja kupiłem w roku 1997 Amigę 1200 Magic w firmie TOMS, po tym jak mój brat sprzedał naszą Amigę CDTV.

Ja pod koniec roku widziałem, a nawet pograłem w nowość na PC. GTA. Zastanawiałem się wtedy naiwnie ile dyskietek musiałaby mieć tak gra na Amidze.

Nie miałem wtedy pieniędzy na karty turbo PowerPC, ani karty graficzne do Amigi 1200. Nie było to konieczne, żeby cieszyć się Amigą.

Mało kto miał, a jak miał, to zastanawiał się nad sensem ekonomicznym ich kupna. Gazetki PCtowe już świeciły ładnymi okładkami i kusiły demkami na dołączonym CD

No do doskonałości jeszcze brakowało. Działało ale nie idealnie. Z tego co pamiętam grałem na P166MMX w ATR ale bez dźwięku i dało się grać
[#381] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #380

Wszyscy jarali się raczej Psx niż pc, a potem był szał na Dreamcasta.
Nie miałem konsoli, ale czytywałem Neo czy Neo plus to był pod
redakcją Gulasha.
Rynek był podzielony, każdy miał coś dla siebie, fani pc musieli
byc bardzo dziani, żeby ciągle upgradować swój sprzęt.

Większość zresztą pc-właścicieli popełniała błedy przy zakupie,
które ograniczały życie peceta do max roku.
Najpopularniejszy pc na początku to 386dx, potem kupowano
najczęsciej 486dx4/100, gdzie nic lepszego już włożyć się nie
dawało.

Moja wiedza o platformie pc po epoce 486 jest bardzo słaba,
bo jak mówie, były lepsze platformy, bardziej innowacyjne
jak choćby Dreamcast. A poza tym miałem pięćsetke szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2022 21:59:58 przez mmarcin2741
[#382] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mmarcin2741, post #381

W 97r to raczej ludzie kupowali PC z socket 7. Do takiego dało się włożyć AMDk6 powiedzmy do 400Mhz (stare socket 7 nie obsługiwały wysokich FSB) i 3dfx i można było działać jeszcze trochę czasu.
[#383] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #382

Chyba jeszcze nie było K6-2 400MHz w 1997r, a na pewno nie na PL rynku. Max to K6 300MHz. Moi bracia przesiedli się właśnie w 1997r na grzyba i zaczynali od P166MMX. To było blisko top, Pentium Pro 200 był "najlepszy". I nie było wcale jeszcze tak tanio w tym roku, nawet na obudowie trzeba było oszczędzać. Ale z roku na rok ceny pikowały i sam pod koniec 1999r kupiłem swojego pierwszego grzyba z K6-350MHz i S3 Savage, z PAL out podłączony do 1084S bo na nawet używane VGA brakło kasy. A później co chwilę robiłem aktualizację sprzętu, przez co przez moje ręce przeszło z 30x więcej sprzętu niż "normalnego" użytkownika.
A w okolicy ~2003 roku kupiłem swoje pierwsze PPC BPCC 603 175MHz :D Bo były już za niskie pieniądze. Apollo 1240 40MHz można było kupić po 300pln, Blizzarda 1240 za ~400pln, A1200 za 150pln, B1230 MK IV też za 150pln.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2022 23:07:52 przez flops
[#384] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@flops, post #383

Był zawsze dylemat, kupować teraz czy poczekać, bo za rogiem już jest
zapowiedziana następna generacja sprzętu.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2022 23:16:55 przez mmarcin2741
[#385] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #382

Jak będę miał wenę to opiszę jakie mecyje miałem w 1998 roku z nowo zakupioną płytą PC Chips

Tam dosłownie NIE DZIAŁAŁO NIC.
[#386] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Hubez, post #385

Ciekawe czemu kupiłeś płytę PC Chips? Wiadomo było, ze te płyty są najgorsze z możliwych. Nawet ECS na ich tle to był rarytas
[#387] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@flops, post #383

Chyba jeszcze nie było K6-2 400MHz w 1997r

Chodziło o to, że w socket7 można było później taki włożyć i siedzieć na tej płycie jeszcze trochę czasu.
AMD K6-2 400Mhz wyszedł pod koniec 98.

A w okolicy ~2003 roku kupiłem swoje pierwsze PPC BPCC 603 175MHz :D Bo były już za niskie pieniądze. Apollo 1240 40MHz można było kupić po 300pln, Blizzarda 1240 za ~400pln, A1200 za 150pln, B1230 MK IV też za 150pln.

Tak, wtedy był dołek cenowy. Zaczął się tak koło 2001-2002 kiedy dużo ludzi chciało kupić PC i wyprzedawało co się dało. C64 w zestawie z wszystkim za 30zł W tej okolicy kolega sprzedał A1200 z monitorem i osprzętem za 300zł mojemu znajomemu, który interesował się już wtedy retro
[#388] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mmarcin2741, post #377

No bo Doom to tylko Benchmark. ;)
Na pewno jest gdzieś tutaj:
2
[#389] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #388

Aż się łezka kręci. Ponad 20 lat z benchmarkami.
1
[#390] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@XoR, post #371

XoR dobrze wiesz że GUS jest niezbędny do odpalania pecetowych produkcji z epoki w szczególności 64kb intro. Sam mam taką kartę i stwierdzam że jest problematyczna... no ale bez GUS nie był to by PC-dos pod dema.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem