[#241] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #240

ja nie napisałem nic, że było tanio tylko, że był popyt to są dwie różne sprawy
poza tym 2002 był Pegasos 1 z 600mhz a w 2004 był Pegasos 2 z 1Ghz

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2022 13:58:07 przez michal_zukowski
1
[#242] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #240

No Amiga Rulez 2001

Notabene własnie w 2001r. ukazały się największe klasyki na pc.
Max Payne 1, potem Mafia, Colin McRae Rally, pierwszy
Call of Duty i inne. Internet, divx oraz emulacja.
Wydawało się, że już będzie tylko lepiej i coraz to nowsze gry
oraz zastosowania pc na zawsze pogrzebią chęć amigowania.
Z różnych powodów stało się jednak inaczej i dlatego mam
retro sprzętu dosyć sporo, oprócz Amig także SegaMD.

Szczerze mówiąc, to dla mnie najlepszy retro pc to nie jakiś
386, ale powiedzmy celeron 1ghz z 256mb ram, gf2mx,
na którym można postawić win98se i xp szeroki uśmiech

Chociaż mam Xbox Original, także może nawet lepiej szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2022 14:07:22 przez mmarcin2741
[#243] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #240

Ale sam nie wiem co wy sobie udowadniacie i oczym dyskutujecie..
Około 2000/2001 roku wyraźnie ceny kart PPC spadły na rynku wtórnym (sporo zawiedzionych i bogatszych Amigowców pozbyło się swoich Powerek)
To był mój szczęśliwy czas, bo dzięki temu kupiłem swoją upragniona PPC z 060 + BVision za 1400 lub 1600zł (dokładnie nie pamiętam), wcześniej wyprzedając swojego Apolllaka 040/40 i dokładając oszczędności z wakacyjnej pracy, plus kasa z "czesnego" (za wynajem stancji), którą miałem oddać w kolejnych miesiącach (dzięki wyrozumiałości wynajmującego stancję).
Można gdybać, jakiego starego/nowego grzyba mogłem kupić za te 1600zł, ale ja wtedy chciałem mieć wypaśną Amigę, a nie średniego PC i swojej decyzji nie żałują do dziś (w przeciwieństwie do niektórych), to była świetna zabawa i nauka OK
2
[#244] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #241

Pisałeś, że dzisiaj to jest nic co było dostępne na rynku 20 lat temu?
Co było dostępne? To co wymieniłem to TOP z gazetki. W porównaniu z PC to było delikatnie mówiąc kiepskie.

W moim mieście stacjonarnie nie było już nic Amigowego na półce. Już w 97 czy 98 rozszerzenie do Amigi 600 szukali na magazynie, bo gdzieś jeszcze mieli jakieś stare graty

Szukam jakiegoś uzasadnienia, dla którego ktoś miałby to kupić. Entuzjasci oraz złapanie na gazetkową propagandę. Reszta? Grała i pracowała na PC.

poza tym 2002 był Pegasos 1 z 600mhz a w 2004 był Pegasos 2 z 1Ghz

Litości. W 2002 kupiłem Athlona XP2000 z GF4 MX440 i 512MB ram 80GB hdd za 2600zł.
Ile kosztowały te pegazy w latach premiery
3
[#245] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #244

Pegazy w latach premiery kosztowały podobne kwoty do tego co podałeś.
1
[#246] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@BULI, post #243

Przy tej całej dyskusji tracą niektórzy pewien kontekst, a mianowicie w latach od 1995(1996) do -powiedzmy nawet dzisiaj przy Amidze zostawali prawdziwi entuzjaści... dzięki temu powstało wspaniałe środowisko które nadal jest kreatywne i produktywne. Pamiętajcie że poza sprzętem, prasą i tym softem który wielu w tym wątku uważa za "amatorski" wychodziły ziny, były spotkania i zloty (nie tylko copy-party) i choć piszemy o sprzęcie to jednak za tym wszystkim stoją ludzie.
Obecnie nie słyszałem o zlotach fanów 386 czy WinXP... Produkcji scenowych pod dos'a po 2000 powstała też nie wielka liczba (a pecetowa scena miała dużo bardzo wartościowych prac) . Współczesny PC ma tyle wspólnego z 386 co z Amigą, to zupełnie inny komputer.
Osobiście nadal będę twierdził że to był dobry wybór używać Amigi po 1995 roku niż pc z pierwszym Pentium. Tak naprawdę to gdy wyszła pierwsza wersja WinUAE z interpretatorem JIT (bo pc wcale nie był wystarczająco szybki w tamtych czasach aby w pełni emulować coś więcej niż a1200+fast) a środowisko nie umiało dogadać się co do platformy która ma zastąpić stare modele... wtedy zakończyłem korzystanie z Amigi jako podstawowego komputera. Ale bez Amigi i tych wszystkich ludzi których poznałem dzięki temu komputerowi ... nie da się... Amiga Roolez.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2022 14:46:25 przez jimiche
1
[#247] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Hexmage960, post #213

Lata 1995-2002 to piękny okres w najnowszej historii Amigi.

Nie, to był najgorszy okres w historii Amigi.
Świat PC odlatywał coraz szybciej, gry były tam coraz lepsze, a na Amigę odwrotnie, coraz gorsze (o ile w ogóle coś się ukazywało).
Widać było z każdym miesiącem, że Amiga umiera i staje się technologicznym skansenem.
Okazało się, że na PC jest SCALA, i to znacznie lepsza; że jest soft do grafiki 2D/3D, o niebo szybszy i lepszy; że jest demoscena; że są trackery i to lepsze, wielokanałowe jak FastTracker, ScreamTracker itp. Że w ogóle "wszystko" już jest na PC, za to wiele rzeczy z PC nie ma na Amigę i nigdy nie będzie (np. porządne gry 3d).
Nie mówiąc już o sofcie biurowym i profesjonalnym, np. pakiecie Office czy systemie Windows NT 3.5/4.0.

W końcu, okazało się że jest WinUAE i Fellow, które świetnie emulują AMigę...

Jeszcze w 1995 można było się jakoś łudzić, ale na pewno nie w 1997 i później.
4
[#248] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@jimiche, post #246

w latach od 1995(1996) do -powiedzmy nawet dzisiaj przy Amidze zostawali prawdziwi entuzjaśc

Entuzjastów został promil, a 99% amigowców z końca lat 90-tych miała Amigi, bo nie było ich stać na nic lepszego.
2
[#249] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@BULI, post #243

Można gdybać, jakiego starego/nowego grzyba mogłem kupić za te 1600zł

W 2000 sprzedałem płytę Amigi 1200, Apollo 1240/40, 2x32MB ram, FastATA, klawiaturę od A2000 i kupiłem PC.

Plyta główna, Duron 600, 128MB ram, Matrox G400, obudowa, klawiatura/mysz jakaś. Dysk i napęd CD od Amigi. I monitor 17" kolorowy bo 14" VGA mono do Amigi był jeszcze ok ale tu już można było w końcu mieć kolory i rozdzielczość bez patrzenia jak AGA zamula. A po zabawie ołówkiem było 600 -> 850 MHz ;D

Całość wyszła mnie taniej niż dokupienie duetu BlizzardPPC + BVision. I miałem na czym napisać i testować moją pracę magisterską (program dosowy jeszcze).
1
[#250] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #238

Ile osób miało PPC?

Wyniki ankiety z ACS 3/97 <pytania, 7-8/98 <wyniki.

11% A500, 9% A600, 6% CD32, 73% A1200
20% 68k, 33% 020, 20% 030, 20% 040, 2% 060, 1% PPC
36% do 2MB, 23% do 9MB, 25% do 16MB, 10% więcej
50% ma HDD, 50% ma CD, 14% ma Towerkę, 9% ma Monitor
6% ma Drukarkę, 4% ma Modem, 1% ma RTG
35% chce kupić HDD, 20% chce mieć Turbo
Czyli PPC i RTG miał 1/100 Amigowców.

W moich Amstradowych i potem Amigowych latach poznałem ludzi którzy nie raz widząc mnie pierwszy raz w życiu pożyczali mi dyski, czasopisma, komiksy, itp. Nie pytali o adres bo za rekomendację wystarczał fakt że jestem znajomym innego Amigowca. Albo siedziało sie godzinami grając, kopiując i gadając. Podobne stosunki panują między fanami motocykli albo zabytkowych samochodów. Ot uroki niszowego hobby. A gdy w 2002 kupiłem PC i wyjechałem pod namiot ktoś mi przedstawia znajomego i wspomina że też kupił PC...
I nigdy wcześniej nie spotkałem sie z tak obojętną reakcją na wieść że mamy taki sam komputer. Nawet gadać ze mną nie chciał że nie wspomnę o pożyczaniu. I później nie było lepiej. Zrozumiałem że pewna epoka sie skończyła, bo PeCetowcy sie kumplują tylko z tymi których poznali w przedszkolu.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2022 15:41:25 przez ZbyniuR
1
[#251] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #250

No bo userzy PC to nie niszowa sekta, którą łączy jakas wspólna religia, tylko zwykli ludzie, używający zwykłego sprzętu.
Mnie np. nie dziwi, ze jakoś specjalnie nie preferuje kolegów ze względu na posiadane w domu urządzenia.
1
[#252] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #250

Czyli PPC i RTG miał 1/100 Amigowców.

1 na 100 których wzieło udział w ankiecie. Podejrzewam, że biorący udział w ankiecie to raczej entuzjaści.

Nie pytali o adres bo za rekomendację wystarczał fakt że jestem znajomym innego Amigowca.

W 2002 każdy kupował albo miał PC. To była najpopularniejsza platforma. Soft sciągało się z neta. Było GG, P2P. Posiadacz PC był synonimem kogoś pospolitego. Nie trzeba było środowiska aby zdobyć soft.

W tamtym czasie lansem było stałe łącze w domu. Przynajmniej u mnie w mieście.

Amiga miała swój podziemny klimat. Inne czasy. Pojawiła się w czasie praktycznie pojawienia się czegokolwiek komputerowego w Polsce. Dobrze było wtedy kogoś znać. Było to korzystne. W 2002r korzyść znajomych z PC to zlot LAN i pykanie w gierki sieciowe. Później już internet zadomowił się na dobre. Amigowe gazetki znajomi oddawali za darmo jak kupili PC albo PSX bo nie były im już potrzebne.
1
[#253] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Aniol, post #251

No dokładnie, pecet jest pospolity, jak mebel.

Ja po A1200 z BlizzardIV miałem przerwę, później kupiłem używanego PS3 za 1100zł, którego miałem może z miesiąc, i zamieniłem się na Pegasosa 1 (MorphOS).

Wtedy miałem opad szczeny, to było coś co kładło wszystkie klasyki, a i przeglądarka jeszcze wtedy obsługiwała wszystkie strony jakie były, filmy działały, no miód z boczkiem :)
[#254] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #252

W 2002 każdy kupował albo miał PC.

Kazdy? No nie kazdy, ja nie mialem. Polecam zrezygnowac z duzych kwantyfikatorow.
[#255] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #254

Zastanawiam sie w jakim tempie rozwijało sie w PL środowisko fanów Maka.
Czy istniało w Polsce jakieś czasopismo tylko dla nich?
[#256] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

W latach 2001-2005 pracowałem w sklepie komputerowym i rok 2002 to był czas kiedy KAŻDY kupował PC. U mnie tłukło się taśmowo zestawy głównie na AMD Duron/Athlon z Rivą TNT2 M64 a potem z Geforce MX200/MX400. Takich jak Ty kwitowało się stwierdzeniem - wariaci :) I nie było Was zbyt wielu, więc w tym kontekście śmiało można stosować "duży kwantyfikator" xd
[#257] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@buldogkekon, post #256

Amigi też były w tym sklepie?
[#258] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

Przepraszam. Nie chciałem obrazić twoich uczuć. Poprawię się.

Prawie każdy miał PC albo kupował PC. Byli też konsolowcy i nie mam tu na myśli CD32 ani CDTV.

Ci co nie należeli do tego grona albo nie interesowali się komputerami, albo mieli inne wydatki.
Grono entuzjastów wliczając w nie Ciebie nie było zbyt liczne. To z resztą było widać nawet po upadkach gazet o tej tematyce i nakładzie gazet PCtowych (CD Action).

Mam sentyment do Amigi, ale w tamtym okresie zdrowy rozsądek i obrazki w PCtowych gazetach podpowiadały, albo raczej krzyczały o ucieczce z tonącej platformy ( jeśli założymy, że wtedy jeszcze istniała).
Proroctwa powrotu nowych Amig w świetle chwały wykrzykiwane w amigowych gazetach mnie nie przekonywały. Z resztą 2002 nie widziałem już gazet o amigowej tematyce
[#259] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #244

Pegasos w początkach lat 2000 kosztował 2000-3000 zł. To nie była AOne :)
Oczywiście bardziej racjonalne było zapewne kupno za tę kasę PC, ale ja chciałem się pobawić Morphosem. A gdy w kulminacyjnym momencie pisania doktoratu padł mój laptop (potrzebowałem komputera z pakietem biurowym do mojego użytku 24/7), a nie miałem kasy na jakiegokolwiek peceta, to zainstalowałem na Pegu OpenSuse. G4 1 GHz dawał radę :)
A gdy sprawiłem sobie z powrotem jakiegoś pecetowego lapka, to wywaliłem win i zainstalowałem susła, którego używam do dziś. Próbowałem kilka razy wrócić do windy, ale jej upierdliwość zawsze mnie odrzucała, stąd to co muszę ogarniać na win, ogarniam maszyną wirtualną.
I to wszystko zaczęło się od Pegasosa. A w sumie wcześniej to od Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2022 19:34:19 przez wali7
2
[#260] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #255

Nie wiem, nie należałem nigdy do fanów Maca i żadnego nie znałem. Z produktów Apple jestem tylko fanem Apple 2GS.
[#261] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #258

Ja już za stary jestem, żeby dawać sie obrażać komuś kto mnie nie zna :)

Proroctwa powrotu nowych Amig w świetle chwały wykrzykiwane w amigowych gazetach mnie nie przekonywały.

Reprodukowane materiały reklamowe różnych właścicieli brandu Amiga to nie były proroctwa powrotu w chwale. Człowiek kupujący Pegasosa z MorphOSem albo dowolny osprzęt amigowy po 2000 roku w większości wypadków dobrze wiedział co ma pecet, czego nie ma Amiga. Ogólnie chodzi o miłe spędzanie czasu. Wg ciebie miłe spędzanie czasu serwował tylko PC, ja jestem odrębnego zdania. W sumie nawet to widać teraz, ludzie wolą siedziec codziennie na retrosprzętach zamiast kupić/odpalić jakiegoś nowego PS czy XBoxa. To jest nisza, ale dość pojemna. Jesteśmy na portalu amigowym i płacze o tym, że trzeba było sprzedać Amigę bo tylko PC się liczył są tu od 20 lat. Mnie już naprawdę mało zdziwi.
4
[#262] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #261

Reprodukowane materiały reklamowe różnych właścicieli brandu Amiga to nie były proroctwa powrotu w chwale.

Chodzi mi bardziej o ciągłe pisanie o układach AAA i jaki to PC jest kiepski, a jak już jest w czymś lepszy to mesaja AAA nadejdzie i zamiecie te wszystkie klony IBM

Wg ciebie miłe spędzanie czasu serwował tylko PC, ja jestem odrębnego zdania.

Tego nie napisałem i nie miałem na myśli. Chodzi mi bardziej o to, że oferował więcej softu i gier. Był szybszy lepszy i tańszy. Był bardziej opłacalny. 2002 rok to już były DDR, AGPx4, USB2.0, P4 ponad 2Ghz i AMD XP.

A1200 z PPC i nawet PCI i Voodoo to był klasyk już

Pegasos ze specyfikacją też wyglądał kiepsko. No i na MorphOS widziałem jak wygląda Doom3. Do dzisiaj ten system jest dla entuzjastów. AOS też (żeby nie było- równouprawnienie)

Jesteśmy na portalu amigowym i płacze o tym, że trzeba było sprzedać Amigę bo tylko PC się liczył są tu od 20 lat. Mnie już naprawdę mało zdziwi.

Ja tam płaczę, że sprzedałem swoją A600. Zrobiłem to na Allegro na moim super PC z 2002roku
Do Amigi wróciłem po latach nie dlatego, że jest lepsza, tylko dlatego, że mam do niej sentyment. A miałem ją w drugiej połowie lat 90tych nie dlatego, że była lepsza, tylko dlatego, że była tańsza.
Niektórzy się jej trzymali z sentymentu cały czas. Mają swój pierwszy egzemplarz cały czas. każda skaza na obudowie ma swoją histroię i tym "zazdraszczam"

W sumie nawet to widać teraz, ludzie wolą siedziec codziennie na retrosprzętach zamiast kupić/odpalić jakiegoś nowego PS czy XBoxa.

Siedząc na PPA i innych portalach o retro oraz kręcąc się w środowisku o tym profilu można mieć takie wrażenie.
To tak jak ja bym powiedział, że na świecie jest mało azjatów, bo żadnego w moim rodzinnym mieście nie widziałem.
[#263] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #255

MacWorld, potem jako MacWorld i Publish.

Na CoverCD do jednego z numerów wrzucili plikopartycje z MacOS 7.0 do ShapeShiftera oraz ROM Maca. Dzięki temu uruchomiłem emulacje Maca.
1
[#264] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #262

Nie przypominam sobie pisania o AAA nie licząć jakiś tłumaczonych artykułów z MA w połowie lat 90tych. Po 1996 tematu nie było. Pegasos ze specyfikacją wyglądał jak PowerMac z poprzedniego roku więc nie wyglądał kiepsko.
[#265] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #262

Mają swój pierwszy egzemplarz cały czas. każda skaza na obudowie ma swoją histroię i tym "zazdraszczam"

Mam swoją pierwszą A500 zakupioną w komisie w 97r. Czyli nie byłem
pierwszym właścicielem. No ale traktuję ją jakby była moja od nowo-
ści, bo zakupiona w czasach, kiedy jeszcze w sklepach bywały
Amigi i akcesoria do nich szeroki uśmiech
[#266] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #261

Ogólnie chodzi o miłe spędzanie czasu.

Trafiłeś w samo sedno. Amiga miała swoje 5 minut i moment odkrywania tego co potrafiła lub może dalej zaoferować powoduje, że miło się zagląda na ppa. Jednych wabi Dread na klasyka, a innych Doom3 na NG, a jeszcze inni łatają swoje blaty dzięki wsparciu forumowiczów. Gdyby nie NG i pasja to portal PPA był by co najwyżej grupą na facebooku.
Wracając do głównego pytania:
68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

Porównując działanie systemu na 386 czyli Dos lub Windows3.x kontra Workbench na 68030 to zakładam, że MC wygrywa i to z palcem w.... nosie. Problemem tego analogicznego porównania dla mnie jest to, że w moim wypadku to był przeskok z Amigi na dyskietki z procesorem 7 lub 14mhz na PC z 133 lub 166 MHz i win98... Inne realia z racji geograficznego położenia, a może to był główny problem, który zniszczył konkurencyjność Amigi na świecie

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2022 22:00:43 przez WojoS
[#267] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #260

Nie wiem, nie należałem nigdy do fanów Maca i żadnego nie znałem. Z produktów Apple jestem tylko fanem Apple 2GS.

Od Maca lepszy był Atari St. Szczególnie tego czarno-białego Maca.
Za ułamek ceny.
AppleIIgs chyba też nie posiadał żadnych układów
specjalizowanych i wszystko robił cpu.
[#268] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mmarcin2741, post #267

AppleIIgs chyba też nie posiadał żadnych układów
specjalizowanych i wszystko robił cpu.

Miał 3 układy specjalizowane, w tym Ensoniqa.
[#269] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mmarcin2741, post #267

2GS ma coś w rodzaju Coopera bo każda pikselowa linijka może mieć 16 innych kolorów z palety 4096. Lub 4 inne w każdej linii w hiresie. A dźwięk ma 16bitowy iluś tam kanałowy, zaprojektowany przez tego samego gościa co zrobił SIDa.
Dema na nim wyglądają amigowo-dobrze. :)
[#270] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #269

Deluxe Paint też:
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem