[#31] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ligant, post #1

Takie porównania są tak średnio rzetelne, porównujesz wydajność silnika, przy którym ktoś może siedzieć nawet do dzisiaj, bądź spędził wiele swojego czasu na szukanie optymalizacji, aby tylko dowalić Carmackowi ;), w porównaniu do kodu, który jest nieruszany od ponad 20 lat. Cudowny silnik do DREAD, przez który wszystkie dotychczasowe gry Doomopodobne palą się ze wstydu (nawet sam Doom), też ujrzał światło dzienne prawie 30 lat po czasach świetności Amigi i demosceny, aż trudno uwierzyć, że nikt w tamtych czasach takiego silnika nie stworzył. Ciekaw jestem, co by się stało jakby jakiś magik usiadł do kodu z PC i wprowadził swoje optymalizacje i ile by mu się udało wycisnąć.

Nie porównuje się wydajności tego samego procesora na dwóch różnych programach lub nawet wersjach tego samego programu, a co dopiero wyników dwóch programów na dwóch różnych procesorach. Takie porównania są jedynie poglądowe i nie powinno się ich używać w wojnach na argumenty.
[#32] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@san_u, post #31

Tylko, że to dwa różne CPU. Musiałbyś mieć program, który wykorzystuje te same instrukcje. Dorzuć jeszcze c2p której na Amidze nie ominiesz bez zmiany układu graficznego, albo dorzucenia czegoś co zrobi konwersje.

Pozatym odpalenie Dooma to nie porównanie CPU ale całego komputera.

Możesz porównać też gry z epoki. Syndicate albo UFO działa fajniej na 386 niż na Amidze z 030. Nie musi to byc wcale zasługa szybszego sprzętu, tylko słaba optymalizacja dla danej platformy.

Dodatkowo można zestawić Blizzarda MK4 vs ACA1233 przy taktowaniu 50Mhz. Blizzard ma niecałe 10Mips w sysinfo vs prawie 12Mips.

Jest dużo zmiennych i wyniki mogą być różne w zależności od testu.

Był już nawet wątek o PC vs Amiga i nawet były poruszane ceny. Przeszperałem wtedy stare gazety z ogłoszeniami i miałem nawet artykuł napisać, ale syn mi się urodził i plan upadł. W każdym razie z tego co pamiętam w połowie 94 roku można było taniej wyrwać 486DX z monitorem kolor niż A1200 z 030 HDD i monitorem.
Jak ktoś ma wątpliwości albo wie że się mylę, to niech poszuka na forum. Podawalem tam ceny i dokładne źródło do weryfikacji ogłoszenia.

A czy wydajnościowo 030 jest odpowiednikiem 386? Podejrzewam, że wypadają podobnie i w zależności od rodzaju testu raz lepiej wypadnie jeden a raz drugi. Nie mam maszyn 386 więc nie porównam. Może kiedyś, tylko ta lista u mnie na kiedyś długa więc nie liczcie na wiele
[#33] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #32

Ojej wątek przygasa, trzeba go jakoś podsycić.
Może zapytam Czy to prawda że Amiga jest najszybszym Makiem z Motorolą. ;)

A tak serio, to nie wiem ile kosztowały 030 w '94, bo jeszcze 8bit miałem i amigowych gazet nie czytałem. Zainteresowałem sie nimi dopiero 2 lata później, i nie wiem może wtedy staniały, i faktem jest że monitora nie kupowałem, ale pamiętam że ceny PeCetów nie wydawały mi sie wtedy kuszące. Z tym że nie patrzyłem na ceny giełdowe bo miałem do niej za daleko, ani na kompy używane. Pamiętam że większość PeCeciarzy nadal nie miała wtedy kart dźwiękowych, ale jeszcze gorsze było dla mnie to że co jakiegoś odwiedzałem to wkurzał sie na Windę, i regularne reinstalowanie wszystkiego było normą, więc wolałem gry na PSX. A na PC przesiadłem sie dopiero gdy pojawił sie ładniejszy i stabilniejszy XP, a co zbiegło się z AVIkowym szaleństwem. W tym momencie Ama już nie miała mi niczego do zaoferowania.
[#34] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #32

Tylko, że to dwa różne CPU.

Przecież napisałem:

Nie porównuje się wydajności tego samego procesora na dwóch różnych programach lub nawet wersjach tego samego programu, a co dopiero wyników dwóch programów na dwóch różnych procesorach. Takie porównania są jedynie poglądowe i nie powinno się ich używać w wojnach na argumenty.

Za mało piwa, snu albo dziecka
[#35] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #33

A tak serio, to nie wiem ile kosztowały 030 w '94
Ile kosztowały w 94 roku to nie pamiętam, ale w drugiej połowie 95 roku, Eureka zrobiła dobrą cenę na M-Teca 1230/28MHz, kosztował 530 nowych złotych więc się skusiłem, a wersja 42MHz była prawie dwie stówki droższa (bodajże 720pln).Blizzard MK3 lub 4 to był wydatek ok.1000pln.
[#36] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@san_u, post #34

Na wojnie wszelkie chwyty są dozwolone, i jak ktoś będzie chciał to będzie porównywał co chce i z czym chce. :)
[#37] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #33

My tu o 030 i 386 a ty o XP
Na przełomie 1999-2000 kupiłem p200mmx z uszkodzonym dyskiem i monitorem za 400zł (o ile dobrze pamietam). Dysk miał bad sectory ale działał i w tym momencie Amiga to było wspomnienie.
Wcześniej kupiłem 486 bez dysku za 40zł i jakiś monitor z demobilu kolorowy i dysk 800MB za 20zł ( bez bad sectorów) i za 100zł miałem pierwszego w życiu PC. To było w 98. Takie były wtedy ceny starych PC w moim uniwersum.

W 1994 można jeszcze dyskutowac o opłacalnosci kupna Amigi, ale po 96 nie miało by to u mnie sensu.
Możemy się trzymać 030 vs 386 ale 486 i MMXy to dla mnie wojna z fanatykami.
[#38] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #33

W latach 1993 - 1994 osób które miały turbo do A1200 (np. 030) w PL było nie wiele. Już Fast był rarytasem, większość zadowalała się gołą A1200 która na realia PL była dobrym komputerem w tamtych czasach.

W latach 1994 - 1995 widywałem gry typu "Interactive movie": Deadelous Encounter, Mad Dog McCree - ciężko mi było wyobrazić sobie te gry na Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2022 22:18:41 przez Hubez
[#39] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Hubez, post #38

W latach 1994 - 1995 widywałem gry typu "Interactive movie": Deadelous Encounter, Mad Dog McCree - ciężko mi było wyobrazić sobie te gry na Amidze.

Taka ciekawostka odnośnie Mad Dog McCree:

"The arcade edition of the game has been released with four different hardware setups, using a laserdisc player as well as a Commodore Amiga 500 motherboard with special interfaces for controls and booting, and a genlock."

Niech mnie ktoś oświeci - czy w/w Mad Dog mógłby mieć natywną wersję na zwykłą CD32? A jeśli nie, to co stałoby na przeszkodzie od strony technicznej?
1
[#40] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@kempy, post #39

Cpu?
Wersja pecetowa ma w minimalnych 286 16 mhz ( rekomendowane 386 ) a więc jednak coś szybszego niż zadławiona brakiem fastu i działajaca z 50% swojej nominalnej prędkosci ekonomiczna wersja 68020.
Kto wie czy aga tez nie bylaby tutaj hamulcowym?
[#41] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@kempy, post #39

Mogłaby, problemem byłaby jakość, rozdzielczość filmu i liczba klatek jaką uzyskasz z 300kb/s (zobacz sobie Microcosm). Teoretycznie jest to dość prosty projekt, wystarczy sprawdzać gdzie celujesz i uruchamiać po kolei odpowiednie sekwencje.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2022 22:56:25 przez san_u
[#42] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Hubez, post #38

Najtaniej widziałem A1200 na półce w sklepie za 9mln. Była to wręcz
śmiesznie niska cena za ten komputer. Obok A500 za około 5mln.
Jakoś druga połowa 1993.

Amigę można było podłączyć do zwykłego tv. Na pc szał na tv
out zaczął się gdzieś w okolicach 2000r. Wtedy karty dostały
złącze s-video i to było coś na tzw. Zachodzie.
[#43] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ligant, post #40

CD32 akurat posiada DMA i blitter, więc kopiowanie z płyty do RAM i ewentualne kopiowanie w RAM odbywałoby się z minimalnym udziałem procesora, w PC wszystko jest kopiowane i obrabiane procesorem i musi być wysłane do karty graficznej jeszcze.

Myślę, że z fastem CD32 mogłaby pociągnąć z dysku jakiś filmik w HAM6 całkiem płynnie. Tutaj już bardziej szczegółowo wypowiedzą się doświadczeni w kwestii konwersji do CDXL, choć można i trzymać na płycie surowe dane, które ładowałoby się za pomocą DMA od razu do bufora ramki.

Pytanie brzmi, o jakiej jakości myśli kolega zadający to pytanie, bo za dużo z tych 300kb/s to się nie wyciągnie bez modułu FMV (który i tak jest chyba ograniczony do 320x240?)

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2022 23:22:01 przez san_u
[#44] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@snifferman, post #32

Taa, z Doomem mam jeszcze takie wspomnienie, że na 486DX2 66MHz z kartą Trident 8900 na chodził marnie, a jak dorwałem jakiegoś lepszego Tsenga, to miód, malina. Ci co mieli VLB albo PCI to już był luksus, tylko ceny były chore.
[#45] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@infboras, post #44

Ceny nie były wtedy jakieś chore. No chyba, ze ktoś chciał mieć kartę np. Matroxa, 16 MB ram, czy Pentium zaraz po premierze.
W czasach Dooma miałem właśnie DX2-66 i jakiegoś Cirrus Logic, chyba gd5428, na VLB.
Doom, jak wspominam, chodził świetnie, a komputer kosztował całkiem rozsądnie.
[#46] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Aniol, post #45

W 1995 roku wyszedł Star Wars: Dark Forces i minimum te 16mb ram trza było mieć.
Gra nieźle chodziła na 486dx4/100.
Długo się tym swoim dx2/66 nie nacieszyłeś, bo Star Wars to był ogromny skok
jakościowy w stosunku do Dooma.
[#47] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mmarcin2741, post #46

Grało się na Fusionie na AMIDZE- świetna gra OK
2
[#48] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mmarcin2741, post #46

Tak, długo się nim nie cieszyłem, bo wtedy, często wymieniało sie sprzęt. W 1995 to jakiegoś Pentium sie używało do grania w wymagające gry.
[#49] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Greczkin, post #5

Second Reality fajne, ale Hardwired na zwykłej A500 z 1Mb za ułamek ceny PC, na 2 dyskietkach DD rozwalało system. W demoscenie ograniczenia sprzętowe jednak miały znaczenie. Amigę i masę demek można było kupić za cenę GUS z 1Mb

Takie SotA czy Technological Death na gołej A500 kończyły się, zanim PC się odpalił

Ale szczerze mówiąc od zadomowienia się w popularnych klonach z 486DX, PC odjechało parametrem cena/wydajność całej konkurencji.
1
[#50] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@misha, post #49

SR na C64 mnie rozłożyło ;)
Pamiętam jak dziś;)
1
[#51] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mikecios, post #50

No i widać co znaczyło mieć kartę graficzną w tamtych czasach.
[#52] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@misha, post #49

Ale szczerze mówiąc od zadomowienia się w popularnych klonach z 486DX, PC odjechało parametrem cena/wydajność całej konkurencji.

Wszyscy, których było na to stać, kupowali pecety w roku 95 może 96.
Najpopularniejszym modelem był 486DX4/100 wraz z 8mb ram.
Wzięciem cieszył się świetnie wyglądający Optimus Harvard.
Był już pentium i to od dawna, ale mało kogo było na niego
stać.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2022 19:13:35 przez mmarcin2741
[#53] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@mmarcin2741, post #52

Aż sie zachłysnąłem piciem. :D Nie, nie wszyscy. :)

Ja w '96 kupowałem A1230, i tak szczerze to pojęcia nie mam ile wtedy kosztował Pentium, ale gdybym miał tyle forsy to kupiłbym za to motor albo stare auto. Pomijając aspekt finansowy jak widziałem co znajomi wyczyniali z Windowsem (mówię o nerwach z instalkami, sterownikami i wirusami) to patrzyłem na nich z pobłażaniem i współczuciem jak parę lat wcześniej patrzyłem na kolegów co mieli 8bitowca z magnetem, i cieszyłem sie że mnie takie wątpliwe przyjemności omijają. :)

Rok później dokupiłem do Amy Playstation, co dało mi 5 lat szczęścia. A koledzy z Pentiumami patrzyli w niego jak urzeczeni, bo niektórych gier na PC nigdy nie było, a te co mieli, to u mnie pierwszy raz zobaczyli w oprawie muzyczno-filmowej, bo na piratach w PC jej nie było, a jak muza w grze była słaba, to z Amy puszczałem MP3, i stwierdzali że oni na PC by tak nie mogli w tle gry innej muzy włączyć, no chyba że z magnetofonu. Chociaż niektórzy miewali kompy 2x droższe niż moja Ama z PSX razem wzięte. hehe. :)

Naprawdę na PC świat sie ani nie zaczynał ani nie kończył, a wydajność procka to nie wszystko.
3
[#54] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #53

bo niektórych gier na PC nigdy nie było

Za to były inne klasyki na Pc a na Ps1 niebyło.
1
[#55] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #53

Właśnie wykopałem cennik z cenami na 1.09.1995 z firmy ESCOM
Na rynku pojawił się Windows95 i pierwsze zestawy z Pentium
Najtańszy komputer Pentium P60 płyta na PCI, Grafa na PCI 1MB, 8MB RAM , HDD540 bez monitora jedyne 2543 plus VAT
No zgadza się większość gier to CDripy były bo mało kto miał napęd CD-ROM.
JA miałem PC już w 96 bo w styczniu dokupowałem 4 MB RAM ale ile dałem nie pamiętam
Komputer jak pamiętam to byl 486SX280 UMC można go było co nieco podkręcić. Monitor miałem długo mono, ale czy w 96 miałem kolor nie pamiętam. Wszystko kupowałem na giełdzie, chociaż wróć płytę miałem z Optimusa jakaś VLB bo mi szef dał upust, a potem mimo upustu jaki mi dawał nie przebił giełdy. Dark Force bez problemu latał na 486DX2/66 z kartą VLB pamiętam bo kumpel miał takiego i strasznie jarał się tą grą.
Żeby poskładać swojego PC musiałem opylić A500 z HDD , kolorowy monior 1084, amigę CD32 a i tak miałem zestaw na początek z mono monitorem. echhhhh
[#56] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@djpiotrs, post #54

Na PS nie było (prawie) wcale m.in. strategii, nie było też części przygodówek (np. monkey island), niektórych rpg jak wizardry, might & magic, diablo czy fallout. Jasne, były inne tytuły jak FF, bardzo dobre bijatyki, platformówki... No właśnie. To nie tak, że mając PS1 się ogarniało wszystko, bo lubiący strategie raczej tam się nie odnaleźli. Więc dla wielu PC tak czy siak był potrzebny, a że na amigę nie pojawiało się już (prawie) nic to trzeba było zacisnąć zęby i wydać pieniążki na jakiegoś centaura, intela czy amd.
[#57] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@ZbyniuR, post #53

Moje kuzynostwo w wakacje '96 zakupiło nowy zestaw:

AMD (nie pamiętam jaki - może K5, można zweryfikować), ale miał 75Mhz
Obudowa i płyta AT
Monitor ARX 14 cali
HDD nie pamiętam... 1,7GB ?

całość kosztowała 3000zł na raty - zakupione w sklepie MapaSoft w Krakowie.

Zestaw NIE POSIADAŁ na 100%: CD-ROM'u ani karty dźwiękowej.

Ja miałem wóczas A500 z 1Mb Ram. O grach typu Descent, Duke Nukem 3D, Warcraft 2 w które kuzyni grali mógłbym sobie pomarzyć mając nawet A1200 z 040.
[#58] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@Hubez, post #57

Akurat wszystkie trzy gry można było spokojnie ograć na Shapeshifterze. Na 040. Nawet z AGA.
2
[#59] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@recedent, post #58

I znów temat zszedł na opowieści co kto miał.
[#60] Re: 68030 50mhz to wydajnościowy odpowiednik 386dx 40mhz?

@KM_Ender, post #59

Tutaj trochę wyników Dooma dla 386 też podkręconego

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem