@Motyl, post #373
1. A od kiedy miałeś Amigę CDTV ?
2. Czy miałeś kolegów z PC-tami, czy widziałeś co się dzieje w świecie PC, oraz jak coraz lepsze gry i programy tam wychodzą ?
3. Czy zakup A1200 w 1997, to nie było spełnienie wcześniejszych marzeń o posiadaniu A1200 ?
5. Czy gdzieś widzałeś, jak szybko byle jaki 486Dx wczytuje obrazki jpg, a ile to trwa na Amidze, nawet z HDD i kartą turbo 030/50 ? Czy widziałes, jak ślimaczy się byle filtr w Image F/X, albo przeliczanie obiektow 3D na Amidze, a jak szybko to liczy byle Pentium 166 MMX ?
6. Czy wiedziałeś, że w 1997 był emulator Fellow na PC, który doskonale emulował Amigę i jej gry ?
@Hexmage960, post #394
Chciałbym zauważyć, że Amiga 1200 fabryczna z Motorolą 68020 wczytuje JPG w programie Photogenics.Chciałem zauważyć, że w zasadzie każdy program graficzny to potrafi, nawet DP co Ci kiedyś pokazałem.
Czy gdzieś widzałeś, jak szybko byle jaki 486Dx wczytuje obrazki jpg, a ile to trwa na Amidze, nawet z HDD i kartą turbo 030/50 ?
@snifferman, post #334
To prawda. Miałem znajomych z PCtami i powiedzmy do 95 roku znałem może 3 co mieli 486 i pentiumy. Kilku z 386, 286.
@Daclaw, post #398
@Daclaw, post #398
@ZbyniuR, post #399
@mmarcin2741, post #401
@snifferman, post #403
@pawelini, post #400
@pawelini, post #400
A ja miałem zupełnie odwrotne wrażenie w latach 95-97. Wszyscy walczyli z ustawianiem przerwan, sterownikami, konfiguracjami kart muzycznych w dosie, windows 95 wieszal sie od byle pierdniecia, udowadnial na kazdym kroku ze uzytkownik jest debilem. Komunikaty windowsa kojarzyly sie z lotem nad kukulczym gniazdem lub paragrafem 22 :) Podstawowa umiejetnoscia bylo zwalnianie pamieci w dosie z linii komend uwalnianie slawnego obszaru o ktorym bill gates powiedzial, po co komu wiecej niz 1024 kb pamieci ? ;P Konfigurowanie gier, probowales na pierdyliardzie ustawien muzyki, grafiki, bo twoja chinska karta nie przypominala z nazwy nic co jest do wyboru w menu :D
Na amidze kulturka, cisza spokoj. Prymitywny Workbench przy odrobinie zabawy stawal sie wspanialym systemem. Jak ktos nie lubil gier 3d, a lubil programowac, bawic sie komputerem, pil piwo, sluchal rocka, gral na gitarze i ganial za laskami to w zasadzie nie bylo presji na przesiadke w tamtym czasie :) Potem studia podobnie. Potem amiga odpadla, wypisala sie z rynku. PC stal sie meblem a nie pasja. Ot i cala historia.
Czy to tak trudno zrozumieć że sytuacja w naszym bajorku niekoniecznie odzwierciedla sytuację na świecie?
W dużych miastach średnie zarobki są zwykle wyższe niż w mniejszych a w pipidówkach jeszcze niższe. To dlatego ludzie częściej sie przeprowadzają do większych anie odwrotnie. A te dochody mają wpływ na ilość kasy wydawaną na rozrywkową elektronikę.
Podobnie to że w towarzystwie wybierającym studia informatyczne ludzie więcej kasy wydają na komputery niż wśród tych co wybierają mniej techniczne kierunki, lub nie idą na studia wcale to chyba też nie jest dziwne. :)
A na forach ciągle sie zdarzają tacy co myślą że wszędzie było tak jak wśród jego paru znajomych. A jeśli ktoś inny twierdzi co innego to pewnie coś mu sie pomieszało. Nie moi drodzy, nic sie im nie pomieszało tylko mieszkali lub obracali sie w innym środowisku i po prostu mieli innych znajomych i inne doświadczenia. :)
@Nasedo, post #407
@Nasedo, post #407
@ligant, post #1
@AmiClassic, post #397
Z tego samego powodu, dla którego powstały datatype'sy, umożliwiające obejrzenie ich na 020.
@ligant, post #376
Pięć dyskietek naraz wsadził
DooMny z siebie zatarł ręce
Komunikat go ostudził
“Nie odpalisz na tym sprzęcie?"
Począł modlić się w te słowa
Rzucać czary i zaklęcia:
“ależ jak to?, skąd ta mowa?
nie zostawiaj w poniewierce?"
Amigowiec nasz kochany
Zatarł stację, przegrzał RAMy
Nawet korbą jak zakręcił
Nie przybyło mu pamięci
Amigowcze!
Nie rżnij głupa
DooM nie chodzi
No i dupa.
@mmarcin2741, post #412
Szybkość wczytywania zdjęć jpg mogła mieć znaczenie w pierwszej
połowie lat 90, jeżeli ktoś zajmował się fotografią. Dziś chyba
żadnego.
Natomiast nie wiem, czy w tamtych czasach fotografia cyfrowa
raczkowała dopiero.
Doom pokazywał, jak będą wygladały gry w przyszłości. To na pewno.
I choć przejście w 3d było nieuniknione, to pierwsze gry 3d tak
naprawdę cofnęły branżę do tyłu.
@karolb, post #393
@karolb, post #378
Ad.6. odpal sobie tego super emulatora Amigi na Pentium 166 i sam zobacz jak działa. Serio....
@Motyl, post #414
W 1998 roku Intel 486DX to właśnie był "byle jaki PC"...
Pentium 166MMX również nie był szałem w tym czasie, bo standardem był co najmniej Pentium 233MMX.
@Motyl, post #415
Miałem na myśli Fellow, bo WinUAE rzeczywiście trochę ciął się jeszcze wtedy na wielu grach.Dokładnie, działo się to błyskawicznie. W 1998 miałem AMD K6-2 i WinUAE już potrafił więcej niż dopalona Amiga.
Ale wiadomo było, że procesor w PC wymienia się co rok albo i częściej, więc to była tylko kwestia czasu , żeby zaczęło działać płynnie. I tak zresztą szybko się stało.
@Nasedo, post #413
Znów ciekawa teoria. Jeżeli to nie miało znaczenie, to co miało?
Cofnęły branzę do tyłu? O'rly? A niby to w jaki sposób?