@Wojox, post #141
@Pinto, post #175
@adam_mierzwa, post #180
A Amiga 1200 powinna być sprzedawana tylko i wyłącznie z HD
a nie zajmować się produkcją starego szajsu
@HOŁDYS, post #182
@1989, post #183
@XoR, post #181
Gdyby Amiga miała chunky i blitter chunky to byłby te same efekty tylko że każdy playfield miałby 256 kolorów. Zaleta planarności
@michalmarek77, post #138
@1989, post #186
@XoR, post #187
Tak, bo PC = pęd technologiczny = maniacy kupują drogie nowe części a reszta może kupić dobry sprzęt za grosze
@grg, post #170
Gdyby Amiga to była konsola, to sprzedawaliby ją bez klawiatury, bo graczowi wszystkie klawisze potrzebne do niczego nie są. Po czorta konsoli multitasking? Amiga to nie konsola, tylko pełnoprawny komputer z systemem i oprogramowaniem potrafiącym dynamicznie wykorzystywać posiadane zasoby i znalezienie jej miejsca na rynku to dużo bardziej skomplikowana "zabawa".
@XoR, post #187
@1989, post #183
@Pinto, post #178
@HOŁDYS, post #195
@Pinto, post #178
@adam_mierzwa, post #180
Panie grg, właśnie tak powinno się to odbywać.
A Amiga 1200 powinna być sprzedawana tylko i wyłącznie z HD, co umozliwiłoby powstanie lepszych gier i dłuższe konkurowanie z pc-tami.
Czekanie z wejściem następcy do momentu aż poprzednik całkiem sie wypali i stanie się marginesem na rynku?
Producent nie robi tego charytatywnie. Ocenia potencjalne zyski i wypuszcza gry na tę platformę, która mu ten zysk przyniesie.
Myśląc w ten sposób panie grg, to nowy model nigdy nie miałby prawa się ukazać bo "Koszt przygotowania dwóch wersji gry jest większy".
@XoR, post #198
@XoR, post #198
A1200 powinna wyjść maks w 1989 tak aby akurat zabić ćwieka Atari STE i pokazać kto tu rządzi. Brak rozwoju w kwestii dźwięku i brak chunky każdy by wybaczył.
@grg, post #199
@RadoslawF, post #201
@adam_mierzwa, post #204
To pytanie?:
"jak dwa równoległe modele (które nie zostały 'wymienione" w ciągu jednego dnia, a ni nawet roku) wpływaja na rynek np.: producentów gier. Koszt przygotowania dwóch wersji gry jest większy, czy mniejszy?"
Przecież mój pogląd jest spójny i odpowiedź jest oczywista - gra wychodzi dla nowej wersji Amigi, dla starej nie.
@adam_mierzwa, post #204
Żeby mnie wypunktować na cenniku z tamtego okresu?
Przecież to oczywiste że w momencie premiery A1200 twardy dysk stawał się standardem (jeśli już nie był, bo nie widziałem w tym czasie PC bez dysku).
To nie musiał być dysk 2,5 cala od notebooka, ani sam komputer nie musiał mieć formy takiej jaką miał (czyli all-in-one w klawiaturze).
To co nazywasz
Dlatego wyczucie we wprowadzeniu nowego modelu (i oczywiście odpowiednie jego dopracowanie, jak i wsparcie ze strony producentów gier w momencie premiery) jest ważniejsze niż wskaźniki sprzedaży starego modelu.
Przecież mój pogląd jest spójny i odpowiedź jest oczywista - gra wychodzi dla nowej wersji Amigi, dla starej nie.
@1989, post #186
@adam_mierzwa, post #204