Wątek zamknięty
[#511] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Dark_luke, post #510

Paranoja i ta są aukcje w PO......Lsce
[#512] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #511

Jest jedna nieśmiertelna zasada, aukcje z tekstami "nie mam jak sprawdzić", "chyba działa", "kiedyś działała" czy "ze względu na wiek sprzedaje jako uszkodzony" omijamy szerokim łukiem, takie bez informacji czy sprzęt jest sprawny omijamy jeszcze szerszym.

Zdaje sobie sprawę że czasami ktoś sprzedaje coś na czym się zna i to "coś" może być nawet sprawne, tyle że w takim przypadku cena tego cosia powinny być małym procentem wartości sprzętu sprawnego. W innym przypadku jak na aukcjach colneya jest to wyraźna próba naciągnięcia naiwnego.

Pozdrawiam
[#513] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@RadoslawF, post #512

a propo colneya, kupilem od niego Amige i wszystko bylo okOK
[#514] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #507

za sprawna gola A 4000 w desktopie mozna tyle dac, ale nie za taka
[#515] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Skiba, post #514

ale to jest sama plyta glowna bez karty procesorowej
reszta na smietnik no jeszcze sloty zorro pionowe to groszaki
teraz tak plyta moze byc niesprawna nikt bez powodu nie pozbywa sie plyty od a4000
jak dla mnie sprzet ten powinien kosztowac 300 zl
bo jest duze ryzyko ze plyta uwalona na maksa i nwjzwyzej zostanie nam smieciowa obudowa i stary zasilacz

widac ze komp z wystawki środowej w niemczech jakis niemiec pewnie wywalil
a jedno pewne niemcy nie sa glupi i nie wywalaja dobrych rzeczy

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2012 18:21:09 przez Blendor
[#516] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Skiba, post #513

I tez w opisie było "ze względu na wiek sprzedaje jako uszkodzony" ?

Pozdrawiam
[#517] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Skiba, post #514

kolejna ciekawa aukcja
http://allegro.pl/apollo-1260-mc68060-50mhz-64mb-ram-amiga-1200-bcm-i2051736193.html
i tekst, który mnie bardzo rozbawił
"nie ma sensu, żeby zawalała mi miejsce nic już nią nie zwojuję"
[#518] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@RadoslawF, post #516

trzeba miec niezly tupet i nieźle pod czapą zeby ewidetnie napisac ze sprzet uszkodzony i wolac za niego takie pieniadze !! mam nadzieje ze ten ktos kto sprzedaje ten sprzet czyta moj post
"POLECAM NAPRAWDE WIZYTE U PSYCHIATRY "
rozumiem zydostwo , rozumiem zarobek , rozumiem zrobic dobry interes
ale taka oferta to sie nadaje pod zgloszenie do allegro i zablokowanie konta

mowa o tej pseudo A4000

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2012 20:54:41 przez Blendor
[#519] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #518

Zerknijcie jeszcze na to
Ten sam gość, nie wie skąd ma, na pewno nie z Turbo...
Hehe, pewnie po nieudanym upgradzie 040@060...

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2012 21:19:19 przez Jenot
[#520] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #518

jak na razie to sprzedawca od A4000 nie zrobił żadnego interesu :)
albo może zrobił interes ale z allegro, bo musi zapłacić kilka złociszy za wystawienie aukcji.
w pewnym sensie to dobrze że wystawianie aukcji na alledrogo nie jest za darmo...
[#521] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Jenot, post #519

z moich obserwacji jeszcze 5 lat temu nie bylo takich sprzedazy w temacie Amigi bylo duzo lepiej teraz to mysla ze jeleni maja przed soba co dziwne bo jednak ludzie coraz madrzejsi
[#522] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #521

totalna R.Z.E.N.A.D.A...

a najbardziej dobija fakt, ze czlowiek sie tak stara, ze mu medal za staranctwo winni przyznac
[#523] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@selur, post #522

Generalnie powinien dopisać jeszcze: Jestem żydek i popieram żydactwo a całą resztę mam w poważaniu ;)
[#524] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tom Rain, post #523

A najgorsze to... ktoś to licytuje. Ehh sam się w szale kupowania a500 naciąłem na ewidentną aukcję uszkodzonego sprzętu - różnica tylko w cenie - ja straciłem 80 zł, tutaj w grę wchodzi parę ładnych stówek - tym dziwniejsze że za te pieniądze można (przy odpowiedniej dozie cierpliwości) znaleźć sprawny sprzęt, może nie tak szybki, ale sprawny. Co po 60-ce która jedyne co robi to się grzeje...
[#525] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@posylus, post #524

Generalnie powinien dopisać jeszcze: Jestem żydek i popieram żydactwo a całą resztę mam w poważaniu

Bartek Ty antysemito OK. Wracając do tematu to rzeczywiście sprzedający z turbiaczem 1260 troszkę podejrzany chyba że niefortunnie użył tego sformułowania i tak nic z tym nie zwojuję bo zwojowałby i to sporo zwłaszcza gdyby mógł potwierdzić że karta jest sprawna. Co do procesora to nie znam się zbytnio na modelach montowanych w tego typu kartach ale o ile pamięć mnie nie myli 040 były w 3 wersjach 25/33/40 mHz a ten to 20 mHz więc raczej nie z amigowskiego turbiacza.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 09:48:58 przez miro_78
[#526] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@miro_78, post #525

A wracając do tej aukcji. Czy ktoś może się kontaktował ze sprzedającym? Nie napisał nic, czy jego urządzenie działa. Opisał tylko co robi, dał linki do opisu na PPA i filmik na YT innego egzemplarza. Może ktoś wie coś więcej o stanie tego, niewątpliwie ciekawego - ale nie wiadomo czy sprawnego - urządzenia.
[#527] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@miro_78, post #525

Zaraz antysemita ;) Po prostu śmieszą mnie ludzie, którzy wymagania do innych mają TAAAAAAKIE do siebie takie...

:D
[#528] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@ITU, post #526

Zawsze możesz kupić nówkę sztukę prosto od producenta : KLIK

Ogólnie nie rozumiem Waszego płaczu na temat wystawianych rzeczy na allegro - przecież to tylko i wyłącznie sprawa sprzedającego za jaką kwotę sprzedaje SWOJĄ własność... Piszecie, że żyd, że szuka frajera... A kupujący na allegro, świadomy Amigowiec nie szuka frajera, żeby kupić taniej niż sprzęt jest wart (od nieznającego się na Amidze sprzedawcy)? Czy w takim wypadku zgłaszacie do allegro, że sprzęt jest za tani, albo kontaktujecie się ze sprzedawcą i mówicie mu, żeby podniósł cenę?
[#529] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Jenot, post #519

Panowie, nie przesadzacie trochę. Gość wystawia procesor i pisze prawdę, że nie bardzo wie co z nim jest i czy działa. Dlatego wystawia go za 1 zł i pisze, że sprzedaje go jako breloczek. Nie naciąga, nie pisze, że super, bajer procesor za 300 zł, ale nie ma go jak sprawdzić. To apollo wyżej podane też wystawił za 100 zł - cena adekwatna do niesprawdzonej / niesprawnej karty. Gdyby była sprawdzona i sprawna, to pewnie cena byłaby sporo ponad 1500 zł. Uważam, że gość pisze uczciwie i ceny podaje adekwatne do stanu tego sprzętu.
Rozumiem, że można się wkurzyć na Amigę 4000 pewnie niesprawną za 1500 zł. Tyle kosztuje sprawna w bardzo dobrym stanie. Ale żeby wszystkich zaraz pod jedną miarkę...
[#530] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@gorzyga, post #528

Nie wiem czy zauważyłeś ale dosłownie kilku sprzedawców w kilka miesięcy doprowadziło do bardzo widocznego wzrostu cen Amig i osprzętu.
Wzrost był na tyle duży że działem z Amigami zainteresowali się różni drobni kombinatorzy i zaroiło się od niesprawnego sprzętu w cenie sprzętu posiadającego gwarancję.
Ponad rok temu można było w ciemno kupić praktycznie wszystko, dzisiaj wiadomo ze jak sprzedawca nie pisze że działa to na pewno nie działa, dodatkowo pojawiają się kwiatki dla naiwnych jak karta 1260 ale z procesorem 040 czy duża Amiga nieznanego pochodzenia z zapchanymi slotami różnymi kartami, które okazały się być kartami pecetowymi, a sprzedający handlarzyna był aktywny na tym forum.
Ostatnio popularny sprzedawca niesprawnej A1000 z oryginalnymi plombami z AmiBay czy prawie A4000T, to człowiek który na allegro sprzedał więcej Amig niż ja miałem a z uporem maniaka udaje że nie wie co i w jakim stanie sprzedaje.
Uważasz że nie tacy "handlarze" nie powinni być piętnowani ?

Pozdrawiam
[#531] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@RadoslawF, post #530

Uważasz że nie tacy "handlarze" nie powinni być piętnowani ?

Powinni być jak najbardziej piętnowani (oddzielny wątek w dziale pręgierz i podsyłanie linka każdej osobie która u takiego "handlarza" licytuje) jeżeli zamieszczają nieprawdziwą informację w opisie przedmiotu.
Od razu z cytatami opisu i opisem faktycznym żeby było archiwum co dany "handlarz" popełnił w przeszłości. Byłby to skuteczny bat na nich.

Ale jeżeli sprzedawca w opisie wyraźnie pisze że "nietestowane" i nie daje żadnej gwarancji uruchomieniowej to trzeba mieć inteligencję na poziomie rośliny doniczkowej żeby oczekiwać że będzie działać.

i zaroiło się od niesprawnego sprzętu w cenie sprzętu posiadającego gwarancję.

Zastanów się co napisałeś.

Jeżeli ktoś kupuje niesprawny sprzęt mając pod nosem ten sam sprzęt w tej samej cenie a na dodatek sprawny i z gwarancją to mówiąc o takiej osobie "debil" obrażam debili.
Nie znam prawidłowego określenia na takie zachowanie.
[#532] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@stachu100, post #531

Allegro skutecznie zabezpieczyło sprzedających, nie da się nic wysłać licytującym, często nawet nie zgadniesz że jeden z licytujących to osoba znajoma bo allegro dba o "prywatność".

Jak widzę u sprzedawcy który sprzedał ostatnio kilka Amig i kilkadziesiąt dodatków do nich "sprzęt nietestowany" to wiem że wciska ludziom sprzęt niesprawny, ale nie każdy zna historię sprzedawcy i niektórzy liczą że "może jednak".

Z Amigą i osprzętem jest ten problem że nie zawsze jest dostępny więc to nie jest tak że kupujący ma sprzęt pewny z gwarancją w np. efunzine a wybiera niepewny i bez gwarancji z allegro.
Wybiera ten który jest do kupienia dzisiaj/teraz.
I o ile starzy Amigowcy cierpliwie czekają to ktoś chcący wrócić do niej po latach często napala się na pierwszy dostępny egzemplarz.

ps. pytanie do Adminów/Moderatorów i osób prowadzących portal:
Była by szansa na dział do komentowania sprzedawców ?
Komentarze w stylu "sprzedawca NICK - sprzedał kilka Amig a tę wystawia jako niesprawdzoną i udaje że nie wie w jakim jest stanie i co sprzedaje", "sprzedawca NICK - sprzedał niesprawne a miało działać".

Pozdrawiam
[#533] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@RadoslawF, post #532

Allegro skutecznie zabezpieczyło sprzedających, nie da się nic wysłać licytującym,

Zgłaszaj złamanie regulaminu do adminów Allegro.

Z Amigą i osprzętem jest ten problem że nie zawsze jest dostępny więc to nie jest tak że kupujący ma sprzęt pewny z gwarancją w np. efunzine a wybiera niepewny i bez gwarancji z allegro.

No to w końcu sprzęt sprawny z gwarancją w tej samej cenie jest dostępny czy nie?
Dwa posty wyżej napisałeś coś innego. Ja wiem jak jest, ale osoba nie znająca sytuacji może po przeczytaniu Twojego posta zacząć szukać po sklepach ze sprzętem amigowym.
To się zdziwi że została wprowadzona w błąd...
[#534] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@stachu100, post #531

Zgadzam się ze Stachem w 100%. Świat jest okrutny i także kupujący powinien się wykazać odrobiną sprytu a przynajmniej dociekliwości... nie trudno sprawdzić komentarze sprzedającego. Proste.

Dla mnie "niesprawdzone" znaczy potencjalnie niesprawne, jak ktoś chce licytować taki sprzęt tak jak za sprzęt sprawny i działający to już jego sprawa.

Co innego jak ktoś sprzedaje sprzęt niezgodny z opisem, albo nie uznaje gwarancji (np. pisząc w aukcji, że sprzęt jest sprawny, nie chce uznać reklamacji).

Niestety, kupujący też potrafi być kombinatorem (choć ja nic nie sprzedawałem, ale znajomy się przejechał ze sprzedażą konsoli) i może nieumyślnie/umyślnie uszkodzić sprzęt - w ekstremalnych przypadkach może podmienić np. elektronikę na uszkodzoną i odesłać, że "nie działa" i zażądać zwrotu gotówki. Takich kupujących też warto by było piętnować - dlaczego sprzedawca ma odpowiadać np. za to, że kupujący ma dwie lewe ręce i nie potrafi podłączyć/używać Amigi?
[#535] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@gorzyga, post #534

Niestety, kupujący też potrafi być kombinatorem (choć ja nic nie sprzedawałem, ale znajomy się przejechał ze sprzedażą konsoli) i może nieumyślnie/umyślnie uszkodzić sprzęt

Ja przejechałem się raz w ten sposób.
Przetestowanego Apollo 1260 (film na youtube jest do tej pory) sprzedałem Niemcowi, po dwóch dniach id otrzymania napisał do mnie że Apollo padło i że to nawet lepiej bo chciałby Blizzarda. I chce zwrot pieniędzy. Pieniądze oddałem, uwalonego MACH-a 131 sobie zostawiłem ku pamięci i przestrodze.
Dlatego też prawie zrezygnowałem ze sprzedaży do nieznajomych osób, tym bardziej w Polsce. I akurat tutaj rozumiem Hołdysa że nie daje gwarancji nieznajomym. Bo z tego co wiem co najmniej jedna osoba "z naszego światka" celowo uwaliła sprzęt w przeszłości jak jej nie podpasował żeby dostać kasę z powrotem.

Także nieuczciwi kupujący też są.
[#536] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Deftronic/..., post #1

Ja wlasnie znalazlem perelke - Retina Z2 za prawie 750,00 PLN. Fakt, ze sprzedaje ja jakis tam sklep i moze nawet gwarancje daja (zwroty sa przyjmowane) ale nawet, to cena raczej kosmiczna. Odnosze wrazenie, ze poki co, zarowno eBay jak i Allegro nie sa oplacalnym zrodlem sprzetu dla aktywnych amigowcow.

Dosc powiedziec, ze za wersje Z3 tej karty z Amibay zaplacilem ostatnio 365,00 PLN... z przesylka do Polski.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 13:17:14 przez _arti
[#537] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@_arti, post #536

niema co bronic sprzedawcow typu COLNEY ! niema na to wytlumaczenia tragedia i tyle , juz nawet lepiej sie kupuje auta u turka w niemczech
[#538] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #537

Jaasne, to widać po komentarzach kupujących od niego : KLIK

"100.0% Pozytywnych komentarzy"

Bez obrazy, ale jakoś bardziej ufam tym 446 osobom, które coś u niego kupiły...
[#539] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@gorzyga, post #538

bo kto ci wystawi komentarz negatywny jak koles idzie na cwela
:) pisze wyraznie w aukcji ze sie nie zna sprzedaje jako uszkodzony i nie przyjmuje negatywow :)
chyba to logiczne

swoja droga gorzyga nie badz dziecinny skoro oceniasz sprzedawcow po komentarzach to powodzenia:) trafisz kiedys na takiego co ma 2 tsiace komentarzy pozytywnych ale przez sprzedaz olowkow za 2 grosze :)
a teraz wystawia sprzet za 40 tys ty wplacasz na konto a koles znika w nieznane

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 16:12:35 przez Blendor
[#540] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@gorzyga, post #538

To kobieta, kupowalem kiedys cos od niej, wszystko bylo OK. Rzeczywiscie sprzedawala sporo sprzetu pochodzacego prawdopodobnie z Niemiec. Ceny ma zawyzone, jednak dostarcza wystarczajaco duzo zdjec, by sprawdzic co trzeba. Ktos kto sie na tym zna raczej nie pokazalby slotow Micronika i udawalby, ze komp to A4000T...

Z reszta - zwykle prawa rynku - jest popyt, cena idzie w gore.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem