[#729]
Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...
@Blendor,
post #726
Z cenami Amig jest trochę jak ze złotem w czasie kryzysu, Ludzie chcą ulokować dzieś kapitał ( bo giełda, nieruchomości, fundusze,nowoczesna elektronika, samochody itp. tanieje ) więc chcą kupić Amigę bo ona nie traci na wartości, a jak wszyscy kupują to jeszcze podnoszą wartość.
Poza tym zakup Amigi nie jest obciążony Vatem 23% więc po kupieniu nie tracimy na dzień dobry częsci kapitału i możemy odsprzedać choćby następnego dnia za tyle samo i nie musimy wystawiać FV, a co niektórzy nie czują się w obowiązku udzielić choćby uruchomieniowej gwarancji ( i co ciekawe ceny sprzętu bez gwarancji jak widzimy ostatnio nie są wiele niższe niż te z )
To są powody przynajmniej dla których ja wolę kupić Amigę niż nowego laptopa, w dodatku taki laptop będzie tylko bezdusznym kawałkiem plastiku a Amiga zawsze będzie mi bliższa ze względu na sentyment z młodości.
Co do sprzedawania sprzętu Amigowego widzę że podzieliliście się na 2 grupy potępiajacą sprzedawców i broniacą.
Problem w tym że ceny po jakich jest sprzedawany hardware Amigi w licytacjach nie są widoczne jak trwa licytacja, lecz dopiero po zakończeniu aukcji , jak ktoś doda ja do obsewowanych, ponieważ nierzadko ceny skacza o 100 % w ostarnich 5 sekundach. Sprzedwca ktory chce wiedzieć po ile może sprzedac swój sprzęt obserwuje aukcje i bierze pod uwagę cenę sprzedaży i robi taka sama kup teraz( a przynajmniej widziałem kilka razy to na Ebay np. że goła A4000 zlicytowała się za 350 EU to zaraz pojawiły sie za tyle samo 2 kup teraz) . Niestety kupujący nie obserwowali aukcji i nie wiedzą że cos się za tyle kiedys sprzedało i stad zdziwienie niektórych osób.
Ja uważam że uczciwym wobec wszystkich sprzedawaniem sprzętu do Amigi jest wystawianie od złotówki i podanie dokładnego opisu zdjęć z działania i udzielenie kilku dni gwarancji.
Jak na razie sprzedałem tek CDTV i A2000 i w obu przypadkach byłem pozytywnie zaskoczony uzyskana cena a kupujący jeszcze bardziej się cieszyli ponieważ wygrali aukcję i dostali sprawny sprzęt.
Tak więc popieram Stacha i też nie chcę być nazwany ani frajerem ani handlarzem i od teraz tym bardziej jeśli będę miał coś sprzedać to wystawię jak napisałem od 1 PLN co polecam i innym ( chyba że jest to jakaś drobnostka typu zasilacz, typowy zestaw A500 z 1 Mb to można dac ogłoszenie )