[#121] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@san_u, post #120

Przecież wkleiłem filmik z testem 486 i przy 100Mhz obciążenie procka na poziomie 80% przy 128kb/s 44Khz stereo. Daje spokojne radę nawet z 320kb/s. Pentium overdrive 83 MHz obciążenie 38%
[#122] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #121

Na moim zestawie z 486DX też dało radę słuchać, ale jak zaczynałem robić coś w systemie, np. eksplorator windows, to zamulał i potrafił przerywać (80% to dość dużo jak na jeden proces). Na Pentium 60MHz (na płycie chyba był slot na sd-ram) tego efektu nie było.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2022 00:46:44 przez san_u
[#123] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #116

Dzięki za podpowiedź. Nie ma wielu filmików o mp3 na 386/486. Ale wygląda na to że nie różniło sie to znacznie od tego co sie dawało na Amidze. Z tą różnica że na 386 bez okienek w tle.

[#124] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #123

No ten filmik, to chyba też był montowany na tym 386. Nie widzę dokładnie, ale tam jest chyba 40Kbit/s 16Khz. Nie wiem czy mono czy stereo, ale to i tak wielka bieda.

Tutaj znalazłem info

At the end after some test the best the 386DX40 with a IIT 40Mhz NPU can play in real time is:

64Kbps(skreślone) 56Kbps / 16Khz / 8bit / Mono MP3 files
16Kbps / 22Khz / 8bit / Mono MP3 files

Do dekodowania MP3 na PC bardziej potrzebny jest podobno FPU niż CPU, więc nie wiem jak to się będzie miało do porównania 030 do 386. Na ami też FPU pomaga albo raczej przejmuje inicjatywe przy MP3?

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2022 02:37:26 przez snifferman
[#125] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #124

Przy innym filmiku na tym samym kanale wyraźniej podaje że to 386 40MHz, i MP2 (a nie 3), 128kbps gra w 11kHz i single channel czyli mono. Ale strasznie króciutki fragment. A na moim 030 42MHz taki plik zużywał ok 40-50% mocy procka. No chyba że tam jakaś ściema jest i chwilę rozkompresowuje milcząc a potem chwile odtwarza i tylko to pokazał. Zastanawiam sie też czy istniały odtwarzajki mp3 pod Win 3.1.

Wygląda na to że Intel z tej samej generacji (czyli z 3ką czy 4ka w nazwie) musi być taktowany x2 by osiągać podobną moc jak Motorolka. Co mi przypomina porównywanie Z80 do MOSa.

Ale przy okazji trafiłem na filmik z tym jak gra Falcon. Przyznam że dotąd nie pomyślałem by poszukać takiego filmu. Czytałem że zwykły nie podkręcony (czyli 030 16MHz + DSP 32MHz), wprawdzie zużywał blisko 100% obu procków ale grał MP3 128 kbps na 44kHz stereo. Ama z turbo dającym taki rezultat byłaby chyba droższa od Falcona. A filmik pokazuje że taki plik niemal nie zwalnia działania okienek, koleś wspomina że DSP męczy na 100% a 030 tylko w ok 20% przy pliku 128kbps, pauzuje tylko jak wyświetla jpg. A plik 320kbps już haczy wskaźnik myszy i nie zauważa niektórych kliknięć. Respekt. :) Ale to zdaje sie jakiś nowy program, coś jak ten szybki Doom dopiero teraz po latach. ;)

Podobno za grosze można je podkręcić (kwarce powymieniać i radiatorki przykleić), bezpiecznie o 25% a ryzykownie (więc wymagają dobrego chłodzenia) o 50%, a i pewnie można by jakość zmniejszyć do 22kHz, czego moje ucho by nie zauważyło. Ale sie rozmarzyłem. ;)

Osobiście nie znałem nikogo z koprocem przy czymś słabszym niż 040.
[#126] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #125

Rozumiem i szanuję, że istnieli (jak to jeden z przedmówców stwierdził) głusi masochiści, którzy przy okazji byli amigowcami i próbowali udowodnić, że w wiekach w których rycerze chadzali z pochodniami po grodzie, oni mogli słuchać na swoich cyfrowych maszynach MP3.
Generealnie próba porównania Amigi, wraz z zestawem oprogramowania gromadzonego przez lata w celu zaimponowania neopecetowcowi z jakimś marnym 386 kupionym za dolary przysłane przez cioteczkę z Ameryki wraz z pachnącym mydłem i używanymi gatkami to próba wyważania drzwi otwartych.
MP3 swój rozkwit przeżywało znacznie później - chociaż owszem, mogły się trafić jednostki, które gdzieś tam próbowały tego formatu na zasadzie "a u mnie też się da". Rozkwit MP3 to czasy CDROMów, a szczególnie czasy, kiedy płyty CD można było rippować cyfrowo.
Udowadniać też można było różne inne rzeczy - dla przykładu, kiedyś przeprowadziłem test na jakimś Pentium - ale nie pamiętam, który to był rok - pod Windows (też nie pamiętam wersji) na tym samym komputerze (którego konfiguracji nie pamiętam) - odtwarzanie MP3 zjadało tak wiele mocy komputera, że robienie innych rzeczy w zasadzie mijało się celem - natomiast na tej samej maszynie postawiony Linux (jakiś RedHat ale też wersji nie pamiętam) chodził jak najbardziej "tryb okienkowy", MP3 było odpalone w konsoli - a można było wtedy korzystać z komputera komfortowo.
Nawet, jeżeli w końcu po latach, ktoś zapisał się w kolejkę społeczną, po odczekaniu dziesięciu lat w końcu zdobył jakiś dopalacz do Amigi za cenę domu z basenem, to bez karty dźwiękowej MP3 na Amidze, to jak próba zamontowania sobie do swojego pojazdu Fiat 126p dwóch odkurzaczy firmy Czajka z zamiarem lotu w kosmos... owszem, można to zrobić, bo "kto bogatemu zabroni" - ale sensowność owych czynów jest dość ograniczona.
Minęły już dziesięciolecia... a Amiga ma swoją moc jaką ma... czyli porównywalną do budżetowej elektrycznej szczoteczki do zębów - a konkurencja, czy to PC, Mac - poszły do przodu... natomiast amigowiec może teraz poszczycić się co najwyżej sprzętem retro, który posiada wartość wyrażoną monetarnie, bo jest akurat jeszcze moda na starocie.
[#127] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Nasedo, post #126

to bez karty dźwiękowej MP3 na Amidze, to jak próba zamontowania sobie do swojego pojazdu Fiat 126p dwóch odkurzaczy firmy Czajka z zamiarem lotu w kosmos...

większych bzdur dawno nie słyszałem, 90% userów peceta w późnych latach 90tych miało bieda karty muzyczne podłączone pod biedagłośniczki. Poprawnie skalibrowana Paula na 14bitach nie różniła się znacznie od takiego zestawu, a podłączona pod dobry wzmacniacz i głośniki nawet była lepsza.
1
[#128] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #125

1. Falcon kosztuje koło 5000zł. Nie wydaje mi się, żeby Amiga za 5000zł gorzej odtwarzała MP3.
2. Prawie ten sam DSP co w Falconie jest w karcie DelfinaPlus dla Amigi
[#129] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #127

Oj, trochę amigowa rulezja... A PC podłączony pod dobry wzmacniacz i głośniki? Czy tylko Amigę można tak było podłączać...
PC-ty podłączone pod tanie głośniczki, a Amigi pod wspaniałe głośniki Elemisów i innych "high-endowych" TV czy aż kipiących basem 1084s/CM8833-II
Zasadniczo wszystkie te popularne klony SB PRO 2 (ESS, Opti i inne) oferowały 16 bit 44kHz i naprawdę porządny dźwięk pod sterownikami dla Windows (8-bit, 22 kHz pod DOS), a w późnych latach '90 już rządził Win 95, "96" (OSR2) czy 98, więc faktycznie 16-bitów było używane.
Trzymajmy się faktów.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2022 10:01:31 przez Jacques
3
[#130] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Jacques, post #129

Jak zobaczę jakiś artykuł z porównania (różnicy) wyjścia przykładowego mp3 do wyjscia peceta i amigi to będzie jakiś dowód. To, że na papierze jest 14bit vs 16bit to nie znaczy że różnice są słyszalne. Szczególnie, że mówimy o mp3 które już same z siebie mają strate jakości więc takie 128kbs (popularne pod koniec lat 90tych) może mieć prawie taką samą jakość na Amidze i na PC z lat 90tych.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2022 10:19:53 przez michal_zukowski
[#131] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #128

Miałem na myśli ceny z lat 90ych a nie obecne. DSP do Amy pojawiło sie 10 lat po Falconie. A ile % Amigowców to kupiło, i ile lat musieli czekać na jakikolwiek soft który z tego korzystał to nie wiem. A wspominasz o Delfinie tak jakbyś chciał pokazać jęzor Falkoniarzom. :)
A jestem pewien że obie grupy odkryły MP3 w tym samym czasie. Choć nie doświadczyli jej w tej samej jakości. Wszak w te parę lat po premierze obu kompów ich fani już dawno mieli do nich jakieś turbo-podkrętki.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2022 12:06:39 przez ZbyniuR
[#132] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #131

No to porównanie nietrafione bo ceny podajesz z lat 90tych a MP3 dla Falcona powstało po 2010 roku.
[#133] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #132

Ktoś tu w tym wątku albo innym napisał, że WHDLoad zmusza 060 do działania w trybie 68000, tak zrozumiałem. To co z punktu widzenia normalnego amigowania (nie dema, bo takie powstały) lepiej 68030 popędzone na 1GHZ czy 68060 popędzone na 1GHZ? Kiedyś czytałem, że koproc 68882 do 68030 był lepszy niż to co miał wbudowane 68060, prawda to?

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2022 12:08:14 przez KM_Ender
[#134] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #127

większych bzdur dawno nie słyszałem, 90% userów peceta w późnych latach 90tych miało bieda karty muzyczne podłączone pod biedagłośniczki. Poprawnie skalibrowana Paula na 14bitach nie różniła się znacznie od takiego zestawu, a podłączona pod dobry wzmacniacz i głośniki nawet była lepsza.

Większych bzdur nie słyszałeś, ale na szczęście stanąłeś na wysokości zadania i napisałeś jeszcze większe - zatem gratuluję wzniesienia się na wyżyny.
Ale rozumiem, klękam na jedno kolano... i "zazdraszczam" wręcz posiadania "poprawnie skalibrowanej Pauli", gdzie reszta pospólstwa niszczyła sobie słuch przed biedagłośniczkami. Nawet "zazdraszczam" bycia jedynym posiadaczem dobrego wzmacniacza i głośników. Naprawdę Wy - razem z Paulą musicie być wyjątkowi i chyba tylko Lem by był w stanie dorównać w swoim snuciu fantazji.
Rozumiem rulezowanie, rozumiem próbę wciskania ciemnoty dla tych, którzy Amigi nie widzieli, nie słyszeli, nie używali i obecnie mają nie więcej niż 20 lat - ale człowieku, kłamać to jednak trzeba potrafić.
[#135] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Nasedo, post #134

To napisz w którym zdaniu cytowanym jest kłamstwo?

1. 90% userów peceta w późnych latach 90tych miało bieda karty muzyczne podłączone pod biedagłośniczki
2. Poprawnie skalibrowana Paula na 14bitach nie różniła się znacznie od takiego zestawu
3. A podłączona pod dobry wzmacniacz i głośniki nawet była lepsza.

oczywiście, jest tu lekka manipulacja z mojej strony bo faktycznie te 10% miało podłączone pod coś sensownego, ale manipulacja to nie kłamstwo

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2022 12:24:15 przez michal_zukowski
[#136] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Jacques, post #129

No jak ktoś musi leczyć kompleksy to przedstawia fakty w krzywym zwierciadle.

A do osób co drwiąco sie wypowiadają o masochistach którzy słuchali MP3 w 11khz:
Założę sie że gdyby prześledzić ich życiorysy to też by sie znalazły jakieś przykłady masochizmu, np korzystanie z 8bitówki z magnetem bez stacji, albo na czarno-białym TV-sorku, albo używanie A500 bez twardziela, albo słuchanie modów z głośników w monitorze (samplowanych tanim samplerem 8bit). Albo spędzanie czasu przed kompem na siedzisku od którego bolały tyłki i/lub kręgosłupy.

To że ktoś odkrył MP3 tak późno że już miał mocnego proca do odtwarzania, oznacza że w czasie gdy pionierzy słuchali MP3 w 11kHz oni słuchali amatorskich modów, SIDów, MIDIków czy innych równie biednych wynalazków które w wg mnie w porównaniu do MP3 to były namiastki muzyki a nie prawdziwa muzyka na której ich twórcy zarobili miliony. :)
[#137] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #135

Chciałbym zobaczyć takich prześmiewców którzy mieli/mają sprzęt lepszy na papierze, czy na obiektywnie przygotowanych testach ich ucho i oko faktycznie umie odróżnić te ilości bitów na piksel albo na sampla. :)
[#138] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

To napisz w którym zdaniu cytowanym jest kłamstwo?

1. 90% userów peceta w późnych latach 90tych miało bieda karty muzyczne podłączone pod biedagłośniczki
2. Poprawnie skalibrowana Paula na 14bitach nie różniła się znacznie od takiego zestawu
3. A podłączona pod dobry wzmacniacz i głośniki nawet była lepsza.

oczywiście, jest tu lekka manipulacja z mojej strony bo faktycznie te 10% miało podłączone pod coś sensownego, ale manipulacja to nie kłamstwo

Po pierwsze użycie wartości procentowych, które są wzięte z dolnej części pleców. Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że 90% kraju to pijacy i złodzieje, bo tak sobie chce się manipulować procentami.
Czy faktem jest, że byli pecetowcy mający biedakarty i biedagłośniczki - owszem, prawda. Niestety społeczeństwo nie było nigdy wysoce edukowane informatycznie, a bardzo często "pan-z-komputerowego" stał prawie tak wysoko w rankingach jak pan, wójt i pleban - niestety, to prawda i smutna prawda, ale mówiąca o jakiejś części społeczeństwa, która zdecydowała się na taką a nie na inną jakość. Ich wybór, nie przekłada się automatycznie na dostępną technologię i nie można stawiać między nimi znaku równości.
Owszem, miałem nieprzyjemność słuchać różnego rodzaju dźwięków na biedagłośniczkach, ale owa "bieda" również występowała we wszelakiej maści podróbkach sprzętu audio, w Panasonixach czy innym tanim badziewiu, które im więcej błyskających lampek, tym bardziej było się na topie. Nadal prawda.
Jednak, czy brakowało amigowców, którzy na swoich komodorowskich monitorkach słuchali brzmień ze swojej "pieńsetki" - nie oszukujmy się, że każdy amigowiec był audiofilem.

@ZbyniuR
A do osób co drwiąco sie wypowiadają o masochistach którzy słuchali MP3 w 11khz:
Założę sie że gdyby prześledzić ich życiorysy to też by sie znalazły jakieś przykłady masochizmu, np korzystanie z 8bitówki z magnetem bez stacji, albo na czarno-białym TV-sorku, albo używanie A500 bez twardziela, albo słuchanie modów z głośników w monitorze (samplowanych tanim samplerem 8bit). Albo spędzanie czasu przed kompem na siedzisku od którego bolały tyłki i/lub kręgosłupy.

To że ktoś odkrył MP3 tak późno że już miał mocnego proca do odtwarzania, oznacza że w czasie gdy pionierzy słuchali MP3 w 11kHz oni słuchali amatorskich modów, SIDów, MIDIków czy innych równie biednych wynalazków które w wg mnie w porównaniu do MP3 to były namiastki muzyki a nie prawdziwa muzyka na której ich twórcy zarobili miliony. :)

Mogłeś być pionierem, który zrobił pierwszego MP3 w Europie, a nawet twórcą tego standardu - ale nie zmienia to faktu, że masochizm pozostaje masochizmem. Jeżeli ktoś uznaje to za masochizm, nie oznacza automatycznie, że w swoim życiu nie popełniał czynów masochistycznych i byc może do dnia dzisiejszego śmieje się sam(a) z siebie i dziwi się, że w ogóle tak było można.

Zupełnym nieporozumieniem jest udowadnianie czegoś, co nie istnieje - to, że pionier-masochista słuchał sobie masomp3, to nie oznacza że reszta (pospólstwa) musiała słuchać "biednych wynalazków" - równie dobrze ktoś mógł słuchać muzyki z płyt winylowych na dobrym sprzęcie, istniały też płyty CD, a nawet porządne kasety magnetofonowe - niekoniecznie kopiowane na "jamnikach z bazaru".
Wrzucanie MIDI do jednego worka z biedoformatami, to kolejne nieporozumienie - bo wystarczyło posłuchać w tamtych czasach KORGa, Rolanda, chociażby ten model z 1995 roku:

Poza tym MIDI, to nie tylko wątpliwe pliki MID podłej jakości, odgrywane na biedakarcie z syntezą FM.
[#139] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@1... łooo, niesamowite. W późnych latach 90 tych bieda karty muzyczne? Jak np. które? Bo z tego co pamiętam synonimem karty dźwiękowej w tamtych czasach i przez jakiś czas później były karty SoundBlaster, które od dawna miały 16bit/44.1kHz DAC
@2 - jak rozumiem te 14 bit o których piszesz to sztuczka z łączeniem 2 kanałów 8bitowego DAC (bo takie miała Paula) na różnych poziomach wzmocnienia by zrobić coś "pseudo 14bit" ?
@3 - jak rozumiem sprzęt hifi mieli tylko amigowcy ;)
3
[#140] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@abcdef, post #139

@3 - jak rozumiem sprzęt hifi mieli tylko amigowcy ;)

No wlasnie podalem tylko taki wysrubowany case, a widze ze ludzie maja trudnosc ze zrozumieniem i odnosza sie do czegos innego
[#141] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #124

Na ami też FPU pomaga albo raczej przejmuje inicjatywe przy MP3?

Trochę dziwnie to napisałeś, jakby FPU potrafiło działać samodzielnie. Kiedyś też na logikę myślałem, że FPU przyśpieszy coś w temacie dekodowania mp3, a jednak opis mpega mówi coś innego.

This library can decode MPEG 1,2 layers I, II & III to
audio pcm samples. This package contains '020 & '040
integer decoder versions and '020 & '040 floating
point decoder versions (slower, but more accurate).

*** IMPORTANT ***
Please, note that FPU versions are more acurrate
that integer ones, but they consume more CPU !!!
So, don't e-mail me that mpega.library is slower
than mpega before you check this !!!

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2022 14:43:50 przez san_u
[#142] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@san_u, post #141

Jak jest taktowane synchronicznie to nie przyspieszy, ale jak masz fpu 50mhz a cpu 33mhz to juz przyspieszy.
[#143] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

90% userów peceta w późnych latach 90tych miało bieda karty muzyczne podłączone pod biedagłośniczki
W '95 miałem 'bieda' Ultrasound'a podpiętego do 'bieda' Radmora... i nie pamiętam nikogo ze znajomych kto nie miałby albo Gravis'a, albo SoundBlaster'a więc statystycznie proporcje były prawdopodobnie odwrotne.
2
[#144] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #142

Wykonanie instrukcji na pewno przyśpieszy, ale ciekawe czy to wystarczy, by pobić wersję bez FPU, bo transfer do RAM się nie zmienia, a 80-bitowa zmienna, zajmuje 3 32-bitowe cykle odczytu/zapisu.
[#145] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@AmiClassic, post #143

Rozumiem, ze Polacy maja problem z czytaniem, ale '95 rok nijak sie nie ma do późnych latach 90tych.
[#146] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@san_u, post #141

Nie mam w tym temacie empirycznych doświadczeń więc nabieram wody w usta

Z doświadczeń w renderach 3D przyspieszenie renderu wynosiło 340%

FPU nie działa samodzielnie, ale w operacjach gdzie może być wydajnie użyte różnica jest ogromna.

Mam karte ACA1233 CPU 030@50Mhz i FPU 68882@66Mhz i w LightWave z FPU jest miazga vs goły 030.

Ogromne znaczenie będzie też miała szybkość pamięci i rozmar cashe CPU.

Bez testów empirycznych ciężko powiedzieć co wypadnie lepiej, ale nawet 10 czy 20% większa wydajność zaważy czy MP3 zostanie odtworzone bez przycięć
[#147] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@michal_zukowski, post #145

Późne lata 90te to czasy PentiumII i Soundblaster Live... Nie wiem co chciałeś przez to powiedzieć, ale o ile w późnych latach 80tych rzeczywiście nie było za dużo dobrego audio w PC to w późnych 90tych amiga była pozamiatana i to ona goniła PC produktami pokroju Prelude czy Delfina DSP.
1
[#148] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

W 1996 roku w wakacje kuzynostwo kupiło nowego kompa (coś ponad 3 tys. kosztował zestaw): AMD 75Mhz

W standardzie NIE BYŁO:

Karty dźwiękowej
Cd-Rom'u

W 1998 miałem kupiony zestaw Celeron 266 w którym była wbudowana karta dźwiękowa (PcChips) która grała jak chciała
[#149] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #146

Z doświadczeń w renderach 3D przyspieszenie renderu wynosiło 340%

Oczywiście, tylko taka sytuacja ma miejsce, gdy przy braku FPU, CPU musi emulować jego zachowanie, a tym samym wykonywać przekształcenia programowo na liczbach 80-bitowych, ponieważ precyzja obliczeń musi pozostać ta sama (albo co gorsze, choć łatwiejsze, używać bibliotek matematycznych).

Opis MPEGA implikuje, że jego algorytm został zoptymalizowany pod prędkość poświęcając precyzję obliczeń i dlatego zwykła wersja jest szybsza od wersji FPU, ale generuje dźwięk o gorszej jakości. Nie wiem jak bardzo gorszej, rozumiem, że po prostu przebieg nie będzie tak dokładny jak z użyciem FPU. Tu już z oscyloskopem by musiał ktoś się pobawić.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2022 15:18:28 przez san_u
[#150] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

Może nie z czytaniem, ale zrozumieniem co autor miał na myśli. Sugerujesz, że ludzie downgrade'owali PCty w kwestii dźwięku?

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2022 15:57:06 przez AmiClassic
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem