Wątek zamknięty
[#661] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@PrzemasIII, post #644

"Nie zagladajmy innym do portfeli"

O ile sie orientuje w tym topiku, to nikt tutaj nikomu do portfela nie zagladal.
Nikt nikogo w tym temacie o zarobki, ani o jego stan majatkowy dotychczas nie zapytal[/b].

Zatem mam pytanie: W jakim celu pojawia sie tutaj ten slogan?
[#662] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@selur, post #661

... tak mu się powiedziało, może miał na myśli, że absurdalna cena za 1200-tkę z niezbyt mocą kartą turbo, jednym dżojstikiem i zajechaną drukarą Panasonic'a sugeruje, że Amigowcy to bogacze i kasę mają (co widać jakie ceny i popyt jest na byle wyciągnięty aczkolwiek hulający sprzęt wystawiany ostatnimi czasy na Allegro) czy coś w tym guście. Ta oferta to kompletny absurd, w dodatku dość bezczelny ... W każdym razie nie ma chyba sensu tego kierunku zgłębiać ...

---

Wracając do właściwego tematu, jest następny kwiatek:

Amiga przeleżała w szafie ostatnimi laty i do końca była sprawna! Więc spoko, jest pewniak, dawajcie, stajemy w szranki i licytujemy! Dla szczęśliwego nabywcy ''digitajzer'' i rewelacyjny czy też jak zachęcająco opisuje sprzedawca wspaniały program ''Deluk Paint IV'' ... No i żal mu to cacko w ogóle sprzedawać

Wczoraj wystawione, 9 dni do końca, a cena za kota w worku już przekracza 155zł ... OK

No co tu więcej pisać ... Nie wiem kto to wszystko kupuje (kij w oko Allegro za ukrywanie nazw kupujących) i zastanawiam się jaka w tym jest przyczyna i cel - może jacyś analitycy wynajęci przez korporację komputerowych antykwariuszy przewidują wzrost cen używanych Amig w następnych latach i wietrzący zarobek handlarze bez opamiętania skupują wszystko jak leci

Trwoga ogarnia jak sobie wyobrazić, że taki "kupiony przeze mnie kiedyś" (pisane przez tych samych osobników po 20 razy...) sprzęcik po wybieleniu, podrasowaniu i przyklejeniu etykiety "rok temu działał bez zarzutu" wyląduje wkrótce na kolejnych aukcjach Allegro lub co gorszące (nieprawdaż?), na giełdzie PPA ...

Pozostaje mieć nadzieję, że ci wszyscy cwaniacy w końcu się tym procederem udławią i chora bańka spekulacyjna jaką bez opamiętania pompują ze smrodem pęknie ... pomysł

P.S. Za ten post nie przyjmuję negatywa !!!

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 05:48:51 przez mccnex
[#663] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@mccnex, post #662

Licytujący to użytkownicy PPA na 100%.
[#664] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Dark_luke, post #663

tak w szczegolnosci ci najbardziej doswiadczeni amigowcy
[#665] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Mir3k, post #660

Ja bym nie ryzykował. Najlepiej przyjechać do _artiego z własną A3000 i sprawdzić na miejscu.
[#666] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@recedent, post #665

Wysłałem maila do właściciela tej A1200 za 2300zł, między innymi spytałem co to za karta turbo tam siedzi, dowiedziałem się "jest to Amiga niestacjonarna,czyli jak podejrzewam posiada tylko płytę główną, bez karty turbo", jak dla mnie jej wartość właśnie spadła do 230zł.
Co na to obrońcy handlarzy, sprzedawanie Amigi z nieistniejącą ale sprawna kartą turbo też jest w porządku ?
Podejrzewał że karty nie ma w kompie ale w opisie ją zamieścił a wycenił jak Blizzarda 060 z kontrolerem SCSI.

Pozdrawiam
[#667] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@RadoslawF, post #666

lol 666 postów

http://allegro.pl/4xide-elbox-i2058099874.html
Widzę ze coraz więcej Amigowego Hardware'u się pojawia, najczęściej o dziwo używanego tylko raz w celu sprawdzenia. To już są normalnie jaja!!!

A może ktoś chce kupić Amigę 4000D, uruchamiana tylko teraz cena 1*****, tylko jeszcze nie wiem ile zer dopisać do tej jedynki :P
[#668] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@RadoslawF, post #666

porażka , jestem tylko ciekawy jak w ciagu tych 2 lat chandlarzyny zaczęły sie nagle interesowac swiatkiem starych komputerow , siedza i obserwują jakies notowania gieldy czy jak ? :) swego czasu wszystko w audio bylo rodzynkiem high end unikatem teraz widze wlezli nawet w swiatek biednych pasjonatow amigowców ludzi z pasja , i nagle zlom zaczal kosztowac a pamietam jak w 2002 szukalem blizzarda 030 i pozbywali sie tego na gieldach za bezcen za srednio 120-250 zl teraz im odwaliło do potegi entej
[#669] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #668

To że handlarze wywalają ceny z sufitu to jedno - najdziwniejszy jest ten owczy pęd kupujących... Ja bym się bardziej nad tym zastanowił. Swoją drogą ostatnio na allegro amiga-retro = stara a500 i nic więcej, potrafiąca kosztować tyle co a1200, bo ma 1.5 MB ramu (regularnie powraca na allegro). Doszło do tego że okazją jest a1200, bo ciekawych aukcji jest co kot napłakał. Szczytem jest a500 w wystruganej kątówką obudowie z PC (robota dłutem).
Może dlatego że ciekawych urządzeń jest mało - te które są osiągają dziwne ceny.
[#670] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #668

Cały czas obowiązują zasady rynku. I nie ma się co dziwić, że coś jest droższe a było tanie. Teraz PC można mieć za mniej niż 1000zł. Kiedyś aby kupić PC - te 10-25lat to trzeba było wyskoczyć z kilku wypłat. Dlatego też ludzie przesiadający się na PC z Amigi, w tamtych czasach, sprzedawali za grosze sprzęt około Amigowy aby kupić sobie PC. Proste. Wtedy była podaż na to a nie było popytu - cena spada. Teraz jest popyt to i cena rośnie. Ludzie czy to tak ciężko zrozumieć? Sprzęt około Amigowy nie będzie tani. Powtórzę jeszcze raz. Nie będzie tani już nigdy - chyba, że przyjdzie taki kryzys, że nie będzie co do garnka włożyć. Wtedy cena na pewno spadnie. Nie wiem czy ktoś by chciał aby tak się stało - chodzi mi o garnek i kryzys. Jest jeszcze jedna możliwość, gdy jakiś Chińczyk zacznie sprzedawać nowo produkowane "kopie" starych kompów. Ale to i tak nie zmieni ceny na tej klasyczny sprzęt. Klasyczny sprzęt to zabytek i będzie swoje wart(chyba, że kryzys, życie diametralnie się zmieni - na "kamień łupany").
Jak ktoś myśli, że tylko u nas w Polsce tak jest to proszę poczytać inne fora Amigowe - choćby AmiBay. Tam też ludzie skarżą się na horrendalne ceny sprzętu ...

Co do owczego pędu kupujących to weź pod uwagę, że Amigą interesują się ludzie 30+ czyli tacy którzy mogą mieć kasę na swoje hobby. Mają kasę i kupują jeśli im cen odpowiada. NIe odpowiada nie kupują. Przynajmniej ja tak podchodzę do tego. Cena przekracza mój budżet na hobby nie kupuję - choć gdybym miał kasę to bym kupił sobie Amigę 4000 za te $4000 co była na ebay. Stać mnie na to to kupuję.
O jednym też musimy pamiętać. Że czasami lepiej gonić tego króliczka niż go złapać. Gdyż po złapaniu go możemy się strasznie zawieść. Jest taka mądrość ludowa : Pan Bóg chcąc nas ukarać spełnia nasze marzenia. I coś w tym jest. Człowiek musi żyć marzeniami. Bez marzeń to bryndza.
To się rozpisałem:D.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 13:16:55 przez Tomski
[#671] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Mir3k, post #660

Niestety, nie ma takiej mozliwosci. Dzieci w domu a poza tym, jestem zabiegany, bo ciezko pracuje

EDIT: o-borze. Dostalem 4 e-maile z zapytaniem "co jest wyjatkowego z tym przyciskiem, ze tyle kosztuje?". Bez cienia ironii. Ktos nawet wymyslil teorie, ze jest to tylko ogloszenie celem sprzedazy Amigi 3000

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 13:21:04 przez _arti
[#672] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tomski, post #670

... i wszystko się zgadza, ale chodzi jeszcze o jakość sprzedawanych na polskim Allegro Amig (rok temu hulających itd.). Wysoka cena, prawa rynku - okej, ale niech bezczelnie nie wciskają ludziom złomu. Kiedy ostatnio na Allegro pojawiła się, dajmy na to, 'nieśmigana' 1200-tka box w wersji Magic lub DD ze starych zapasów magazynowych?
[#673] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@mccnex, post #672

Takiej ladnej boxowej amisi nie doczekasz sie predko bo kolkcjonerzy to po prostu trzymaja dla siebie.
Moze szasami pojawic sie takie cos jak np teraz commodore max za kup teraz 4500 pln... Drogie ale w boxie, rzadko spotykane itp itd... No idzial i jest dokladnie bez sciemy opisany.

Co do calego wątku to z tymi cenami to chyba sami amigowcy z ppa troche nakręcają bo jak ostatnio wystawile tutaj bliizarda 030 50 mhz za 500 to kilka osob dalo mi do zrozumienie ze jestem frajer....
Za tyle kupilem i za tyle pchnąłem bo mi nie była potrzebna,
[#674] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@carrion, post #673

A czy ten blizzard nie jest teraz ponownie na allegro ? Czy aby nie kupił od Ciebie handlarz i teraz chce łatwo zarobić ?
[#675] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@posylus, post #674

Wreszcie coś ciekawego na allegro: nowa a1200. Aż mi ślinka pociekła...
[#676] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@posylus, post #675

ladna cena:)
[#677] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@posylus, post #675

Śliczności :D

(ale i tak wolę logo C= ;) )
[#678] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tom Rain, post #677

[#679] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Skiba, post #676

to zaczynamy szalenczy wyscig z ceną
[#680] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Dark_luke, post #678

oferta z amiga 1200 ok ale troche facet przegiol to nie nowa sztuka tylko refurbished chociaz moge sie mylic:)
kupowalem wiele na amigakit i ona z tego wlasnie sklepu pochodzi sklep polecam jak najbardziej

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 19:31:51 przez Blendor
[#681] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #680

http://allegro.pl/guzik-do-stacji-dyskow-i2071589230.html
Padłem Smiech
Rozumiem to jako ripostę na innego sprzedającego a1200, która też HULA nie testowana od roku

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 20:33:37 przez Amigos1
[#682] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@posylus, post #675

1000zł? You gotta be fu...g kidding me.... (I TO NIE KUP TERAZ!)
poloczkowo się wycwaniło! Na bata ukręconego z gó... nawet się zaraz będą chcieli dorobić... ŚMIECH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I ŻALLLLLLLLLLLLLLLL
[#683] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #682

advesariusz nie przesadzaj w tym przypadku cena 1000 zl to calkiem ok
jednak widze ze tam jest ustalona cena minimalna takze moze i byc to z 2000 zl :) a wtedy to juz totalna przeginka jak ja uwielbiam dziecinade CENA MINIMALNA:)
[#684] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #682

A ja nie wiem o co wam chodzi w skład zestawu z tego co wyczytałem wchodzi też karta turbo 030 o wartości okolo 400zł może więcej więc sama amiga w tamim stanie za cenę około 500-600zł to nie jest wygórowana cena biorąc pod uwagę że dzisiaj poszła a1200 za 415zł bez takiego wyposażenia.
[#685] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #683

Mój błąd. Jest tam 030, cena jeśli by została 1000zł to ok. Ale jest to licytacja.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 20:58:47 przez Advesarius
[#686] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #685

pedały do Amigi

a co te pedały mają robić z Amigą?
[#687] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #685

W opisie jest 030 ale na zdjęciach nie widać...

Przepraszam za powielenie... jakoś takoś "wyjszło" ;)

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 21:02:13 przez Tom Rain
[#688] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tom Rain, post #687

widac karton od individual
[#689] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tom Rain, post #686

Normalnie się podłącza jak joystick i śmiga w Lotusa czy symulatory na pełnym gazie. Nigdy nie widziałeś?
[#690] Re: Ceny na eBay'u/Allegro ciąg dalszy...

@recedent, post #689

http://allegro.pl/amiga-1200-hdd-12gb-super-stan-i2074001843.html

cena okej, ale:

1. stan dyskietek jak po wyjęciu z zalanej wodą piwnicy,
2. zasilacz poobijany,
3. otarcia, wręcz ubytki na narożnikach obudowy Amigi,
4. stan blach przy złączach na tyle obudowy nie za bardzo; ciekawe jak wygląda ten komputerek od środka
5. stacja dyskietek - przycisk czyściutki (jak reszta obudowy) na zewnątrz, a w środku widoczny brud,
6. widoczne na styku pokryw, naokoło obudowy zniszczenia od niezbyt delikatnego otwierania komputera za pomocą śrubokręta.

na sprzęt od kolekcjonera/aktywnego użytkownika to to raczej nie wygląda.

ciekaw jestem, co panowie o tej ofercie myślicie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem