[#391] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #388

Patrzę na 11:24, a tam Geforce RTX 2080 Ti, 3DMark z 2000 roku .
[#392] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Motyl, post #373

Przepraszam za późną odpowiedź:

1. A od kiedy miałeś Amigę CDTV ?

Z tego co pamiętam od ok. 1992 roku.

2. Czy miałeś kolegów z PC-tami, czy widziałeś co się dzieje w świecie PC, oraz jak coraz lepsze gry i programy tam wychodzą ?

Tak, oczywiście. Mój brat był PC-towcem i grywałem w Quake.

3. Czy zakup A1200 w 1997, to nie było spełnienie wcześniejszych marzeń o posiadaniu A1200 ?

Tak, pragnąłem być przy Amidze.

5. Czy gdzieś widzałeś, jak szybko byle jaki 486Dx wczytuje obrazki jpg, a ile to trwa na Amidze, nawet z HDD i kartą turbo 030/50 ? Czy widziałes, jak ślimaczy się byle filtr w Image F/X, albo przeliczanie obiektow 3D na Amidze, a jak szybko to liczy byle Pentium 166 MMX ?

Amiga 1200 starczyła mi naprawdę do wielu zastosowań. Przede wszystkim pakiet Magic. Grałem głównie w gry Public Domain i Shareware, rzadziej w tytuły komercyjne.

Miałem CD-ROM, a to otwierało drzwi do masy oprogramowania.

Amiga była po prostu bardzo bliska mojemu sercu. Pamiętam jak cieszyłem się, jak coś wychodziło na mój ulubiony komputer.

Z PC też miałem styczność. Dopiero w 2000 roku kupiłem bratu grę strategiczną C&C: Tiberian Sun. Jednak on nie chciał w nią grać - a mi ona się bardzo spodobała i chętnie później odkrywałem StarCrafta.

6. Czy wiedziałeś, że w 1997 był emulator Fellow na PC, który doskonale emulował Amigę i jej gry ?

Nie słyszałem wtedy o emulatorze Amigi.

Dzisiaj głównie kupuję oryginalne gry i programy na Amigę, rysuję w DPaincie i programuję. Wreszcie mogę sobie pograć w oryginalne wydania i poczytać dołączane instrukcje do DPainta, czy WormsDC.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2022 17:04:12 przez Hexmage960
2
[#393] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Motyl, post #373

byle jaki 486Dx wczytuje obrazki jpg

jak szybko to liczy byle Pentium 166 MMX

nawet z HDD i kartą turbo 030/50

Widzę prawidłowe podejście, każdy intel "byle jaki" (i to nawet P166),a Motorolka 030 to "nawet".

OK
[#394] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@karolb, post #393

byle jaki 486Dx wczytuje obrazki jpg

Chciałbym zauważyć, że Amiga 1200 fabryczna z Motorolą 68020 wczytuje JPG w programie Photogenics.

Polecam sprawdzić w praktyce.

Czego odpowiednikiem jest 68020. Intel 80286?
[#395] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Hexmage960, post #394

Mała uwaga
Chciałbym zauważyć, że Amiga 1200 fabryczna z Motorolą 68020 wczytuje JPG w programie Photogenics.
Chciałem zauważyć, że w zasadzie każdy program graficzny to potrafi, nawet DP co Ci kiedyś pokazałem.
Jednak pytanie brzmiało trochę inaczej:
Czy gdzieś widzałeś, jak szybko byle jaki 486Dx wczytuje obrazki jpg, a ile to trwa na Amidze, nawet z HDD i kartą turbo 030/50 ?

Polecam sprawdzić w praktyce

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2022 21:05:57 przez AmiClassic
[#396] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@AmiClassic, post #395

Komu potrzebne wczyczywaie obrazków jpg na 486?

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2022 21:10:49 przez mmarcin2741
[#397] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mmarcin2741, post #396

Z tego samego powodu, dla którego powstały datatype'sy, umożliwiające obejrzenie ich na 020.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2022 21:33:03 przez AmiClassic
[#398] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #334

To prawda. Miałem znajomych z PCtami i powiedzmy do 95 roku znałem może 3 co mieli 486 i pentiumy. Kilku z 386, 286.

Dziwne. W latach 95-97 chodziłem do policealnej informatycznej i najsłabszy komp z tych, które mieli moi koledzy, to był 486/DX2 66MHz. Pamiętam, że pomimo posiadania 060 i RTG zawsze wychodziłem od nich z dysonansem poznawczym - że tyle tego u nich jest wszystkiego, że takie to jest dla nich proste i się tak trzyma kupy. Wszystko, co ja wyciskałem w potach i uważałem za wielkie aj waj.
2
[#399] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Daclaw, post #398

Czy to tak trudno zrozumieć że sytuacja w naszym bajorku niekoniecznie odzwierciedla sytuację na świecie?
W dużych miastach średnie zarobki są zwykle wyższe niż w mniejszych a w pipidówkach jeszcze niższe. To dlatego ludzie częściej sie przeprowadzają do większych anie odwrotnie. A te dochody mają wpływ na ilość kasy wydawaną na rozrywkową elektronikę.
Podobnie to że w towarzystwie wybierającym studia informatyczne ludzie więcej kasy wydają na komputery niż wśród tych co wybierają mniej techniczne kierunki, lub nie idą na studia wcale to chyba też nie jest dziwne. :)
A na forach ciągle sie zdarzają tacy co myślą że wszędzie było tak jak wśród jego paru znajomych. A jeśli ktoś inny twierdzi co innego to pewnie coś mu sie pomieszało. Nie moi drodzy, nic sie im nie pomieszało tylko mieszkali lub obracali sie w innym środowisku i po prostu mieli innych znajomych i inne doświadczenia. :)
3
[#400] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Daclaw, post #398

A ja miałem zupełnie odwrotne wrażenie w latach 95-97. Wszyscy walczyli z ustawianiem przerwan, sterownikami, konfiguracjami kart muzycznych w dosie, windows 95 wieszal sie od byle pierdniecia, udowadnial na kazdym kroku ze uzytkownik jest debilem. Komunikaty windowsa kojarzyly sie z lotem nad kukulczym gniazdem lub paragrafem 22 :) Podstawowa umiejetnoscia bylo zwalnianie pamieci w dosie z linii komend uwalnianie slawnego obszaru o ktorym bill gates powiedzial, po co komu wiecej niz 1024 kb pamieci ? ;P Konfigurowanie gier, probowales na pierdyliardzie ustawien muzyki, grafiki, bo twoja chinska karta nie przypominala z nazwy nic co jest do wyboru w menu :D
Na amidze kulturka, cisza spokoj. Prymitywny Workbench przy odrobinie zabawy stawal sie wspanialym systemem. Jak ktos nie lubil gier 3d, a lubil programowac, bawic sie komputerem, pil piwo, sluchal rocka, gral na gitarze i ganial za laskami to w zasadzie nie bylo presji na przesiadke w tamtym czasie :) Potem studia podobnie. Potem amiga odpadla, wypisala sie z rynku. PC stal sie meblem a nie pasja. Ot i cala historia.
3
[#401] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #399

Z moich kolegów klasowych w 1994 roku nikt nie miał pc, a jakoś tak się
zlożyło, że było w mojej klasie naprawdę kilku z bogatych domów.
2 osoby miały A1200 i 2 osoby A500/500+.
Wcześniej, wśród kolegów z boiska byli tacy, których nie stać było
na Pegasusa, który kosztował 1mln, czyli równowartość 300zł dziś.

Różni koledzy przychodzili pograć do mnie, choć sam nie miałem wiele,
bo tylko C64 i pegasus. W 1994 zakupiliśmy rodzinnie pc 486sx,
ale w sumie 3 osoby się składały. I od decyzji o zakupie do samego
zakupu minął rok.

Dużo się zmieniło w 1995/1996 roku, gdy ci bogaci koledzy
zaczęli się przesiadać na pc, ale i tak królował 486dx4/100
a nie pentium.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2022 22:14:11 przez mmarcin2741
[#402] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@pawelini, post #400

uwalnianie slawnego obszaru o ktorym bill gates powiedzial, po co komu wiecej niz 1024 kb pamieci ? ;P

Z tego co pamiętam, to 640kb, i podobno to był fake z tą wypowiedzią, ale reszta się zgadza OK
[#403] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mmarcin2741, post #401

Według ceny podanej w bajtku (6/94 str23) Optimus Pentium PCI 60 17"kolor kosztował 96.240.000 +VAT więc pewnie mało kto miał

386SX33 14"mono kosztował 16.320.000 +VAT.

Płyta+486DX66 14.800.000
1MB RAM 1.050.000
Amiga 500 5MLN
Amiga 600HD 7.8MLN
Amiga 1200 7.5MLN
Nie wiem czy z VAT, bo nie ma w treści ogłoszenia ale raczej bez,

Używaną A500 1MB można wyrwać za 3.9MLN
Używany 386DX 4MB 170MB SVGA kolor można wyrwać za 22MLN

I rodzynek: ktoś chce zamienić A1200 na Atari STFM 2MB monitor mono
[#404] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #403

edit-----

sorry, nie doczytałem :P

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2022 01:00:53 przez karolb
[#405] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #403

Ceny we firmie Electronic Export podane w Komputerze w '87, miały przekrój od najtańszego ZX Spectrum Plus z magnetofonem za 80 Funtów, aż do PC 286 1MB 30MB-HDD EGA+14" kolor za 1600 Funtów, czyli aż 200 razy droższy niż ten Spectrum.
A500 za 500Ł, a Funt wtedy to chyba ok 15 tys zł.
PCXT 1MB 1x360K i pomarańczowy monitor za 600Ł.
Mogę podać więcej przykładów z 8 i 16 bit.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2022 01:29:42 przez ZbyniuR
[#406] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@pawelini, post #400

„ Jak ktos nie lubil gier 3d, a lubil programowac, bawic sie komputerem, pil piwo, sluchal rocka, gral na gitarze i ganial za laskami to w zasadzie nie bylo presji na przesiadke w tamtym czasie ”
No właśnie, jak komus komputer nie był w zasadzie potrzebny do szczęścia, to mógł sobie mieć Amigę, byle tam pobawić się czasem
1
[#407] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@pawelini, post #400

A ja miałem zupełnie odwrotne wrażenie w latach 95-97. Wszyscy walczyli z ustawianiem przerwan, sterownikami, konfiguracjami kart muzycznych w dosie, windows 95 wieszal sie od byle pierdniecia, udowadnial na kazdym kroku ze uzytkownik jest debilem. Komunikaty windowsa kojarzyly sie z lotem nad kukulczym gniazdem lub paragrafem 22 :) Podstawowa umiejetnoscia bylo zwalnianie pamieci w dosie z linii komend uwalnianie slawnego obszaru o ktorym bill gates powiedzial, po co komu wiecej niz 1024 kb pamieci ? ;P Konfigurowanie gier, probowales na pierdyliardzie ustawien muzyki, grafiki, bo twoja chinska karta nie przypominala z nazwy nic co jest do wyboru w menu :D
Na amidze kulturka, cisza spokoj. Prymitywny Workbench przy odrobinie zabawy stawal sie wspanialym systemem. Jak ktos nie lubil gier 3d, a lubil programowac, bawic sie komputerem, pil piwo, sluchal rocka, gral na gitarze i ganial za laskami to w zasadzie nie bylo presji na przesiadke w tamtym czasie :) Potem studia podobnie. Potem amiga odpadla, wypisala sie z rynku. PC stal sie meblem a nie pasja. Ot i cala historia.

Jeżeli ktoś dostatecznie wcześnie zainteresował się pecetologią, a dodatkowo jeszcze miał możliwość wyboru komponentów komputera - jednak nie na zasadzie: kupuję, bo tanio - to wiele problemów jego po prostu nie dotykało.
Jeżeli ktoś decydował się na najtańszy szmelc, dodatkowo bez jakiekolwiek pojęcia co kupuje - to niestety, ale były opłakane skutki. I tu wcale nie nabijam się z osób mniej zamożnych - ale wiem jakie były fakty. I tak jak sam piszesz, jeżeli wybierałeś "chińską kartę" - to miałeś i chińskie działanie komputera.
A na Amidze, owszem... cisza i spokój - bo były małe możliwości i można było mało zrobić. Nie było problemów z kartami dźwiękowymi na Amidze, ano nie było - dlatego, że były ceny zaporowe, a jeżeli ktoś się decydował na taką czy inną, to albo był już posiadaczem tajemnej wiedzy amigowej, albo zaciskał zęby i przed publiką krzyczał Amiga Rulez, a w samotności płakał po kątach.
Znałem sobie pewną osobę, która to argumentowała wyższość Amigi, między innymi w taki sposób, że da się na Amidze zrobić wszystko, ale trzeba napisać skrypt w Arexxie - jednak takowych skryptów nigdy sam nie pisał, a tylko próbował się popisać. To taka mała i subtelna różnica.
Amigowiec był bardzo ciekawą istotą, która to nie lubiła gier 3D - ale nawet teraz po ćwierćwieczu stale jara się pierwszym Doomem - zatem z tym nielubieniem gier 3D w świecie Amigi to bym jednak uważał. Ja mogę powiedzieć, że nie lubię Bentleya - na tej samej zasadzie.

Czy to tak trudno zrozumieć że sytuacja w naszym bajorku niekoniecznie odzwierciedla sytuację na świecie?
W dużych miastach średnie zarobki są zwykle wyższe niż w mniejszych a w pipidówkach jeszcze niższe. To dlatego ludzie częściej sie przeprowadzają do większych anie odwrotnie. A te dochody mają wpływ na ilość kasy wydawaną na rozrywkową elektronikę.
Podobnie to że w towarzystwie wybierającym studia informatyczne ludzie więcej kasy wydają na komputery niż wśród tych co wybierają mniej techniczne kierunki, lub nie idą na studia wcale to chyba też nie jest dziwne. :)
A na forach ciągle sie zdarzają tacy co myślą że wszędzie było tak jak wśród jego paru znajomych. A jeśli ktoś inny twierdzi co innego to pewnie coś mu sie pomieszało. Nie moi drodzy, nic sie im nie pomieszało tylko mieszkali lub obracali sie w innym środowisku i po prostu mieli innych znajomych i inne doświadczenia. :)

To niezaprzeczalny fakt, że każdy miał jakieś własne bajorko. Jednak bajorko bajorkiem, a częstym zjawiskiem wśród rulezowców jest jednak próba zakrzywienia rzeczywistości na korzyść obiektu uwielbienia - a to już nie podchodzi pod ideę bajorka. Jeżeli są jakieś fakty, dotyczące czegokolwiek, to dotyczą one zarówno mieszkańca Parzymiechów Górnych, Warszawy jak i Nowego Jorku. Amen.
[#408] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Nasedo, post #407

Świetnie się bawiłem na swojej pierwszejAmidze 600 z 2mb chip ram i dodatkową stacją dysków i tak samo miło wspominam swojego pierwszego peceta z 133mhz, CD-ROM i 24mb ram. Większość moich znajomych z biegu wchodziła w nową epokę, gdzie przeskok z Amigi na PC lub PSX to było uderzenie endorfin porównywalne z przesiadką z C64 na Amigę... Na początku byłem nabuzowany na złe blaszaki i brak sprawiedliwości przez takie periodyki jak MA, ale powiew nowości był dobrym paliwem do dalszej zabawy na nowych platformach. Amiga jeszcze dużo mogła w 1997 roku, ale za drogo się robiło i tyle... 3d zabiło komercyjną Amigę, przynajmniej dla mnie...
[#409] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Nasedo, post #407

Ja znowu znałem jegomościa, co miał Pentium 75MHz, monitor monochromatyczny i zainstalowanego DOSa + NC, no i gry do tego.

Uważał się za posiadacza profesjonalnego sprzętu, ja wtedy jako użytkownik A1200 + HDD + Fast, mogłem więcej niż on pod tym swoim DOSem xD.

Rodzice mu tak kupili i biedak używał w przekonaniu że tak ma być, nawet nie próbowałem mu wytłumaczyć co i jak.

Podsumowując - nie ważne czy miało się Amigę czy peceta, ważne co się w głowie miało. Bo gry to nie wszystko, a programować/rysować/muzykować szło na każdym kompie.
1
[#410] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ligant, post #1

Tu jest ciekawe porównanie:

https://www.ppa.pl/forum/hyde-park/13066/staresze-pecety

P166 MMX vs PPC i DivX
[#411] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@AmiClassic, post #397

Z tego samego powodu, dla którego powstały datatype'sy, umożliwiające obejrzenie ich na 020.

Szybkość wczytywania zdjęć jpg mogła mieć znaczenie w pierwszej
połowie lat 90, jeżeli ktoś zajmował się fotografią. Dziś chyba
żadnego.
Natomiast nie wiem, czy w tamtych czasach fotografia cyfrowa
raczkowała dopiero.
[#412] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ligant, post #376

Pięć dyskietek naraz wsadził
DooMny z siebie zatarł ręce
Komunikat go ostudził
“Nie odpalisz na tym sprzęcie?"
Począł modlić się w te słowa
Rzucać czary i zaklęcia:
“ależ jak to?, skąd ta mowa?
nie zostawiaj w poniewierce?"
Amigowiec nasz kochany
Zatarł stację, przegrzał RAMy
Nawet korbą jak zakręcił
Nie przybyło mu pamięci
Amigowcze!
Nie rżnij głupa
DooM nie chodzi
No i dupa.

Doom pokazywał, jak będą wygladały gry w przyszłości. To na pewno.
I choć przejście w 3d było nieuniknione, to pierwsze gry 3d tak
naprawdę cofnęły branżę do tyłu.
[#413] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mmarcin2741, post #412

Szybkość wczytywania zdjęć jpg mogła mieć znaczenie w pierwszej
połowie lat 90, jeżeli ktoś zajmował się fotografią. Dziś chyba
żadnego.
Natomiast nie wiem, czy w tamtych czasach fotografia cyfrowa
raczkowała dopiero.

Znów ciekawa teoria. Jeżeli to nie miało znaczenie, to co miało? Dlaczego wczytywanie JPGów, czy dowolnych obrazów nie miało znaczenia? Czy JPG to tylko i wyłącznie fotografia i pliki z aparatów cyfrowych?
A chociażby rendery zapisane do pliku, albo zdjęcia które były skanowane, albo cokolwiek jeszcze innego. No chyba, że IFF/ILBM rulez... to sąd nie ma więcej pytań, świadek jest wolny.

Doom pokazywał, jak będą wygladały gry w przyszłości. To na pewno.
I choć przejście w 3d było nieuniknione, to pierwsze gry 3d tak
naprawdę cofnęły branżę do tyłu.

Cofnęły branzę do tyłu? O'rly? A niby to w jaki sposób? Rozumiem, że "we w przodzie" stała only Amiga ze swoim rulezem, bo co innego. Doomy oczywiście były złe ideologiczne, bo mieszkał w nich zły Intel, co było rozpustą i szataństwem w jednym - to niejako zrozumiałe. Ale w odróżnieniu od Amigi i jej radosnych popykiwajek - gry rozwijały się, platformy rozwijały się... a teraz, ćwierć wieku po wydarzeniach z przeszłości - z 10% leciwych, by nie nazwać stetryczałymi, Amigowców jest w stanie zagrać w owego znienawidzonego Dooma, na ekranie wielkości znaczka pocztowego, o rozdzielczosci 10x10 pikseli i przy niebotycznej prędkości pewnie z 5 FPSów. A w tym samym czasie, podrzędna szczoteczka do zębów jest w stanie Amigę emulować... no to panie... kto i co cofnął tak naprawdę?
[#414] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@karolb, post #393

W 1998 roku Intel 486DX to właśnie był "byle jaki PC"...
Pentium 166MMX również nie był szałem w tym czasie, bo standardem był co najmniej Pentium 233MMX.

Akurat miałem możliwośc bardzo wnikliwie porównać w tamtym czasie A1200 z HDD,CD i turbo 030/50 do wspomnianych "byle PCów" - i to porównanie było nad wyraz niekorzystne dla Amigi.
Brakowało mocy i tyle.

Widać też było, że nawet "szarpnięcie się" na procesor 040 lub 060, za wiele by tu nie dało.

Sprawa mp3 przesądziła dla mnie temat już zupełnie.
[#415] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@karolb, post #378

Ad.6. odpal sobie tego super emulatora Amigi na Pentium 166 i sam zobacz jak działa. Serio....

Miałem na myśli Fellow, bo WinUAE rzeczywiście trochę ciął się jeszcze wtedy na wielu grach.
Ale wiadomo było, że procesor w PC wymienia się co rok albo i częściej, więc to była tylko kwestia czasu , żeby zaczęło działać płynnie. I tak zresztą szybko się stało.
[#416] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Motyl, post #414

W 1998 roku Intel 486DX to właśnie był "byle jaki PC"...
Pentium 166MMX również nie był szałem w tym czasie, bo standardem był co najmniej Pentium 233MMX.

Ja właśnie chyba w 98 kupiłem compaq 486 bez hdd i osprzętu z zamiarem skompletowaniabza 40zł.

Rok albo dwa później kupiłem kompletnego P200MMX za 400zł z monitorem kolor. Goła Amiga była wtedy już zabawką dla dzieci jak Pegasus, a rozbudowane A1200 była dla entuzjastów, bo ani nie była opłacalna ani szybka. Nowy soft pojawiał się symbolicznie.

Większość Amigowych gazetek wtedy upadło. Albo nie było o czym pisać, albo mało kto je kupował.

Nawet jako dzisiejszy entuzjasta i fan platformy nie mam jak jej bronić w tamtym okresie. Może jakbym miał wtedy więcej znajomych z Amigami to bym wspomniał inaczej.

Dzisiaj sobie przeglądam gazety z tamtego okresu. Powspominam dawne czasy i gry. Bardziej krytycznym okiem spojrzę na propagandę jaką siały. Tylko co tam mieli pisać? Nie mogą podcinać gałęzi na której siedzą i z której zrywajs owoce
[#417] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Motyl, post #415

Miałem na myśli Fellow, bo WinUAE rzeczywiście trochę ciął się jeszcze wtedy na wielu grach.
Ale wiadomo było, że procesor w PC wymienia się co rok albo i częściej, więc to była tylko kwestia czasu , żeby zaczęło działać płynnie. I tak zresztą szybko się stało.
Dokładnie, działo się to błyskawicznie. W 1998 miałem AMD K6-2 i WinUAE już potrafił więcej niż dopalona Amiga.
Zrzut ekranu z mojego WinUAE (czerwiec 1999):
[#418] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@AmiClassic, post #417

Czyżby już w 1999 roku, najlepszą Amigą był pecet?
2
[#419] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #405

Nie czepiam się ale nie 200 a 20 razy.
[#420] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Nasedo, post #413

Znów ciekawa teoria. Jeżeli to nie miało znaczenie, to co miało?

Łatwo zapuścić jakiś benchmark i na podstawie wyniku stwierdzić,
który komputer jest lepszy.
Mi dało sporo do myślenia jak, czytając pecetową gazetkę,
spojrzałem na stopkę redakcyjną a tam jak byk stoi, że
skład odbywa się na komputerach Atari TT. Ale, jak
mawiali starożytni, nie ma takiej bramy, której nie prze-
kroczy osioł obładowany złotem.

Cofnęły branzę do tyłu? O'rly? A niby to w jaki sposób?

The Playstation Book, Ste Pickford

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2022 20:18:45 przez mmarcin2741
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem